Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi izdvojena tema

poruka: 1.365
|
čitano: 442.250
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja)
14 godina
Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi

Je sad sam bas htio uredit post i napisat da sam je bila greška u kod(očitavao sam jedan pin a kao output podesio drugi) ali i dalje i sa novom shemom iz one teme dobivam stalno vrijednosti oko 500 čak i kad nema signala na ulazu. Počinjem malo sumnjati u ovaj kabel budući da sam mijenjao jack na njemu probat ću se dočepat nekog tvorničkog

Ako nisi zadovoljan sobom okreči ju ponovno
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi
zelenbic kaže...

Je sad sam bas htio uredit post i napisat da sam je bila greška u kod(očitavao sam jedan pin a kao output podesio drugi) ali i dalje i sa novom shemom iz one teme dobivam stalno vrijednosti oko 500 čak i kad nema signala na ulazu. Počinjem malo sumnjati u ovaj kabel budući da sam mijenjao jack na njemu probat ću se dočepat nekog tvorničkog

Pa testiraj kontinuitet multimetrom

17 godina
moderator
zelenbic kaže...

Je sad sam bas htio uredit post i napisat da sam je bila greška u kod(očitavao sam jedan pin a kao output podesio drugi) ali i dalje i sa novom shemom iz one teme dobivam stalno vrijednosti oko 500 čak i kad nema signala na ulazu.

Zar tako i ne bi trebalo biti? Mislim, imaš voltage divider koji će signal držati na pola puta između gnd i vcc.

14 godina
odjavljen

Jel valja 'ako šefe?

Video

17 godina
moderator

Eto vidiš kako se može brzo proći kroz petlju. Nadam se da si sad implementirao histerezu da izbjegneš slučajne false-positive.

PS zašto nazive varijabli i funkcija počinješ s podvlakom? what madness is this?

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Eto vidiš kako se može brzo proći kroz petlju. Nadam se da si sad implementirao histerezu da izbjegneš slučajne false-positive.

PS zašto nazive varijabli i funkcija počinješ s podvlakom? what madness is this?

Osjećam se bad-ass

Netko voli azurirajEkran

Netko aruzizajekran

A ja _azuriraj_ekran ili nekad napišem _azurirajEkran

15 godina

Inace neko pravilo je da se globalne varijable pocinju s _ a lokalne malim slovom.(unutar klase)

Ali ne tipa azuriraj_ekran nego azurirajEkran.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 23:31 (CroNk3r).
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Netko voli azurirajEkran

Klasika, najčešće korišten stil.

Dex.pwn kaže...
Netko aruzizajekran

To nitko ne koristi.

Dex.pwn kaže...
A ja _azuriraj_ekran ili nekad napišem _azurirajEkran

To ti nema smisla. Podvlaka se rijetko koristi kao prvi znak naziva varijable ili funkcije - ako se dobro sjećam, ljudi to koriste recimo za privatne varijable klase ili tako nešto.

Odvikni se od toga - nema smisla, zbunjujuće je i kontraproduktivno.

16 godina
odjavljen
Svaki put kada netko da ime varijabli neka_varijabla, Bog ubije malog zeku. Imenujte varijable kako Bog zapovijeda, spasite zekane!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Naming_convention_(programming)
Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
4 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Pozz, valjda neće smetati nekoliko početničkih pitanja vezano za skripte, arduino ide i esp 8266.
Primjetio sam da esp strašno guta energiju, ne bi nikad rekao za tako mali hardveric, doduše u kombinaciji sa senzorom. Ali opet to mu i jest svrha, da bude sa nečim povezan. E sad vidim postoje skripte koje reguliraju rad i ocitanja senzora, a ppstoje i one koje stavljaju esp u sleep mode kako bi manje trošio. noob potanje je, da li se te skripte uploadaju svaka za sebe ili se svi ti parametri stavljaju u jednu skriptu pa se zapri na esp?
A druga stvar koja me zanima je,koja svrha je staviti esp u sleep mode,ako je npr. povezan sa senzorom temperature, ako želiš imati konstantna mjerenja. Npr termostat, ili sl.? Koja je tu caka? Znam da esp ne mjeri temperaturu nego senzor. Ali esp neće ni odasiljat vrijednosti dok "spava" zar ne?
Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

To nisu skripte, to je programski kod. Skripta je nešto sasvim 10to.

Što se tiče ESPa i potrošnje struje da, kad šalje/prima dosta troši. Ako želiš konstantno mjerenje (svake sekunde nova vrijednost) onda očito ništa od sleepa ali ako ti je dovoljno jednom u minuti ili dvije, tu onda možeš u sleep. I naravno da neće ništa slati dok je u sleepu. Možda ti je nRF bolja opcija ako želiš bežičnu vezu sa senzorom jer je daleko štedljiviji.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
neaktivan
Sorry za skripte. Hvala na odgovoru, probat ću nrf pa usporediti.
Spija
17 godina
moderator
Sum_of_all_fears kaže...

Što se tiče ESPa i potrošnje struje da, kad šalje/prima dosta troši.

Da. To ne bi trebao biti neki problem kad je spojen na struju, ali bateriju manjeg kapaciteta će brzo slistiti.

Sum_of_all_fears kaže...

Ako želiš konstantno mjerenje (svake sekunde nova vrijednost) onda očito ništa od sleepa ali ako ti je dovoljno jednom u minuti ili dvije, tu onda možeš u sleep.

Pitanje je treba li slati vrijednost svake sekunde. Naime, esp mu može mjeriti temperaturu svake sekunde, ali može slati vrijednost samo kad se zahtijeva da šalje ili može recimo skupljati vrijednosti kroz jednu minutu pa ih onda slati svaku minutu.

15 godina
neaktivan
Trenutno mi šalje svakih 5 sec. Neznam koja je učestalost samog mjerenja jer nisam programer pa ne kužim kod, kod je kopiran sa interneta. Ali ovako kako je, spojen je samo on i ds18b20. Baterija je od starog tableta, 7000 mah, pptrosi je za cca dan i pol
Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
SPIJA kaže...
Trenutno mi šalje svakih 5 sec. Neznam koja je učestalost samog mjerenja jer nisam programer pa ne kužim kod, kod je kopiran sa interneta. Ali ovako kako je, spojen je samo on i ds18b20. Baterija je od starog tableta, 7000 mah, pptrosi je za cca dan i pol

Šalje kamo? Uploada nekamo na web ili što? Sve ovisi o tome koliko "svježe" mora biti mjerenje. Eto, ako ne mora biti ultra-svježe, ti možeš svaku minutu ili svake dvije ili pet minuta poslati odjednom sva mjerenja koje su obavljene u tom razdoblju. I možeš paralelno provjeravati zahtjeve pa ako stigne zahtjev za trenutnim očitanjem pa da vratiš trenutno očitanje. Sleep naravno ne ide s takvim trenutnim očitanjem. A ako bi slao svakih minutu, dvije ili pet, onda bi se možda i moglo ubaciti u sleep između.

15 godina
neaktivan
Ma koristim blynk. Šalje na Rpi, na njemu sam digao lokalni blynk server. Koristim blynk app pa mi je super što sve vidim na mobu. Za moj ukus ok app, s obzirom na izgled i parametre widgeta. Novi sam u cijeloj priči pa tek učim o tome.
Ako nastavim sa blynkom, onda ću morati ostati na esp, nrf nije u pravom smislu riječi wifi, pa zbog toga
Stavio sam esp sa 5 sec na 1 minutu, pa ću vidjeti koliko će sad baterija izdržati
Spija
17 godina
moderator

Forsiraš esp tamo gdje mu nije mjesto. Imaj dva mala arduina (Nano ili Pro Mini) i poveži ih RF prijemnikom i odašiljačem. Ovaj na kojemu će biti prijemnik spojiš na rpi. Ti RF odašiljači troše malo struje, a i Atmega328p pločice troše malo struje - manje od esp-ova.

15 godina
neaktivan
I bez sleepa je sad , nešto razmišljam kad se budi iz sleepa svakih minutu da bi mogao više trošiti nego da ne ide u sleep, veći vremenski razmaci bi bili vjeeovatno ok za sleep mod
Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Razmislit ću i o tome
Spija
17 godina
moderator

Vidi ovaj projekt:

14 godina

Može li netko pojasniti kako koristiti ovu map funkciju? Dakle htio bi da mi sa ulaza vrijednosti iz intervala <400,700> pretvara u <0,255> ali iz nekog razloga dobivam negativne vrijednosti koje su konstantne

Ako nisi zadovoljan sobom okreči ju ponovno
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Kolega, varijabla val vam je, kad je koristite u funkciji map, nedefinirana.

14 godina
odjavljen

Imam problem. Imam radno vrijeme u sekundama, i sad trebam napisati koliko je X sekundi u formatu hh:mm

Napravio sam ovo. Radno vrijeme je tipa 495 sekundi, no ono mi i dalje kaže da je to 0.00 minuta.

char _tekst[22];
    double _sati = 0.00;
    double _minute = 0.00;

_osvjezi = true;
    _sati = _radni_sati / 3600;
    _minute = ((_radni_sati % 3600) / 3600) * 60;
    Serial.println(_radni_sati);
    Serial.println(_minute);

display.setCursor(0, 16);
    display.setTextSize(1);
    sprintf(_tekst, "work time:\n%02dh %02dmin", int(ceil(_sati)), int(ceil(_minute)));
    display.println(_tekst); 

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.1.2017 12:58 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ja ti tu niš ne vidim pročitati. Kaj ti je sve ovo kaj počne s _?

14 godina
odjavljen
Dex.pwn kaže...

Imam problem. Imam radno vrijeme u sekundama, i sad trebam napisati koliko je X sekundi u formatu hh:mm

Napravio sam ovo. Radno vrijeme je tipa 495 sekundi, no ono mi i dalje kaže da je to 0.00 minuta.

char tekst[22];
    double sati = 0.00;
    double minute = 0.00;

osvjezi = true;
    sati = radni_sati / 3600;
    minute = ((radni_sati % 3600) / 3600) * 60;
    Serial.println(radni_sati);
    Serial.println(minute);

display.setTextSize(1);
    sprintf(tekst, "work time:\n%02dh %02dmin", int(ceil(sati)), int(ceil(minute)));
    display.println(tekst); 

Ovako?

Popravio sam. Radi super sad.

char _tekst[22];
    double _sati = 0.00;
    double _minute = 0.00;

_osvjezi = true;
    _sati = _radni_sati / 3600.00;
    _minute = (_radni_sati % 3600) / 3600.00;

display.setTextSize(1);
    sprintf(_tekst, "work time:\n%02dh %02dmin", int(floor(_sati)), int(floor(_minute * 60.00)));
    display.println(_tekst); 

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.1.2017 13:54 (Dex.pwn).
17 godina
moderator

Ako ti trebaju sati i minute u cijelim brojevima, zašto si ih deklarirao kao double umjesto int?

Veliš imaš sekunde - gdje?

sati = sekunde / 3600;

minuta = (sekunde - sati * 3600) / 60;

Ili nešto u tom stilu.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Ako ti trebaju sati i minute u cijelim brojevima, zašto si ih deklarirao kao double umjesto int?

Veliš imaš sekunde - gdje?

sati = sekunde / 3600;

minuta = (sekunde - sati * 3600) / 60;

Ili nešto u tom stilu.

Za jer dijelim, a kad se nešt dijeli, to mora biti float/double

Ne, radni_sati sadrži vrijeme u sekundama, a ja sam to trebao prebacit u hh:mm format

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Za jer dijelim, a kad se nešt dijeli, to mora biti float/double

Tko ti je to rekao?

Dex.pwn kaže...
Ne, radni_sati sadrži vrijeme u sekundama, a ja sam to trebao prebacit u hh:mm format

Zašto se onda to zove radni_sati?! What madness is that?

10 godina
Zasto za minute dijelis sa 3600 a zatim mnozis sa 60 prilikom ispisa? Trebas imenovati varijable tako da se iz naziva zna sta predstavljaju.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
LunKraljPonoci kaže...
Zasto za minute dijelis sa 3600 a zatim mnozis sa 60 prilikom ispisa?

Zato jer u varijabli minute drži sekunde.  Ali bitno da radi. 

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice