Windows Xp ili Linux?

poruka: 53
|
čitano: 5.122
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Windows Xp ili Linux?

Pozdrav svima imam laptop na kojemu je instaliran Windows Xp Professional znači friška instalacija i katastrofalno je spor,pa me zanima hoće li laptop biti brži ako instaliram Linux?...

Softwer

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: Windows Xp ili Linux?

Neće.

Hoće.

Odgovor je takav jer je linux vrlo širok pojam...

Fiat Klub Hrvatska -- fiatisti.hr
16 godina
XXX-Man kaže...

Neće.

Hoće.

Meni treba konkretan odgovor,kada instaliram Linux operacijski sustav hoće li moj laptop biti brži?

Softwer
16 godina
moderator

Postoji stotine distribucija linuxa. S nekima možda, s nekima ne sigurno.

http://distrowatch.com/

Fiat Klub Hrvatska -- fiatisti.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.8.2013 15:26 (XXX-Man).
12 godina
protjeran
Softwer kaže...

Pozdrav svima imam laptop na kojemu je instaliran Windows Xp Professional znači friška instalacija i katastrofalno je spor,pa me zanima hoće li laptop biti brži ako instaliram Linux?...

Pročisti laptop . Skeniraj ga . Možda postavljam glupo pitanje.Al koji preglednik koristiš? Ja imam WIN XP home .Na njemu je IE8 zvanični preglednik. Al od kad sam si stavio Operu . Stranice mi otvara pino brže. Imao sam i Firefox Chrome al mi ni jedan nisu ko opera. 

Što s etiće linux nekoristim ga al probaj neki linux . kažu da je to najraaširenije linux distirubucija 

16 godina
Softwer kaže...
XXX-Man kaže...

Neće.

Hoće.

Meni treba konkretan odgovor,kada instaliram Linux operacijski sustav hoće li moj laptop biti brži?

- neće, jer je to fizički nemoguće. Ostat će isti. Nešto sasvim drugo je dali će neki software optimalnije koristiti dostupne resurse.

Pošto s XPom imaš problema, logična predpostavka da ćeš s nekom linux distrom imati još više. Linux zahtijeva neko osonovno predznanje, ili koristi standardne distre kao ubuntu.

Pošto linux nije čarobni elixir, probaj neku novu, pa nakon toga neku stariju distru (koja je primjerenija starijem hardwareu - resursima). npr ubuntu 9.10

predpostavka da ćeš kao većina opet otići na windows, ali barem pogledaj, isporbaj nekoliko distri. Sve je na distrowatchu, skineš (live-desk-386-iso, pouzdanije je CD..), snimiš na najnižoj brzini i bootaš.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
Windows Xp ili Linux?

S obzirom da smatrate da s linuxom neće biti brži,što da radim kako bih ubrzao svoj laptop, na njemu je windows xp professional na kojem je instaliran samo google chrome cak nema ni antivirusa i opet je spor..Pa evo svaki savjet je dobrodošao..

Softwer

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Softwer kaže...

S obzirom da smatrate da s linuxom neće biti brži,što da radim kako bih ubrzao svoj laptop, na njemu je windows xp professional na kojem je instaliran samo google chrome cak nema ni antivirusa i opet je spor..Pa evo svaki savjet je dobrodošao..

Prihvati činjenicu da je spor i da ga nečeš moći ubrzat. U istoj situaciji sam ja svojom kantom, nadam se da ćeš uspjet to preživjet. Sretno. :)

“Why is marijuana against the law? It grows naturally upon our planet. Doesn’t the idea of making nature against the law seem to you a bit.. unnatural?” ― Bill Hicks
12 godina
neaktivan
Windows Xp ili Linux?

o kojem laptopu se radi?

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
kivic15 kaže...

o kojem laptopu se radi?

Fujitsu Siemens Amilo Pa 1510

Softwer
12 godina
neaktivan
Windows Xp ili Linux?

skini si Slim Computer,možda ti pomogne.www.slimcomputer.com

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Windows Xp ili Linux?

Pa mogao bi mu neki Linux pomoci, recimo XP kada mu se srede servisi trosi oko 250mb memorije, ispod toga ga se ne moze spustiti. Neki linuxu mogu trositi maximalno 100mb memorije cak i pr lightwave desktop okruzenjima tipa lxde.

To nije velika razlika ali ako ima 512 ram memorije ili 256, osijetit ce se.

0 1 hvala 0
13 godina
odjavljen
Windows Xp ili Linux?

Ako si dobro napisao koji prijenosnik imaš (http://gdgt.com/fujitsu-siemens/amilo/pa-1510/specs/) onda on ima AMD CPU family Turion 64 (mobile)X2 1.8GHz i 2GB rama i integriranu grafu ATi Xpress 1100 sa 256 MB rama. Na toj kofiguraciji XP treba normalno raditi. Da li imaš vanila verziju Windowsa ili neku divlju? Da li si instalirao sve drivere za njega?

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 20:19 (formula1live).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Softwer kaže...

ako je laptop sa manje od 1 GB RAM-a onda

a) instaliraj win XP SP2 jer SP3 traži previše RAM (1 GB) i onda ti je laptop u komi

b) instalacija linuxa - ako si dobar u baratanju sa linuxom - raditi će brže

- ako si amater - raditi će jednako ili sporije

Moj savjet odnesi laptop nekom frendu koji zna sa linuxom pa će ti on to srediti

uglavnom, staviš novu distru, i onda ti ti stavi neki lakši GUI (koji nije overkill) za tovk lap

Inače meni ubuntu 10.12 radi na cca 350 MB load (gnome GUI)

17 godina
neaktivan
layman kaže...

Pa mogao bi mu neki Linux pomoci, recimo XP kada mu se srede servisi trosi oko 250mb memorije, ispod toga ga se ne moze spustiti. Neki linuxu mogu trositi maximalno 100mb memorije cak i pr lightwave desktop okruzenjima tipa lxde.

To nije velika razlika ali ako ima 512 ram memorije ili 256, osijetit ce se.

Ne pričaj gluposti. Nova instalacija XP-a bez bilo kakvih programa troši oko 100MB RAM-a, znam iz osobnog iskustva i to bez sređivanja servisa, nakon sređivanja bi išao na još manje.

Moj komp sa 1GB RAM-a i relativno svježom instalacijom XP-a SP3, troši oko 500MB RAM-a kada je upaljen Opera Next (Crome-ov engine koji otvara procese kao mutav) sa par tabova, najčešće YT ili upaljen Winamp. On ako ima bar 1GB RAM-a i neki slabiji dual core, bez problema može radit osnovne funkcije poput surfanja netom.

“Why is marijuana against the law? It grows naturally upon our planet. Doesn’t the idea of making nature against the law seem to you a bit.. unnatural?” ― Bill Hicks
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 20:47 (Antonio).
16 godina
Softwer kaže...

- ovisno o snazi (raspoloživim resursima) i softwareu, (sve je soft, BIOS, OS, AV, browser..). OS može biti bilo koji, ali ako ti je čisti XP bio problematičan tad je problem nešto drugo, npr chrome. Instalacija modernog OSa je trivijalan posao, ali poželjno je imati i određena znanja/iskustva, u suprotnom je rezultat ovaj koji imaš (sporo). Moguće da je npr HDD problematičan ili da se laptop pregrijava. Iskusniji user ('majstor') to brzo prepozna.

Ubuntu i njegovi light derivati kao xubuntu su normalan izbor ako misliš da je rješenje tvojih problema linux-OS. (ali nije).

-OS će koristiti manje ili više resursa, ali to je zanemarivo. Važno je ono što ćeš na stom OSu pokretati (aplikacije), one troše (tj koriste ili razbacuju). Tako je svejedno koji OS, ako upališ novi browser s tabovima on će potrošiti gigu RAMa... natjerati sistem na swapanje i usporiti sve do bola. Odgovor bi bio neli light browser ali FF, weasel i sl. to nisu uz problem baratanja sadržajem, tj flash (YT = multimedija = koja VGA? današnji browseri traže VGA kao za 3d-igre...) i tad ćeš se razočarati s linuxom (pljuvati ga..) mada OS nije krivac. Krivac je nerealan user i aplikacije koje su u skladu s današnjim resursima na kojima bi sve bilo OK. (npr neki i3, 4GB..).

Skini bilo koju distru, npr ubuntu 10.04, snimi na CD ili USB i probaj (live, bez instalacije), ako si zadovoljan performansama možeš instalirati (i tad će biti brže jer neće raditi s medija). Naravno, polovica stvari neće raditi dok ne instaliraš npr flash, ali ... ima i drugih distri: mint, ArtistX... koje imaju sve outofbox.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

S obzirom da smatrate da s linuxom neće biti brži,što da radim kako bih ubrzao svoj laptop

Baci ga kroz prozor i neka sila gravitacije odradi posao ubrzavanja! Neko vrijeme će ići sve brže i brže.

Definiraj sporo. Kada ništa ne radiš imaš li neobjašnjivo velik CPU usage? Ako nemaš to je to. Računalo ti radi najbrže što može, sjedni i plači.

What Andy giveth, Bill taketh away.
12 godina
protjeran
Antonio kaže...

Ne pričaj gluposti. Nova instalacija XP-a bez bilo kakvih programa troši oko 100MB RAM-a, znam iz osobnog iskustva i to bez sređivanja servisa, nakon sređivanja bi išao na još manje.

Aj ne pricaj ti gluposti. Pa nece valjda covjek instalirati SP1 bez ikakvih security updetova, ugasiti firewall i uzivati na nekih 150mb zauzeca memorije pa za 3 dana vise ne upaliti racunalo.

I sp 1 ne trosi oko 100mb nego barem 150-200mb i to ako ga koristis bez drivera za zvuk, modem, grafiku, bez icega na nekoj 600x400 rezoluciji i 16 bit colour-u.

Takav windows je kao da ga i nemas i kao da gledas u ugaseno racunalo.

Gdje samo izvlacis takve ideje ?

Win XP SP1 trosi vise od 100mb i u safe modu

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 21:50 (layman).
17 godina
neaktivan
layman kaže...
Antonio kaže...

Aj ne pricaj ti gluposti. Pa nece valjda covjek instalirati SP1 bez ikakvih security updetova, ugasiti firewall i uzivati na nekih 150mb zauzeca memorije pa za 3 dana vise ne upaliti racunalo.

I sp 1 ne trosi oko 100mb nego barem 150-200mb i to ako ga koristis bez drivera za zvuk, modem, grafiku, bez icega na nekoj 600x400 rezoluciji i 16 bit colour-u.

Takav windows je kao da ga i nemas i kao da gledas u ugaseno racunalo.

Gdje samo izvlacis takve ideje ?

Kad mi dođe ovakav PC expert poput tebe tražio bi da mi maknu account sa ovog foruma.. {#}

15 godina
neaktivan
layman kaže...

Debelo pretjeruješ.

177 MB ovdje

Redovito nadograđivan (original, khm khm...), svi driveri prisutni + još dosta servisa i pozadinskih aplikacija za koje dobar dio ljudi ovdje nije ni čuo. Ako bih uklonio CCC obrijao bih 60 MB sa gornje brojke, još i greenshot i to je još 14 MB. Bez problema djevičanski čista instalacija sa svim nadogradnjama i driverima ide ispod 100 MB.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.8.2013 22:17 (rustweaver).
12 godina
protjeran
Antonio kaže...

Kad mi dođe ovakav PC expert poput tebe tražio bi da mi maknu account sa ovog foruma.. {#}

Bolje trazi to nego da pises ovakve gluposti

17 godina
neaktivan

Vegeta sine, vegeta. Mlad si ti još za to. ;)

16 godina
Windows Xp ili Linux?

A windows Millenium moze li se s njime koristiti facebook poker,youtube itd.. {#}

Softwer

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

A windows Millenium moze li se s njime koristiti facebook poker,youtube itd.. {#}

Ni ne pomišljaj. Bez nekih hackova ništa novije od Firefoxa 2 ti neće ni raditi tamo, kao ni pola ostalih aplikacija. A vjerojatno se ni OS ne bude bootao jer je hardver previše nov. E da i definitivno ti neće raditi više od jedne jezgre jer Win9x ne podržavaju SMP.

Mislim wtf, pa laptop koji si naveo ima 2 gige RAM-a, to ti nije dosta?

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 15:22 (rustweaver).
16 godina
rustweaver kaže...
Softwer kaže...

Ni ne pomišljaj. Bez nekih hackova ništa novije od Firefoxa 2 ti neće ni raditi tamo, kao ni pola ostalih aplikacija.

Mislim wtf, pa laptop koji si naveo ima 2 gige RAM-a, to ti nije dosta?

Laptop ima 446MB Rama!... LOL..

Softwer
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Zbilja? Kakva je to brojka? 256 + 128 + 62 ? {#}

Ja vidim nešto drugo:

http://uk.ts.fujitsu.com/rl/servicesupport/techsupport/lifebook/AMILO/Amilo/Amilo_summer%2006.htm

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 15:28 (rustweaver).
12 godina
protjeran
Windows Xp ili Linux?

U cemu je uopce problem kad imas XP sp1 koji trosi 100mb rama ? Poslusaj ove znanstvenike i downgrejdaj na sp 1 i youtube i poker ce letjeti kao ptice kraj ostatka slobodne memorije.

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 15:24 (layman).

0 4 hvala 0
16 godina
layman kaže...

U cemu je uopce problem kad imas XP sp1 koji trosi 100mb rama ? Poslusaj ove znanstvenike i downgrejdaj na sp 1 i youtube i poker ce letjeti kao ptice kraj ostatka slobodne memorije.

Idem skinuti da vidim hoćel pomoć..U svakom slučaju hvala na savjetu!..

Softwer
16 godina
rustweaver kaže...
Softwer kaže...

Zbilja? Kakva je to brojka? 256 + 128 + 62 ? {#}

Ja vidim nešto drugo:

http://www.notebookcheck.net/Fujitsu-Siemens-Amilo-Pa1510.2300.0.html

Budem ti uslikao DXDIAG!!!

Softwer
12 godina
protjeran
Windows Xp ili Linux?

Kad (ako)  ga instaliras prije instalacije bilo cega, tj nakon prvog pokretanja otvori task manager i kazi nam ovdje koliko memorije zauzima. Molim te.

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 15:28 (layman).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice