Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 644.923
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Razvoj web-stranica - Rasprava

Jel se ikako može ugasiti da pored mape imam još praznog prostora? Ružno mi izgleda.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Minjaj widht i height u CSSu, ili maxzoom i pocetni zoom u JSu.
14 godina
odjavljen

Ma nije to neki problem. Malo mi je čudno al nema veze. Nego, na koji način mogu napraviti da kad kliknem na a href da se php skripta odradi bez da korisnik išta primjeti?

Kužio sam da mi title parametar u a tagu ne radi. Ja pređem preko teksta i ne vidim title. U pitanju je Chrome OS, najnovija verzija(valjda). A na Edgeu radi

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2015 1:22 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Ma nije to neki problem. Malo mi je čudno al nema veze. Nego, na koji način mogu napraviti da kad kliknem na a href da se php skripta odradi bez da korisnik išta primjeti?

Kužio sam da mi title parametar u a tagu ne radi. Ja pređem preko teksta i ne vidim title. U pitanju je Chrome OS, najnovija verzija(valjda). A na Edgeu radi

Moras koristit AJAX, pretpostavljam da ti to treba za filtere, zasto jednostavno ne koristis variable? Ovako nesto;

Link za gif (da mos vidit kako radi); https://convertio.co/tmp/out/7bccf986b8c34028f295d22b3c17381f/out-3.gif

Link za kod; http://pastebin.com/VXVAGBfM

I nezaboravi napisat nekakvu blokadu, ono, sa if pa provjeri koliko filtracija iznosi, (npr. if filtracija == 2, filtracija = 0) tako ces napravit bottun sa samo 0 ili 1, za 1 sakriji a za 0 po default pokazi, i napisi (if var == 1; for loop sakriji kucice) i else za prikazat, tako napisi za sve filtere koje trebas. Nisam neki web developer, al ovo bi ti bilo bolje i brze za napravit koliko znam.

edit; fix

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2015 8:50 (banderaa).
14 godina
odjavljen

Dužnik sam ti <3

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Zbog čega mi neće da prepozna internal bootstrap link koji dodam u html dokument, preko cdn-a mi radi dok kada na računalu (loaklno) dodam ne radi mi?

EDIT: Uspio sam :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2015 16:05 (Xyloto).

0 0 hvala 0
14 godina
Xyloto kaže...

Zbog čega mi neće da prepozna internal bootstrap link koji dodam u html dokument, preko cdn-a mi radi dok kada na računalu (loaklno) dodam ne radi mi?

<link rel="stylesheet" href="bootstrap/css/bootstrap.min.css">
<link href="css/styles.css" rel="stylesheet">

Otvori konzolu (console) svoga browsera i pogledaj sta ti pise u njoj. Najvjerojatnije ti je putanja kriva.

WordPress ❤
16 godina
odjavljen

Ne valja ti putanja?

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
neaktivan
Xyloto kaže...

<link rel="stylesheet" href="bootstrap/css/bootstrap.min.css">
<link href="css/styles.css" rel="stylesheet">

Instaliraj neki lokalni server pa probaj onda. Ja sam imao nekad sličnih problema. Inače koristim xampp i kad web stavim u lokalni server radi sve...

16 godina
odjavljen

Mora raditi bez lokalnog servera...

BTW, u windowsima imate IIS.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
odjavljen

Nešto sam čudno skužio. Mogu otvoriti .php fajl s localhosta iako mi je WAMP ugašen. Kako je to moguće?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Vjerojatno je nekako cacheriran. Ili misliš na editiranje?

14 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

Vjerojatno je nekako cacheriran. Ili misliš na editiranje?

Mogu ga refreshati, nije keširan. Radi i klik na logo koji me odvede na početnu stranicu(link je spremljen u varijablu)

16 godina
odjavljen

Imaš skriveni/undead server na PCju. Posvećene vode po njemu i gotovo.

14 godina
odjavljen

Skužio sam da iz nekoh razloga imam Apache server upaljen iako WAMP nisam palio nikako otkako sam upalio računalo(prije toga nije bio na hiberniaciji ili sleepu).

Nego da vas pitam savjet jedan. Kada koristiti koje varijable? Imam recimo varijable koje sadrže link početne stranice pa me zanima kako da njih najbolje definiram? Pomoću define-a ili $home = 'localhost'; ili nekako drugačije? Da taj file s tim "globalnim varijablama" includam jednom(include_once) ili svaki put?

0 0 hvala 0
14 godina
Dex.pwn kaže...

Nego da vas pitam savjet jedan. Kada koristiti koje varijable? Imam recimo varijable koje sadrže link početne stranice pa me zanima kako da njih najbolje definiram? Pomoću define-a ili $home = 'localhost'; ili nekako drugačije? Da taj file s tim "globalnim varijablama" includam jednom(include_once) ili svaki put?

define koristis samo za konstante, koje ti po samom imenu kazu da su varijable koje se ne mijenjaju. Najcesce se koriste za neke konfiguracijske varijable poput url-a baze i slicno. Znaci podaci koji se najvjerojatnije nece uopce mijenjati kroz vrijeme ili ce se mijenjati jako rijetko, a zelis biti siguran da se isti nece "slucajno" izmjeniti tjekom izvedbe skripte.

Sto se tice url-ova, mislim da bi najbolje bilo da pocetni url spremis u konstantu (dakle define), i onda si napravis nekakav osnovni ruter pomocu kojega u odnosu na taj pocetni url dohvacas putanju za sve ostale pod-stranice. Tako si siguran da kada ti se url promijeni, moras ga zamijeniti na samo jednom mjestu. Googlaj "simple php router" ili slicno i dobiti ces hrpu tutoriala.

Osim konstanti, jos bolji nacin je koristiti "environmental variables"; vjerojatno najjednostavniji pristup tome je loadanje .env datoteka: https://github.com/vlucas/phpdotenv

U taj .env file mozes spremati sve bitne varijable koje ce se razlikovati na tvom lokalnom i na produkcijskom serveru (url baze, login za bazu, login za neki 3rd party api itd.). To takodjer znaci da ga ne includas u npr. git repository, nego je jedinstven za svaki server.

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 14:38 (OriginalEXE).
14 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...
Dex.pwn kaže...

define koristis samo za konstante, koje ti po samom imenu kazu da su varijable koje se ne mijenjaju. Najcesce se koriste za neke konfiguracijske varijable poput url-a baze i slicno. Znaci podaci koji se najvjerojatnije nece uopce mijenjati kroz vrijeme ili ce se mijenjati jako rijetko, a zelis biti siguran da se isti nece "slucajno" izmjeniti tjekom izvedbe skripte.

Sto se tice url-ova, mislim da bi najbolje bilo da pocetni url spremis u konstantu (dakle define), i onda si napravis nekakav osnovni ruter pomocu kojega u odnosu na taj pocetni url dohvacas putanju za sve ostale pod-stranice. Tako si siguran da kada ti se url promijeni, moras ga zamijeniti na samo jednom mjestu. Googlaj "simple php router" ili slicno i dobiti ces hrpu tutoriala.

Osim konstanti, jos bolji nacin je koristiti "environmental variables"; vjerojatno najjednostavniji pristup tome je loadanje .env datoteka: https://github.com/vlucas/phpdotenv

U taj .env file mozes spremati sve bitne varijable koje ce se razlikovati na tvom lokalnom i na produkcijskom serveru (url baze, login za bazu, login za neki 3rd party api itd.). To takodjer znaci da ga ne includas u npr. git repository, nego je jedinstven za svaki server.

Te "environmental variables" mi se ne sviđaju. Znači da koristim konstante za urlove, podatke od baze i sl. a za sve ostale varijable da koristim $var = nešto; ?

To mi se sviđa, još sam negdje vidio da se mogu definirati varijable kao ovo $_SERVER['var'] = nešto; To su kao globalne varijable, ako sam dobor shvatio.

14 godina
Dex.pwn kaže...

Te "environmental variables" mi se ne sviđaju. Znači da koristim konstante za urlove, podatke od baze i sl. a za sve ostale varijable da koristim $var = nešto; ?

To mi se sviđa, još sam negdje vidio da se mogu definirati varijable kao ovo $_SERVER['var'] = nešto; To su kao globalne varijable, ako sam dobor shvatio.

Onda koristi define iliti konstante. Za ostale varijable normalno $var = nesto, tako je. Sto se $_SERVER tice, to nemoj koristiti, define ti je dovoljan. Inace o svim dostupnim "superglobals" varijablama mozes procitati ovdje: http://php.net/manual/en/language.variables.superglobals.php

Neki od razgloga iz kojeg se preporuca environmental variables pristup dobar jest:

1.) Ne bi osjetljive podatke trebao drzati u kodu. To je pogotovo vazno ako koristis git/svn (a trebao bi).

2.) Olaksava rad sa vise servera jer ne moras voditi brigu o tome gdje ti se kod izvrsava. Ovako sa konstantama moras paziti jer ti podaci sigurno nece biti isti na localhostu i na produkcijskom serveru.

WordPress ❤
14 godina
odjavljen
OriginalEXE kaže...
Dex.pwn kaže...

Onda koristi define iliti konstante. Za ostale varijable normalno $var = nesto, tako je. Sto se $_SERVER tice, to nemoj koristiti, define ti je dovoljan. Inace o svim dostupnim "superglobals" varijablama mozes procitati ovdje: http://php.net/manual/en/language.variables.superglobals.php

Neki od razgloga iz kojeg se preporuca environmental variables pristup dobar jest:

1.) Ne bi osjetljive podatke trebao drzati u kodu. To je pogotovo vazno ako koristis git/svn (a trebao bi).

2.) Olaksava rad sa vise servera jer ne moras voditi brigu o tome gdje ti se kod izvrsava. Ovako sa konstantama moras paziti jer ti podaci sigurno nece biti isti na localhostu i na produkcijskom serveru.

Ne vidim zašto ne bi bili isti podaci. Jedino što će link za početnu stranicu biti drugačiji i to je to, podatke za spajanje na bazu su zaštičeni u .htaccess fajlu(HTML error 403).

Bacit ću oko malo na to što si mi dao pa možda i odlučim to koristiti. Stranica nije sad ne znam ti ja šta važna, da je toliko važna uzeo bi onda SSL, bitno da sve šljaka kako treba.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 15:26 (Dex.pwn).
14 godina
Dex.pwn kaže...
OriginalEXE kaže...
Dex.pwn kaže...

Ne vidim zašto ne bi bili isti podaci. Jedino što će link za početnu stranicu biti drugačiji i to je to, podatke za spajanje na bazu su zaštičeni u .htaccess fajlu(HTML error 403).

Bacit ću oko malo na to što si mi dao pa možda i odlučim to koristiti. Stranica nije sad ne znam ti ja šta važna, da je toliko važna uzeo bi onda SSL, bitno da sve šljaka kako treba.

Dovoljno je i da je jedan podatak drugaciji (base url) pa da moras voditi brigu o tome :) Razumijem da je to hobi projekt pa je mozda ovo i overkill ali ne skodi uciti se najboljoj praksi i na malim prijektima.

WordPress ❤
14 godina
neaktivan

Kako mogu omogućiti GZIP kompresiju preko .htaccess filea?

Isprobao sam:

<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>

<IfModule mod_deflate.c> # Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon AddOutputFilterByType DEFLATE text/css AddOutputFilterByType DEFLATE text/html AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml # Remove browser bugs (only needed for really old browsers) BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html Header append Vary User-Agent </IfModule>

Ništa od ovog ne radi. Ovaj drugi kod je radio pa je prestao. Imam osjećaj da mi .htaccess file ne radi.

Hvala. 

EDIT: Isprobao sam i dva WP dodatka za GZIP i nakon što se omoguće, umjesto stranice se pojavi hrpa simbola.

Na hostingu nije omogućena GZIP kompresija pa zato ne radi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2015 10:42 (Marko :D).

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Napravio sam mjesto za AdSense i s time AdBlock mjeru, no imam jedan problem. Unutar toga AdBlocka postoji a href tag na koji korisnik može kliknuti(logično). Sve radi super, samo je stvar u tome kad AdBlock blokira oglas, ja onda ne mogu kliknuti na link. Kod se nalazi ispod..

<div class="container">
 <div class="row">
  <div id="_hsync_vrh">

<div class="col-md-2"></div>
      <div class="col-md-8">

<div class="_hsync_ad_blocker _hsync_notf_adblock_class">
        <p>
        <span class="glyphicon glyphicon-bullhorn" style="font-size: 20px;"></span>
        Lijep pozdrav korisniče! Čini se kako koristite, po nama zlonamjeran program.
        Web site na kojem se trenutno nalazite se financira putem servisa <a class="_hsync_adblock_link" href="http://google.com/adsense/start" title="Klikni da vidiš više o AdSense programu." target="_blank">AdSense</a>. Blokiranjem oglasa mi ne dobivamo novac koji nam je potreban za održavanje cijele zajednice.
        Molimo Vas da odobrite prikaz oglasa na ovoj stranici te nam s time pomognete u održavanju zajednice.<br />
        Lijep pozdrav želi Vam Haswell tim!
       </p>
      </div>

<div class="_hsync_ad">

</div>      
   </div>  
  </div> 
 </div>
</div>

CSS

/* OGLASI */

._hsync_ad_blocker {
  width: 100%;
  height: 90px;
  text-align: center;
  font-weight: 400;
  margin-bottom: 40px;
  position: absolute;
  z-index: 1;
}

._hsync_ad_blocker p {
  color: #ffffff;
  padding: 6px 10px 6px 10px;
  font-size: 13px;
  font-family: 'Noto Sans';
}

._hsync_adblock_link {
  color: #cecece;
  font-weight: bold;
}

._hsync_adblock_link:hover {
  color: #fff;
}

._hsync_ad {
  margin-right: 10px;
  z-index: 1;
}

._hsync_ad img {
}

._hsync_jumpon_anim_class {
    animation: _hsync_jumpon_anim 2.5s ease-in-out infinite;
   -webkit-animation: _hsync_jumpon_anim 2.5s ease-in-out infinite;
 }

@-webkit-keyframes _hsync_jumpon_anim {
    0% { color: #787878; }
    65% { color: #444; }
    80% { color: #444; }
    100% { color: #787878; }
 }

@keyframes _hsync_jumpon_anim {
    0% { color: #787878; }
    65% { color: #444; }
    80% { color: #444; }
    100% { color: #787878; }
 }

Dakle, link ne radi ako ne obrišem cijeli div s klasom _hsync_ad. Inače AdBlock ne briše div nego samo sadržaj...

0 0 hvala 0
17 godina

Bootstrap affix problem.

riješeno, do mene je

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2015 16:30 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozdrav raja i sretna Vam Nova godina. Zanima me kako mogu prilagoditi web sajt prema rezoluciji uređaja.. U ovom slučaju imam blog na blogger.ba i vidio sam da ima jedan blog baš prilagođen rezoluiciji i fino se rasporedi.. Pa ako neko zna nek napise. Hajd' :) 

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Nigga kaže...

Pozdrav raja i sretna Vam Nova godina. Zanima me kako mogu prilagoditi web sajt prema rezoluciji uređaja.. U ovom slučaju imam blog na blogger.ba i vidio sam da ima jedan blog baš prilagođen rezoluiciji i fino se rasporedi.. Pa ako neko zna nek napise. Hajd' :) 

Bootstrap? Ne možeš jednostavnije.

14 godina
odjavljen

Imam problem na Mozili, najnovija verzija. Bootstrap, točnije njegov dio za dropdowne/modal dijaloge mi ne radi. Znači kliknem na link i on umjesto da mi otvori dropdown/modal izbaci mi u link samo #. Na Edgeu i Chromeu to sve radi, kako spada.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Očisti cache. Ctrl + F5.

14 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

Očisti cache. Ctrl + F5.

Tek sam instalirao Mozilu, nisam je prije koristio. Pokušao sam CTRL + F5 i opet ništa.

17 godina
Dex.pwn kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Očisti cache. Ctrl + F5.

Tek sam instalirao Mozilu, nisam je prije koristio. Pokušao sam CTRL + F5 i opet ništa.

očisti cache u druga dva preglednika ili probaj otvoriti u anonimnom modu na njima.

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
14 godina
odjavljen
Nix kaže...
Dex.pwn kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Očisti cache. Ctrl + F5.

očisti cache u druga dva preglednika ili probaj otvoriti u anonimnom modu na njima.

Ma kaki, ne reagira na JS

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice