ovako u biosu mi pise temperatura procesora 70 stunjeva.prepostavljam da to nije dobro ali kada idem naprimjer smanjit voltažu ili bilo šta drugo nemogu ništa radit oko toga.sve šta mogu minjat mi je bijelin slovima,a te stvari plavim slovima i nemogu nista radit sa njima.kako to popravir
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Najprije napiši svoju konfiguraciju računala,jer imaš procesore kojima je 70 stupnjeva idle temperatura,npr. Intel Celeron 1.7,ali takvi procesori su rijetki.Ovo što ti se tiče mijenjanja voltaže procesora,množitelja itd. da bih to omogućio moraš matičnu ploču postaviti u tzv. "Jumper Free mode".Nađi u uputama od svoje matične ploče JFM ili Jumper Free Mode i pisati će ti gdje se jumper nalazi kojega mora premostiti sa 1-2 na 2-3 ili obrnuto (Tu opciju ti ne podržavaju sve matične ploče). Što se tiče temperature skini ventilator i hladnjak za procesora i dobro ga očisti od prašine,odstrani termovodljivu pastu za aluminijskog hladnjaka i procesora (Pasta je uobičajeno sive,plave ili bijele boje),uzmi wc papira i lagano je skidaj,kada skineš svu pastu,namoči wc papir u 80 - 90 alkohol (Možeš ga kupiti u lijekarni),i dobro očisti gdje je pasta bila,jer kada skineš pastu izgleda da je nema,ali zarezi na hladnjaku su mikrometarski i manji.Kupi u najbližoj trgovini za računalnom opremom termovodljivu pastu (preporučavam Arctic Silver 5) ali može i bilo koja druga.I onda nanesi novu pastu na cpu tako da staviš jednu točku (5mm sa 5mm) u sredini procesora i staviš aluminijski hladnjak natrag i za kraj još vratiš ventilator na hladnjak i to ti je to!!!!
reka si da ti naveden konfiguraciju evo ti ovako sve sta pise na cpuz:
ZA CPU:
NAME:amd smpron
CODE NAME:Thoroughbred
PACKAGE:socket A (462)
TECHNOLOGY: 0.13um
CORE VOLTAGE:1.616V
SPECIFICATION: AMD Sempron(tm) 2600+
CORE SPEED:1836.1MHZ
MULTIPLIER: x11.00
BUS SPEED:166.9MHZ
RATED FSB:333.8MHZ
CORES:1
THREADS:1
ZA MATHERBOARD:
MANUFACTURE:GIGABYTE
MODEL:7VT600-P-RZ
CHIPSET:VIA KT600
SOUTHBRIDGE:VIA VT8237
LPCIO:ITE IT8705
ZA BIOS:
BRAND:AWARD SOFTWARE INTERNATIONAL
VERSION:F3
DATE:08/04/2004
ZA GRAPHICINTERFACE:
VERSION: AGP VERSION 3.0
TRANSFER RATE:8X
SIDE BAND:ENABLED
ZA MEMORY:
TYPE:DDR
SIZE:786 MBytes
DRAM FREQUENCY:
FSB DRAM:166.9 MHZ
CL:2.5 CLOCKS
tRCD:3 CLOCKS
tRP:3 CLOCKS
tRAS:7 CLOCKS
ZA SPD:
MODULE SIZE:256 MBytes
MAX BANDWIDTH:PC2700(166 MHZ)
MANUFACTURE:SAMSUNG
VOLTAGE:2.5V
ZA GRAPHICS:
NAME:SAPHIRE RADEON 9600 ATLANTIS
CODE NAME:RV360
TECHNOLOGY:0.13um
Najprije napiši svoju konfiguraciju računala,jer imaš procesore kojima je 70 stupnjeva idle temperatura,npr. Intel Celeron 1.7,ali takvi procesori su rijetki.Ovo što ti se tiče mijenjanja voltaže procesora,množitelja itd. da bih to omogućio moraš matičnu ploču postaviti u tzv. "Jumper Free mode".Nađi u uputama od svoje matične ploče JFM ili Jumper Free Mode i pisati će ti gdje se jumper nalazi kojega mora premostiti sa 1-2 na 2-3 ili obrnuto (Tu opciju ti ne podržavaju sve matične ploče). Što se tiče temperature skini ventilator i hladnjak za procesora i dobro ga očisti od prašine,odstrani termovodljivu pastu za aluminijskog hladnjaka i procesora (Pasta je uobičajeno sive,plave ili bijele boje),uzmi wc papira i lagano je skidaj,kada skineš svu pastu,namoči wc papir u 80 - 90 alkohol (Možeš ga kupiti u lijekarni),i dobro očisti gdje je pasta bila,jer kada skineš pastu izgleda da je nema,ali zarezi na hladnjaku su mikrometarski i manji.Kupi u najbližoj trgovini za računalnom opremom termovodljivu pastu (preporučavam Arctic Silver 5) ali može i bilo koja druga.I onda nanesi novu pastu na cpu tako da staviš jednu točku (5mm sa 5mm) u sredini procesora i staviš aluminijski hladnjak natrag i za kraj još vratiš ventilator na hladnjak i to ti je to!!!!
ja sam trazio taj junmper free mode no neprikazuje mi se u biosu...imam intel celeron
To je hardverski dio, a ne softverski.
Jumper namještaš na matičnoj, a ne u BIOS-u.
to ti ovisi o maticnoj. imao sam na staroj konfi asusicu koja je podrzavala jumper free mode ali hardverski je to bilo nemoguce izvesti jer nije bilo jumpera ni pinova, tako da ako nista ne nades, nemoj se cuditi.