Novi laptop ne prepoznaje hard disk

poruka: 12
|
čitano: 4.133
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Pozdrav svima,znaci laptop je asus x540s nov potpuno,došao sa free dosom, pokušavam podignut windows 10 na njega original s licencom,ali u izborniku kod pravljena particija nema hard diska i traži neke drajvere,uglavnom ne prepoznaje hard disk, dok ga u biosu ocita bez problema, čak ga vidi i u windows shell ,kad opalim f10 i shift na tom djelu gdje ga ne prepoznaje (dio kod pravljena particija) upišem disk list i tu ga fino vidim, pa evo u cemu bi bio problem

eh da napomenem imam takva dva laptopa oba potpuno nova i potpuno isti problem na oba

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: Novi laptop ne prepoznaje hard disk
IDDQD kaže...

Pozdrav svima,znaci laptop je asus x540s nov potpuno,došao sa free dosom, pokušavam podignut windows 10 na njega original s licencom,ali u izborniku kod pravljena particija nema hard diska i traži neke drajvere,uglavnom ne prepoznaje hard disk, dok ga u biosu ocita bez problema, čak ga vidi i u windows shell ,kad opalim f10 i shift na tom djelu gdje ga ne prepoznaje (dio kod pravljena particija) upišem disk list i tu ga fino vidim, pa evo u cemu bi bio problem

eh da napomenem imam takva dva laptopa oba potpuno nova i potpuno isti problem na oba

Čudno...

Uglavnom, skini hirens boot cd, pa napravi od njega bootabilni usb i kad ga bootaš, formatiraj hard s nekim od ponuđenih alata na hirensu, pa onda instaliraj.

Kruha i igala...
10 godina
neaktivan

Napravio sam format preko hirensa i ništa nije pomoglo,još neka ideja ?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
IDDQD kaže...

Napravio sam format preko hirensa i ništa nije pomoglo,još neka ideja ?

Čekaj, koji je sad file system, FAT32 ili NTFS?

Joj, sad sam se sjetio,  vjerovatno moraš u BIOSu nariktati sata mod na AHCi i omogućiti secure boot ili tak nekaj.

Kruha i igala...
10 godina
neaktivan

fat 32 je

po defaultu je ahci ni nema druge opcije, secure boot je upaljen jedino da ga probam ugasit

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
IDDQD kaže...

fat 32 je

po defaultu je ahci ni nema druge opcije, secure boot je upaljen jedino da ga probam ugasit

Da, probaj.

A čudi me ovo da nema IDE/AHCi izbor.

Kruha i igala...
10 godina
neaktivan

Probo i tako neide,jedino eventualno kod toga nema IDE/AHCI al ima disabled,jos cu to probat mozda pomogne

EDIT: Nema disabled,zabrijo sam

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2016 17:26 (IDDQD).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
IDDQD kaže...

Probo i tako neide,jedino eventualno kod toga nema IDE/AHCI al ima disabled,jos cu to probat mozda pomogne

I pronjuškaj jel ima kakve legacy BIOS postavke, pa isprobaj sve kombinacije.

Edit: ak ne proradi, možda si krivo napravio medij za instalaciju, znam da je bila neka razlika između MBR i GPT instalacije, bar kad sam ja to radio s Rufusom.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2016 17:28 (fer-de-lance).
10 godina
neaktivan

Ma lako za to taj format harda,da nije novi laptop davno bi ja njega izvadio i spojio negdje i probo prebacit format harda i mozda odavno rijesio svoj problem,ali eto,novo ne smijem

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
IDDQD kaže...

Ma lako za to taj format harda,da nije novi laptop davno bi ja njega izvadio i spojio negdje i probo prebacit format harda i mozda odavno rijesio svoj problem,ali eto,novo ne smijem

Uglavnom, definitivno ako ništa ne upali napravi bootabilni USB s Rufusom, za UEFI BIOS.

https://rufus.akeo.ie/

Kruha i igala...
16 godina
IDDQD kaže...

- obriši sve.. (particije), dalje nextaš. (bezbroj dezinformacija ne pomaže, mada ih se može pronaći na netu ili forumu, ne znači da su korisne, često promašeno-besmisleno).

- ako je neki novi chipset, ovisno o postavkama BIOSa, može biti potreban i driver za disk kontroler, ali pošto ga vidiš, nije ... sve radi isključivo kroz driver. Možeš snimiti driver na neki USB.. i ponuditi ga installeru, sporedno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.9.2016 18:25 (ihush).
10 godina
neaktivan

Ma problem je bio rješen na totalno spaljen način,kod tog dijela sam izvadio dvd lupio cancel pa ubacio dvd i sam ga je preskocio

Na drugom laptopu (mada su potpuno isti) nije šljakala ta metoda pa sam napravio botabilni usb stick sa rufusom, i kod tog dijela sam ištekao usb lupio cancel i uštekao ga u drugi usb ulaz i isto je preskocio

Sad sve uredno radi

Znaci problem riješen

može lock ovdje

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice