Skoro sam kupio 22 " LED LCD monitor Philips 227EL,ali nikako ne mogu da nađem optimalnu ili najbolju rzoluciju za njega.Dvoumim se između dvije,full HD 1920x1080 na kojoj mi je slika jako oštra,međutim imam osjećaj da mi zamara jako puno oči i dosta je svjetliji ekran, i rezolucije 1680x1050 gdje mi je slika nekako ugodnija za oči ali je primjetno razvučena.
1080p je prirodna rezolucija za 22 cola monitor. Podesi svjetlinu ako ti blješti !
ja imam na philips 221v 1600x900
fullHD mi je presitno...
Ista reza, a veći monitor - oku ugodnije. Ne kaže se bezveze da je za 22" bolje rezolucija 1600x900 ili 1680x1050 nego full HD, da je full HD odnosno 1920x1080 tek za veće monitore (23-24" ili više).
Skoro sam kupio 22 " LED LCD monitor Philips 227EL,ali nikako ne mogu da nađem optimalnu ili najbolju rzoluciju za njega.Dvoumim se između dvije,full HD 1920x1080 na kojoj mi je slika jako oštra,međutim imam osjećaj da mi zamara jako puno oči i dosta je svjetliji ekran, i rezolucije 1680x1050 gdje mi je slika nekako ugodnija za oči ali je primjetno razvučena.
Normalno da je razvučena kad je drugačiji omjer stranica te dvije rezolucije. Stavi nativnu rezoluciju monitora i povećaj fontove itd. u Windowsima. Osim ako ti se sviđa ideja mutne slike.
Ništa nek stoji zasad na 1680 x 1050.Mislim da je ipak fullHD presitno.
A ne mogu da podesim svjetlinu jer trebam instalirati internet explorer 7.0 to mi traži taj program smartouch.a meni se ne instalira i.explorer radi toga.
U slučaju da budem puštao fullHD klipove na ovoj rezoluciji hoće li se oni prikazivati u punoj veličini ili ipak na neki način skraćeno?
Pa razmisli malo prije nego buneš ! Ako ti je monitor na 1680 x 1050 rezoluciji, onda nemožeš gledat clip u 1080p rezoluciji. Ti ga pustiš u 1080p rezi, ali će se on down skalirat i prikazivat u 1680 x 1050 rezoluciji. Ja sad sjedim za 22 cola monitorom, i nemogu zamislit nikakvu drugu rezoluciju nego 1080p, jel je to nativna rezolucija od monitora.
Imam Philips 221S, LED, full HD; rezolucija 1920*1080. Malo je presvjetao pa mu smanjim kontrast po potrebi (npr navečer), ali inače vrlo dobar.
Uvijek stavi nativnu rezoluciju!
Meni na 22" više paše 1680x1050, ali ako je nativna 1080p onda to katastrofalno izgleda.
Jedini problem su mi slova,koja su nekako nejasna i jako nazubljena mislim kao isprescjeckana.Ne znam jel to normalno na ovoj rezoluciji.
Jedini problem su mi slova,koja su nekako nejasna i jako nazubljena mislim kao isprescjeckana.Ne znam jel to normalno na ovoj rezoluciji.
ffs, da, zato ti i kažemo da staviš na nativnu rezoluciju jer u bilo kojoj drugoj monitor mora skalirati sliku.
Koje ste vi gluposti sposobni napisati, strašno... Razvučena je ako staviš rezoluciju u drugom omjeru stranica nego je nativna i ako je monitor podešen da razvlači sliku. Veličina ekrana nema apsolutno nikakve veze ni sa čime u ovoj priči.
100 ljudi 100 čudi.Recite mi samo jel vredi kupovat DVI kabl za monitor,mislim hoću li dobiti puno kvalitetniju sliku preko DVI kabla?Zasad je VGA.
100 ljudi 100 čudi.Recite mi samo jel vredi kupovat DVI kabl za monitor,mislim hoću li dobiti puno kvalitetniju sliku preko DVI kabla?Zasad je VGA.
Nećeš dobit uopće.
Pizdrav svima :)
Imama jedno pitanje
Danas sam Kupio Benq LED Monitor DL2215
rezolucija je na 1080p...
Zanima me do cega je ovo ... donji dio je znatno svjetliji od gornjeg... gornji dio je OK sa svjetloscu dok je donji dio svjetao... pokusavamo sam smanjivati svjetlost al opet donji dio svjetliji
do cega bi moglo biti ? a kad iz drugih mjesta gledam sliku "monitor" ona se mjenja negdje je tamno negdje svjetlo ...
Hvala i LP
A što si očekivao od HD 22'' monitora koji košta 800kn?
Koliko para toliko muzike...
Ukratko, do kvalitete monitora je.
Zanima me do cega je ovo ... donji dio je znatno svjetliji od gornjeg... gornji dio je OK sa svjetloscu dok je donji dio svjetao... pokusavamo sam smanjivati svjetlost al opet donji dio svjetliji
do cega bi moglo biti ? a kad iz drugih mjesta gledam sliku "monitor" ona se mjenja negdje je tamno negdje svjetlo ...
Mogu biti samo dvije stvari - loše implementirano pozadinsko osvjetljenje ili jako slab (vertikalni) kut vidljivosti (kao što je situacija s ekranima mnogih prijenosnika). S obzirom da si rekao da se slika mijenja "negdje je tamno, negdje svjetlo" iz različitih kuteva, rekao bih da je ovo drugo u pitanju - loš kut vidljivosti.
Vrati monitor ako možeš i kupi monitor s IPS matricom (a ne s TN matricom poput ovog kojeg si kupio). IPS monitori u pravilu imaju vrlo dobar do odličan kut vidljivosti.
Koje ste vi gluposti sposobni napisati, strašno... Razvučena je ako staviš rezoluciju u drugom omjeru stranica nego je nativna i ako je monitor podešen da razvlači sliku. Veličina ekrana nema apsolutno nikakve veze ni sa čime u ovoj priči.
Tako je sokole napokon je netko primjetija a za one koji nisu glasi ovako:
1920/1080p je 16:9 a 1680/1050 je 16:10
Ne moze to nikako pasat na istom monitoru.
Slazem se s kolegama koji kazu da je najbolje drzat nativnu rezoluciju ekrana.

Vrati monitor ako možeš i kupi monitor s IPS matricom (a ne s TN matricom poput ovog kojeg si kupio). IPS monitori u pravilu imaju vrlo dobar do odličan kut vidljivosti.
dok s druge strane, IPS ponekad ima ozbiljnih problema s probijanjem pozadinskog osvijetljenja.. konkretno Dell U2312HM.. sve je dobro dok se ne radi na tamnoj podlozi..
probao više komada, svi imaju taj problem.. al čovjek se navikne.. kut vidljivosti mi je ipa bitniji
Da imas pravo Koliko para toliko muzike...
dok s druge strane, IPS ponekad ima ozbiljnih problema s probijanjem pozadinskog osvijetljenja.. konkretno Dell U2312HM.. sve je dobro dok se ne radi na tamnoj podlozi..
probao više komada, svi imaju taj problem.. al čovjek se navikne.. kut vidljivosti mi je ipa bitniji
Ne samo to, nego mogu imati i tzv. IPS glow.
Na svakome ponaosob je da odabere monitor koji će imati manje onog što mu smeta i više onog što mu odgovara. To može jako ovisiti i o načinu na koji se monitor koristi i o uvjetima u kojima se koristi. Recimo ti kažeš da taj model ima ozbiljnih problema s probijanjem pozadinskog osvjetljenja, no da je OK ukoliko se ne radi na tamnoj podlozi. Meni recimo to ne bi smetalo pošto tipično ne radim na tamnim podlogama. Ne bi mi previše smetalo ni zbog još jednog razloga, a taj je što za računalom ne radim u mraku ili u prilično tamnom prostoru, a to je za probleme s pozadinskim osvjetljenjem još i gore od tamnih podloga. Zbog načina na koji prikazuju sliku LCD ekrani (tj. barem većina njih) nisu pogodni za gledanje u mraku ili tamnim prostorima, jer imaju slabu crnu pa im u mračnom prostoru kontrast padne na jedva prihvatljivu razinu. Plazma, CRT i OLED su pogodni za rad u mraku.
Da imas pravo Koliko para toliko muzike...
Za tu cijenu bolji bi bio Acer V226HQLAbd, barem po onom kojeg sam vidio kod frenda...
Ne samo to, nego mogu imati i tzv. IPS glow.
e to, bilo mi navrh jezika al nisam se sjetio termina pa sam bubnuo probijanje osvijetljenja.. ;)
e to, bilo mi navrh jezika al nisam se sjetio termina pa sam bubnuo probijanje osvijetljenja.. ;)
To nije jedno te isto! To su dva različita fenomena. Probijanje pozadinskog osvjetljenja je kad je na nekim dijelovima matrica marginalno tanja (možda greška kod proizvodnje, možda samo jače neravnomjerno stisnut sendvič slojeva ekrana) ili zbog nekog drugog razloga propušta više pozadinskog osvjetljenja. Kad osvjetljenje probija to se u pravilu vidi iz svih kuteva. Probijanje osvjetljenja može biti prisutno na svim vrstama matrica. Zapravo, ni jedan LCD ekran nema posve uniformirano pozadinsko osvjetljenje - stvar je samo u tome kad je razlika u svjetlini na nekom manjem području izraženija, onda kažemo da osvjetljenje probija. Ovo je jedan evidentni primjer probijanja pozadinskog osvjetljenja:
IPS glow je onaj "sjaj" (skoro da bih rekao satenasti sjaj) koji se "miče" ovisno o kutu gledanja, a najuočljiviji je u mraku kad je na ekranu crna pozadina. Recimo za ovaj monitor ne bih rekao da mu probija pozadinsko osvjetljenje, ali ima uočljiv IPS glow.
Ne apsolutno ovo se ne smije desavati, i za tu cifru ti monitori moraju imati kvalitetno rasporedjeno osvjetljenje. Sigurno je kvar, nema druge! Nedavno sam kupio 4 razlicita 22" full hd monitora, slika je i vise nego zadovoljavajuca! Cak mogu reci odlicna!
Ja imam BenQ GW2255 21.5". Radi savršeno, bez pozadinskih pi*darija a košta 800Kn...
Ne apsolutno ovo se ne smije desavati, i za tu cifru ti monitori moraju imati kvalitetno rasporedjeno osvjetljenje. Sigurno je kvar, nema druge! Nedavno sam kupio 4 razlicita 22" full hd monitora, slika je i vise nego zadovoljavajuca! Cak mogu reci odlicna!
Pa i meni smrdi da je kvar jer je donji dio svjetliji od gornjeg al kad promjenim kut gledanja od dozdol "spustim se malo dole" gledam i donji dio bude ok dok gornji bude zatamljen... i kako god da gledan donji dio je svjetliji i kad smanjim svjetlost na 0 opet donji dio svjetliji od gornjeg ... dal da ga nosim na servis ili je to takav panel TN
Pa i meni smrdi da je kvar jer je donji dio svjetliji od gornjeg al kad promjenim kut gledanja od dozdol "spustim se malo dole" gledam i donji dio bude ok dok gornji bude zatamljen... i kako god da gledan donji dio je svjetliji i kad smanjim svjetlost na 0 opet donji dio svjetliji od gornjeg ... dal da ga nosim na servis ili je to takav panel TN
Platio ti njega 200 ili 2000 evra, SVAKI monitor (ISPRAVAN) mora da ponudi 100% funkcionalnosti u sto spada i osvjetljenje. Nosi na servis, ne zayebaji se s tim