jučer kad je moja nastavnica USB stick u računalo sve su se datoteke prikazale u pogrešnom formatu. nakon nekog vremena datoteke su počele nestajati... nestale su sve datoteke, 16 godina su bile na USB sticku... danas sam pogledala koliki je iskorišteni prostor, te je prikazalo 193MB. što je otprilike jednako veličini prije brisanja (većina datoteka bila je u .doc formatu, pa su zauzimale malo prostora). naišla sam na podatak na internetu da postoji mogućnost da su datoteke skrivene... što mi je činiti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Datoteke se ne skrivaju same po sebi - ako su odjednom skrivene, moguće je da je u pitanju neki maliciozni program na računalu tvoje nastavnice koji je inficirao .doc datoteke pa ih je možda antivirusni program na tvom računalu premjestio u karantenu (iz tvoje perspektive "obrisao"). Nemoguće je to znati ovako na daljinu.
Ovako se inače uključuje prikaz skrivenih datoteka: http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/show-hidden-files-and-folders-in-windows-vista/
Ako nisu skrivene, nego su završile u karanteni antivirusnog ili kakvog drugog sigurnosnog programa, onda ćeš ih morati ručno vratiti iz tog programa.
A ako su obrisane, možeš ih pokušati odbrisati recimo ovim programom: https://www.piriform.com/recuva
Ključna stvar je da ništa ne zapisuješ na taj USB stick jer se tada smanjuje šansa za povrat datoteka.
I apsolutno najvažnija stvar - sve bitne datoteke treba imati na najmanje dva različita mjesta/medija! Te datoteke si recimo mogla imati u oblaku, na Dropboxu, i na svom računalu, pa ako bi se obrisale ili oštetile na USB sticku, ne bi bilo nikakve veze. Backup (izrada sigurnosnih kopija) nema alternative!
jučer kad je moja nastavnica USB stick u računalo sve su se datoteke prikazale u pogrešnom formatu. nakon nekog vremena datoteke su počele nestajati... nestale su sve datoteke, 16 godina su bile na USB sticku... danas sam pogledala koliki je iskorišteni prostor, te je prikazalo 193MB. što je otprilike jednako veličini prije brisanja (većina datoteka bila je u .doc formatu, pa su zauzimale malo prostora). naišla sam na podatak na internetu da postoji mogućnost da su datoteke skrivene... što mi je činiti?
-sve se jednog dana mora pokvariti... uz moguć virus i sl. to je i rizik kad se stikić gura u svaku rupicu. Ako je nešto važno tad postoji backup (tako se uči).
-ako je kvar, postoji još dobra šansa spašavanja, jer je svaka flash memorija tako dizajnirana, tj ostaje posljednje stanje. Naravno, ne snimati, brisati, formatirati i sl. + jako važno, znati-razumjeti takve probleme i alate kojima se konkretni problem može otkloniti. Jer nikad ništa nije 100% a o važnosti podataka/znanju ovisi koliko brzopleto se nešto može do kraja uništiti ili spasiti. Dovoljno je upotrijebiti pogrešan alat..
-što je činiti? Ništa, tj ne pokušavati ćoravakoka metodom ako su važni podaci + moguć virus koji tad možda proširiš.. Pogotovo što problem ne mora biti smao jedna od mogućih stvari, može biti mix ... ili random kvar za kojeg nema recepta-odgovora. To može netko tko zna, pa i tad onako, 50% na sreću.. dok je kod početnika sreća kao za jackpot potrebna.
vjerovatno je usb stick pokupio virus VBS sto se meni dogodilo na polsu, imao sam 8gb podataka i datoteke odjednom postale zasjenjene kao obrisane. kad sam kod kuce stavio srtick pokazuje da je prazan. ponovno sam na poslu sve sa sticka kopirao na HDD a stick formatio. probaj prosurfati kako maknuti VBS datoteku, nadam se da je u tome problem.
Prvo provjeri naravno antivirusnim programom da li je stick nečim zaražen. Naravno zaboravih da sam imao i doc. datoteka za skolu na doticnom sticku koje su privremeno nestale ali sam ih uspio sve vratiti. Ako stick pokazuje za je memorija zauzeta necim znaci da nisi ostao bez podatak o kojima pricas.
Kad smo već kod ovog problema da i ja pitam nešto: USB mi je ostao uključen u jedan računar u firmi na dan - dva. Kada sam otvorio jedan folder u kojem su bili najbitniji podaci sačinjeni u Word-u i Excel-u. Kada sam preuzeo USB i pokušao pristupiti baš tim podacima uočio sam problem (vidi sliku u prilogu). Zanimljivo da su raniji dokumenti imali 100 do 600 KB a sada ih prikazuje ogromnim. Da li je netko imao sličan problem? Ima li šanse da ih spasim?
Kad smo već kod ovog problema da i ja pitam nešto: USB mi je ostao uključen u jedan računar u firmi na dan - dva. Kada sam otvorio jedan folder u kojem su bili najbitniji podaci sačinjeni u Word-u i Excel-u. Kada sam preuzeo USB i pokušao pristupiti baš tim podacima uočio sam problem (vidi sliku u prilogu). Zanimljivo da su raniji dokumenti imali 100 do 600 KB a sada ih prikazuje ogromnim. Da li je netko imao sličan problem? Ima li šanse da ih spasim?
Očito ti se totalno zbrčkao datotečni sustav (nisu samo veličine datoteka u pitanju, nego i datumi - pogledaj godine!). Ovdje imaš slični slučaj, gdje je neki lik programom TestDisk uspio vratiti sadržaj s memorijske kartice.
Ponovno: nema zamjene za backup! Nemojte se uopće dovoditi u situaciju da morate pokušavati vraćati sadržaj s USB stickova. USB stickove treba doživljavati slično kao diskete ili CD-ove - znači, kao medije za prijenos datoteka s jednog računala na drugo (znači kao nešto privremeno) ili eventualno za brzi, privremeni backup sadržaja s diska.
Sreća pa imam sadržaj u drugom računaru. Jednostavno me zanima u čemu je problem. Virus nije. Jedino, maloprije sam opet uključio USB u računar i OS me pitao da li želim skenirati USB ili nastaviti raditi. Odabrao sam skeniranje nakon čega sam izgubio 5 foldera sa sadržajem podataka u Word i Excel.
EDIT: Samo da prijavim da sam pomoću programa TestDisk, na koji mi je ukazao moderator, uspio vratiti najbitnije od najbitnijeg. Dakle, ne sve ali najbitnije sam uspio izvući.
HVALA!
Sreća pa imam sadržaj u drugom računaru. Jednostavno me zanima u čemu je problem. Virus nije. Jedino, maloprije sam opet uključio USB u računar i OS me pitao da li želim skenirati USB ili nastaviti raditi. Odabrao sam skeniranje nakon čega sam izgubio 5 foldera sa sadržajem podataka u Word i Excel.
Firmware USB sticka je vjerojatno jednostavno zapisao smeće u FAT - možda kao posljedica u nestabilnog napona iz USB porta, možda bug u firmwareu. A možda je u pitanju i neki hardverski problem s flash memorijom. Ako ga formatiraš, radi li dalje normalno? Stick je kupljen kod nas? Ako nije, jesi provjerio stvarni kapacitet?
Kapacitet (4 GB) je OK. Na stiku ima raznih podataka i sve je u redu osim ovih nekoliko foldera sa Word i Excel podacima. Stik je kupljen kod nas i prilično je star pa mu je možda i vrijeme da crkne. Gledam evo u njemu ima još veliki broj dokumenata ali ni jedan nije oštećen. Samo ovih nekoliko foldera. Nije isključeno da su folderi i fajlovi bili otvoreni kad je stik izvađen iz računara pa su tako i oštećeni.
Ako se usb memorija planira uštekivati u strana računala (škola-posa-knjižnica-kolega) onda je najbolje na sticku imati samo osnovno što ti treba na tom računalu.
Također, postoje stickovi koji imaju "write protection" što može biti vrlo korisno.
Još jedna korisna stvar je Dummy Files - aplikacija ispunjava sav preostali slobodni prostor memorije s jednom ili više datoteka, na taj način se spriječava zapis virusa sa stranog računala.
Nešto slično mi se nikada nije desilo niti sam vidio ovaj problem, zato sam i pitao. Što se tiče mreže u firmi, prilično je sigurna a računala nemaju administratorska ovlašćenja.
Nešto slično mi se nikada nije desilo niti sam vidio ovaj problem, zato sam i pitao. Što se tiče mreže u firmi, prilično je sigurna a računala nemaju administratorska ovlašćenja.
- malware/virus to 'ignorira', tako da ne treba s tim računati.
- mb je nabrojao prijenosne medije za usporedbu, kao floppy. Bitna razlika kod USB-Flash diska je upravo to, flash. To je chip, 'žarulja', radi-ne radi. Mehanički mediji se mogu pokušavati pročitati/spasiti, kod chipa to nije opcija kad crkne. Flash nije pouzdan medij neovisno koliko može trajati jednako može crknuti bilo kad.
- razna računala povečavaju rizik, napon na USBu, kvaliteta kontakta (kao fizički problemi, suprotno od SW ili virusa), uz to postavke OSa kao korištenje za keširanje-RAM.. i najvažnije, koristite 'safe remove' i removajte ga (ne ostavljajte da radi, jer nije tome namijenjen, nema potrebnu robustnost, pa i kad ima spomenuti HW problemi nekog PCa ga mogu ubiti).
- klasično ponašanje MSO je da na mjestu otvaranja dokumenta kreira i tempfile, upravo to su u ovom slučaju problematični-veliki fileovi... upravo otvorene dokumente se najčešće izgubi-ošteti neovisno o mediju ukoliko dođe do bilo kojeg problema u radu (npr nestanak struje). Ostatak 90% je neoštećen, ali po logici stvari upravo oni otvoreni dokumenti su (naj)bitniji ili izmjene u njima..
opet, ako je nešto važno tad postoji backup-copyja (duplić) na različitom mediju-računalu.. a flash disk je samo praktičan prijenosni-removable medij.