Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.223.992
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć
athlon64 kaže...

ima sam puno posla pa nisam pratia zadnju cjelinu jer nam nece bit kontrolni iz nje,samo imamo referate xd pa da znam nac sjecište 2 krivulje vjerojatno nebi pita xd :)

Aha. Pa vrlo jednostavno, dvije jednadzbe s dvije nepoznanice ;), to se uci jos u 7. razredu osnovne.
Imas dvije metode, metodu suprotnih koeficijenata ili jednostavno ubacis jednu jednadzbu u drugu. Ovo zadnje je lakse u ovom slucaju.

x2 + y2 = 2

y2 = x

ubacis x umjesto y2 u prvu:

x2 + x - 2 = 0

i imas kvadratnu jednadzbu (koju sam rijesi za vjezbu) cija su rjesenja -2 i 1. Dakle sjeku se u dvije tocke. Logicno jer je y2 = x parabola (iako je mogla i samo tjemenom dodirivati).

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Fasciniran sam s ljudima :D

17 godina
neaktivan
wrathchild kaže...

Kaj sam fulal negde?

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Mislim da je fasciniran motiviranošću đaka za matematikom ;)

BTW, šta je problem sjest za stol i malo razmišljat? Dobo i ja popiydim kad mi se neda zadatak uradit (pogotovo ako je lagan naoči) ali dobivam dojam da je nekome dosadno razmišljat.

15 godina
1domagoj1 kaže...
athlon64 kaže...

ima sam puno posla pa nisam pratia zadnju cjelinu jer nam nece bit kontrolni iz nje,samo imamo referate xd pa da znam nac sjecište 2 krivulje vjerojatno nebi pita xd :)

Aha. Pa vrlo jednostavno, dvije jednadzbe s dvije nepoznanice ;), to se uci jos u 7. razredu osnovne.
Imas dvije metode, metodu suprotnih koeficijenata ili jednostavno ubacis jednu jednadzbu u drugu. Ovo zadnje je lakse u ovom slucaju.

x2 + y2 = 2

y2 = x

ubacis x umjesto y2 u prvu:

x2 + x - 2 = 0

i imas kvadratnu jednadzbu (koju sam rijesi za vjezbu) cija su rjesenja -2 i 1. Dakle sjeku se u dvije tocke. Logicno jer je y2 = x parabola (iako je mogla i samo tjemenom dodirivati).

aha,da sijećam se sad :),zahvaljujem.Ma vjerojatno sam moga to nać u teci al još dosta posla imam za sutra pa nemam baš vrimena. Fala stari :)

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
wrathchild kaže...

Kaj sam fulal negde?

Ne ne ne kolega, nego ljudi ocekuju da im se servira sve na gotovo, da im se rijesi zadatak do zadnje linije i po mogucnosti s napomenama zasto je 1+1=2

pa nek razmišljaju malo o onome što rade.. covjek zna izracunati tangentu u točci i kut dvije tangente, a nezna rješiti sustav dvije jednadžbe s dvije nepoznanice?!

ja uvijek govorim tu, pomoci cu svakome, ali necu rjesavati zadatak nego cu dati smjernice, ili ako je netko negdi zapeo viditi sto je krivo i ispraviti, ma ako treba i neki dio objasniti skroz ako je krivo shvatio.. nek ljudi malo krenu razmišljati o onome što rade

17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ja cu popiz*dit s ovim zadatkom, sigurno nije tak tezak, al ne znam...

y'' = 2y3, uvjeti su: y(0) = 1, y'(0) = 1

Treba rijesiti Cauchyevu zadacu, tj. rjesiti ovu diferencijalnu jednadzbu. Probal sam i integrirati postupno i nista, pa onda napraviti zamjenu y' = p, p = p(y), s tim sam najdalje i dosel, ali neki sugavi integral dobih, uopce mi je muka gledat ga, kamoli rjesavati, zadnje sam probal rijesiti sa supstitucijom y' = z, z = z(x), ali i to nula bodova. Neka pomoc?

EDIT: Ok, rijesih ga, al totalno bezveze. Uglavnom, y' = p, p = p(y) i onda se dobije p2 = y4 + C, tj. y'2 = y4 + C kad se vrati supstitucija, ja sam korijenoval i onda je njesra ispalo. Uglavnom, zanemario sam ovaj C, jer je tak i tak proizvoljan i imam y'2 = y4, to korijenujem i dobijem y' = y2 (drugi slucaj s minusom) i dalje po separiranim varijablama to rijesim. Bezveze, al ajde.

EDIT2: Ok, upravo sam slucajno nasao ovaj zadatak u knjizi, naravno da mi je bezveze bilo prvotno rjesenje, jer sam slucajno dobil dobro. Naime, istina je za integral koji sam dobio i tolko je grdi da se ne moze elementarnim f-ja izraziti. Zato su tu ovi uvjeti...

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.6.2012 20:34 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Molim pomoć za ovaj zadatak:

Osnovni brid pravilne četverostrane piramide jest 10 cm. Kolike su duljine boćnog brida i visine piramide ako pobočka piramide s bazom zatvara kut od a) 45° b) 60° i c) 30°?

Kolega "ilija2010lukic" mi je ponudio rješenje sa kosinusima ali ne ispada točno i molim nekog da mi proba riješiti bez kosinusa jer ovo mora biti na temelju 8. razreda :)

Rješenja su za a) b = 5√3 cm, h = 5 cm b) b = 5√5 cm, h = 5√3 cm c) b = 5√21 / 3 cm, h = 5√3 / 3 cm.

Hvala lijepo :)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Može pomoć sa zadatkom iz geometrije?

Duljine osnovnih bridova uspravne trostrane prizmej ednake su 10, 17 i 21 cm, visina prizme je 10cm. Izračunaj površinu presjeka prizme ravninom koja prolazi jednim bočnim bridom i najvećom visinom osnovke.

Najveća visina osnovke bi trebala bit na stranici a, jer je ona najmanja, zar ne? Onda pomoću sličnih trokuta na osnovki stavim u omjere 21/17 = (10-x) / x, i dobijem da je x=16,124 , ali ako računam preko površine dobijem da je točno 16,8. Gdje sam pogriješio?

17 godina
1domagoj1 kaže...

Ja cu popiz*dit s ovim zadatkom, sigurno nije tak tezak, al ne znam...

y'' = 2y3, uvjeti su: y(0) = 1, y'(0) = 1

Treba rijesiti Cauchyevu zadacu, tj. rjesiti ovu diferencijalnu jednadzbu. Probal sam i integrirati postupno i nista, pa onda napraviti zamjenu y' = p, p = p(y), s tim sam najdalje i dosel, ali neki sugavi integral dobih, uopce mi je muka gledat ga, kamoli rjesavati, zadnje sam probal rijesiti sa supstitucijom y' = z, z = z(x), ali i to nula bodova. Neka pomoc?

EDIT: Ok, rijesih ga, al totalno bezveze. Uglavnom, y' = p, p = p(y) i onda se dobije p2 = y4 + C, tj. y'2 = y4 + C kad se vrati supstitucija, ja sam korijenoval i onda je njesra ispalo. Uglavnom, zanemario sam ovaj C, jer je tak i tak proizvoljan i imam y'2 = y4, to korijenujem i dobijem y' = y2 (drugi slucaj s minusom) i dalje po separiranim varijablama to rijesim. Bezveze, al ajde.

EDIT2: Ok, upravo sam slucajno nasao ovaj zadatak u knjizi, naravno da mi je bezveze bilo prvotno rjesenje, jer sam slucajno dobil dobro. Naime, istina je za integral koji sam dobio i tolko je grdi da se ne moze elementarnim f-ja izraziti. Zato su tu ovi uvjeti...

Takav si zadatak mogao riješiti najbrže preko laplaceovih transformacija, jer imaš uvjet da je "ono sa desne strane" definirano na [0, +beskonačno) i zadani su ti y(0) i y'(0)

EDIT: 

ups sori nisam vidio da je 2y^3 mislio sam da je 2x^3 {#}  {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 0:03 (unknown).
17 godina
neaktivan
unknown kaže...

Takav si zadatak mogao riješiti najbrže preko laplaceovih transformacija, jer imaš uvjet da je "ono sa desne strane" definirano na [0, +beskonačno) i zadani su ti y(0) i y'(0)

Bez Laplacea, a i ne znam bas kak bi s njim to islo. Ono sto nismo odradili ti se niti ne prizna na ispitu. Tipa, ne obradis L'Hopitala, a rijesis neki limes s njim, 0 bodova. U tome je stvar.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 0:04 (1domagoj1).
17 godina
1domagoj1 kaže...
unknown kaže...

Bez Laplacea, a i ne znam bas kak bi s njim to islo. Ono sto nismo odradili ti se niti ne prizna na ispitu. Tipa, ne obradis L'Hopitala, a rijesis neki limes s njim, 0 bodova. U tome je stvar.

možeš samo rješenje napisat pls.

meni nekakvo rješenje ispada  1/(2x^2-x+1)  
(sa izračunatim konstantama) 

17 godina
neaktivan
unknown kaže...

y = 1/(1 - x), na intervalu <-inf, 1>

15 godina
Matematika - pomoć

Može pomoć za ove zadatke? Nemam pojma šta trebam napravit... Ako možete me samo usmjeriti kako da riješim ili pokazati cijeli zadatak bio bih vrlo zahvalan.

www.facebook.com/Battlefield3.Info
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 8:39 (Ferritin).
17 godina
1domagoj1 kaže...
unknown kaže...

y = 1/(1 - x), na intervalu <-inf, 1>

evo našao sam način kako. (dobro si prvo počeo)

Nisi trebao zanemariti one konstante u prvom ti je ispalo dobro tj. C1= 0

onda nastaviš kaj si počeo y' = y^2  zatim dobiš dY/dX = y^2 ili drugačije napisano dY/y^2 = dx  integriranjem i sređivanjem dobiješ y = -1/(x+C)

zatim izračunaš C i y(0) = 1 dobiješ C = -1 i rješenje je y= 1/(1-x)

15 godina
neaktivan
Ferritin kaže...

Može pomoć za ove zadatke? Nemam pojma šta trebam napravit... Ako možete me samo usmjeriti kako da riješim ili pokazati cijeli zadatak bio bih vrlo zahvalan.

f) nađeš sjecišta s koordinatnim osima => udaljenost dvije točke u ravnini (formula)

g) ove dvije točke + ishodište => formula za površinu trokuta s poznate tri točke ili jednostavno odsječak na osi x * odsječak na osi y kroz 2 (shvati zasto)

h) formula, udaljenost točke od pravca ...

17 godina
neaktivan
unknown kaže...

evo našao sam način kako. (dobro si prvo počeo)

Nisi trebao zanemariti one konstante u prvom ti je ispalo dobro tj. C1= 0

onda nastaviš kaj si počeo y' = y^2  zatim dobiš dY/dX = y^2 ili drugačije napisano dY/y^2 = dx  integriranjem i sređivanjem dobiješ y = -1/(x+C)

zatim izračunaš C i y(0) = 1 dobiješ C = -1 i rješenje je y= 1/(1-x)

Je, pa rijesio sam :D, stavio sam u EDIT2-u da sam napravio ;), al hvala svejedno :)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Uskoro je prijemni za faks pa cu morati malo moljakati po temi. Imam problema sa apsolutnim nejednacinama u kojima imaju dve apsolutne vrijednosti.

Kako da rijesim ovo:

|3x+5|<=2|1-x|

ili jos jedan slican primjer:

|x-1|+|3+x|>=3x-2

Hvala unaprijed.

15 godina
neaktivan

Evo malo prouci pa probaj sam. Ako neide ni onda, javi se opet :)

http://hr.wikipedia.org/wiki/Nejednad%C5%BEba_s_apsolutnom_vrijednosti

16 godina
neaktivan
wrathchild kaže...

Evo malo prouci pa probaj sam. Ako neide ni onda, javi se opet :)

http://hr.wikipedia.org/wiki/Nejednad%C5%BEba_s_apsolutnom_vrijednosti

Ne ide. Dobijem 4 rjesenja koja na kraju tesitram ali me ne vode ka rjesenju.

Zna li samo neko da opise postupak kako bih trebao da radim?

Npr. 1. Provjeri domen (samo dajem primjer)

2. itd itd...

Hvala unaprijed.

15 godina
Arxi kaže...

Uskoro je prijemni za faks pa cu morati malo moljakati po temi. Imam problema sa apsolutnim nejednacinama u kojima imaju dve apsolutne vrijednosti.

Kako da rijesim ovo:

|3x+5|<=2|1-x|

|x-1|+|3+x|>=3x-2

Hvala unaprijed.

Pa ako znas radit sa jednom apsolutnom, onda nebi trebao biti problem ni zadatak sa njih 5.
Kada god imas aps. stavljas da taj izraz u njoj moze biti ili veci ili manji od nule. Moze se radit pomocu tablice, a moze i "rucno". 

U ovim gore slucajevima ces imat 4 rjesenja...2 uvjeta (vece-manje) za jednu aps i 2 za drugu..kada provjeravas, pazis jel to rjesenje u intervalu uvjeta..

Ako neidu ni nejed. sa jednom aps. reci, pa cemo se i mi raspisat ;)

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Imam stožac i presjek čija ravnina prolazi kroz vrh i bazu stošca. Ako mi je zadan radijus, duljina spojnice, visine stošca i udaljenost presjeka od središta baze, kako mogu izračunati površinu presjeka? Na slici, imam zadan h (visina stošca), s (spojnica), d (udaljenost presjeka od središta), r (radijus baze). Treba mi baza presjeka, nazovimo ju a, i visina presjeka (vp). Probao sam svašta, no ne mogu doći do ijednog od to dvoje. Nemam brojeve, samo bi mi trebalo u teoriji kako izračunati. Da imam neki kut, znao bih...

~
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.6.2012 21:32 (Proz0r).
15 godina
Proz0r kaže...

Imam stožac i presjek čija ravnina prolazi kroz vrh i bazu stošca. Ako mi je zadan radijus, duljina spojnice, visine stošca i udaljenost presjeka od središta baze, kako mogu izračunati površinu presjeka? Na slici, imam zadan h (visina stošca), s (spojnica), d (udaljenost presjeka od središta), r (radijus baze). Treba mi baza presjeka, nazovimo ju a, i visina presjeka (vp). Probao sam svašta, no ne mogu doći do ijednog od to dvoje. Nemam brojeve, samo bi mi trebalo u teoriji kako izračunati. Da imam neki kut, znao bih...

Napisi kako zadatak tocno glasi (ako imas), pa et, obecavam ti da ga necu uradit, nego samo objasnit :p

16 godina
neaktivan

Nemam nažalost, to je s jednog testa. To bi bilo izvrsno, samo mi objašnjenje i treba! :)

~
15 godina
Matematika - pomoć

Bilo bi super da imas zad al et, pokusat cu ovako pa valjda je dobro.

Imas visinu stožca, imas polumjer. Pomocu pitagore izracunas izvodnicu s.

U kruznici dolje imas tu udaljenost, i imas polumjer, koji opet cini pravokutni trokut..pitagora

Mislim da se tako moze dobit i ta stranica a od te ravnine (tj trokuta kojom je stožac presjecen). Onda imas sve stranice te ravnine tj trokuta.

Postavis Heronovu formulu za nj. povrsinu sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}, izracunas je.. 

A ako ti kojim slucajem treba visine te ravnine, onda stavis P=av/2, povrsinu imas(heronova formula), ´a´ imas, v dobijes

Msm da je to to

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.6.2012 22:36 (passat).
16 godina
neaktivan
Hvala! No nije mi jasan ovaj dio gdje dobivas nesto preko radijusa i udaljenosti. Ne mogu od to dvoje napraviti pravokutan trokut, samo od dijela radijusa, udaljenosti i dijela visine presjeka. Ta udaljenost je linija okomita na visinu presjeka koja prolazi kroz srediste (kao na onoj slici). Stranica a, odnosno baza tog jednakokracnog trokuta (presjeka), zatvara jednakokracan trokut dolje na bazi, s dvama radijusima, a ortogonalna projekcija udaljenosti presjeka od sredista na ravninu baze je visina tog malog jednakokracnog trokuta na bazi (krakovi su r, baza je a, dijeli bazu s presjekom). Naravno, ne znam visinu tog malog trokuta. Samo udaljenost presjeka od sredista, visinu, radijus, izvodnicu.
~
15 godina
Proz0r kaže...
Hvala! No nije mi jasan ovaj dio gdje dobivas nesto preko radijusa i udaljenosti. Ne mogu od to dvoje napraviti pravokutan trokut, samo od dijela radijusa, udaljenosti i dijela visine presjeka. Ta udaljenost je linija okomita na visinu presjeka koja prolazi kroz srediste (kao na onoj slici). Stranica a, odnosno baza tog jednakokracnog trokuta (presjeka), zatvara jednakokracan trokut dolje na bazi, s dvama radijusima, a ortogonalna projekcija udaljenosti presjeka od sredista na ravninu baze je visina tog malog jednakokracnog trokuta na bazi (krakovi su r, baza je a, dijeli bazu s presjekom). Naravno, ne znam visinu tog malog trokuta. Samo udaljenost presjeka od sredista, visinu, radijus, izvodnicu.

Dvije stranice tog jednakokracnog trokuta vec znas. To su ti polumjeri. Oni spajaju srediste kruznice i bilo koju tocku na kruznici. U tvom slucaju, spajaju krajnje tocke te stranice "a" (tj. tog presjeka).
Znas i visinu tog jednakokracnog trokut. Ona je udaljenost te stranice "a" od sredista (ta udaljenost tu stranicu a sijece pod 90°), i ta udaljenost ti je zadana

Dakle imas jednakokracni trokut kojem znas 2 str i visinu.
Barem sam ja to tako shvatio..bilo bi puno lakse kad bi imao zadatak napisan, ovako mozda i ja grijesim, al et nebitno. Bar sam ti dao ideju oko cega ces "petljat" da dodjes do rjesenja 

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 17:48 (passat).
16 godina
neaktivan
passat kaže...
Arxi kaže...

Kako da rijesim ovo:

|3x+5|<=2|1-x|

|x-1|+|3+x|>=3x-2

Hvala unaprijed.

Pa ako znas radit sa jednom apsolutnom, onda nebi trebao biti problem ni zadatak sa njih 5.
Kada god imas aps. stavljas da taj izraz u njoj moze biti ili veci ili manji od nule. Moze se radit pomocu tablice, a moze i "rucno". 

U ovim gore slucajevima ces imat 4 rjesenja...2 uvjeta (vece-manje) za jednu aps i 2 za drugu..kada provjeravas, pazis jel to rjesenje u intervalu uvjeta..

Ako neidu ni nejed. sa jednom aps. reci, pa cemo se i mi raspisat ;)

Hvala, uz tvoju pomoc rjesio sam sve. Pravio sam gresku u tome sto rjesenja nisam provjeravao sa uvjetima apsolutne vrijednosti, vec sam ih samo "testirao" u jednacini pa mi je sve bilo zbrkano.

16 godina
neaktivan
passat kaže...

Dvije stranice tog jednakokracnog trokuta vec znas. To su ti polumjeri. Oni spajaju srediste kruznice i bilo koju tocku na kruznici. U tvom slucaju, spajaju krajnje tocke te stranice "a" (tj. tog presjeka).
Znas i visinu tog jednakokracnog trokut. Ona je udaljenost te stranice "a" od sredista (ta udaljenost tu stranicu a sijece pod 90°), i ta udaljenost ti je zadana

Dakle imas jednakokracni trokut kojem znas 2 str i visinu.
Barem sam ja to tako shvatio..bilo bi puno lakse kad bi imao zadatak napisan, ovako mozda i ja grijesim, al et nebitno. Bar sam ti dao ideju oko cega ces "petljat" da dodjes do rjesenja 

E to sam i ja prvo mislio, ali nije. Zadana mi je duljina okomice na presjek, koja prolazi kroz središte baze. Zadatak je zadao "udaljenost presjeka od središta kružnice". Ortogonalna projekcija te udaljenosti je ta visina tog trokuta što si mislio da je zadana. Ta udaljenost dijeli visinu presjeka na 2 dijela. Hvala na pomoći, uspio je prijatelj skužiti, treba preko Euklidovog poučka! Trokut čije su stranice visina presjeka (hipotenuza), visina tog malog trokuta (kateta) i visina stošca (kateta) ima visinu na hipotenuzu koja je ta udaljenost, i ona dijeli hipotenuzu na dva dijela, p i q. Imam vc, stranicu a (visina stošca), i iz tog mogu izračunati b (visina tog malog trokuta) i p i q, time dobivajući c, preko formula a=sqrt(c*p), b=sqrt(b*q) i v=sqrt(p*q). Hvala još jednom!

~
13 godina
neaktivan

jel bi mi itko mogao rijesiti ovaj zadatak?

3(x-(2-x)-2x)=3(4-x)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice