Driveri za grarfičku ili grafička?

poruka: 4
|
čitano: 1.278
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Driveri za grafičku ili grafička krepava?

Molim pomoć.

Imam istu konfiguraciju 4 godine. Matična: ASUS P5Q-E, chipset Intel P45 (Eaglelake-P) + ICH10R, procesor: Intel Core 2 Quad Q9450 Yorkfield, grafička: ATI Radeon HD 4870 512MB GDDR5, RAM: 4gb DDR2.

Nikad ni jednog problema nije bilo sa grafikom. No, prije nekoliko tjedana počeli su mi se "pojavljivati" pikseli na ekranu u raznim bojama. Prvo tu i tamo, primijetio sam prvi put dok sam gledao neki film na tv-u (prebačen sa kompa), a nakon nekog vremena titrali su cijeli "rojevi" piksela. Pomislih, možda se grafička pregrijava, pa sam počistio ventilatore i update-ao drivere, sa AMD Catalyst 12.3 na AMD Catalyst 13.1.

Nakon toga je postalo gore. Prilikom igranja WOW-a počeli su se pojavljivati crni kvadratići uz već spomenute piksele, a na ekranu su se počele pojavljivati pikselizirane crte (kao na slici).

Zanimljivo je da se pikseli pojavljuju svuda, no na nekim dijelovima slike nikada ne.

Sve to još mogu podnijeti, no tu i tamo, posve nasumično (bar meni), kompjuter se reboot-a. To se događa i dok kompjuter nije pod opterećenjem, recimo na gmail-u sam, odjednom se reboot-a. Jednom kada sam htio staviti sliku na web-mail Outlook mail, jednom kada sam otvarao CCC. Ponekad se također prozor Outlook-a (Firefox) zacrni i moram ugasiti i upaliti net i ponovo da bih išta vidio.

Tu i tamo mi se pojavi poruka "amdkmdap driver has stopped working and has successfully recovered".

Kada sam provjerio temperature u CCC-u bile su na oko 81 C, prebacio sam na ručno upravljanje i pojačao ventilatore i sada su temperature sa ventilatorima na 60% na oko 50 C u idle i do 70 pri igranju igre, npr.

Dakle, koliko kužim, tempreature su dobre, ili je driver i grafička krepava (ne bi bilo čudno, stara je). Ima li netko ideju što je posrijedi?

Puno hvala!

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Driveri za grafičku ili grafička krepava?

Probaj stavit neke starije drivere od 13.1 !

Prije bih rekao da ti krepava grafa ! Ako drugi driveri ne pomognu vjerojatno ti kao zadnja solucija ostaje pecenje grafe !

EDIT : ti " rojevi " piksela su ti najvjerojatnije tzv. artefakti !

Music As A Weapon !!
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 13:00 (Haf932).
17 godina
neaktivan
Re: Driveri za grafičku ili grafička krepava?

Hvala na odgovoru. U međuvremenu sam restorao na 12.3, no nije pomoglo. Ponekad je super, prođe dosta vremena do kada počnu problemi, a ponekad se već pri dizanju sustava počnu pojavljivati svakakve crte i kvadratići.

No zanima me zašto mi se reboota komp ako se ne pregrijava grafička? Znam da može biti sto razloga, no nekako se nadam da je do drivera. {#}

15 godina
Driveri za grarfičku ili grafička?

Eventualno ju mozes isprobat u drugom kompu ! Ako se i onda pojavljuju problemi , najvjerojatnije je grafa u banani !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice