Raspberry Pi - Projekti, Ideje, Savjeti... izdvojena tema

poruka: 1.326
|
čitano: 548.765
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Raspberry Pi - Projekti, Ideje, Savjeti...
Jel to mislis radist preko rappa tia aspberrycontrol za android ili kako i mene zanima?
14 godina
neaktivan

Imao sam sličan projekt za maturalni rad,robot kojim se daljinski upravlja preko statičkog IP-a, složeno preko WebIOPi frameworka https://code.google.com/p/webiopi/

također sam za literaturu koristio MagPi issue 9

http://trouch.com/2013/03/04/webiopi-in-the-magpi-cambot-tutorial/

Glavna fora je što se ne upravlja preko posebne aplikacije ili tako nečeg,nego napraviš web stranicu točnije javascript koji je na RPi i preko IP adrese pristupaš toj stranici/sučelju za kontrolu,tako da se može pristupiti bilo čime što ima web preglednik.

Sve je objašnjeno u tutorialu.

If you want something done right, do it yourself
16 godina
odjavljen
Raspberry Pi - Projekti, Ideje, Savjeti...

Eto, ako netko ima kakvu ideju, može osvojiti koju dobru nagradu.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Jel ima neko da programira u C-u za rpi, jel ima neko iskustva da malo pojasni. 

I dal se moze povezat ssh preko wifia? Moze isto preko puttya, samo kad sam na istom ruteru.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2015 11:54 (someguy).

0 0 hvala 0
11 godina
Pozdrav
Ovako, uzimao bih si pi 2, te bih ga spajao sa tv-om, te bi vise mi sluzio kao mali multimedia centar za gledanje videa, i surfanja internetom na tv-u. Posto bas i nisam upucen u njega, koji sustavi mogu se stavit na njega, a da najbolje to funkcionira, koliko sam ja nesto vidio moze win 10, kakva je situacija sa androidom? Dali ide on na njega? Ako bi mogao tko malo to pojasniti?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ako netko ima iskustva u korištenju Streamhuntera sa Raspberry Pi 2 modelom molim za pomoć i savjet.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Dali se može pokrenuti program napisan u C# na raspberry pi na nekoj linux verziji ili... ? 

npr. kalkulator

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Naravno da moze, samo ti treba compiler
16 godina
neaktivan
15 godina

pozdrav,imam priliku ugrabiti jedan raspberry pi za sicu pa me zanima nesto jer sam potpuno nov u tome.

Sto tocno mogu s njime korisno raditi tj napraviti (ulazim u programerske vode),te koji je bolji,on ili neki adruino? (makar je adruino samo kontroler a pi je mali pc)

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2015 16:57 (izvone).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ima manje gpio-va ostalo skoro isto samo sta ovaj vrti linux, pa bi bilo dobro da znas koristil,kompajlirat ovo ono..

Zasto vise manje svi rade u pythonu, kuzim da je oo al sto ne cpp,java ili c?

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2015 17:47 (someguy).

0 0 hvala 0
15 godina

vidim da na njega mogu stavit android smart tv,al po cemu jos se on moze zanimljivo koristiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Što god ti padne na pamet. Ima digitalne izlaze i ulaze pa ti za rad analogijom treba nešto tipa MCP3008 (čitanje temp. senzora, fotosenzora...) i pošto vrti linux (ili ako je riječ o RPi2, i windowse IOT), samo nebo je granica. Vjerojatno što god ti padne na pamet za kućnu uporabu se može izvesti.

Napraviš malu neku automatizaciju. Tipa, ovisno o razini svjetla da pali neku lampu. Ili ako temperatura u sobi padne ispod x 'C, da upali neko grijanje (klimu?). Ili da klimu možeš paliti sa aplikacijom preko moba. Svašta se može.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
16 godina
Koliko je pametno uzeti dva raspberry-a 2 , i povezat ih ,te namjestiti kao server , koje server distribucije uopce postoje za raspberry ? Ubuntu server ?
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ovisi za sta server....

16 godina
Ftp ,web nebitno ,cisto za ucenje ili bolje da sacuvam novce i kupim neku kutiju, laptop polovni ?
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ako je cisto za ucenje onda ti je Raspberry super.

16 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
Koliko je pametno uzeti dva raspberry-a 2 , i povezat ih ,te namjestiti kao server , koje server distribucije uopce postoje za raspberry ? Ubuntu server ?

Zaboravi na njemu server užasno sporo i na trenutke neupotrebljivo.

11 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
loky4i4 kaže...

Zaboravi na njemu server užasno sporo i na trenutke neupotrebljivo.

Ako ce ga koristiti za ucenje, te ce samo on pristupat serveru onda je savim ok, no ako hoce na njemu hostat web stranicu, onda to nema smisla.

15 godina

Dal bih mogao na jednu sd karticu instalirati openelec (kodi) a na drugu neki drugi os s kojim bi mogao pristupati web stranicama? Koliko bi i dal bi uopće bilo štetno za rpi2 kad bih tako stalno mijenjao sd kartice? I dal ima uopće kakav OS za rpi s kojim bi mogao streamati videe, npr filmove s nekih internetskih stranica ili stremove utakmica? TV mi ne podrzava DTS zvuk kada puštam filmove preko usb-a, dal bi podrzavao kad bih pustao preko rpi2 -> openelec (kodi)?

http://trakt.tv/user/MjezZza
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
maxy0 kaže...

Dal bih mogao na jednu sd karticu instalirati openelec (kodi) a na drugu neki drugi os s kojim bi mogao pristupati web stranicama? Koliko bi i dal bi uopće bilo štetno za rpi2 kad bih tako stalno mijenjao sd kartice? I dal ima uopće kakav OS za rpi s kojim bi mogao streamati videe, npr filmove s nekih internetskih stranica ili stremove utakmica? TV mi ne podrzava DTS zvuk kada puštam filmove preko usb-a, dal bi podrzavao kad bih pustao preko rpi2 -> openelec (kodi)?

Ako je kodi isti ko za windows onda imas addon zvan genesis i preko njega mozes streamat filmove i serije, sigurno postoji jos slicnih addonova, al ja neznam za njih. 

Takoder mozda postoji i koji addon za pristupranje web-u preko kodi-a, al za to nisam siguran.

:D
17 godina
neaktivan
Pozdrav

Zanima me da li mogu bilo koji senzor ili vise njih spojiti na pi2 kao sto moze arduino

Hvala
*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ne možeš bilo koji jer RPi2 nema analogni interface. Treba ti nešto tipa MCP3008.

17 godina
neaktivan
Jel se isplati uzeti onaj kit od 30-tak senzora.

P.s. Sta je za pocetnika bolje arduino ili rpi2
*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
12 godina
neaktivan

Jel znan neko kako da napravim da se mogu spojit na ssh (rasbian) izvan lana, tj da se mogu spojit od bilo kud. Mislim da sam uspio uradit da neradi dhcp, al nije mi jasno kako da pristupim serveru tj rpiu, jer jos se spajam preko iste ip na lanu (spajam se preko wifia) , izvan opet nemogu, kako da dobijem external ip 

edit :

evo ako neko zapne

koristio sam weaved

al problem mi je sto to nije uvik staticka adresa

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.11.2015 10:57 (someguy).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Postaviš RPi da ima statičku IP, pustiš SSH port kroz firewall na routeru, napraviš port forward SSH > IP adresa od RPija i registriraš se na freedns.afraid.org. Tamo uzmeš neku domenu, na RPi instaliraš neki updater i svom PIju pristupaš preko te dyndns adrese (jer se na ADSLu IP mijenja svaka 24 sata).

15 godina
Brat (5. Osnovne) već neko vrijeme želi raspberry
(Stari će mu uzeti za Božić)
Koje stvari mora savladati da bi mogao nešto osnovno napraviti?
Koje knjige preporucujete?
You have to be odd to be number one
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
Brat (5. Osnovne) već neko vrijeme želi raspberry
(Stari će mu uzeti za Božić)
Koje stvari mora savladati da bi mogao nešto osnovno napraviti?
Koje knjige preporucujete?

Trebao bi savladati osnove korištenja linux sustava, i to je više manje to,dalje ovisi što želi raditi s njime, programirati, igrati neke retro arkade, napraviti medijski centar itd...ugl. nema tu nekih posebnih knjiga,nego lijepo ode na youtube i napiše što želi,par dobrih kanala su TheRaspberryPiGuy,Alex Eames (RasPi.tv), nešto od The Ben Heck Show i Make.

Na Instructables također ima puno projekata. Najbolje mu je da googla raspberry pi projects, raspberry pi for beginners i nađe što mu se sviđa.

Preporučljivo mu je i malo proći po MagPi Magazine.

Naravno podrazumijeva se da donekle zna engleski. 

If you want something done right, do it yourself
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.11.2015 23:21 (LGA775).
15 godina
Engleski zna jako dobro, a linux je koristio kratko vrijeme
Prenijet ću mu informaciju
Hvala :)
You have to be odd to be number one
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja bih sebi uzeo RASPBERRY PI 2 Model B eh sad me interesira gdje ga je najpovoljnije uzeti, može i u HR a može izvan HR. 

Vidim po netu da piše da ta ver RASPBERRY PI 2 Model B ide sa nekim Windozama dali je to točno? 

Dali su mi potrebni dodatni hladnjaci za čipove, pošto vidim da to večina ljudi ima. 

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice