Koju memoriju na ploču? Matsonic MS9147C

poruka: 13
|
čitano: 3.131
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Molim ako netko zna, dobio sam stroj s ovom pločom od rodbine da mu dodam memorije jer je spektakularno spor, ali koja memorija ide gore? Ne uspijevam izguglati user manual. Mislim da ima 2 DDR1 i 2 SDRAM slota, je l smijem popuniti sva 4 utora? ako ne, koja je najbolja/maksimalna kombinacija?

(Trenutno je unutra jedan 256MB keks i WinXP i 99% vremena troši na swap fajl, ne znam tko im je to složio...)

Idealno bi bilo ako bi netko želio zamjeniti memorije za dijelove drugog stroja, kućište, ploča AB-BH6, Pentium 2 proc, 64 MB ram, CD, napajanje mislim da ne valja. Ili Alcatel One Touch tablet, nekorišten samo raspakiran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Koju memoriju na ploču? Matsonic MS9147C

-ddr-ili-sd ne oba. Postoje sa strane jumperi (80 parova), ali i rizik crkavanja jer MBO nije najbolje baratala voltažama.

-ostavi kako je. Podesi XP, bez AVa i dodataka može 'veselo' raditi, naravno ništa od multimedije (internet=flash=YT..)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina

koristim istu tu ploču sa DDR 400 (512 + 256Mb ram) cpu amd xp2000+  grafa radeon 9000  i vrti XP-sp3 uz AVG-free te normalno radi na netu uz browser FF(zadnja ver.)......samo u orginalnom biosu podešen DRAM freq sa 100 na 133 bez diranja ijedne druge defoult postavke {#} .(imam negdje i manual  )

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2013 11:41 (AF139).
17 godina
neaktivan

Hmda, ostaviti kako je jest najprimamljivija opcija {#}, ali trebao bih nešto poboljšati, ljudi stvarno koriste taj stroj (za Skype s članovima obitelji u inozemstvu i druge korisne stvari). Idem tražiti onda bar još 512M...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Pozdrav.

Imam istu ploču i sklopio sam opet stari komp s ciljem da stavim Linux Puppy. Osim HDD i RAM-a sve je iz 2002. kad sam ga kupio.

Prvobitni SDRAM sam sad zamijenio sa DDR1, 512 MB IBM + 512 MB Kingmax ( 2x512 ), dao mi kolega s foruma prije 2 godine rekavši da je 2013. RAM bio ok dok ga nije prestao rabiti ( neaktivan je kolega ).

Posložio sam jumpere za novi RAM... Upalio sam komp i čulo se cca 8 beepova, zatim pauza od 30-ak sekundi i još 3 beepa i nije bilo slike na CRT monitoru ( isto iz 2002. ).

Ugasim na gumb za paljenje i napravim Clear CMOS.

Upalim opet, nema beepova ali Hard se čuje klik-klak, LED-ica od Harda stalno svijetli, ne trepće. I opet nema slike na CRT-u.

Grafa je GTX 440 M4 64 MB (tak nešto).

Stavim HIS Radeonku 128 MB ( dao isti kolega, rekao ispravna ) i opet nema slike i isti zvuk iz HDD. Spojim stari komp na LCD monitor - opet nema slike, i isti zvuk Harda.

HDD i DVD pržu sam spojio istim IDE kablom, Hard je jumpiran na Master a Prža na slave ali zbog tehničke izvedbe, u Hard je utaknut Slave priključak kabla a u Pržu master.

Ovdje vidjeh slave-master na IDE kablu: https://www.easeus.com/resource/install-ide-hard-drive.htm

Zvuk iz diska mi lega opravdava starošću istog...

Proc je Pentium4 Celeron 1,7 GHz , 128 kB cache.

Hard je Seagate 80 GB.

Ostalo sam naveo u žalopojki...

Opis svih DDR1 RAM-ova: https://en.wikipedia.org/wiki/DDR_SDRAM

Hvala za savjete i pomoć, unaprijed.

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

+ RTFM (jer postoji šansa da nije samo jedna grupa jumpera za tip rama.. kao i fsb množitelji..

- googlaj za 8 beepova svoj bios-model..

-radiš obrnutim redosljedom.. pravilo prvo, jedno po jedno, prvo samo paljenje, najosnovnije komponente, pa na to dodaješ.. ne sve odmah. Prvo clrcmos pa onda paljenje itd.. (obrnuto, ne čekati problem-pregaranje).

-pravilo drugo, svaka komponenta za koju nisi 100% (i više) siguran da je ispravna, računaj da nije.. il da je upravo sad crkla. (neovisno što je 2013te radila, vrijeme čini svoje, kondenzatori/lemovi odlaze.. i upravo ovo/prvo paljenje može biti posljednje).

-počni bez ičeg, bez miša, tipkovnice, diska.. ništa nije nužno za paljenje (tipkovnica..) mbo+cpu+napajanje. Tad, bez rama mora beepati, kad dodaš mora se promijenit ako je ipravan, beepat će tad vga itd.. ako te tri stvari ne rade, nemaš što dalje osim napraviti više štete.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 1:37 (ihush).
13 godina

Šta je RTFM? Detaljno proučih jumpere, 2 treba podesiti, jedan je voltaža, drugi je grupa od 80 u 2 reda ( te mi je onaj malac od legice podesio ). :))

Znači, testiram pomalo i ako ima beepova, to je ok?

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

beepovi su ok, kad znaš da moraju beepati.. npr dok nema RAMa ili VGA (nema onboard..), ali se moraju mijenjati kako dodaješ ispravne komponente. Tad i ako ne znaš beep-kod možeš pogoditi-ponoviti i tad znaš.

rtfm je ... posljednje slovo akronima m=manual, prefix je žargon koji naglašava potrebu čitanja manuala kad već postoji.. :)) a sve je na dohvat klika-googla.

ipak provjeri da nije još neki jumper povezan.. po sjećanju osim stvarno besmislenih 80komada.. na još par mjesta .. + cmos-reset i tek tad paljenje.

+naravno, s jednim komadom rama, pravilo uvijek minimum, ne sve odmah, pa drugi komad itd..

+ puppy nije kvalitetan izbor, najvjerojatnije sasvim pogrešni razlozi-ideja kako neki os/linux radi. Appsi su ono što koristiš, namjena je primarni kriterij, ne OS.

+ jedan beep je OK, uobičajeni post beep.. (postoje i biosi s opcijom, bez tog beepa) + moraš imati spojen pc-speaker.. + sigurno još nešto, ali ne mogu sad .. :)))

+ AGP grafičke.. ovisi koja verzija-generacija agp-x2-x4-x8.. napon + ostalo.. moguće da su ispravne ali nekompatibilne.

+ sve prije npr nv5xxx je beskorisno, (ne zadovoljava kriterij dx90c-aero/OGL.1.2,1.4-2.0..) možda Radeonka, his je brand, važna je serija, npr 9xxx. Kriteriji-requirementsi su jednaki, osx-linux-win.. tako da su sve starije-slabije VGA skoro besorisne. Možeš instalirati npr XP .. i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 1:42 (ihush).
13 godina

Namjena je lagani surf... Ovaj forum, yubito...

Imam svojih 256 MB SDRAM-a a Puppy i još neki mogu delat s tako malo RAM-a ( ako ne rade DDR1 RAM-ovi ). Zato tak nešto lagano. Kontao sam Zorin ali on treba min. 512 MB...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Spiridon kaže...

Namjena je lagani surf... Ovaj forum, yubito...

Imam svojih 256 MB SDRAM-a a Puppy i još neki mogu delat s tako malo RAM-a ( ako ne rade DDR1 RAM-ovi ). Zato tak nešto lagano. Kontao sam Zorin ali on treba min. 512 MB...

-internet = multimedija = gaming.. pa sad, što planiraš npr na yt.. gledati frame po minuti? :)

-OS kao puppy je nevažan, browser je važan, jer ne ideš OSom na internet. Ram je samo ram, ako ga nemaš dovoljno, OS/linux/puppy nije čarobni fix, može raditi i to je sve.. pogledaj npr requirementse za FF-Chrome, pa nastavi.

btw, svi moderni OSevi, desetljeće za GUI installer traže barem 512MB, alternativno može manje.. puppy je alternativa :) ali nije OS sam sebi svrha. Probaj, danas beskorisno. Prije desetljeće bi bilo OK, ali tad je internet bio 'drugačiji'..

evo FF req.. čitaj, npr 512MB i SSE, gtk, x.org.1.0.. itd. naravno, slab cpu bi crkavao, vga je beskorisna (prestara).. itd. Puppy, OS s time nema baš ništa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 1:55 (ihush).
13 godina

E sad si me zabrinuo... Ak nemrem na youtube i na ovaj forum, šta će mi sve to?? Slušao bih samo mjuzu na YT...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

tako je to u ITju.. tablet na kiosku za 299kn može 'sve'.. stari PC jednostavno to nema. Više bi koštao RAM.. sve starije od 10-15g, je upitno/iskorstivo. Ova konfiguracija je jednostavno prestara (osim za XP i igre tog doba.. ništa s internetom a tad ne treba ni antivirus i sl.).

Ako se već instalirava nešto, tad 'bar da radi'.. (radi svaki OS, ali performanse..). VGA bi dosta toga pomogla + da je 1-2GB RAMa bilo bi upotrebljivo.

O današnjim zahtijevima ne možeš razmšljati 'samo za sufranje..' jer je to danas jednako ka gaming, razlika samo FPS ali isti uvijeti. Može svaki smartphone.. ali prije desetljeća nije postojao.

+ konkretna MBO je +15godina.. 'kameno doba' za PC.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 2:14 (ihush).
13 godina

O_o  

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice