Pozdrav decki registriro sam se samo da se raspitam o ovom problemu.
Znaci imam doma vec 4 HDD-a koja su gotova tj crknuli su svi.
Zatim sam kupio novi Segate barracuda od 500gb prije 5 mjeseca i prekjucer mi se javio isti problem,naime dok igram pocinje mi skljocati ima nekakav specifični tiktajući zvuk koji me već polako iritira.
DA VAM OPIŠEM SITUACIJU
1.Pustim muziku i pocinjem igrat
2.Nakon nekog vremena cujem tiktanje tj škljocanje
3.Muzika se sama ugasi i nakon 5 sekundi igra se zamrzne (zna se desiti kada se zvuk u igri ponavlja i ponavlja)
Dogodilo mi se cak da sam ga navecer ugasio i ujutro pocelo vrlo brzo skljocati kada ga upalim ko ludo onda brze gasim vadim iz struje opet ukopcam i radi nekih 2 sata i opet isti problem kao sta sam napisao u predhodnom dijelu.
Sta se tu desava cupam kosu neznam sta je. Majke mi ako vec nisam spi*dio 1000kn samo na te hard diskove.
Svi komentari i prijedlozi su dobrodosli.
Problemi oko HDD-a (tiktanje,škljocanje)
- poruka: 30
- |
- čitano: 7.039
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav decki registriro sam se samo da se raspitam o ovom problemu.
Znaci imam doma vec 4 HDD-a koja su gotova tj crknuli su svi.
Zatim sam kupio novi Segate barracuda od 500gb prije 5 mjeseca i prekjucer mi se javio isti problem,naime dok igram pocinje mi skljocati ima nekakav specifični tiktajući zvuk koji me već polako iritira.
DA VAM OPIŠEM SITUACIJU
1.Pustim muziku i pocinjem igrat
2.Nakon nekog vremena cujem tiktanje tj škljocanje
3.Muzika se sama ugasi i nakon 5 sekundi igra se zamrzne (zna se desiti kada se zvuk u igri ponavlja i ponavlja)
Dogodilo mi se cak da sam ga navecer ugasio i ujutro pocelo vrlo brzo skljocati kada ga upalim ko ludo onda brze gasim vadim iz struje opet ukopcam i radi nekih 2 sata i opet isti problem kao sta sam napisao u predhodnom dijelu.
Sta se tu desava cupam kosu neznam sta je. Majke mi ako vec nisam spi*dio 1000kn samo na te hard diskove.
Svi komentari i prijedlozi su dobrodosli.
U kojem vremenskom razdoblju su pocrkali ti tvoji diskovi to je itekak bitno.Ko drugo jel ima u sobi di je komp nekih vibracija, kao jaki basevi ili niskotonci znači mjuza jako drma tj basevi jel kaj drugo.Kakva je situacija s tvojim napajanjem u kompu, koje je marke to je ono najbitnije i da li imaš doma nekih opčenitih problema s stabilnosti strujne mreže znači češče nestaje struje pa se komp gasi itd.
Napiši koju imaš konfiguraciju. Koliko imaš RAM memorije? Konfiguriši virtualni RAM za početak....
Ovako zna se nekada dogoditi da naglo nestane struja i u sekundi se opet vrati. Posto sam u staroj sobi zna bit vlage. Inace mi se ovaj problem općenito javlja ljeti.
RAM je 6gb
Kingmax DDR3-1333 2GB
Kingmax DDR3-1333 4GB
Koliko često lupaš po kućištu šakom/nogom?
Mjenjaj napajanje!
100% sam siguran da je to u pitanju,jer sam vec par puta naletio na takav slucaj skljocanja harda!
Lupam po kompu jedino kada škljoca da se malo probudi
Lupam po kompu jedino kada škljoca da se malo probudi
To ti njega ne razbuđuje - to ga uspavljuje.
Sada znaš zašto ti diskovi umiru.
Ovako zna se nekada dogoditi da naglo nestane struja i u sekundi se opet vrati. Posto sam u staroj sobi zna bit vlage. Inace mi se ovaj problem općenito javlja ljeti.
RAM je 6gb
Kingmax DDR3-1333 2GB
Kingmax DDR3-1333 4GB
Takva vlaga u prostoru diskovima ne smeta, ok nekad zna nestat struje a šta s ovim ostalim stvarima za koje sam te pital a ništ nisi odgovoril jel.
Evo kupio sam novi komp sve super sve 5, ali mi hdd pocinje lupkat u intervalima od 15-20 sec hdd je 2 godine star WD Caviar blue 1T 32 mb cache ako netko zna u cem je stvar neka mi pomogne ili je jednostavno disk pred izdahom.
Uradi full scan sa HDTune pa javi rezultat...
Uradi full scan sa HDTune pa javi rezultat...
Evo radim upravo na pola je
Evo napravio sam test do kraja sve je zeleno, neamm nikakav error,health status pise ok neznam dalje sta da radim ?
Provjeri kako ti je podešen backup. Ako ti ne treba isključi ga. Dalje, provjeri i po potrebi konfiguriši virtalni RAM. Provjeri koliko procesa Windows diže sa startup-om i isključi one koji ti nisu potrebni. Na kraju možda ne bi bilo loše uraditi Disk cleanup i nakon toga Defragment.
Da al na tom disku nemam nista trenutno sam samo instalirao battlefield 3 , znaci 1 T je podjeljen na 3 particije, a na windwose mi dize sa ssd-a .
Pusti HDTune - probaj HDD Sentinel.
Pusti HDTune - probaj HDD Sentinel.
Probo sam hd tube,sentinel nisam
evo i sa sentinelom sve u redu, a i dalje se cuje stvarno neznam sto bi moglo bit...
Ajde ispuni "Moj komp", ili napiši potpunu konfiguraciju.
Moguće da ti je HDD pred samrti. Imao sam sličan slučaj prije 2 godine, HDD je počeo škljocati i sad se ne sjećam u kojem programu sam provjeravao za greške ali nije ništa našao, uglavnom bio je healthy. Nakon 3-4 dana se svaki čas počeo smrzavati da bi nakon tjedan dana crknuo do kraja. Ne mora značiti da je kod tebe isto ali ako ti se počne smrzavati onda će vjerojatno uskoro odapeti.
Imam problem
Moj Seagate se ne slaze sa CM 692.
Stvar je u tome atoto disk pocne strugati i zujati, a kada ladicu naprijed stisnem, prekine.
Probavao sam s drugim ladicama i isto je. Da li to moze imati veze s time sto disk stoji na drugome mjestu(Tamo gdje se gornji i donji kavezi razdvajaju)?
I da li to moze imati negativne posljedice po disk ?
Hvala :-)

Evo ispunio sam "Moj PC"
Digni Linux Ubuntu live pa testiraj malo sistem pod Linux-om. Ako opet bude proizvodio ove zvukove, čini se da neće još dugo.
Jel moguće da si HDD ostavio iz stare konfiguracije,
a sve drugo ti je nova konfiguracija?
Vjerovatno ti HDD ode u Sleep - pa kada ga probudiš - čuje se spinup i pokret glave.
Jel moguće da si HDD ostavio iz stare konfiguracije,
a sve drugo ti je nova konfiguracija?
Vjerovatno ti HDD ode u Sleep - pa kada ga probudiš - čuje se spinup i pokret glave.
Tako je hard je iz stare konfe, bas sam otvorio stranicu i stavio ruku na hard i pucka nakon 20 sec dosta iritantno...
Pokušaj nešto više učiniti alatima sa WD stranice http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=606&lang=en
Tako je hard je iz stare konfe, bas sam otvorio stranicu i stavio ruku na hard i pucka nakon 20 sec dosta iritantno...
Koliko si vičan sa radom u DOS-u?
Možda ti je problem load/unload time sa diskom - to se može manualno podesiti na 5min,
umjesto tvorničkih 8sek (ako se sa diskom ništa ne radi - on parkira glavu - pa se kroz 3 godine skupi 500.000 takvih
ciklusa, što i nije tako dobro za glavu).
http://www.storagereview.com/how_to_stop_excessive_load_cycles_on_the_western_digital_2tb_caviar_green_wd20ears_with_wdidle3
Ne odnosi se samo na Green diskove - nego na sve diskove općenito.
Osobno - svaki WD disk u konfiguracijama koje slažem podesim na 300sek (5min) - i svi ti diskovi rade godinama.
Ovdje gore ti je prikazano kako se koriste naredbe u DOS-u - premda NE PREPORUČAM isključivanje
parkiranje glave - nego podesiti na 5min (300sek).
PS - Makar ova procedura ne utječe na podatke na disku - OBAVEZNO napravi backup onog bitnog sa tog diska,
da nebi bilo "nismo znali".
Evo ja odlučio na kupnju novog hdd-a buduci da mi je ovaj caviar blue nesto lupao/skljocao presao sam na caviar black. Međutim ugradnjom caviar blacka isto se cuje skljocanje dali je to normalno oba 2 harda su na hd tunu sve prosla - i piše sve u redu.
Si siguran da ti HDD skljoca ? Mislim , moj 4 god. stari Black ne pokazuje nikakve znakove skljocanja , no to nemora znacit da zato tvoj nece ! Al mi je malo cudno da ti nakon Blue-a , i Black skljoca !
Si siguran da ti HDD skljoca ? Mislim , moj 4 god. stari Black ne pokazuje nikakve znakove skljocanja , no to nemora znacit da zato tvoj nece ! Al mi je malo cudno da ti nakon Blue-a , i Black skljoca !
da stavim prst na njega i osjeti se al neskljoca non stop, nego u intervalima ...