Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

poruka: 13
|
čitano: 11.110
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu
Trazeci rjesenje na netu za moj problem,sjetio sam se ovog foruma i nadam se da ce mi neko uspjet pomoci odgonetnuti nedoumice.
Radi se o slijedecem,prije pet godina dao sam jednom vodoinstalateru da mi ugradi pumpu u bunar i poveze instalaciju.Nisam gledao koliko kosta.Rekao mi je da je uzeo najbolju od Grundfosa.Ja tada nisam bio kuci,i on mi je javio da je sve napravio.Kad sam dosao kuci probao sam ukljucit pumpu,ali bezuspjesno,zvao sam njega i rekao mi je da je nije pustio u pogon.Onda sam nalio vodu u pumpu,i nekako je proradila(majstor uvijek zauzet).Kad sam pomislio da je sve uredu,pumpa prestane raditi,3 puta mijenjao nepovratni ventil u bunaru,misleci da je tu problem????Uglavnom pumpa zna radit dan,dva ili 3 i onda prestane radit.Zvao sam drugog majstora,ali ni in nije uspio odgonetnut zasto se to desava.Bunar nije dubok,otprilike 5 metara,ali vode uvijek ima dovoljno,s tim da duzina izmedu bunara i pumpe oko 60metara.Citajuc po netu cini mi se da bi tu mogao biti problem??Zato sam kupio jacu pumpu i hidroforsku posudu od 160 litara.Uglavnom da naglasim da problem sa vodom imam samo u ljetnim mjesecima,nedovoljan pritisak u postojecem vodovodu.Zato sam odlucio ako je moguce spojit obadvije pumpe,ovu novu da vuce vode iz bunara po potrebi,a da postojeca vuce iz hidroforske posude.Naravno u ostalom dijelu godine kad ima dovoljno vode u postojecem vodovodu pumpe bi bile iskljucene,i praznio bi hidroforsku posudu preko zime.
Sad cu postavit slike,pa ako neko moze malo analizirat i postavit shemu kako to sve spojit,i nasto obratit pozornost.Da naglasim da na obadvije pumpe ima manometar i sklopka za automatsko iskljucivanje.Dali u tome slucaju na hidroforsku posudu nemoram montirat sklopku i manometar?

https://i.servimg.com/u/f14/20/35/43/93/screen15.jpg
https://i.servimg.com/u/f14/20/35/43/93/screen14.jpg
https://i.servimg.com/u/f14/20/35/43/93/screen13.jpg
https://i.servimg.com/u/f14/20/35/43/93/screen16.jpg
https://i.servimg.com/u/f14/20/35/43/93/senza_10.jpg

Hvala unaprijed i lijepi pozdrav
 
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Čekaj, stavio ti se onu običnu kaj nema posudu, odmah uz bunar, ona kaj se pali čim otvoriš vodu (hidropak)?

Novu spoji samo na cijev koja ide u bunar, stara ti više ne treba, jer ti je posuda sad spremnik za vodu, i nariktaš su tlačnu sklopku na cca. 4.5 bara, to ti tjera onda i na 100 metara udaljenosti i na uzvisinu bez problema.

Znači: korpa (nepovratni ventil za u bunar, obično onaj mesingani)na kraj cijevi, cijev u bunar, napuniš cijev skroz vodom (možeš i kad spojiš, ali puno je brže unaprijed ju napunit) i spojiš na novu pumpu, i obavezno paziš da cijev ima pad prema bunaru cijelim putem, znači i pumpu postavljaš na uzdignuće da je pad uvijek prema bunaru, onda izlaz iz pumpe spojiš na posudu, spojiš struju, i onda počneš puniti posudu s otvorenim izlazom prema kući da izbije jedan dio zraka van ( to radiš odokativno, tuckaj po bačvi da probaš skužit koliko ima vode unutra, piše vjerovatno u specifikaciji posude koliko posto zraka mora biti), i kad počne kretat voda normalno zatvoriš odvod prema kući, provjeriš odokativno kolko vode ima u posudi, ak je blizu potrebne razine, onda pališ pumpu s zatvorenim izlazom da vidiš na kolko ti tlačna sklopka gasi, i poriktaš ako treba, i ako je sve ok onda pustiš u pogon.

Napomena (često ljude buni): pumpa ti zapravo samo puni posudu, a zrak tjera vodu prema kući, pa ako imaš premalo zraka u bačvi, ne može gurat vodu prema kući, na to treba pazit.

 

Edit: glup sam, količina zraka koja je u posudu je točno onoliko koliko treba, tj., čim više nariktaš pritisak, tim manje zraka ima (volumno), a vode više.

Kak se posuda prazni, tak pritisak zraka pada jer se širi po posudi onoliko kolko vode izađe, dok se ponovno ne upali tlačna pa ponovno nadruka.

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2021 17:13 (fer-de-lance).
7 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu
Prijatelju, hvala na brzom odgovoru.
Nijedna pumpa nije obična(nije hidropak) vidi slike, obadvije su peterostupanjske.Ova plava je puno jača - 2200W,usisava 9600 litara na sat.Nemogu stavit pumpu pored bunara,nema dovod za struju.Pumpa će biti u garaži,odmah do hidroforske posude.Na pumpi ima tlačna sklopka i manometar,zato sam pitao,dali treba i na hidroforske posudu montirati sklopku i manometar? Ulaz i izlaz na pumpi je od 1 zolla,dok na posudi su oba od 5/4.Dali na izlazu iz posude treba napraviti redukciju (smanjiti izlaz)prema kućnoj mreži zbog boljeg pritiska?
14 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Tlacna sklopka i manometar se montira na posudu(jer se u pravilu na ulazu u posudu stavlja nepovratni ventil). Izlaz iz posude normalno reduciras na potrebnu velicinu(tj na velicinu kucne instalacije). Dubina bunara(tj visinska razlika izmedu nivoa vode i pumpe) je jako vazna jer hidroforske pumpe nisu predvidene za velike dubine i moze se desiti da ne moze stvoriti dovoljan potlak da bi povuklo vodu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2021 17:52 (gogi321).
7 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu
Dali to znaci da sa ove plave pumpe trebam skinuti manometar i sklopku? U specifikacijama ove crne grunfosove pumpe pise da se moze montirat i na hidroforsku posudu.Puno toga je meni u vezi ovoga nejasno,zato sam i pitao,a pun mi kufer majstora na baterije,pa rekoh probat cu sam,korak po korak.....Ako procitas moje prvo pitanje mozda cem mi moc odgovoriti nesto konkretnije...U svakom slucaju,hvala ti na dobroj volji
7 godina
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Možeš skinuti s nje, ali vjerovatno nije isti navoj pa trebaš i redukcije, a šteta je i raskapat ispravnu pumpu (a i pitanje jel bi dobro radila, jer je drugačiji sistem, vjerovatno ima neki mini spremnik zraka ili nekaj).

Kupiš tlačnu sklopku za hidroforsku bačvu i manometar, to ti je skupa nekih 200 kuna i našarafiš, obavezno kudelja ili teflon traka na navoj da ne pušta.

I još jedna stvar, iza pumpe prema posudi isto moraš staviti nepovratni ventil, tj. imaš baš za tu namjenu onaj komadić cijevi ili koljeno s kuglicom unutra, pitaš u dućanu di kupuješ.

 

 

 

Kruha i igala...
7 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu
Eh,nisam mislio da sklopku skinem sa pumpe i stavim na posudu.Na posudu cu stavit sklopku namijenjenu za nju i manometar.Zanima me dali sa pumpe moram skinut tlacnu sklopku,ili moze ostat?
7 godina
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Aha, zabunio sam se.

Zapravo, budući da imaš već na pumpi sklopku, onda možeš na posudi samo zatvorit rupe, ne treba ti druga tlačna sklopka, samo ne znam kak onda nariktati takav sistem, jer nije isto, a ako staviš sklopku na posudu, onda bi morao premostiti tlačnu sklopku na pumpi i spojiti se direktno na motor, jer bi se ova na pumpi vjerovatno palila i gasila prije nego kaj bi nadrukala dosta vode u posudu.

Idem baš pogledati jel ima kakav manual od te pumpe.

 

 

 

Kruha i igala...
14 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Sry nisam citao prvi post. Znaci ukoliko imas na pumpi tlacnu sklopku nije ti potrebna na posudi(Makar koliko vidim to na pumpi je reducir ventil, tj regulator pritiska a ne tlacna sklopka jer nevidim da na njoj ima opcija namjestanja minimalnog tlaka. Nebi se volio praviti pametan jer ne znam kako je to Grunfos rijesio, svi hidrofori koje sam ja spajao su imali tlacnu sklopku na posudi). Na ulaz u posudu stavljas nepovratni ventil tj koljeno za hidrofor( na sebi ima ventil za pumpu kao onaj ventil na gumi od auta) i posudu je potrebno napuniti zrakom jer voda se ne moze tlacit te bi tlak pao instantno cim bi pustio vodu, zato se posuda puni zrakom koji ce "odrzavat tlak".Na usisu u bunaru imas usisnu korpu sa nepovratnim ventilom? ako nemas do toga ti je sigurno jer ti ude zraka u cijevi i u tom slucaju ni najjaci hidrofor ne moze napraviti potlak da povuce vodu sa te udaljenosti i dubine.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2021 23:31 (gogi321).
7 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu
Eh da,znao sam da je malo zahebano.U bunaru ima nepovratni ventil,i to 3 puta je mijenjat zbog istog problema što grundfosova pumpa nakon 2 - 3 dana rada prestane raditi,pa ponovno puni cijev,pa misliš da je do nepovratnih ventila.... Eto zato sam kupio drugu pumpu pa sam mislio koristiti obe u različitim kombinacijama
Hvala vam za puno živaca

Evo specifikacije od plave pumpe:

pojedinosti
★ centrifugalna pumpa s prekidačem. Pumpa je pogodna za pitku vodu.
★ Robusno kućište od nehrđajućeg čelika bez hrđe. Razvodna kutija s prekidačem i mrežnim priključkom.
★ Navoji za spajanje crijeva ili cijevi (gore).
★ Integrirana sklopka za zaštitu od toplinskog motora.
★ Služi za ojačavanje cjevovoda, za opskrbu vodom i odvodnju. Izvrstan izbor za poboljšanje kućne vodoopskrbe ili navodnjavanja vrta.


OPIS PROIZVODA
Tehnički podaci

Stanje: Novo

Proizvod: centrifugalna pumpa

Materijali: nehrđajući čelik i lijevano željezo

Napajanje: utičnica

Tip: 1800W

Boja plava

Napon: 230 V, 50 Hz

Snaga: 2200 W, 3,0 PS

Brzina: 2850 o / min.

Maksimalni protok: 9,6 m3 / h (160 l / min)

Maksimalni napor: 100 m (328ft)

Priključak usisne i tlačne strane: 2,54 cm (1 inč)

Stupanj zaštite: IP44

Veličina pakiranja: 46 x 26 x 20 cm

Bruto težina: 13 kg

Naša centrifugalna mlazna pumpa za vodu široko se koristi za potporu cjevovoda i opskrbu vodom. Također se može koristiti za opskrbu vodom i zbrinjavanje u poljoprivrednoj industriji ili u vrtovima, hotelima, kafeterijama, tvornicama, rudnicima i v
isokim zgradama

EVO DIO SPECIFIKACIJE ZA CRNU GRUNDFOS koji pokazuje da se može montirati na tlačnu posudu:

Uz to, PM 2 AD može se optimizirati za rad u vezi s velikom tlačnom posudom na mjestu aktiviranjem funkcije diferencijalnog tlaka od 1 bara. Na taj se način može znatno smanjiti broj radnih sati pumpe u instalacijama s vanjskim posudama pod tlakom.

Značajke modela PM 2 AD:
Indikator spremnosti (uključivanje)
Pokazatelj rada
Svjetlo alarma
Zaštita od suhog rada
Moguć besplatan aranžman u sustavu
Okretni tlačni otvor
Integrirani povratni ventil
Alarm pri prebacivanju ciklusa premašen
Integrirani Grundfosov senzor tlaka
Podesivi pritisak uključivanja
Funkcija diferencijalnog tlaka od 1 bara
Automatsko ponovno pokretanje nakon suhog rada
Ograničenje vremena rada maks. 30 min.
LED zaslon tlaka
Integrirana posuda pod tlakom
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2021 8:25 (temaa).
7 godina
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Veliš da je 3 puta mijenjan nepovratni ventil u bunaru, tak da teško da je do njega problem, sigurno je dobar.

Lako moguće da neki spoj nije dobro našarafljen i odmah imaš problem.

Stegni sve spojeve ispravbo i provjeri jel cijelom dužinom imaš pad, i spoji pa probaj.

Za početak stavi čepove na posudu (dođu kunu komad) umjesto tlačne sklopke i manometra i probaj samo nariktavanjem na pumpi, ako radi sve ok onda je to to, a ako ne možeš nikako nariktati da radi ok, onda izvadiš staviš tlačnu sklopku na posudu i spojiš druto na motor pumpe.

I ovo kaj ti je kolega rekao, ono koljeno s nepovratnim ventilom ti ima ventil za pumpanje zraka, pa možeš pripumpati ako treba.

 

Kruha i igala...
7 godina
neaktivan
offline
Re: Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu
Momci,veliko hvala
Ovo što si mi naveo je i razlog ovog mog pitanja
Na izlazu iz bunara ima spojnica na cijevi,pa sam i nju mijenjao zbog ovoga što si ti naveo,pa 3 puta mijenjao nepovratni mesingani ventil na dnu cijevi u bunaru... Ono što ne najviše zbunjuje je da pumpa grundfos radi 2-3 dana i izgubi pritisak i ode u crveno - ugasi se.Da nemože povući vodu, pomislio bi da je u zemlji negdje cijev puknuta,pa gubi vodu,ali kad 3 dana radi,to sam isključio..
7 godina
neaktivan
offline
Spajanje 2 pumpe na hidroforsku posudu

Pozdrav ljudi i zelim svima sve najbolje u Novoj 2022 godini

 

Nakon par mjeseci borbe sa vodoinstalaterom(pumpa nije vukla vodu)rekao sam mu da mi je donese,i odlucio sam je sam otvorit,pa sta bude da bude.Rastavio sam pumpu(vijcana pumpa)i odmah otkrio problem,vidio sam da je pukla guma na statoru(prilazem slike).Porucio sam novi rotor i stator.Ovo je vec priprema za ljetnu sezonu navodnjavanja.Posto sam odlucio ovo odradit sam,imam neke nedoumice:

 

1 - Dali je bolje ugradit injektor ?Ulaz cijevi u pumpu je 1zoll(dali stavit u bunar cijev od 5/4?),druga cijev bi isla na rupu za ispust vode iz pumpe(promjer rupe je 18mm)Kakvih sve ima injektora,i imate li neku preporuku?

 

Hvala za sada i pozdrav svima

 

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice