Win10 ne prepoznaje DVD pržilicu (code19)

poruka: 28
|
čitano: 6.053
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Vjerojatno nisam jedini sa tim problemom. U Device manageru se vidi pržilica, ali ima znak uskličnika i piše:

"Windows cannot start this hardware device because its configuration information (in the registry) is incomplete or damaged. (Code 19)"

Probao sam sa unistalom, to sam napravio i sa svim kontrolerima, ali ništa. Čitao sam da se to rješava u registrima, ali također je dosta njih poslije toga imalo "plavi ekran".

Da li postoji neki sigurniji način da se pržilica osposobi za rad, a da se ne dira u registre.( Računalo i pržilaca su novi, tako da se ne radi o nekekvom kvaru pržolice. 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Win10 ne prepoznaje DVD pržilicu (code19)

-prvo uzrok.

može biti kvar-hw, kontakt-kabel, uređaj ili kontroler, .. ili može biti postavka-power-bios. Ostalo su soft, kao os-ispravnost, driveri + malware itd.

-da bi bilo što popravio, moraš prvo znati uzrok, kad ga tražiš ideš redom, pravila-logika.. npr radi li izvan osa-win.. npr u bootu ili kako se to kolokvijalno naziva u dosu? Ako tamo ne radi tad je kvar ili postavke biosa tj tad nije os-driver.. ako radi, tad je os-driver-malware tj nešto soft. To moraš provjeriti i tek tad kreneš dalje.

-ako je u win-soft problem, skineš novi-čisti-origigi win, stikić.. install od nule i tad mora raditi, driveri.. power postavke itd.

-mrvicu kraći put, bootaš neki live kao linux ili minipe.. i vidiš radi li cd ili ne radi tj nije brže ali je lakše nego u dosu sama provjera-zaključak, tj naravno možeš bootati samo ako imaš neki stikić-medij ili bootabilan cd-dvd.

-novo ne mora biti ispravno.. da je sve ispravno jamstava ne bi trebalo + u svakom trenu nešto može crknuti pa to što je novo ne znači da je i ispravno. Samo ispravno može raditi + podešeno + soft tj tek kad je sve ispravno uključujući i soft-postavke tad radi, ako nešto nije tad ne radi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Računalo je staro 1 mjesec. Slagali su mi ga dečki u firmi. Ni na početku nije radio DVD (ne znam da li je bio isti problem) i kada su uboli kabel u drugi SATA slot, proradio je. Sada opet ne radi, ali kažem, nisam siguran da li je isti problem. Dosta sam programa nakrcao gore i to kasnije primijetio. Ne znam da li bi se što dogodilo da ga probam spojit na treći SATA slot. Imam ih još 3 slobodnih. Probao sam sve riješit softverski osim diranja u registre, a to me je strah, mada se može napraviti Back up registra ili napraviti sistem save-restore. Nisam još probao to sa kablom ili zamijenit pržilicu, jer imam još jednu. Inače pržilicu vidi Device Manager i AIDA64.

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=22_problempr%C5%BEilica769.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.9.2020 11:46 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

-prvo krećeš od chipseta-bios-mbo.. jer razni kontroleri nude razne opcije-mogućnosti, npr nekorišteni sata port može biti enamlbe-disejblan ili hotswap-remuved (isključen, kao ext-usb..) + power manager.

-drugo, kad ga vidi bios, kad optički radi (ne u osu, nego npr boot.. ili live medij) tad je ispravan-hw, tad je svaki problem nešto soft u osu kao driver ili powermanagment npr isključen.

-od kablova može biti loš konatakt sata ili power ili oba ili postavke biosa-osa-drivera koji kontroliraju npr struju.

-postoje dvije mogućnosti... ili je problematičan-neispravan i to objašnjava da je već od početka bio neki problem jer sve može biti neipsravno a cd-dvd je danas sporedna stvar koju dobar dio računala više ni nema tj roba-jeftikaner klase a time i kontrola kvalitete pa je moguć neki škart tj problem s novim. Ako nije to tj kvar tad je ono što preostaje, postavke-driver, ili-ili i to je dovoljno jednostavno za otkriti-potvrditi u par minuta tj ako ti sys i diag appsi vide uređaj, tad je on tu, vjerojanto ispravan i tad bi morao raditi tj ne navodiš što ne radi, npr otvaranje ladice ili snimanje ili čitanje.. reagira li uopće na ubacivanje medija snimljenog-praznog ili neispravan medij-nečitljiv.. jer ako je prazan ili nečitljiv rezultat je isti itd..

registery nije mjesto za dirati i nije uzrok (možda posljedica driver-postavke) i nema potrebe u svakom postu spominjati reg.. (uhvatio si se ko pojan plota) :)

istina, možeš svaki uređaj korz reg npr isključiti-onemogućiti tj reg je sys-os postavke, svega ali tako se ne popravlja kvar jer nema veze hw-sw dok driver i normalne postavke osa nemaju veze s tim tj tek ako si čačkao te opcije ima razloga sumjati u te postavke.. i to ne moraš ti ručno, npr alati-utilsi, ''optimizatori'' i sl. mogu jednim klikom napraviti problem tj isključiti ono što misle da je nepotrebno a to se radi kroz driver-i-ili reg.. možda malware, jer vole takve uređaje, fejkaju neki driver i sl.

-sličan problem je ako koristiš neki yogurt-os-install (pirat-crack..) tj nomalan os na ispravnom hw+driver radi, da ne radi tad bi svi imali isti problem.

-a možda nešto banalnije, npr rezervirano slovo diska.. probaj, u diskmanageru, promijeni slovo u neko slobodno, npr N: .. jer ako imaš dva diska s istim slovom-pathom tad ne radi a to se može desiti kod bilo koje ručne izmjene npr dodavanje diska-particije ili usb.. + odspajao i spajao si na drugi port koji je možda remowable-hotswap itd. npr neke mbo imaju i externi sata, kod nekih je taj sata povezan s jednim internim, npr zadnji-6 i sl. Novije mbo imaju i m2-nvme.. tj m2 port može dijeliti kanale sata porta i ovisi što je uključeno-podešeno na kojem portu, pa nije isto 1-2-3.. mada su teoretski isti (ovisi o broju portova 4-6-više.. mbo ima oznake od prvog-1. ili nulti-0 koa prvi.. pa pripaziš i na tu sitnicu tj od kojeg broja počinje označavanje 0-1 jer lako promašiš).

+ edit: .. neke mbo (bios-chipest) imaju deklarirano za npr prvih par sata portova isključivo hdd/ssd, ne optički tj ako je navedeno tad je to uvjet i optika se spaja na neki drugi port koji podržava a povezano je s modom rada ide-ahci-raid .. + isključi fastboot, uđi u bios i save&exit jer tek tad je promjena u biosu ažurirana tj aktivna, do tad upravo fastboot preskače detektiranje izmjene hardwarea (a promijenio si port..) i tad je onemogućeno korištenje tj jednako kao da je disebliran.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.9.2020 11:59 (ihush).
13 godina

Iskreno prvi se put susrećem sa MSI BIOS-om. Ploča je Tomahawk B450. Procesor Ryzen 7 3700X. Disk Managment uopće ne vidi pržilicu, vidi samo tri diska (C-D-E). Bez problema se vrata pržilice otvaraju i zatvaraju. Koliko čujem i disk se okreće. Baš se ne kužim u ovo što si napisao u vezi sys, diag, appsi... i vidljivosti. Možeš to objasnit. Gdje to mogu provjerit. Velim, Device Manager ga vidi, ali ima žuti trokut sa uskličnikom i kada lupim na njega izađe poruka u prozoru:

Windows cannot start this hardware device because its configuration information (in the registry) is incomplete or damaged. (Code 19)

Inaće radi se o Win10 Pro legalnom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.9.2020 12:15 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

-ako je win čist-isptavan (posljednji build 2004.. možeš skinuti i napraviti za par minuta s ms.stranica..) i ako je sve ispravno (nema hw-kvara) tad ponovi clean install tj ako je za vrijeme installa iz bilo kojeg razloga nešto zbrljavljeno tad je ovo samo jedan od problema koje vidiš + može ih biti više koje ne vidiš.. tj ako reg nije obavio nešto kao install drivera postoji neko objašnjenje-razlog ili tko zna koja app-util je nešto napravila tj ovisi što si sve instalirao i radio-podešavao + malware-virus za koji ne znaš.

-npr ako je problem s diskom (neispravan-oštećen) tad je reg file oštećen.. to je tad minsko polje tj samo čekaš trenutak da se sys ubije.

-update alti-utilsi.. može bit npr nadogradnja neispravnog firmwarea i tad jednako možeš brickati vga-disk-mbo tj mogući razlozi su neograničeni a onaj tko slaže računalo mora biti siguran da je sav soft ispravan-čist i znati što-kako radi.. tj može i početnik instalirati os-win ali moraš imati sve čisto-provjereno i tad kreneš od skidanja win-isntalla i ništa ne koristiš od postojećeg softa kao igre i sl pa vidiš radi li i kad se problem pojavi.. ako se pojavi kasnije tad je ono posljednje moguć uzrok.

-cd je sporedan.. možeš bez njega ali ako je ispravno tad mora raditi a ako postoji problem trebaš ga otkriti-eliminirati inače se može random rušiti tj bolje sad dok je novo-jemstvo i dok nemaš previše appsa-podataka jer kasnije je teže zbog svega tj više posla-kopiranja-spašavanja.. a sve povezano s diskom je rizik za gubljenje podataka i mada nije direktno problem disk za sad, povezano je i može ga zbrljaviti itd.

8 godina
protjeran

Gle, napravi jednostavni test - probaj bootati bilo koji OS (Windows, Linux, Diag-soft, nebitno) sa CD/DVD medija.

Ako radi i CD i DVD bootanje, super, znas da nije HW problem. Ako ne boota, tj. ako ti ni tad ne prepoznaje

opticki uredjaj za odabir u Boot meniju, onda ili imas HW problem, ili do postavki u BIOS-u (secure boot i slicno).

Al to ti je najlakse za provjeriti, jer se ne moras zamarati sa nagadjanjima, dal ti je OS u banani i HW u banani.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Nemam niti jedan OS na DVD-u osim Win7. Ono što znam da kada upalim računalo da se dobro čuje DVD i upali se zelena lampica na njemu. Nekako mi se čini da se sada više čuje nego prvi dan. Isto tako vidim u MSI Biosu da je navedena ta pržilica. Znači bilo bi dovoljno da stavim Win7 u DVD i restartam računalo. 

0 0 hvala 0
16 godina

-nije važno koji os, važno da je medij ispravan-čitljiv-bootabilan i tad ako radi nije kvar-hw nego nešto soft u osu-postavke-driver-malware..

13 godina

Scanirao sam sa Kasperskim KIS jer njega imam i on nije pronašao ništa. Ima i opciju skeniranja Malwera, ali vjerojatno je on slab. Rot kit isto ništa nije našao. OK, stavit ću Win7 na DVD-u pa da vidim. Nego da li bi postigao nešto da stavim drugu pržilicu u drugi SATA slot. Sada je na SATA3 ova koja je u računalu.

https://i.imgur.com/SWyH3I0.jpg

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 18:46 (Cobra33).
10 godina

Pa ti imaš M2 SSD i još jedan obični - 99.99% da je pržilica ubodena u SATA utor koji je na kanalu od M2 ili prva 2 SATA porta. Proučiti priručnik od MBO, vidjeti kada koji radi u kojoj kombinaciji.

13 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Pa ti imaš M2 SSD i još jedan obični - 99.99% da je pržilica ubodena u SATA utor koji je na kanalu od M2 ili prva 2 SATA porta. Proučiti priručnik od MBO, vidjeti kada koji radi u kojoj kombinaciji.

Da, imam M2 i dva Samsunga SSD. Ali problem je što je to jedno vrijeme radilo. Svaki ovaj disk ima svoju particiju. Znam da je DVD bio F. Sada ga nema. kada ubodem Stick, on je sada F, prije je bio G. Vidjet ću što piše u MBO priručniku.

10 godina

Nema ti to veze sa particijama, ima veze sa kanalom na kontroleru (0...4) tj priključcima - obično kada je M2 aktivan, sata0 i sata1 rade, sata2 i 3 ne, 4 i dalje da ali vidi u priručniku.

[edit] - a još i manje veze sa stickovima.

Da bi radilo kako treba i "dobilo slova", sve mora biti ispravno spojeno i podešeno - odgovarajući sata utori, ispravni kabeli i napajanje, ispravna pržilica, ispravne postavke u BIOSu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 19:07 (Nuclear_Phoenix).
13 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Nema ti to veze sa particijama, ima veze sa kanalom na kontroleru (0...4) tj priključcima - obično kada je M2 aktivan, sata0 i sata1 rade, sata2 i 3 ne, 4 i dalje da ali vidi u priručniku.

[edit] - a još i manje veze sa stickovima.

Da bi radilo kako treba i "dobilo slova", sve mora biti ispravno spojeno i podešeno - odgovarajući sata utori, ispravni kabeli i napajanje, ispravna pržilica, ispravne postavke u BIOSu.

U uputama piše kada je M2 uboden da su nedostupni SATA 5 i 6. E to je mislim bio prvi puta problem. Znam da su mi rekli da je DVD bio uboden u SATA5. Ako se ne varam stavili su ga u SATA3. To i piše u Biosu. Probat ću sutra stavit DVD Win7 boot pa da vidimo. Dobro je i to što kučište ima jednu staklenu bočnu stranicu. Imam još jednu ATA novu DVD pržilicu. Možda ću i to probat spojit.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2020 19:22 (Cobra33).
10 godina
neaktivan

A kam češ molim te na nove ploče spojiti ATA pržilicu,kad više na pločama nema ATA slota/konektora ...

Odi u device menager,i vidi da li tamo pokazuje pržilicu,ako da dodjeli joj slovo ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

U Device manageru ne možeš dodijelit particije. Inaće tamo je na popisu ali sa žutim uskličnnikom i piše ono što sam napisao u prvom postu. U Disk Manageru je nama. Ima samo C, D i E od tri SSD diska. Jučer sam vidio da je DVD uboden u SAT3. Danas ću probat stavit instaliacijski DVD sa Win7 u pržilicu. Imam neki špurijus da će to radit.

16 godina
nbdy32 kaže...

A kam češ molim te na nove ploče spojiti ATA pržilicu,kad više na pločama nema ATA slota/konektora ...

Odi u device menager,i vidi da li tamo pokazuje pržilicu,ako da dodjeli joj slovo ...

-pogrešno (mada misliš dobro..).

-svi diskovi su ATA, i PATA i SATA tj prefix P-S je uveden za razlikovanje dok je sve to ATA.

13 godina

Jučer sam probao staviti u DVD pržilicu instalacijski CD za Win XP (ne mogu naći gdje mi je Win7) i nije prepoznao CD. Danas sam iz firme posudio vanjski DVD (USB) niti njega ne prepozna, jer javlja posve istu grašku. Dakle javlja grešku Code19. Sutra ću prekopat sve da nađem taj famozni instalacijski DVD za Win7.

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=22_problempr%C5%BEilica769.jpg

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2020 19:10 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

-grešku ti može javiti samo os-soft-win.. i radiš pogrešno, trebaš testirati boot s medija, tj ispravnost HW bez utjecaja softwarea tj sve je hw+sw i prvi korak je utvrditi hw ili sw uzrok, tek kad otkriješ uzrok možeš ga pokušati otkloniti.

-ako ispravan medij boota, radi, tad nije hw, ako ne boota, ne radi tad nije os-soft-driver-malware ili-ili i tako trebaš testirati s boot medijem (ne u win, jer ako ne radi s jednim, neće ni s drugim medijem tj determinizam na tranzistoru uvjek da isti rezultat, calculator 2+2=4..).

-zato može biti bilo koji os, medij, win-lin-mac, w10-7-xp..

-ali, nije ni to samo to, tj postavke biosa, uefi-legacy, gpt-mbr, sec.boot itd. i ovisno o tim postavkama možeš bootati samo kompatibilan os-medij u kompatibilnom modu, npr kao što je to na starim računalima s diskete dok nova nemaju, ili kad je bio uveden boot s optike-cd kasnije s usb medija.. isto to ne radi na starijim računalima-bios/chipset koja te opcije-mogućnosti nemaju kao što je na novima nešto izbačeno, odnosno upravo to su opcije koje u biosu podesiš prema potrebama osa i dio prema tvojim željama-potrebama .. npr xp nema integriran sata i bez dodatnog drivera F6 ne vidi hdd ako je u ahci modu (ili raid..) ali može ga vijdeti ako je u ide-kompatibilnom modu koji zato i postoji tj bez drivera ne možeš, s driverom možeš ili emulacija rada koji je nativno podržan u postojećem osu-driverima.

-ovisno o tim postavkama os ili bootmedij rade, tj to je x86 kompatibilnost, platforma, koja je zajednička za win-lin-mac tj isti hw razlika je samo sw-os ili kad želiš multiboot tad bios podesiš na ono što je zajedničko tj potrebno svim osevima tj kompatibilno ili ne radi ili radi jedan a ne drugi itd.

-problem s optičkim medijima, pogotovo stariji, je ispravnost-čitljivost + starost playera-čitača, najsigurnije je s original-odštampani medij, ne sniman jer ima najtrajniji zapis, čitljivost, jer ne ovisi o osjetljivom dijelu za snimanje tj nema ga nego je odštampan na kalupu i zato trajniji dok sniman ima osjetljiv sloj koji može recimo koridirati, pokvariti se i time postane nečitljiv. Najosjetljiviji je boot, tj ostalo može CRC ispraviti ali ako u bootu-post proceduri ne pročita tad ga preskoči kao nebootabilan, automatika. Čitljivost ostatka nije usporediva s bootom koji je zaseban dio-sektor medija-diska i sasvim druga pravila, ponašanje pa i test ispravnosti.

-pošto može bilo što u lancu biti problem npr kabel ili cd-dvd player-čitač, teško je tako zaključiti nešto o mediju, tj ako bootaš na nekom drugom računalu i radi, tad je medij recimo ok i tad je vjerojatnije neki hw-krivac kao player no to možeš zaključiti samo ako probaš isti medij na drugom računalu, tj palyeru-kablu i vidiš da radi, dok obrnuto to što ne radi ne izolira uzrok nego samo mogućnost da je medij ili nešto u lancu problem.

-bootaš i vidiš.. ako radi, tad je nešto soft, nema veze s win greškom tj to može biti bilo što, npr malware-virus .. a ako je virus, tad čistav sys koji imaš treba izbjegavati, tj ne korsititi win-install, soft-drivere-appse.. jer moguće je izvor zaraze, tj tad ideš na clean install i sve što skidaš provjeriš i tad je recimo čisto, .. i tad mora raditi. Ako to isto radiš zaraženim računalom opet možeš završiti s istim rezultatom tj ne zna se gdje je uzrok jer može biti bilo što soft, svaki može promijeniti neku postavku i sl. tj nema ograničenja gdje se virus ili maliciozni soft nalazi, u slici-pjesmi ili driveru-igri.. pa i u pirat osu.

-tad kreneš od nule, čisto.. skineš čist win, instaliraš, itd..

13 godina

Pa imam originalne XP instalacijske Windowse na CD-u. Tako imam i WIn7, samo ih ne mogu naći. Instalirao sam jedne i druge 3-4 puta. Dakle originalni instalacijski OS. Napravio sam ja i njihove kopije. Dekle jednostavno kada se ubaci CD u DVD drive i resetira računalo ne prepoznaje CD, već ga preskoči i normalno digne win10 sa C diska. Ali ako bi bio neki hardverski problem, zašto onda ne radi pržilica preko USB-a. Mora da je malware ili virus kojeg Kaspersky ne otkriva.

Ali opet se vraćam na registre. Baš piše o tom problemu, piše dosta  i da je moguć uzrok i update Windowsa. Ali isto tako piše da je nekima nakon toga bio plavi ekran, zato o njima ni ne razmišljam. Probat ću nabavit Win10 DVD instalaciju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2020 21:29 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

-nikad ne mora bit jedan uzrok problema, može biti i hw i sw.

-ako preskoči i ne boota tad je hw problem, ili računala ili medija ali hw (što uključuje i možda sam loš medij-cd..)

-piše svašta, no većinom bezvezarije jednako kao što se 'vraćaš na registre' :) .. tj takvo čačkanje je uvod u problem, ne u rješenje dok optuživanje updatea ide i na npr covid19.. jer se baš desilo nakon tog. Bolje ti je ne čitati gluposti s interneta ako ih ne možeš selektivno filrtirati, tj recept je iz kategorije kao da dođeš u ljekarnu i popiješ sve lijekove, jer jedan možda pomgne (dok će te ostali vjerojatno ubiti).

-da, vrlo moguće je malware ili neki soft problem.. npr umjesto original win često su pirat, danas su svi stariji win = mrtvi ili na umoru, aktualan je w10 i po napisanom koristiš w10.. čist ili pirat, kao i antivirus koji u slučaju pirata zapravo nije anti itd.

-nemaš što 'pokušavati' tj win10 možeš pribaviti za par minuta (ovisno o brzini intereneta..) i sve je čisto-legalno, s ms-stranica ali trebaš imati ispravno-čisto računalo, jer ako se sumnja na virus tad je sve što radiš njime problem, možda zaraženo, možda neispravno tj to se radi s ispravnim, ne s problematičnim računalom ali možda uspije pa probaj.

-ponovo, ako cd ne boota tad je kvar-hw, neovisno što, medij-računalo.

-to što ne radi ni usb pržilica s tim nema posebne veze, tj jednako probaš boot na njemu.. a da bi nešto zaključio moraš biti 100% siguran da je medij ispravan ili da je neka pržilica-čitač ispravan od dva-više koje imaš tj samo ono za što si 100% siguran možeš tako dedukcijom zaključiti gdje je problem, ovako samo ostaje možda-šansa-nagađanje + može biti više istovremenih problema.

-da imaš 100% ispravan cd-dvd-medij koji provjerno boota, tad bi zaključio da je problem u računalu tj hw (ili postavke biosa, tj biosom podešavaš osnovne stvari kao kompatibilnost, način rada i to je važno).

-kad bootaš s medija, tad eliminiraš sve što se tiče softwarea na računalu-disku, tj tad nije problem os, driver, virus.. pa da i odspojiš disk s osom.. (pa to i napravi, odspoji disk i pokušaj više puta boot s medija).

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 7:26 (ihush).
13 godina

Našao problem. Bio na vikendici, kosim travu i ono nešto mi bubne u glavu da sam imao isti problem davno, prije više od 10 god. sa Win7. Problem je bio u jednom programu za kloniranje CD/DVD. Iste sam instalirao i na Win10. Deinstalirao sam oba, restartao komp i opa, nema više problema sa pržilicom i prepoznavanjem particije. Instalirao sam ista dva programa novijeg datuma i sve radi. Jedino što ne znam da li je uzrok bio CloneDVD2 ili CloneCD. Hvala svima na savjetima. Kakvo olakšanje.

Inaće postoji konverter SATA na IDE i obrnuto.

https://www.instar-informatika.hr/gembird-bi-directional-sata-ide-converter-sata-ide-2/GEM-SATA-IDE-2/product/

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.9.2020 7:03 (Cobra33).

0 0 hvala 0
14 godina
Cobra33 kaže...

Dati 50 kn za adapter kad možeš dati 100 kn za novi SATA CD/DVD čitač/snimač po meni nije nikako dobro.

ps. drago mi je da si riješio problem i to sam, bez pomoći drugih.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.9.2020 8:36 (Valentin17).
16 godina
Valentin17 kaže...
..

- problem koji je i sam stvorio, tj instlaliranje smeća, koje je deintalirao.. a što mu se ne može pomoći dok ne navede takav podatak, u ovom slučaju clone, može i DT isto. Nekad su se ti prorami koristili, danas su višak + uzrok problema. Zaštita+crack.

14 godina
ihush kaže...

tj instlaliranje smeća, koje je deintalirao..

Starije verzije programa koje je zamjenio novijim verzijama, znači problem kompatibilnosti starijih programa sa novijim win.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
13 godina
Valentin17 kaže...
Cobra33 kaže...

Dati 50 kn za adapter kad možeš dati 100 kn za novi SATA CD/DVD čitač/snimač po meni nije nikako dobro.

Gledaj. Imam dosta DVD i CD Lightscribe diskova koji se koliko vidim više ne proizvode i dostižu visoku cijenu. Da, mogao bi ih prodat i dobro zaradit, daleko premašit cijenu novog kompa sa tastaturom i mišem. Imam dvije Lightscribe DVD pržilice sa IDE konektorima. Jedna u starom računalu i jedna posve nova. Jučer sam spojio ovaj adapter i sve radi kako treba. Spojio tu pržilicu na SATA4.

ihush,

Imam dosta legalnog softvera na kompu, ali imam i neke krekirane. Pitam se da li postoji netko tko nema barem jedan krelkirani program na svom kompu. Da, vjerojatno je bio problem u kompatibilnosti Win10 sa starijim programima. Stavio nove i sve radi. Postoji još samo jedan program koji mi ne radi, ali imam jedan drugi za Win10 za istu svrhu, samo ga trebam savladat. Bojao sam se da više njih neće radit, ali rade svi osim ovog jednog. Ja jako zadovoljan. Ova makina je 15 puta brža nego stara.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.9.2020 11:30 (Cobra33).
16 godina
Cobra33 kaže...
..

Gledaj. Imam dosta DVD i CD Lightscribe diskova koji se koliko vidim više ne proizvode i dostižu visoku cijenu. Da, mogao bi ih prodat i dobro zaradit, daleko premašit cijenu novog kompa sa tastaturom i mišem. Imam dvije Lightscribe DVD pržilice sa IDE konektorima. Jedna u starom računalu i jedna posve nova. Jučer sam spojio ovaj adapter i sve radi kako treba. Spojio tu pržilicu na SATA4.

ihush,

Imam dosta legalnog softvera na kompu, ali imam i neke krekirane. Pitam se da li postoji netko tko nema barem jedan krelkirani program na svom kompu. Da, vjerojatno je bio problem u kompatibilnosti Win10 sa starijim programima. Stavio nove i sve radi. Postoji još samo jedan program koji mi ne radi, ali imam jedan drugi za Win10 za istu svrhu, samo ga trebam savladat. Bojao sam se da više njih neće radit, ali rade svi osim ovog jednog. Ja jako zadovoljan. Ova makina je 15 puta brža nego stara.

-ne zanima me legalni-crackani soft, ne govorim ti o tome, nego se svaki proizvođač štiti, zaštita, tj time i problem.. svi znaju čemu služe clone i dt. + problem kompatibilnosti, tj podrazumijeva se da korisnik zna što znači verzija softwarea i kompatibilnost kao i requirementsi, kako osa, tako i hw-a, igri itd.. kao da imaš problem npr premalo rama za neku igru, jer to se podrazumijeva da znaš tj pročitaš prije instalacije.

-danas većini clone i dt nisu potrebni, višak, ako tebi treba tad instaliraš i koristiš. Hoćeš li imati origigi licencu ili ne me ne zanima, ali naravno proizvođač se štiti i crack mora biti 'pravi' + svi antivirusi crackove prepoznaju kao virus i blokiraju-brišu ih, problem-rizik i to rade oni koji to znaju, pa nemaju problem.

-tj dok to ovako ne otkriješ, ne možeš ni naučiti. Kao što ti se ne može pomoći odgovorom da instaliraš noviji clone prije nego navedeš da ga korisitš, jer 99% ga ne koristi i vjerojatnije nisu ni čuli za njega, jer je to soft iz prošlog stoljeća, cd-dvd ere..

-sad znaš, i kad ti se idući put desi ista-slična situacija provjerit ćeš i brzo fixati ili će netko s istim problemom pročitati odgovor. Da ne koristiš clone, problema nebi ni bilo, ako bi bio tad iz nekog sasvim drugačijeg uzroka i rješenja. Tako se uči, iskustvo i tome služe teme tj da ne moramo svi proći otrkivanje tople vode..

kao btw, nije važno meni krostiš li crack, nego se o tome na forumu ne govori (prešuti se) + ne brani se time da svi to rade. Imaš problem, uzrok je soft. Ako trebaš taj soft tad ga koristiš ali tad moraš naučiti o ove sitnice, moguće probleme i fixeve. Danas je taj soft nepotreban, snimalice postaju višak, snimanje na cd-dvd je nepotrebno, imaš iso, mountaš, radi.

-glavni fičer ovakvog softwarea je kopiranje zaštite (clone), emuliranje zaštite (dt).. dok današnji iso koji skineš nema više takvu zaštitu, ne treba i možeš ga koristiti bez DT-clonea tj višak su.

-altenativa, sve čisto-originalno-legalno, npr 7z za arhive, imdisk za mountanje.. itd. tj clone i dt su nepotrebni jer to možeš alternativnim čistim softwareom dok samo specifične stvari koje one rade mogu biti razlog korištenja tj ako kopiraš cd-igru iz tog vremena.. no to je za većinu beskorisno tj kao što si morao instalirati noviju verziju tako igre od prije desetljeća nisu za nove win, ista stvar, (ne)kompatibilno i time ti snimalice postaju višak pa i soft koji to radi.. a moguć uzrok problema.

-tebi treba, koristi.. i ako se desi problem sad znaš što može biti fix, ostalima to ne treba. Problem što početnici često pomisle da jedan fix popravlja njihov problem koji može biti bilo što drugo ili da im taj soft treba a recimo čak nemaju snimalicu itd..

-preporuka, ne koristiti soft za koji niste 100% sigurni što i kako radi, koja verzija i sl. dok oni koji baš to trebaju tad to nauče-slože i možda radi, možda ima bolje alterantive, možda nešto novo. Npr svi znaju za nero burning rom.. najpopularniji soft za snimanje. Komercijalan, višak-nepotreban jer sam os godinama već nudi snimanje + ostali free-čisti soft a time se eliminra problem kao npr crack. Tj nero može-treba koristit samo onaj tko točno zna zašto baš taj soft tj ima konkretan razlog. Primjer, nero ima mogućnost snimanja više medija istovremeno (više snimača).. kao umnažanje. Većina softwarea to nema, ne nudi osim komercijale .. a to je fičer koji samo pirati trebaju tj oni koji umnažaju više kopija istog medija i vrijeme im je važno. Svi ostali korisnici jednostavno ne tebaju tu mogućnost tj ne ovise o izboru softwarea kao nero jer sve ostalo rade i svi drugi programi i tad nema potrebe koristiti crackani nero + mogući problemi zbog zaštite-antivirusa i sl. tj to je tad nepotrebno-višak i može samo stvoriti problem dok ako radi, radi jednako-isto kao bezbroj drugog softa jer svi rade isto, isti rezultat, isti cd-dvd medij ..

-hoćeš li koristiti neroa, dt, clone.. možeš, meni je svejedno. :) ovo su samo upozorenja + većini je nepotrebno i postoji bolje-novije-čisto.

13 godina

Kada sa nekim softverom radiš dugi niz godina, znaš sve o njemu, zadovoljava te, onda ti ne treba ni jedan drugi, pa makar bio star 10-15 god. Bitno da radi i dalje. Ja sam u ovom slučaju stavio prvu verziju i vjerojatno je bio to problem. Kada sam stavio noviju (ne najnoviju), sve je proradilo. Da, ovo je škola za mene i druge ako im se pojavi greška "Code19" koja je vezana za DVD/CD pogon. Treba deinstalirat jedan po jedan soft koji radi sa DVD/CD drive pogonom i vjerojatno će ta greška nestat. Žao mi je što nisam točno otkrio o kojem softu je radi, ali mislim da je to bio CloneDVD2. 

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice