Kako provjeriti hard disk?

poruka: 9
|
čitano: 10.920
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pretpostavljam da sam temu smjestio na pravo mjesto!

Poprilicno dugo igram jednu RPG online igru,i sve do nedavno sam poceo dobivati smetnje u igranju!

Rjec je o trzanju-tj.igra mi se ponasa poput kao da je LAG-ovita,iako ms mi je poprilicno dobar!

Ponekada trza,dok u "zaru borbe" izvodi skillove-a svi drugi stoje-na kraju,naravno,sve dode na OK,a ja krepan lezim,ne znam sta me je snaslo!

Zasto sumnjam na hard?

-Nakon POST-a,ona blinkajuca crtica poprilicno dugo blinka na ekranu(prije startupa)

-Hardovi su dosta stari

-sve ostalo je novo!

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: Kako provjeriti hard disk?

Testiraj ga HDTune-om !

I see offline people !
16 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

Pretpostavljam da sam temu smjestio na pravo mjesto!

Poprilicno dugo igram jednu RPG online igru,i sve do nedavno sam poceo dobivati smetnje u igranju!

Rjec je o trzanju-tj.igra mi se ponasa poput kao da je LAG-ovita,iako ms mi je poprilicno dobar!

Ponekada trza,dok u "zaru borbe" izvodi skillove-a svi drugi stoje-na kraju,naravno,sve dode na OK,a ja krepan lezim,ne znam sta me je snaslo!

Zasto sumnjam na hard?

-Nakon POST-a,ona blinkajuca crtica poprilicno dugo blinka na ekranu(prije startupa)

-Hardovi su dosta stari

-sve ostalo je novo!

Instaliraj HD Tune i skeniraš sa sporim skenom. Kod skena ako su sve zelena kocka disk ispravna a ako ima crvena kocka znači da ima bad sector. Ako ima bad sector tad je vrijeme za nabavku novog hard diska. A ovaj stari ako imaš važne podatke napraviš backup i spremiš na sigurno a kad staviš nove disk pa lako staviš natrag.

14 godina

Sto se tice Error scana,obadva diska su ok-nema crvenih tockica.

Jedino sto moj 160 GB Hitachi na Healthu ima 2 zuta upozorenja.

Znaci li to sto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Milka30 kaže...

Sto se tice Error scana,obadva diska su ok-nema crvenih tockica.

Jedino sto moj 160 GB Hitachi na Healthu ima 2 zuta upozorenja.

Znaci li to sto?

Znači da bi uskoro mogao biti lagano u problemima. Ako su ti podaci imalo vrijedni onda je vrijeme da si zamijeniš disk.

Jedino što bi prije toga mogao pokušati zamijeniti sata kabel, i zamijeniti i sata port. Pa onda vidjeti da li ćeš u radu imati i dalje problema.

Jer realocation problemi u SMARTu vole nastati i kada ima problema sa data kabelom.

EDIT: saom mala nadopuna, zamijeni sata kabel, i ubodi u drugi port i koristi malo disk i onda vidi kako radi komp. Pa nakon par dana pokreni opet ovaj test da vidiš da li se povećao broj.

Ali naravno prvo NAPRAVI BACKUP...prije svega ide backup, jer je lak omoguće da disk brzo ode.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2011 8:59 (miki1981).
14 godina
miki1981 kaže...Znači da bi uskoro mogao biti lagano u problemima. Ako su ti podaci imalo vrijedni onda je vrijeme da si zamijeniš disk.

Jedino što bi prije toga mogao pokušati zamijeniti sata kabel, i zamijeniti i sata port. Pa onda vidjeti da li ćeš u radu imati i dalje problema.

Jer realocation problemi u SMARTu vole nastati i kada ima problema sa data kabelom.

EDIT: saom mala nadopuna, zamijeni sata kabel, i ubodi u drugi port i koristi malo disk i onda vidi kako radi komp. Pa nakon par dana pokreni opet ovaj test da vidiš da li se povećao broj.

Ali naravno prvo NAPRAVI BACKUP...prije svega ide backup, jer je lak omoguće da disk brzo ode.

Ali ironija je u tome sto je ovaj od 160(sto ima errore) je na IDE kablu(onaj tanko-siroki),a ja na maticnjaroj imam samo jedan ustek za IDE!

....Ma htijeo sam ja odavno kupiti novi hard,ali sam u nedoumici,tj ne znam na sta da gledam kada kupujem novi hard!?

16 godina
Milka30 kaže...
miki1981 kaže...Znači da bi uskoro mogao biti lagano u problemima. Ako su ti podaci imalo vrijedni onda je vrijeme da si zamijeniš disk.

Ali ironija je u tome sto je ovaj od 160(sto ima errore) je na IDE kablu(onaj tanko-siroki),a ja na maticnjaroj imam samo jedan ustek za IDE!

....Ma htijeo sam ja odavno kupiti novi hard,ali sam u nedoumici,tj ne znam na sta da gledam kada kupujem novi hard!?

Nije to nikakva ironija. A nije to ni "uštek" hehe.

Zamijeni ide kabel novim. Iako sam osobno sa IDE kablovima u 15 godina imao 10 puta manje problema nego sa Sata kablovima u 5 godina. Ima puno više nekvalitetnije izrađenih SATA kablova izgleda.

Uglavnom zamijeni IDE kabel i to je to. Ali vjerojatno ti neće pomoć. Mogao bi za svaki slučaj spojit i drugi konektor sa napajanja na taj disk.

Ali generalno ti vrijedi isto ono što sam i prije rekao: napravi backup i računaj na relativno brzu kupnju novog diska.

18 godina
neaktivan

Reallocated Sector Count ne znači nužno da je HDD u lošem stanju pogotovo uzevši u obzir da je riječ o samo jednom događaju, ja npr. imam disk s 3 RSC-a i takav radi već 4-5 godina bez ikakvog problema. Znak da disk odlazi je ako se RSC konstantno povećava, tako da vodiš računa o tome, ako primjetiš da broj raste, brzo backup i nabavka novog HDD-a (šta i nije baš jeftino u današnje vrime{#}).

I see offline people !
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2011 17:04 (Groza).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Izgleda da sam ipak pogresio,koliko vidim rjec je o mome Hitachiju koji je na SATA kablu!

Dolje su slike svih mogucih testova toga diska-ja se u to ne kuzim bas!

-Taj disk je spojen SATA kablom koji mi labavo stoji,nema onu "kvacicu" koja drzi fixno kabal,ali taj je kabal uvjek takav i kada sam ga kupio.Uvjek sam se cudio kako ne ispadne,jer je tako labav!

-Sutra mi dolazi BC3,bojim se da je ovaj disk prespor za takvu igru-ili ne?

-Vec odavno hocu kupiti nekakav disk od 500GB,ali ponavljam,na sta trebam paziti?

-Moze preporuka harda?

-Koji brend je naj?

-Sta gledamo kada zelimo da je brz?

-U biti sta gledamo kada kupujemo hard?

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2011 18:37 (Milka30).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice