Sleep mode uništava komp?

poruka: 21
|
čitano: 7.819
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pitanje iz naslova. Da li je to istina?

FAIL

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Nema logike. Hibernacije je sasvim normalna stvar. Ja bi još pod power balance ostavio hdd da ne ide na kočenje igli,nego da radi neprekidno.

Više mu odgovara da je stalno On.

Dosadilo mi čitati forum 3 godine onako na OFF,pa sam se pridružio. :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Čuo sam kao da je ram u pripravi pa uništava matičnu, ali i ja mislim da to nije istina.

FAIL

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Aha. Rame spominju. Razlog je zbilja bizaran. Imaš pločice rama napunjene recimo sa 1gb keša podataka. To nema nikakve veze sa naponom 1.8w.

Zapitaj se kako matične i rami od servera rade danonoćno po nekoliko godina. ;)

Matična je pod istim naponom i kada je pc ugašen u cjelosti. Tek kad klikneš onaj prekidač iza na napajanju, nema više napona.

Dosadilo mi čitati forum 3 godine onako na OFF,pa sam se pridružio. :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Fukushima je otišla u zrak jer su glavni kompjuter prečesto uspavljivali.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
8 0 hvala 0
17 godina

+1 na post iznad. definitivno jedini "logican" razlog.

Kad bi svi znali ono što ja znam, znali bi manje od mene.

0 0 hvala 0
15 godina

Možda uništava komp ali je sigurno dobar za njegovo mentalno zdravlje.

Negdje dobiješ a drugdje izgubiš, takav ti je život.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Sleep mode uništava komp?
pa istina je ovo negdje dobiješ negdje gubiš..

možda je točnije reći da prečesto i u stvarno kratkom roku non stop pali, sleep, pali, sleep...al opet ono ta tehnika, neki drže po mjesec i pol dana komp upaljen 24/7 upaljen, neki gase...ja recimo kad idem na spavanje stavim uvijek na sleep i meni ok...dal će riknit pojma nemam...al bilo je slučajeva radi ko cager, ujutro se probudiš zaalnasuješ komp a ono neće...užasnih stvari ima
samo krupno, ništa sitniš
18 godina

Meni se na starom kompu desuilo da uspavam komp i, pojma više nemam zašto i kako, gurnem ruku unutra i vidim da je hladnjak procesora vreo, no radilo se o ranoj verziji BIOS-a u kojoj neke stvari (između ostalih Cool'n'Quiet) nisu radile kako treba. Pod takvim okolnostima, nekome je možda i crk'o komp, ali to nije regularna situacija.

Ipak, ne koristim sleep. Ako procesor može da trpi puno opterećenje na 3.2GHz i 1.3V, onda mu je idleovanje na 800MHz i 0,95V kad ga ne koristim sasvim dovoljan odmor (a kad spavam ili sam van kuće, gasim ga).

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2011 0:30 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Po vama,dali je bolje preko noci gasit komp ili stavit na sleep?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
drahic kaže...

same shit...

moja definicija svemira: Svemir je ko dobro dupe, ima dva brijega i dolinu u sredini, u sredini te doline se nalazi crna rupa , a na 'donjem' kraju doline se nalazi tunel koji vodi u drugu dimenziju.
14 godina
neaktivan
prvo svakako netreba odma ni sleep ni gasit dok se neohladi..pogotovo ako si ga forsao igrao igre ili je neka konfa koja oće proizvest temperature, pa onda naglo hlađenje nije pametno...ja prčkam dobar dio dana po 3d-u i davim taj komp...i tako iz dana u dan..tako da stavim na power opcijama sleep za nekih 30min...odem pajkiti on se fino ohladi ugasi, sutra me čeka spreman..meni tako odgovara :) ja preferiram tako za sebe...moje mišljenje
16 godina
neaktivan
drahic kaže...

Šta god ti se više sviđa. Moj se već 16 mjeseci gasi samo kad je potreban restart radi updatea ili nekog programa, kad ga ne koristim je na S3 sleepu, i čini mi se da on nema ništa protiv tog režima rada.

edit:

oly570 kaže...
prvo svakako netreba odma ni sleep ni gasit dok se neohladi..pogotovo ako si ga forsao igrao igre ili je neka konfa koja oće proizvest temperature, pa onda naglo hlađenje nije pametno...ja prčkam dobar dio dana po 3d-u i davim taj komp...i tako iz dana u dan..tako da stavim na power opcijama sleep za nekih 30min...odem pajkiti on se fino ohladi ugasi, sutra me čeka spreman..meni tako odgovara :) ja preferiram tako za sebe...moje mišljenje

Ma kakvo prebrzo hlađenje? Jesi li uopće siguran da se ne hladi brže u radu dok ventilatori pušu po njemu nego na mirnom zraku kad ga ugasiš?

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2011 1:14 (Mirko935).
14 godina
neaktivan

ups..krivo si me shvatio ili sam se ja loše izrazio..

npr. gaziš komp navečer kasno, perjaš par sati neku igru, komponente se zagriju, i tebi se prispe ubrzo, pukneš shut down ili sleep istog trena..e to kažem da nije dobro..nakon gaženja trebao bih odradit neko vrijeme komp u idleu da se ohladi a onda...odgođeni sleep recimo 30 min kad komp nakon igre miruje u idleu onda se zračno ohladi lijepo i sam se ugasi :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2011 1:21 (oly570).
17 godina

Ja nikad nisam volio taj sleep.

Uvijek ga gasim nakon što završim ili jednostavno radi 24/7 (torrenti, enkodiranje ili šta već)

Living in a world of dreams...
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
oly570 kaže...

ups..krivo si me shvatio ili sam se ja loše izrazio..

npr. gaziš komp navečer kasno, perjaš par sati neku igru, komponente se zagriju, i tebi se prispe ubrzo, pukneš shut down ili sleep istog trena..e to kažem da nije dobro..nakon gaženja trebao bih odradit neko vrijeme komp u idleu da se ohladi a onda...odgođeni sleep recimo 30 min kad komp nakon igre miruje u idleu onda se zračno ohladi lijepo i sam se ugasi :D

Pa skužio sam te ja. Ali pitam koliko si siguran da je hlađenje na mirnom zraku kad se ugasi računalo brže od hlađenja u idleu pod ventilatorima? Koliko ja znam, prisilna konvekcija između zraka i hladnjaka bi mogla biti daleko veća od slobodne na mirnom zraku te bi time moglo i hlađenje biti brže. Samo je malo nemoguće izračunati točno bez konkretnih brojki za puno faktora u toj priči, od toplinskog toka koji procesor generira, brzine zraka kad ga ventilator puše, koeficijenta prijelaza topline između zraka i hladnjaka itd., tako da ipak neću ulaziti u te proračune :P

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2011 1:28 (Mirko935).
16 godina
neaktivan
carduelis spinus kaže...

Više mu odgovara da je stalno On.

Ne.

carduelis spinus kaže...

Imaš pločice rama napunjene recimo sa 1gb keša podataka. To nema nikakve veze sa naponom 1.8w.

???

carduelis spinus kaže...

Matična je pod istim naponom i kada je pc ugašen u cjelosti. Tek kad klikneš onaj prekidač iza na napajanju, nema više napona.

Ne.

Što se tiče ostavljanja komponenti (neposredno nakon opterećenja) da se hlade coolerima - nema smisla. Ako računalo ugasiš - toplina se više ne diže. Samo se spušta. Veoma brzo.

Pokretaču teme - ako svaki čas pališ i gasiš računalo, onda ga stavljaj na sleep mode ili ga ostavljaj u normalnom režimu. Ukoliko to nije slučaj, gasi ga. Trošiš manje novca (manje važno) i RAM nije konstantno pod naponom (više važno).

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Super Enterprise Edition, AutoCAD 2011, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
16 godina
neaktivan
Random. kaže...
Što se tiče ostavljanja komponenti (neposredno nakon opterećenja) da se hlade coolerima - nema smisla. Ako računalo ugasiš - toplina se više ne diže. Samo se spušta. Veoma brzo.

Pokretaču teme - ako svaki čas pališ i gasiš računalo, onda ga stavljaj na sleep mode ili ga ostavljaj u normalnom režimu. Ukoliko to nije slučaj, gasi ga. Trošiš manje novca (manje važno) i RAM nije konstantno pod naponom (više važno).

Toplina se nikako ne diže niti spušta, može jedino prelaziti s jednog tijela na drugo, temperatura se može spuštati. Uzmimo za primjer da procesor generira 25 W topline u idleu, a hladnjak s ventilatorima može s njega na zrak prenositi 50 W, imaš razliku od 25 W topline kojom se procesor hladi. Ako ga ugasiš i hladnjak bez ventilatora prenosi 25 W topline, tj. toplinskog toka, da budemo precizniji, imaš jednako brzo hlađenje. Kompliciranije je u stvarnom svijetu, no nebitno, može se jednostavno isprobati pa vidjeti iako stvarno nije bitno jer mu ni jedno ni drugo hlađenje sigurno ne mogu nikako naštetiti.

Pa ne troši baš puno manje novca, u S3 standbyju navodno kompjuter troši kojih 3-6 W naspram 1-3 W koje troši ugašeno računalo. Mislim da je stvarno beznačajno. Ako neka računala rade 0-24, također čisto sumnjam da konstantan napon može pretjerano naštetiti RAM-u u normalnim vremenskim okvirima. Prije će cijeli kompjuter biti zastarjela kanta nego će mu standby ili konstantan rad naštetiti.

14 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Ja nikad nisam volio taj sleep.

Uvijek ga gasim nakon što završim ili jednostavno radi 24/7 (torrenti, enkodiranje ili šta već)

Ni ja ga nikad nisam volio zato i pitam. :)

16 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Toplina se nikako ne diže niti spušta, može jedino prelaziti s jednog tijela na drugo, temperatura se može spuštati.

Naravno. Prelazi na hladnjak a potom u okolni zrak.

Pa ne troši baš puno manje novca, u S3 standbyju navodno kompjuter troši kojih 3-6 W naspram 1-3 W koje troši ugašeno računalo. Mislim da je stvarno beznačajno.

Točno. Zato i kažem da je taj razlog manje važan.

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Super Enterprise Edition, AutoCAD 2011, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.5.2011 2:21 (Random.).
15 godina

Uvijek cim dobim komp pogasim automatsko stalvjanje u sleep i svakakve dide mide od gasenja hardova do svega...

komp mi radi onace od 2 popodne do 2 ujutro i kad idem spavat ga ugasim.

ako skidam neke torente stavim torent da se skida i ugasim monitor na prekidac. a komp ostane radit..

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice