Pc ne reagira pritiskom power on tipke.

poruka: 5
|
čitano: 1.716
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Znaci komp mi je radio savršeno i jedan dan sam ga upalio pisalo je no display. Stiskao sam space bezveze mrdao kablove pokazala se slika bootao se normalno. Uplašilo me malo to, ali reko dobro bitno da radi. Ugasim komp, palim ga opet nakon 3 4 sata opet ista priča. Ali ovaj put je i dalje pisalo no display i nije bilo pomaka. Nema slike biosa znači ništa nula bodova. Idem ga ugasit na tipku neće, resetirat, isto neće. Gledam zbunjeno ne kuzim šta se desava, idem cucnut ugasit ga iza na napajanje i skuzim da na maticnoj crvena ledica svijetli na CPU(BAREM mislim tako, ne sjećam se bas). Ugasim ga iza na napajanje, sve se ugasi, znači svi ventilatori grafička i sav rgb u kompu, onda se iste sekunde upali, te opet ugasi. Gledam šta je ovo Al reko dobro. Upalim iza napajanje stisnem power on ništa, i eto tak već 5 dana. Zanima me šta se moglo desit, dal je moguće da je matična crkla, ili da je kratak spoj bio, makar ne znam zašto. I zanima me ako je došlo do kratkog spoja da li je moguće da je umro i procesor i da li garancija pokriva to ako kažem da mi je samo prestala radit ta komponenta.  Jer garanciju imam još 10mj. Specifikacije su b450 tomahawk max mobo, ryzen 3700x cpu i rtx 2060, te radi g still 8x2 3200mhz. Hvala unaprijed i nadam se odgovorima koji će me smirit jer sam na rubu živčanog sloma.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pc ne reagira pritiskom power on tipke.

-smiri se.. nije to ništa. .. (pomaže?) :)

-realno, sve se kvari, može crknuti bilo kad, struja, mbo, ostatak a od komponenti je gadno ako ti sad crkne vga iduća po cijeni je recimo mbo.. tj pitanje koliko imaš sreće (ili nemaš). Ako imaš sreće igraj loto, jednako će ti se kvariti računalo ali će biti novčano lakše.

-od 'boljih' kvarova, recimo samo napajanje.. nadaj se, tj ako je samo napajanje tad ispravno i opet sve radi.. ali ako je napajanje bilo uzrok tad postoji veća šansa da je povuklo još nešto..

-npr mbo (vrm-stabilizacija) regulira rad-napone.. dok je ispravna pegla manje nepravilnosti-oscilacije.. pa ako sad ne radi tad je uz napajanje sumnjiva i mbo a može biti i vga jer je veći potrošač koji oprereti napajanje više od ostatka računala zajedno..

-vjerojatno (99%..) nije miš, tipkovnica, kabel.. nije monitor, nije nešto izvan kutije, tj 1% i manje šanse za takav opis. .. što će reć, imaš daleko više šansi da je kvar u kućištu-sadržaju, napajanje-mbo-ostalo.. nešto od tog ili više tog tj kad imaš kvar ne mora biti jedna komponenta pogotovo ako je problem stuja, pa često ode napajanje-mbo-vga.. i sl.

-smiri se.. sve će biti ok. .. ako ne pomaže ne treba ni zahvaljivati, pogotovo ne unaprijed, tj vjerojatno to nije odgovoro koji želiš .. + a postoji i šansa da je nešto banalno, loša utičnica-kontakt, nešto što spojiš i sve savršeno radi (pa opet, to ne znači da neće sutra crknuti iz nekog desetog razloga.. jednom mora).

-možeš li nešto sam probati-provjeriti? -možeš ako imaš par osnovnih komponenti-kompatibilnih, npr napajanje, .. možeš ako imaš nešto servisnog iskustva tj bez iskustva možeš dodatno napraviti štetu itd. tj ako je nešto crklo, neće se čudom popraviti-izliječiti ali ono što nije može crknuti čak slučajno upravo sad.. i ne moraš biti kriv za kvar ali ako nemaš iskustva tad je veća šansa da se to desi.

-npr početni-uvodni opis problema, no display.. i tad si nešto stiskao i mrdao kablove.. mišliš da mrdanje kablova pomaže ili da se ne može upravo time i ispravno pokvariti? .. problem se ne riješava tako da nešto mrdaš nego tako da prvo utvrdiš uzrok i eliminiraš ga, osim ako imaš puuuno sreće (a tad igraš loto.. i dobiješ).

-dobra stvar, ako je samo loš kontakt, odspojiš kablove, ponovo spojiš, čvrsto.. i možda je sve ok. Ako nije nešto crklo tad će raditi, ako je crklo, neće.. no i to si već znao, zar ne? :)

+ a kao btw, kad god nešto radiš oko računala, odspojiš-isključiš struju, vratiš-uključiš tek kad si sve obavio i kad si siguran da nisi pogrešno spojio, previdio neki dio kao vga-power i sl. ili šaraf+šarafciger i sličan metal u kućištu (kao kirurzi škarice+gazu u operaciji.. desi se svašta no u oba slučaja nije dobro za pacijenta..).

++banalno-2. .. npr moguće da je otišao power-button, sama tipka, da je ostao uključen ili puknut.. to je običan pin-spoj (može se paliti kratkospojem metalom recimo sekundu.. +4sec je prisilno gašenje), moguće da je ispala žica-pin koja ide od prekidača na mbo-jumper za paljenje, moguće da je bilo što.. nadaj se nešto 'banalno' jer sve ostalo je teže-skuplje i polako, ne srljati i stiskati bezveze.. čak da protreseš kućište i ako čuješ neki metalni zvuk možda nađeš uzrok.. neki šaraf i sl. tj možda bi tako otkrio uzrok, no to ne znači da si eliminirao-popravio kvar tj ako je nešto crklo tad je to kraj za tu komponentu + pitanje za ostale koje su možda oštećene-lančano, možda polu-ispravno i sl. pa će nakon nove-zamjene biti problema-stabilnost itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2022 23:32 (ihush).
12 godina
neaktivan

Ali meni je komp radio savršeno 2 ipo godine, i samo najednomom no display i crvena lampica na cpu, pa eto ipak proradilo, I onda drugi put opet isto ali nije proradilo. Ugasim komp na napajanje i tjt, ne reagira više nema struje nema ničega, do tad je taj drugi put radilo sve u kompu osim eto no display na monitoru što je pisalo

0 0 hvala 0
13 godina
Ček to što ti komp radio savršeno, to znači da mora tak radit sve dok si ti živ?
Meni isto auto radio savršeno 250 000km i odjednom se ugasi i nece upalit, jbt kak ne naprave auto koji radi savršeno milju km? čudno mi baš to :S
Dečko je zaboravio napomenut da je stavljao grafu koja je bila u pećnici već 4x u taj komp, kuler montirao naopačke, tolko prašine u kuleru je bilo na kuleru da mu je pisalo cpu overheating, spojio cpu fan na pin koji ide obican ventilator jer mu na onaj pin originalni ne vrti ventilator na cpu.
U tom svom periodu kad se problem desio je gasio i palio PC dok mu je temp procesora bila 80-90 stupnjeva.

14 godina
KoRn1337 kaže...
Dečko je zaboravio napomenut da je stavljao grafu koja je bila u pećnici već 4x u taj komp, kuler montirao naopačke, tolko prašine u kuleru je bilo na kuleru da mu je pisalo cpu overheating, spojio cpu fan na pin koji ide obican ventilator jer mu na onaj pin originalni ne vrti ventilator na cpu.
U tom svom periodu kad se problem desio je gasio i palio PC dok mu je temp procesora bila 80-90 stupnjeva.

Hvala na ovome, da se ne mučnimo bezveze oko pokušaja popravka nečega čemu pomoći nema. Tu treba ozbiljnije ulaganje prvo za novi GPU, ako onda ne proradi i novu matičnu.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.2.2022 5:50 (Valentin17).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice