Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.099.996
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
robimarko kaže...
Odlučio sam sam napraviti svoju lemnu stanicu u kućištu od bivšeg pc napajanja koje mi stoji prazno.
Nabavio sam front panel sa elektronikom koje je naravno Hakko 936 klon,te sam naručio ručku i vrhove .
No sada mi treba transformator koji će biti najveći trošak.
Neznam što da uzmem od ova dva:
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-24v-100w-toroid.html
ili
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-2x12v-2x50w-toroid.html

Ili nešto drugo što bi mi preporučili,potrebno je da je napon na sekundaru 24V te da daje barem 3 A tj oko 75W(VA).
Te bi molio preporuku kako da ga montiram.
Hvala

Ja bih uzeo ovaj prvi. Ima više snage, tako da će se manje grijati od ovoga drugoga. Plus, nekoliko kuna je jeftiniji. Ovaj drugi ima dva izvoda sekundara, može poslužiti ali ja bih uzeo ovaj prvi model.

Za montažu, to je toroidni transformator, te je ovo uobičajeni način montiranja. Evo primjera kako to u praksi izgleda: 1

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
16 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Odlučio sam sam napraviti svoju lemnu stanicu u kućištu od bivšeg pc napajanja koje mi stoji prazno.
Nabavio sam front panel sa elektronikom koje je naravno Hakko 936 klon,te sam naručio ručku i vrhove .
No sada mi treba transformator koji će biti najveći trošak.
Neznam što da uzmem od ova dva:
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-24v-100w-toroid.html
ili
http://www.electronic-center.hr/index.php/akcije/posebne-ponude/trafo-i-7/trafo-2x12v-2x50w-toroid.html

Ili nešto drugo što bi mi preporučili,potrebno je da je napon na sekundaru 24V te da daje barem 3 A tj oko 75W(VA).
Te bi molio preporuku kako da ga montiram.
Hvala

to ne koliko ja mislim ? 2x12v-2x50w

http://www.trafox.hr/content/view/16/31/

14 godina
Hvala vam na informacijama
robimarko@gmail.com
15 godina
odjavljen
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

ma joj kakav trafo, nađi neko napajanje od laptopa ili uzmi switching napajanje s ebaya.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
14 godina
Neide to tako,što će mi istosmjerna struja kada mi treba izmjenična,samo moram spustiti napon
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan
ROFLOLMAO kaže...

Imam ju doma. Najgore potrošeni novac ikad. Jako spor se grije i jako je loše kvalitete. (drška se zagrije da se jedva drži, plastika i kabli su preosjetljivi, stalak je nestabilan)

Jakovp kaže...

Tako i izgleda.

Ivan_hacker kaže...

.........................

Hvala vam svima, spriječili ste me da se zaletim i uludo potrošim jedinih 100kn u ovom trenu dostupnih. 
Neki prijedlog za bestbuy lemilicu do 100kn?
Za kontrolu temperature, koristit cu DIY po preporuci.

Jbg trenutno sam bez lemilice, nijedna nije upotrebljiva osim jedne velike od 300W - neupotrijebljivo za sitniju elektroniku.
Imam jednu pistolj-lemilicu i plastika koja je drzala elektrode se istopila. Ima tko ideju kako to popravit?

robimarko kaže...
Sto si ne napravis sam kopiju hakko 936,ja je bas radim.Dijelovi su lako dostupni na ebayu

Koliki su ukupni troškovi izrade? 

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.4.2014 0:56 (xZero).
16 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Hvala vam na informacijama

I da nemoj to u metalnu kutiju nikako ubi će te struja-

Ja ću si ovaj uzet za lemilice mislim da če to bit dobro.

http://www.dx.com/p/thermostat-3000w-scr-voltage-temperature-regulator-dimmer-for-speed-light-ac-220v-161111#.U0HI5XVdU6g

14 godina
Ukupno ce biti oko 250kn zato sto sam front panel sa popratnom elektronikom dobio besplatno,a trafo je najskuplji dio
robimarko@gmail.com
17 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Ukupno ce biti oko 250kn zato sto sam front panel sa popratnom elektronikom dobio besplatno,a trafo je najskuplji dio

a sto nije onda jeftinije, jednostavnije (eventualno nesto nekvalitetnije) uzet u Lidla Parkside lemilicu s regulacijom? Nije neka osobita kvaliteta, ali moze posluzit za kuciste, napajanje, itd... 

kad sve to gledam, ispada da je weller kupljen davnih dana jos najbolja investicija... 

17 godina
robimarko kaže...

Za te novce se nađe tvornički složena: http://www.ebay.com/itm/KDQ7-PROFESSIONAL-SMD-SOLDERING-STATION-REWORK-STATIONS-SOLDER-IRON-YH-936-220V-/231006695306?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item35c9126f8a.

Ako ti ne oderu PDV :)

12 godina
neaktivan
wifi kaže...
robimarko kaže...

a sto nije onda jeftinije, jednostavnije (eventualno nesto nekvalitetnije) uzet u Lidla Parkside lemilicu s regulacijom? Nije neka osobita kvaliteta, ali moze posluzit za kuciste, napajanje, itd... 

kad sve to gledam, ispada da je weller kupljen davnih dana jos najbolja investicija... 

moja parksideova radi vec 2 godine,samo su vrhovi problem,inače sve 5 p.s. moja je bez regulacije

fra Krsto Narkoman
17 godina
neaktivan
Darmarko kaže...
robimarko kaže...

Za te novce se nađe tvornički složena: http://www.ebay.com/itm/KDQ7-PROFESSIONAL-SMD-SOLDERING-STATION-REWORK-STATIONS-SOLDER-IRON-YH-936-220V-/231006695306?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item35c9126f8a.

eevblog, covik je legenda... 

17 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

moja parksideova radi vec 2 godine,samo su vrhovi problem,inače sve 5 p.s. moja je bez regulacije

da, vrhovi su im uzas, al ti zato nije za s njima radit ono sto s wellericom nebi... 

15 godina
neaktivan

di kupujete vrhove za parkside lemilice? problem je to sto imaju navoje

0 0 hvala 0
14 godina
wifi kaže...
Darmarko kaže...
robimarko kaže...

eevblog, covik je legenda... 

Da vidio sam to,ali nije dostupna na EU skladištu,a iz US-a je preskupo nakon dostave+PDV-a

robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan

jel mi netko može dat link od pločice s bakrenim točkama i rupama u njima? xD

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
12 godina
neaktivan

znam to no nigdje ne piše da li imaju rupe...ne bih volio naručit,pa dobit komad običnog bakra....

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
kivic15 kaže...

znam to no nigdje ne piše da li imaju rupe...ne bih volio naručit,pa dobit komad običnog bakra....

A to što piše bušeni vetronit ili pertinax tebi ništa ne znači?

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
16 godina
neaktivan

Koju je lemilicu najbolje uzeti:

1. LINK
2. LINK
3. LINK
4. LINK

5. eBay

Prioritet - Bilo sta osim eBay-a. Za eBay cu se odluciti samo ako se nijedna od navedenih ne isplati. 

0 50W ZD-200N
0 60W Welleman VTSI60
1 30-50W SL-ZD708 s regulatorom
0 ?W SL-ZD920B Komplet Alata
7 Hakko 936 ili klon od navedene
I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.4.2014 15:03 (xZero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ZD-200N i taj welleman od 60w nemoj ni pomisljati da uzmes. Te "rucke" nemaju nikakvu regulaciju temperature. Promijenio sam ih nekoliko, svima je prije ili kasnije grijac otisao. Ove dvije su slicne, ako ne i iste. Dakle moj glas ide za hakko 936 ili bilo sto sa regulacijom. Sad mozda nemas novca, ali pokajat ces se ako kupis nesto od ovih jeftikanera. Ako si pocetnik, od ovoga mozes uzet ovaj komplet alata, jer dodje i pumpica i rezervni vrh koliko vidim, a kada naucis osnove kupi nesto kvalitetnije
16 godina
neaktivan
Ivan_hacker kaže...
ZD-200N i taj welleman od 60w nemoj ni pomisljati da uzmes. Te "rucke" nemaju nikakvu regulaciju temperature. Promijenio sam ih nekoliko, svima je prije ili kasnije grijac otisao. Ove dvije su slicne, ako ne i iste. Dakle moj glas ide za hakko 936 ili bilo sto sa regulacijom. Sad mozda nemas novca, ali pokajat ces se ako kupis nesto od ovih jeftikanera. Ako si pocetnik, od ovoga mozes uzet ovaj komplet alata, jer dodje i pumpica i rezervni vrh koliko vidim, a kada naucis osnove kupi nesto kvalitetnije

Daleko sam od pocetnika, imam pumpicu i sve ostalo. Jedino mi lemilica krepala, pa sad trazim nesto.... Nisam ni dosad imao jako kvalitetnu...
Sto se regulacije tice, napravio bi svoju. 

Taj komplet sam naveo jedino zbog lemilice, i rezervnog vrha. 

14 godina
Ako ces raditi po semi koju sam ja poatavio, na forumu pise da je koristena zd-200n lemilica, pa bih nju uzeo, jer je provjerena
16 godina
neaktivan

Trebam napraviti uređaj koji bi se sastojao od dva dijela. Jedan bi odašiljao signal, a drugi određivao jačinu signala (RSSI) i time relativnu udaljenost između te dvije komponente. Ne treba mi u metrima niti ništa precizno, samo nešto što će raditi na dometu 5-100 m ili tako nešto (može i manji domet), praktički samo da mikrokontroler drugog dijela blica LED-icu što je prvi dio bliže, odnosno što je signal prvog dijela jači. Imam nRF24L01+ module koji rade na 2.4 GHz, no nažalost njihova RSSI funkcionalnost je ograničena na postavljanje određenog bita na 1 ako jačina signala onog drugog modula bude jača od -64 dBm, a meni bi trebalo nešto što bi davalo analogni RSSI izlaz. Isto tako, mora raditi na bateriji pa bi bilo super ako ne bi trošio mnogo struje, i naravno, da bude što jeftiniji. Može netko preporučiti ovakav neki RF modul?

~
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.4.2014 21:44 (Proz0r).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Može li mi netko reći na koju foru ovo radi?

Moje će ideje jednoga dana pokretati svijet! Ne postoji zastava dovoljno velika da prekrije nevine ljudske žrtve!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...

Može li mi netko reći na koju foru ovo radi?

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromyography

Uzme taj signal i pojača ga. Zatim ga pretvori u bilo što drugo.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
15 godina

Može li mi netko reći kako funkcionira inače pretvorba jednog signala u drugi?

Moje će ideje jednoga dana pokretati svijet! Ne postoji zastava dovoljno velika da prekrije nevine ljudske žrtve!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

vjerojatno tranzistori ili kristali....

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...

Može li mi netko reći kako funkcionira inače pretvorba jednog signala u drugi?

EMG > filtar/pojačalo > zvućnik ili LED

Znaći uzme se dva signala iz ruke i pojaćaju se, moguće da se povećava njihova razlika (diferencija). Izfiltrira se signal ako ima neželjenih komponenti iz raznih izvora (step converter, istosmjerna, ...).  Zatim se taj signal može dovesti na pojačalo koje ide na zvučnik ili na LED diodu.

Moguće je i da se koriste još mnoge razne stvari...  (od logaritamskih i derivacijskih pojačala, drugih pretvornika, možda i digitalna obrada) 

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
14 godina
Znači kupio sam trafo 230 na 24V 100W,ali sada imam problem,isprobao sam trafo i na sekundaru mjerim čak oko 29 V stalno.
Izmjerio sam i napon mreže i izgleda da zbog toga što sam jedno 20 metara od trafostanice imam napon od čak 242V,to je onda i uzrok visokog napona na sekundaru.
Hoće li to smetati s obzirom da za tu lemnu stanicu trebam 24VAC
robimarko@gmail.com
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice