Kriva rezolucija na Toshibinom laptopu

poruka: 26
|
čitano: 3.656
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
problem sa rezolucijom
Imam problem sa rezolucijom na laptopu.
Nestali su mi 16:9 rezolucije, pokusao sam azurirati drivere i ubacivati custom rezolucije i nista ne pomaze.
Danas ujutro sam imao 1366x768 rezoluciju a sada imam samo 1280x800 najvecu pa je samo gornja i lijeva strana centrirana.
Rezolucija je smanjena i u biosu, pokusavao sam napraviti system restore ali nije pomogao.
Laptop je toshiba satellite l500-12n
Windows 10 64bit,pentium dual core t4200 2.0 sa intel mobility 4 family driverom.
Problem se je desio kada mi je ponestalo baterije na laptopu i kada sam ga upalio slika je bila drukcija i nestalo je pola rezolucija.
Kada odem na graphic properties sa desktopa otvori od intela prozor i imaju tri postavke koje ne sluze nicemu, isto kao u biosu.
Ako treba jos nesto pitajte
Hvala

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: problem sa rezolucijom

Driveri su  ti shebani.

Pobriši ih (preko uninstalla iz control panela, odnosno kak se već zove na desetki), pa onda resetiraj laptop i instaliraj ponovno.

Ako opet ne bude radilo, opet izbriši drivere, reset,  i onda instaliraj one stare koji su radili.

Kruha i igala...
17 godina
moderator
XhiZero kaže...
Imam problem sa rezolucijom na laptopu.
Nestali su mi 16:9 rezolucije, pokusao sam azurirati drivere i ubacivati custom rezolucije i nista ne pomaze.
Danas ujutro sam imao 1366x768 rezoluciju a sada imam samo 1280x800 najvecu pa je samo gornja i lijeva strana centrirana.
Rezolucija je smanjena i u biosu,

Zaboravi na Windowse - ako ti je to isto u BIOS-u, onda to nema veze s driverima i Windowsima.

Vidi možeš li kombinacijom tipki mijenjati postavke prikaza (negdje sam za Toshibu vidio da bi to bilo Fn+F5, to ne mora biti da je i na tvojoj isti slučaj).

15 godina
neaktivan
Kombinacija tipki ne pomaze a drivere sam pokusavao popraviti cijeli dan

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Zaboravi na Windowse - ako ti je to isto u BIOS-u, onda to nema veze s driverima i Windowsima.

Vidi možeš li kombinacijom tipki mijenjati postavke prikaza (negdje sam za Toshibu vidio da bi to bilo Fn+F5, to ne mora biti da je i na tvojoj isti slučaj).

Mislim da on brka pojam biosa i windows startup settingsa, jer na tom laptopu je standardni old school bios, ne uefi, i rezolucija u biosu mu se ne može nikako promijeniti.

Sa fn+f5 samo mijenja postavke prikaza (ekran/vga izlaz/oboje), ali rezolucija u windows strartup settingu (ono plavo kad pališ repair,safe mode, itd.) kaj on vjerovatno smatra pod bios ovisi o driverima u windowsima.

Kruha i igala...
17 godina
moderator
XhiZero kaže...
Kombinacija tipki ne pomaze

Probaj resetirati BIOS - kako točno, morat ćeš pročitati uputstva za svoj laptop ili probaj s ovako nečim. Probaj reda radi na minutu izvaditi bateriju (a da ti je laptop pritom odspojen iz struje).

Ako ti resetiranje BIOS-a ne pomogne (budi siguran da si ga resetirao - možda bi bilo dobro da prije resetiranja promijeniš neku postavku u njemu, pa da nakon resetiranja provjeriš je li se ta promjena poništila), vjerojatno ćeš ga morati nositi u servis.

XhiZero kaže...
a drivere sam pokusavao popraviti cijeli dan

Pa napisao sam ti da driveri s tim nemaju nikakve veze - mogao si ih ti "pokušavati popravljati" i godinu dana pa ne bi ništa postigao.

EDIT:

fer-de-lance kaže...
mbaksa kaže...

Mislim da on brka pojam biosa i windows startup settingsa, jer na tom laptopu je standardni old school bios, ne uefi, i rezolucija u biosu mu se ne može nikako promijeniti.

Mora se sam izjasniti što je, a što nije.

Najbolje da pofotka ekran u BIOS-u ili "BIOS-u".

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2016 0:28 (mbaksa).
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Mora se sam izjasniti što je, a što nije.

Najbolje da pofotka ekran u BIOS-u ili "BIOS-u".

Baš to, začudilo me to kaj pišeš....

Onda sam skužio da valjda poistovjećuje BIOS i  startup settings.

BIOS je nepromjenjiv bez flashanja  i ništa mu ne može promijeniti rezoluciju.

A i 99% sam siguran da za tu grafičku postoje samo WDDM driveri za Windows 10, pa ih je pobrisao i instalirao nekaj drugo, pa sad ne može vratit situaciju na staro.

Uglavnom, nek screenshota device manager (jel postoji još na Win 10 uopće?).

Ziher ima uskličnik tamo.

Kruha i igala...
15 godina
neaktivan
Re: Kriva rezolucija na Toshibinom laptopu
Gasio sam laptop i vadio bateriju-drzao tipku za paljenje par sekundi. Pokusavao resetirati bios i nije islo (to mi je bilo prvo na pameti nakon postavka u windowsu).
Mislim da si u krivu i da je greska negdje u driverima.
I jos najbolje da neznam sta je bios i sta je windows startup.
Isao sam jos instalirati .inf file sa custom rezolucijom ali mi windows nije dopustao. Posaljem vam slike sutra poslije posla

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ispricavam se na spamu ali imam wddm 1.1 driver za windows 10 kao i prije kvara. Imao sam windows update prije tri-cetri tjedna na ovo novo smece od desetke

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
XhiZero kaže...
Ispricavam se na spamu ali imam wddm 1.1 driver za windows 10 kao i prije kvara. Imao sam windows update prije tri-cetri tjedna na ovo novo smece od desetke

Tu onda vjerovatno i leži problem.

Ta grafička nije bilo ni službeno podržana na 8.1.

Ali, ako ti je radilo jedno vrijeme, pobriši njene drivere, pa restart i onda ih pustiš da se sami instaliraju s windows updatea.

Kruha i igala...
15 godina
neaktivan
Jbg, to sam isto probao danas i opet mi isti driver skine.

Evo slike biosa di se vidi kako je odrezana slika sa desne strane i povecana prema dolje

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
XhiZero kaže...
Jbg, to sam isto probao danas i opet mi isti driver skine.

Evo slike biosa di se vidi kako je odrezana slika sa desne strane i povecana prema dolje

Da, po ovome screenshotu ispada da si uključio prikaz i na vga/hdmi izlaz, pa ti je prebacilo na 4:3, ali to nema veze, to je samo shortcut na tipkovnici (win+P u windowsima, a ovak FN+f tipka koja ima ekran označen na sebi).

A za drivere vjerovatno moraš isključiti driver signature verification u startup opcijama windowsa.

Kruha i igala...
17 godina
moderator

Funkcioniraju li ti uopće Fn tipke? Uvjeri se recimo da pomoću Fn+F6 i F7 možeš potamniti i posvijetliti sliku.

Držiš Fn i jedan ili više pritisaka na F5 bi ti trebali riješiti problem. Ako ne reagira, probaj laptop spojiti na monitor pa onda probaj prebacivati.

15 godina
neaktivan

ovo je slika iz postavki i iz device managera(postoji jos uvijek)

fn tipke mi rade i mogu prebacivati svijetlinu sa f6 i f7 

upravo sam iskljucio driver signature verification i opet nista.

probao sam sa intelovim programom za drivere i nije uspio napraviti update na chipsetu(kao na slici)

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2016 1:14 (XhiZero).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
XhiZero kaže...

Probao si to i u BIOS-u? I s F5? Onda spoji vanjski monitor pa probaj ponovno.

9 godina
neaktivan
XhiZero kaže...

ovo je slika iz postavki i iz device managera(postoji jos uvijek)

upravo sam iskljucio driver signature verification i opet nista.

probao sam jos sam intelovim programom za drivere i nije uspio napraviti update na chipsetu

Da, tako sam i mislio.

Zadnji službeno podržani driveri su ti za win 7.

Skini tu:

https://downloadcenter.intel.com/product/81507/Graphics-Drivers-for-Mobile-Intel-4-Series-Express-Chipset-Family

I onda ih probaj instalirati prek .inf fileova iz device managera dok je isključen signature verification.

A ovo za fn+... zaboravi, to nema veze s tim, 

Kruha i igala...
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
XhiZero kaže...

Ne muči to njega, njemu ne nudi druge modove rezolucije zbog WDDM drivera.

Slika mu se skalira drugačije u BIOSu zbog te kombinacije tipki (uključen video out) ali u windowsima opet izbor rezolucije ovisi o driverima.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2016 1:23 (fer-de-lance).
9 godina
neaktivan

I evo potvrda:

https://communities.intel.com/thread/82402

Ugkavnom, ak mu se da nek prčka s onim kaj sam mu napisao, inače će morati razvlačiti ekran preko intel control centra (narikta si hotkey, ali to je banana).

Kruha i igala...

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
fer-de-lance kaže...
mbaksa kaže...
XhiZero kaže...

Ne muč to njega, njemu ne nudi druge modove rezolucije zbog WDDM drivera.

Slika mu se skalira drugačije u BIOSu zbog te kombinacije tipki (uključen video out) ali u windowsima opet izbor rezolucije ovisi o driverima.

Muči ga upravo to što mu ekran laptopa nije (jedini) izlaz, odnosno izlaz je vjerojatno na razini BIOS-a prebačen na kloniranje.

Moguće je da će dobri driveri znati to prebaciti natrag. No to bi se trebalo moći prebaciti i pomoću BIOS-ove tipkovničke kratice.

Vidi mu frekvenciju osvježavanja - Windowsi uopće nemaju pojma s čim barataju, znači krivo ili uopće ne komuniciraju s ekranom (kontroler za ekran bi trebao vratiti podržane rezolucije i frekvencije osvježavanja).

fer-de-lance kaže...

Potvrda čega? Likovi ne spominju BIOS, niti je situacija s rezolucijom ista. Ne tvrdim ja da ispravni driveri neće riješiti problem, nego velim u čemu je srž problema - problem je na razini BIOS-a, a ne na razini Windowsa.

XhiZero kaže...

probao sam sa intelovim programom za drivere i nije uspio napraviti update na chipsetu(kao na slici)

Probaj instalirati drivere ovako kako ti je kolega fer-de-lance preporučio, a ako ne uspije, skini neku live distribuciju Linuxa, tipa Linux Mint pa vidi možeš li u njemu odabrati ispravnu rezoluciju. Ako možeš, odaberi pa ti to možda riješi problem. Ako ne možeš... Probaj još sa spajanjem monitora pa onda prebacivanjem slike na njega. Ako ni to ne uspije, onda mislim da bi trebalo propisno resetirati BIOS (tj. postavke BIOS-a), što vjerojatno znači otvaranja nekog poklopca s donje strane laptopa. Ako ni to ne pomogne - servis.

9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

1) Muči ga upravo to što mu ekran laptopa nije (jedini) izlaz, odnosno izlaz je vjerojatno na razini BIOS-a prebačen na kloniranje.

Moguće je da će dobri driveri znati to prebaciti natrag. No to bi se trebalo moći prebaciti i pomoću BIOS-ove tipkovničke kratice.

2) Vidi mu frekvenciju osvježavanja - Windowsi uopće nemaju pojma s čim barataju, znači krivo ili uopće ne komuniciraju s ekranom (kontroler za ekran bi trebao vratiti podržane rezolucije i frekvencije osvježavanja).

fer-de-lance kaže...

3) Potvrda čega? Likovi ne spominju BIOS, niti je situacija s rezolucijom ista. Ne tvrdim ja da ispravni driveri neće riješiti problem, nego velim u čemu je srž problema - problem je na razini BIOS-a, a ne na razini Windowsa.

1) ovdje se varaš, to nema apsolutno nikakve veze, laptop mu za prikaz BIOS postavki koristi VGA rezoluciju (a onda radi stretching s bikubičnom, Gaussovom ili Lanczosovom interpolacijom) i bez obzira koji mod prikaza koristi (crni rub na POST-u i BIOS-u je samo zbog nedostatka stretching naredbi adapteru u tom modu)  apsolutno se ništa ne mijenja, i ponuđene opcije rezolucije/refresh ratea ovise isključivo o Windows driverima i nemaju veze s kloniranim ekranom, u što se može i uvjeriti ako stisne win+P dok je u windowsima (drži win dok bira mod) i ništa mu se neće promijeniti u ponudi rezolucija, a prije mu je nudilo te rezolucije jer je imao Intelove drivere sve dok ga nisu podmuklo "nadogradili" na Windows 10).

U ovo sam 100% siguran.

2) da, naravno, WDDM driveri su tu samo da popiju ljudima živce, ne bude Microsoft radio Intelov posao, pa stoga ni ne znaju iskomunicirati modove s grafičkom.

3) potvrda da nema drivera za 10-ku osim WDDM, s tim da bi mu tek 1.3. profil dozvolio širi izbor modova, ali ga nema, a situacija s rezolucijom je drugačija jer je drugačiji aspect ratio monitora, ali to nema veze, WDDM uvijek nudi prvi slijedeći niži izbor, bez obzira na aspect ratio, znam jer sam bio u istoj situaciji s istom grafičkom.

Uglavnom, prikaz u BIOS-u apsolutno nikad nema nikakve veze s ničim, i uvijek je VGA, i ništa se softverski ne mijenja ako uključiš kloniranje ekrana, sve je to riješeno u hardveru grafičke, jer se moraju držati definiranog standarda.

Kruha i igala...
17 godina
moderator
fer-de-lance kaže...
1) ovdje se varaš, to nema apsolutno nikakve veze, laptop mu za prikaz BIOS postavki koristi VGA rezoluciju (a onda radi stretching s bikubičnom, Gaussovom ili Lanczosovom interpolacijom) i bez obzira koji mod prikaza koristi (crni rub na POST-u i BIOS-u je samo zbog nedostatka stretching naredbi adapteru u tom modu)  apsolutno se ništa ne mijenja,
...
Uglavnom, prikaz u BIOS-u apsolutno nikad nema nikakve veze s ničim, i uvijek je VGA, i ništa se softverski ne mijenja ako uključiš kloniranje ekrana, sve je to riješeno u hardveru grafičke, jer se moraju držati definiranog standarda.

Za ovu situaciju je irelevantno koja je rezolucija ekranskog buffera, bitna je rezolucija signala iz grafičke kartice, a ona je promijenjena (pogrešna), jer kolega kaže "Rezolucija je smanjena i u biosu" (iz čega bi se dalo zaključiti da je prije bila dobra rezolucija - osim ako se on nije zabunio). A ta rezolucija nema baš nikakve veze s Windowsima, nego ima veze s BIOS-om matične ploče i/ili grafičkom karticom na razini njezinog firmwarea (BIOS-a grafičke kartice).

Znači, ako mu prije nije bilo tako, a sad odjednom je, i odjednom ima probleme i s Windowsima, riječ je o problemu na razini BIOS-a ili hardvera, a ne na razini Windowsa, jer se sve to događa prije Windowsa.

###

Probao sam inače funkcijske tipke na svojoj Toshibi (nešto novijoj, s UEFI BIOS-om) - ne reagira na njih u BIOS setupu. Jedino što u BIOS setupu mogu promijeniti je defaultni izlaz - znači da bude ekran laptopa ili da bude vanjskih - VGA ili HDMI. Rezolucija VGA signala je Full HD.

Uglavnom, ako se kolega zabunio, odnosno ako je zaboravio kakav mu je prije prikaz bio u BIOS-u, onda je to s čim sad ima problema isključivo problem drivera. Rekoh, može probati neku distribuciju Linuxa za test. Ako se nije zabunio, onda bi u pitanju mogao biti i ozbiljniji (hardverski) problem.

Skloniji sam vjerovati da se nije zabunio jer proizvođači prijenosnika znaju kakav će ekran biti na konkretnom prijenosniku i mogu prilagoditi BIOS tako da bude po cijelom ekranu - kao što je i meni po cijelom ekranu, te kao što je po cijelom ekranu korisniku koji ima sličan/isti model prijenosnika:

16 godina
fer-de-lance kaže...
..

Ta grafička nije bilo ni službeno podržana na 8.1.

..

-podržana je gm45 .. (sve od i945 nadalje radi, tj AERO-dx90c/sm20, starije-slabije mogu raditi ali se kod poziva smrzava.. čak i korištenjem wdm drivera za XP..), ali može biti problem pogrešnog drivera, jer intel vga su sve, trenutno samo core serija 6 komada-generacija.. i tu zna biti problema, dok automatika ne mora odraditi stari HW (ugašen support, mada je isti driver..).

-no po opisu, nije driver, nego ... ma nagađamo :)) npr šbb-kbb ako je kvar? Drugo, resetirao je BIOS (tako bar kaže), treba ga PODESITI. Integrirana VGA je direktno ovisna o RAMu, dovoljno da neki keks ima problema (kvar, kontakt..) + treći soft/utilsi za kontrolu vga izlaza, rezolucije i F+Fn tipke... sto kombinacija.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Za ovu situaciju je irelevantno koja je rezolucija ekranskog buffera, bitna je rezolucija signala iz grafičke kartice, a ona je promijenjena (pogrešna), jer kolega kaže "Rezolucija je smanjena i u biosu" (iz čega bi se dalo zaključiti da je prije bila dobra rezolucija - osim ako se on nije zabunio). A ta rezolucija nema baš nikakve veze s Windowsima, nego ima veze s BIOS-om matične ploče i/ili grafičkom karticom na razini njezinog firmwarea (BIOS-a grafičke kartice).

Znači, ako mu prije nije bilo tako, a sad odjednom je, i odjednom ima probleme i s Windowsima, riječ je o problemu na razini BIOS-a ili hardvera, a ne na razini Windowsa, jer se sve to događa prije Windowsa.

Kolega je napisao da je rezolucija u BIOSu promijenjena, što je zaključio po crnim crtama sa strane.

Ali nije, jer je u BIOSu uvijek VGA rezolucija (640x480), a kod UEFIa može biti drugačija, i ne postoji način da u normalnom BIOSu ikako promijeniš rezoluciju, a BIOS grafičke se ne može promijeniti na ovom modelu.

A crne crte su tu samo zato što kad se uključi vanjski video izlaz, uključuje se prikaz bez fullscreen stretchinga, jer bi inače video signal na izlazu bio odrezan u 4:3 omjeru, a to ne bi imalo smisla jer bi prikaz na vanjskom ekranu bio izrezan.

Kad se bootaju Windowsi, driveri promijene mod pikaza (o čemu te obično monitor ili TV obavijeste prikazom na OSD-u, trenutak nakon što se ekran kratko zacrni).

Uglavnom, jedini problem kaj on ima je nepostojanje službenih drivera za Win 10(zato mu ne nudi sve rezolucije), a u BIOSu će mu prikaz biti normalan kad isključi kloniranje ekrana,

Kruha i igala...
17 godina
moderator
fer-de-lance kaže...
Kolega je napisao da je rezolucija u BIOSu promijenjena, što je zaključio po crnim crtama sa strane.

Ali nije, jer je u BIOSu uvijek VGA rezolucija (640x480), a kod UEFIa može biti drugačija, i ne postoji način da u normalnom BIOSu ikako promijeniš rezoluciju, a BIOS grafičke se ne može promijeniti na ovom modelu.

Mislim da kolegu predoslovno shvaćaš. Na ekranu slika pokriva različiti broj piksela - različitu fizičku ekransku rezoluciju. Poanta je zapravo da je (samo od sebe) došlo do promjene do koje nije trebalo doći.

BTW AFAIK standardni prikaz u BIOS-u je tekstualni mod 80x25 znakova, što odgovara rezoluciji 720×400 piksela (individualni znakovi su dimenzija 9×16 piksela). Ali rekoh - to je irelevantno za kolegin problem.

fer-de-lance kaže...
A crne crte su tu samo zato što kad se uključi vanjski video izlaz, uključuje se prikaz bez fullscreen stretchinga, jer bi inače video signal na izlazu bio odrezan u 4:3 omjeru, a to ne bi imalo smisla jer bi prikaz na vanjskom ekranu bio izrezan.

Nije to "samo" jer se iz toga "samo" čini se ne može izaći. Nije u to laptop sam od sebe smio ući i ne može se izaći. A problem tu jednostavno mora biti na razini BIOS-a (ako BIOS može grafičkoj kartici odrediti hoće li slika biti rastegnuta ili ne) ili hardvera (grafičke kartice), jer negdje ta opcija za vanjski video izlaz (ako je baš to u pitanju) mora biti uključena i zapamćena - ili u BIOS-u matične ploče ili u BIOS-u grafičke kartice.

Ako se to može riješiti ispravnim driverom (tj. da mu driver omogući da isključi vanjski video izlaz), super. Nejasno je samo kako mu se vanjski izlaz mogao uključiti sam od sebe, a da se ujedno ne da isključiti.

Ako se to ne može riješiti ispravnim driverom, onda je u problemima.

15 godina
neaktivan

probao sam staviti comp u test mode i instalirati drivere. opet nije uspjelo

Probao sam sa nekim programom Powerstrip ja mislim i napravim .inf file ali ga nemogu instalirati

pise da inf file nije pouzdan

probati cu sutra odnijeti laptop na posao pa spojiti na monitor ali sumljam da je do vanjskog video izlaza

hvala vam na pomoci

edit: kada bi stavio opet windows 10 jel bi opet povukao krive rezolucije?

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2016 18:50 (XhiZero).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Probaj live distribuciju Linux Mint (pokreneš ga s USB sticka ili DVD-a - ne trebaš ga instalirati na kompjuter), pa vidi možeš li u njemu podesiti ispravnu rezoluciju.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice