Može li mi netko pomoći.Radi se o sljedećem dugo vremena nisam koristio dvd pržilicu i danas kad mi je zatrebala vidim da je uopće nema u windows exploreru. Kad ubacim dvd u pržilicu uredno ga povuče, upali se žutozelena lampica koja žmirka jedno vrijeme kao da je sve uredu. Nema je ni u upravitelju uređaja.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može li mi netko pomoći.Radi se o sljedećem dugo vremena nisam koristio dvd pržilicu i danas kad mi je zatrebala vidim da je uopće nema u windows exploreru. Kad ubacim dvd u pržilicu uredno ga povuče, upali se žutozelena lampica koja žmirka jedno vrijeme kao da je sve uredu. Nema je ni u upravitelju uređaja.
kabel napajanja je očito dobro spojen no provjeri podatkovni (sata) na oba kraja. dogodi se da se "opusti" pa ga win više ne doživljava kao pogon. žmirkanje ne mora značiti da je sve OK - znači samo da je umetnut medij, odn. ponovo zatvorena ladica (čak i kad je prazna).
Ima li je u BIOS-u?
SATA kabel spojen na plocu i na przilicu?
Dodjeljeno slovo uredjaju?
-ako uopće nema 'slova' tad optički uređaj ne radi (kvar, kabel.. ili isključeno slovo, dodaš u diskmanageru.. prvo provjera u devicemanageru što win vidi..), to sve vrijedi bez medija.
-kad ubaciš medij cd-dvd.. ovisi o čitljivosti, prazan.. ili neipsravna elektronika-optika.. otvaranje ladice i žmirkanje su samo stvar mehanike-elektronike tj ''ima struje, radi ..'' jedan dio ali ne znači da je ispravno-sve).
Rješeno, bila banalna stvar ištekao se sata priključak iz matične ploče.
Zati treba uvjek krenuti od najglupljih stvari - nije slucajno da sam to prvo napisao.
Godine iskustva i svega vidjenog - SATA nikad nece biti pouzdan kao PATA konektor - taj se nece istekati
zbog eksapnzije i retrakcije materijala.