Problem sa prepoznavanjem čvrstog diska ?

poruka: 8
|
čitano: 1.663
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Lijepi pozdrav imam jedan veliki problem sa hardom ...

Problem je taj kada svaki put upalim racunalo hard mi nece prepoznati i pojavi mi se ova slika u pocetku ...

Sad sto je cudno u tome svemu kada spojim drugi hard kao master racunalo se normalno "digne" odnosno windowsi i kada odem na my computer stari prijasnji hard prepozna,a nece kada se u pocetku podizu windowsi odnosno kad je stari hard samo on spojen??? Nekuzim zasto u windowsima nije problem jer sam nedavno nove instalirao ...

Samo da napisem u startu dosao sam sa posla umoran sam ko vuk ,pa ako ispadne lose gramaticki napisano nemojte mi zamjeriti ...

Ako netko zna molim pomoc jer mi je jako hitno ako je problem u hardu baciti cu ga u smece nije problem u lovi ,ako nije zao mi je baciti hard WD 500gb .

SLIKA SLIKA
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.1.2011 20:01 (cro_denis).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
RE: Problem sa prepoznavanjem čvrstog diska ?

Disk ti je uredno prepoznao i nije u tome problem. Objašnjenje je jednostavno - kada si instalirao Windowse bio ti je spojen i drugi disk i bio je spojen kao prvi disk (primary master, niži broj sata utora, veći prioritet dodijeljen u BIOS-u...). Bez obzira što si ti stavio da instalira Windowse na drugi disk, oni boot sector automatski stavljaju na prvi disk. Kad ištekaš disk na kojem je boot sector, BIOS vidi disk, ali ne vidi boot sector jer je na ištekanom disku, a Windowse bez boot sectora nijedan BIOS ne zna dignuti.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina
neaktivan

Izgleda da sam lose objasnio ,ja samo imam 1 hard taj je WD 500 gb ,drugi sam spojio jer bez racunala ne mogu biti ...Znaci desavalo bi se svako malo kad bi izgasio racunalo navecer i ujutro upalio pokazala bi se ona slika ,ali nakon nekoliko puta paljena i gašenja računala podignuo bi windowse normalno.Osim danas kad mi vise windowse nece podignuti ,sad me interesira u cemu je problem .Ako hard uredno prepozna kad je drugi hard spojen zasto nece kada je sam spojen ,zasto nece podici windowse ?

17 godina
odjavljen

Jesi probao one sheme s repairom iz konzole instalacijskog CD-a (fixboot, fixmbr, ne znam napamet koje su naredbe)? Detaljno skeniranje diska?

Tebi disk uredno prepoznaje (vidiš da je gore izlistan), jedino što me čudi je da ga prepoznaje kao ATA100. Ako se stvarno radi o ATA disku, ne vjerujem da je ATA100 sučelje na disku od 500 GB. Možda ti je ATA kabel u komi, pokušaj promijenit (obavezno onaj "finiji" s 80 žica).

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Nisam napravio skeniranje diska kako se to radi ? A sto se tice harda to je ata stari hard kojih 3-4 godina i zamjenio sam vec tri kabela tak da sumnjam da je u pitanju ...

ps. ako si mislio tipa na program HD tune pro evo sad radim test pa cu vidjeti sto kaze ,ako nisi daj mi preporuci neki program .

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.1.2011 21:04 (cro_denis).
17 godina
neaktivan

Evo da jos odgovorim sad sam napravio test, health Ok nikakvih problema ,ja ne kuzim da napravim defergmentaciju hard diska ?

17 godina
odjavljen

Uključi u BIOS-u S.M.A.R.T. pa onda nakon što ti se to opet dogodi očitaj nekim programom (speedfan može čitati S.M.A.R.T. zapis) ima li ikakva zabilješka. Nekad se dogodi da disk prilikom crkavanja prvo neko vrijeme neće radi dok je hladan. Tih par restarta ga ugriju i onda se pokrene (iako je onda čudno zašto radi kada je drugi disk spojen). U svakom slučaju, podatke spremi na sigurno, a onda testiraj dalje. Probaj surface scan (ako HD tune to nije već napravio).

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Da se javim i zahvalim nazalost hard je  odradio svoje spasio sam sve sto je bilo na njemu sutra idem kupiti novi ...Jos jednom hvala na pomoci !

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice