GPT HDD ne prima instalaciju Win10

poruka: 5
|
čitano: 2.764
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Ekipa. Humbly preklinjem i zahvaljujem se unaprijed svakom tko procita i preporuci rjesenje. Dakle...

Stara ima laptop#1 na kojem je bio Win7 upgradean na Win8 upgradean na Win10 i to je na kraju ispala takva kasha od windowsa da nije bilo upotrebljivo. Pa sam odlucio to popraviti jednostavno radeci clean instalaciju Win10.

MEDJUTIM

Nakon sto sam formatirao particiju na koju zelim instalirati winse ispod mi ne dopusta da kliknem Next jer je particija (wait for it) u GPT formatu............ a gugl nema nista za ponuditi. Svi se na interwebzu zale jer im je disk MBR pa traze rjesenje kako da ga ubace u GPT format, a kod mene suprotno.

Win10 instalacijski boot mi je na externom HDDu. Pokusao sam uzeti USB flash drive i sa externog kroz svoj laptop#2 na stick ga instalirati ali mi Instalacija ne daje na izbor na koju particiju da ga instaliram. (doduse nisam jos pokusao bootat externi pa tamo bez prisutnosti ovog windowsa sa kojeg sada pisem odabrati USB particiju ustekanu pored externog) (jer zelim imati prijenosni windows da imam s cime baratat) 

Uglavnom, taj GPT format je meni ocito prepreka i ne znam sto da napravim s time, tj kako da to zaobidjem. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nađi na netu program Active@ Data Studio, napravi boot CD na nekom drugom računalu i pokreni svoj laptop pomoću ovog CDa. Kad se pokrene sistem s tog CDa imaš program Active@ Partition Manager i pomoću njega pretvori svoj HDD u MFT. To mi, za sada, najprije pada na pamet. I nemoj lupati više glavu sa MFT ili GPT. Ovaj potonji je stvoren za hdd od više 3TB.

Plehani vikleri
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: GPT HDD ne prima instalaciju Win10
Jura iz druge galaksije kaže...

..za hdd od više 3TB.

-za boot +2TB, ostalo OK :)

ali bi po navedenom prije rekao da je nešto sasvim obrnuto.. ako je bio w7.. tad 99% da je MBR, dok je vjerojatno novi install GPT..

-install napraviti Msovim alatima, mctools ili ako ima ISO, dvd2usb (nezažno što piše za win7), može rufus ako zna što radi..

-ili iz cmd-a ručno :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Kao što je rečeno a  najbolje je i najsigurnije napraviti instalaciju windowsa preko mstoola, tada bi trebalo da instalacija već bude predefinisana za GPT (instalacija je različita u nekim osobinama), zatim prilikom/ prije pokretanja DVD/usb iz biosa ili bios boot menia pogledajmo način pokretanja dvd/ usb, ima standardan način  'legacy' koji je predefinisan između ostalog za 'MBR' dok imamo 'UEF'I drugi način koji je predefinisam za GPT. Potrebno je da pokreneš instalaciju putem uefi opcije i mora da radi.

Posumnjao sam da je možda već formatirana particija u MBR jer je veća mogućnost ako je bio win7 ali je instalacija pokrenuta u UEFI načinu pa opet nije kompatibilno, trebaju se ispuniti uslovi kako bi bilo kompatibilno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.10.2017 22:36 (jigsaw5063).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Re: GPT HDD ne prima instalaciju Win10
AdoCh kaže...

Ekipa. Humbly preklinjem i zahvaljujem se unaprijed svakom tko procita i preporuci rjesenje. Dakle...

Stara ima laptop#1 na kojem je bio Win7 upgradean na Win8 upgradean na Win10 i to je na kraju ispala takva kasha od windowsa da nije bilo upotrebljivo. Pa sam odlucio to popraviti jednostavno radeci clean instalaciju Win10.

MEDJUTIM

Nakon sto sam formatirao particiju na koju zelim instalirati winse ispod mi ne dopusta da kliknem Next jer je particija (wait for it) u GPT formatu............ a gugl nema nista za ponuditi. Svi se na interwebzu zale jer im je disk MBR pa traze rjesenje kako da ga ubace u GPT format, a kod mene suprotno.

Win10 instalacijski boot mi je na externom HDDu. Pokusao sam uzeti USB flash drive i sa externog kroz svoj laptop#2 na stick ga instalirati ali mi Instalacija ne daje na izbor na koju particiju da ga instaliram. (doduse nisam jos pokusao bootat externi pa tamo bez prisutnosti ovog windowsa sa kojeg sada pisem odabrati USB particiju ustekanu pored externog) (jer zelim imati prijenosni windows da imam s cime baratat) 

Uglavnom, taj GPT format je meni ocito prepreka i ne znam sto da napravim s time, tj kako da to zaobidjem. 

Probaj bootat s uredjaja koji nema Legacy pored sebe.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice