Spajanje displayporta s hdmi-jem - problem

poruka: 11
|
čitano: 8.141
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Spajanje displayporta s hdmi-jem - problem

Pozdrav svima,

kupio sam Monitor DELL E2417H te Prijenosno računalo LENOVO IdeaPad 700 i sada prolazim porođajne muke sa spajanjem.

Naime, monitor ima samo Displayport i VGA port, a na laptopu bih to trebao spojiti na hdmi ulaz...

Kupio sam displayport/hdmi kabel, no laptop mi ne prepoznaje novi uređaj, kao što ni monitor ne prepoznaje laptop. Po forumima sam našao info da bi se trebalo možda nešto u intelovim postavkama namjestiti, no tamo mi nudi samo jednu opciju, single display (do njih dođem desni klik, graphic properties, pa display, multiple display...).

I u normalnim postavkama sam pokušao namjestiti duplicate screens opciju ili extend displays, no niša se ne događa...

Jel zna netko kako bih mogao spojiti ova dva uređaja?

Hvala,

Petar

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Spajanje displayporta s hdmi-jem - problem

-dok driver ne detektira neki priključen monitor (na DPu) nemaš opcije za izbor.. znači da je problem u izlazu, ulazu monitora ili adapteru.. tek nakon tog je driver+opcije za podešavanje.

+provjeri opcije BIOSa za VGA i restartaj s priključenim monitorom.. (neke stvari se inicijaliziraju-pale/gase..)

+ako monitor ima više ulaza (automatika detektira signal) možda treba prebaciti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2017 11:16 (ihush).
8 godina
protjeran

DP Adapter radi samo u smjeru slanja - ne primanja. Ista stvar i sa DP-DVI adapterom.

Radi ako spojis ovako:

PC->DP->DP_ADAPT->DVI->LCD

Ali ne radi ako spojis ovako:

PC->DVI->DP_ADAPT->DP->LCD

Zasto, ne znam, ali cinjenica je ta da moras pogledati dali ti LCD ima DVI port,

pa kupis HDMI-DVI adapt, i spojiti ovako:

LAP->DVI_PORT->DVI_DP_ADAPT->DVI_KAB->LCD

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2017 11:19 (Čitatelj).
16 godina
Čitatelj kaže...

DB Adapter radi samo u smjeru slanja - ne primanja. Ista stvar i sa DB-DVI adapterom.

Radi ako spojis ovako:

PC->DVI->DP_ADPAT->DP->LCD

Zasto, ne znam, ali cinjenica je ta da moras pogledati dali ti LCD ima DVI port,

pa kupis HDMI-DVI adapt.

-netočno. tj ako si imao neki slučaj-problem (bilo što neispravno ili nepodešeno) to ne znači da je to pravilo.

-radi svaka kombinacija kad je sve ispravno. Naravno, ne može video izlaz služiti za ulaz.. (to nema veze s tipom konektora nego ulaz-izlaz), kao i često ''ili-ili'' ako radi npr VGA izlaz tad je isključen neki drugi npr dvi ili dp .. ovisno o tome kako je proizvođač nešto izveo pa do ograničenja koliko monitora se može spojiti istovremeno (1-2-3-4..)

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2017 11:21 (ihush).
8 godina
protjeran

Imam sad kod sebe 8x HP DP-DVI adaptera i ne radi u smjeru primanja. Nit direktno nit preko KVM switcha.

Imam na stolu 2x EliteDisplay E241i monitora, i ATEN CS1644A KVM 4x switch za dva LCD-a,

i siguran sam da ne radi.

Zasto, nema logike, ali kad se adaptere stavi da budu na ulazu od LCD-a, nema slike i kontakta.

Kad ih se stavi na izlazu iz PC-a iz Quadro kartice ili Intelove grafike iz HP EliteDesk 800 G2 - radi normalno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2017 11:22 (Čitatelj).
14 godina
neaktivan

Hm, ne znam je li onda možda problem što ja nemam adapter, nego samo kabel koji ima dva završetka diasplayport/M-hdmi/M...

Restartao sam s priključenim monitorom, jel ima smisla podešavati u BIOSu VGA postavke ako nemam uopće na laptopu VGA ulaz?

16 godina

miješaš dvi-2-dp i dp-2-dvi.. to ne mora raditi (kao scart, može biti jednosmjerno, to je stvar adaptera-kabla).

drugi moguć problem je autodetect ulaznog signala (koji prebacuje-pali ulaz), kroz kvm ili adapter ne mora prolaziti (opet usporedba scart to može imati dok cinch ne..), tad uobičajeno ručno prebacuješ monitor na odgovarajući ulaz, ali problem je što VGA ako ne detektira spojen monitor može ugasiti izlaz i tad se vrtiš u krug.. (čitav lanac mora biti u pravom trenutku spojen da bi se inicijalano aktiviralo..)

da, neke stvari su nelogične, neke su samo stvar defaultnih postavki proizvođača npr VGA.. i moguće da bi s drugim brandom ili starijom-novijom serijom VGA radilo..

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2017 11:39 (ihush).
16 godina
zg fazer600 kaže...

.. jel ima smisla podešavati u BIOSu VGA postavke ako nemam uopće na laptopu VGA ulaz?

nemaš ulaz, imaš izlaz.. (termin priključak), treba preciznije navoditi jer inače se sve zbrčka (nerazumljivo).

-uđeš u bios i vidiš ili prolistaš manual ili google.. ili .. što god :)

16 godina
odjavljen
ihush kaže...

-netočno. tj ako si imao neki slučaj-problem (bilo što neispravno ili nepodešeno) to ne znači da je to pravilo.

-radi svaka kombinacija kad je sve ispravno. Naravno, ne može video izlaz služiti za ulaz.. (to nema veze s tipom konektora nego ulaz-izlaz), kao i često ''ili-ili'' ako radi npr VGA izlaz tad je isključen neki drugi npr dvi ili dp .. ovisno o tome kako je proizvođač nešto izveo pa do ograničenja koliko monitora se može spojiti istovremeno (1-2-3-4..)

Ne, Čitatelj je točno napisao.

DP i HDMI nisu signal kompatibilni i potreban je aktivni konverter koji radi samo u jednom smjeru. Dakle, odvojeni konverter je za DP -> HDMI, a odvojeni za HDMI -> DP i jednostavno okretanje kabela neće raditi.

Ono što ljude buni je DP++ -> HDMI. Tu je dovoljan pasivan adapter jer grafička radi konverziju signala kad detektira da je uštekan pasivni adapter. Međutim, tu opet ne možeš okrenuti kabel jer DP ulaz ne prepoznaje signal koji mu dolazi iz HDMI-a.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
MrBlc kaže...
ihush kaže...

Ne, Čitatelj je točno napisao.

DP i HDMI nisu signal kompatibilni i potreban je aktivni konverter koji radi samo u jednom smjeru. Dakle, odvojeni konverter je za DP -> HDMI, a odvojeni za HDMI -> DP i jednostavno okretanje kabela neće raditi.

Ono što ljude buni je DP++ -> HDMI. Tu je dovoljan pasivan adapter jer grafička radi konverziju signala kad detektira da je uštekan pasivni adapter. Međutim, tu opet ne možeš okrenuti kabel jer DP ulaz ne prepoznaje signal koji mu dolazi iz HDMI-a.

-ne. :)

vidi..

ihush kaže...

miješaš dvi-2-dp i dp-2-dvi.. to ne mora raditi (kao scart, može biti jednosmjerno, to je stvar adaptera-kabla).

--

.. jer, primijeti, navode adapter.

Čitatelj kaže...

DP Adapter radi samo u smjeru slanja - ne primanja. Ista stvar i sa DP-DVI adapterom.

Radi ako spojis ovako:

PC->DVI->DP_ADAPT->DP->LCD

pa kupis HDMI-DVI adapt, i spojiti ovako:

LAP->DVI_PORT->DVI_DP_ADAPT->DVI_KAB->LCD

-adapter bi radio, konverter je nešto drugo što ja-ti razlikujemo kao terminologiju.. aktivna elektronika + adapter. :))

i to kažem da nije točno.. tj adapter bi radio obostrano tj bio bi samo kabel. (ne ulazeći dali postoji adapter ili isključivo konverter za tu kombinaciju). Kao i razlika, navodiš DP-HDMI kombinaciju, drugi forumaš navodi DP-DVI .. hdmi i dvi bi bila treća kombinacija-par... i moguće su svakave kombinacije adapter/konvertera tj radi li isključivo kao konverter (jer i sama VGA ima internu logiku, npr stari VGA-analogni, koji nestaje na novim VGA.. i na odgovarajućem portu sama VGA konvertira npr dvi-vga digital-analog.. ovosno o odabranom-priključenom.

jedino kao zaključak, kad se govori o adapterima-konverterima treba biti precizan i moguće su razne kombinacije koje mogu čak ovisiti o starosti grafičke i monitora.. još važnije, elektronika je dovoljno mala da stane u sam adapter (priključak) i tad korisnik (i trgovci, pogrešne deklaracije) to ne vide kao konverter.. nego su uvjereni da je samo adapter. Riječ konverter bi eliminirala te nedoumice. Krivi su trgovci :)

16 godina
odjavljen

Adaptor (pasivni, samo kabel) ne mora nužno raditi dvosmjerno. To je točno samo za one slučajeve kad su standardi signal kompatibilni.

Primjerice, DVI i HDMI su signal kompatibilni, pa taj adapter radi dvosmjerno.

DVI -> VGA adapter koristi DVI-A podstandard koji je signal kompatibilan sa VGA standardom i u teoriji bi mogao raditi dvosmjerno, ali DVI-I ili DVI-A ulaz na monitoru ili TV-u je rijetkost, ako uopće postoji (ja ga u životu nisam vidio).

DP++ -> HDMI adapter se oslanja na ugrađeni konverter koji prepozna pasivni adapter i prilagodi signal HDMI standardu. Ne postoji mogućnost dvosmjernog rada jer ne postoji standard koji bi definirao mogućnost monitora da na DP ulazu prepozna adaptor i prihvati HDMI signal.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice