Computer freeze (CPU ili MBO?)

poruka: 20
|
čitano: 3.060
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Problem je sljedeci:

Racunalo mi nakon nekog vremena (ne uvijek ali dosta cesto) zna freezat - pocne stekat na 2 sekunde da potom onda ne mogu ni misem pomaknuti (ako usput slusam glazbu onda mi zna jedan interval od 1sec stalno vrtit).

Svejedno da li je u idle (upalim ga, pogledam nesto, odem na fax i ostavim ga u mirovanju i dok se vratim...), igram igre, surfam ili slusam glazbu ili kombiniram te radnje.

Testovi koje sam napravio (CPU@2600MHz, GPU@850/1200)

1. Memtest za RAM - nema problema (1600MHz 9-9-9-24 1.65V)
  2. Error-checking za C: particiju (gdje su Win instalirani) - nema problema
  3. Furmar Hot like Hell vrtio ~30min, temp max 79°C ali nema nikakvih problema (mozda da duze testiram?)
  4. Prime95 - e tu mi zablokira nakon nekog vremena
  5. OCCT (High Priority, Large Data Set) - nakon nesto duze od pola sata također zablokira (freeze)

Kasnije sam probao iskljuciti 3. jezgru i nema promjene, pa sam iskljucio 4. jezgru i opet isto da bi onda iskljucio dvije jezgre i opet isto. Probao sam dati veci napon - ne pomaze =/

Flashao sam BIOS maticne na zadnju verziju (1.80) - ne pomaze.

Ono sto sam slucajno primjetio je da mi ovaj neki gadget nekad stigne pokazati kako mi opterecenje jedne jezgre skoci na 100% prije nego sto totalno zablokira. (slika - mutna je jer mob ima losu kameru) pa zbog toga sumnjam prvenstveno na procesor. Temp procesora i graficke su u normali.

Jedino jos nisam napajanje provjerio (ne znam kako a i sumnjam da imam opremu za to), samo sam u everestu vidio da mi se vent vrti tako da bi iskljucio pregrijavanje doticnog.

Kuciste sam 2x otvarao (jednom dok sam RAM premjestavao, 2. put dok sam stavljao novi CPU cooler i ventilator) ali od toga je proslo podosta vremena tako da sumnjam da sam tada nesto syebao.

Da ne bi ispalo da sam odmah dosao na forum s problemom, googlao sam i nisam nista specificno nasao (procitao sam da prakticki svaka komponenta moze uzrokovati ovo sto se meni događa) pa da li mozda ima netko jos neku ideju sta da probam?

Da je mozda problem software-ske prirode, neki virus, malware ili sta ja znam?

To isto cak ne bi iskljucio jer sam bas tad negdje instalirao i uTorrent (jbg nasao Star Trek: Enterprise sve 4 sezone u 720p kvalitetiNevinašce) ali sam ga danas obrisao and guess whatMršti se

EDIT: jos sam zaboravio spomenuti da sam spustio takt procesora na 2GHz uz napon od 1.3V i ni to ne pomaze

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 2:16 (AA-d00d).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ista stvar kod mene. Moram mijenjat ploču.Sve sam provjerio što se dalo provjerit i na kraju ploča

In the eyes of a ranger, The unsuspected stranger
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ploca velis hmmm...

Jesi probao odnjet plocu i proc kod nekog prijatelja i testirat ih odvojeno? Ja ne mogu posto su mi svi intelašiNeodlučan

A je li ti se racunalo resetiralo ili ti je tako zblokiran mogao stajati satima?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Najverovatnije ti se nešto pregreva, a pošto od testova koje si probao sistem pada na onima za procesor, gledao bih u tom pravcu. Doduše, probao si svašta što bi to trebalo da isključi kao mogućnost, ali ako prolaziš memtest i furmark, a padaš na Primeu i OCCT-u, jako liči na CPU. Do kojih temperatura dolazi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Computer freeze (CPU ili MBO?)
Ivan(4) kaže...

Najverovatnije ti se nešto pregreva, a pošto od testova koje si probao sistem pada na onima za procesor, gledao bih u tom pravcu. Doduše, probao si svašta što bi to trebalo da isključi kao mogućnost, ali ako prolaziš memtest i furmark, a padaš na Primeu i OCCT-u, jako liči na CPU. Do kojih temperatura dolazi?

GPU u furmarku max 79°C, CPU 2.6GHz@1.26V je oko 51-52°C

Pa i meni se cini da je procesor ali ne bih izostavio ni maticnu kao sto Kill Frenzy veli

16 godina

Meni se komp zamrzava u windozama i nekad mogu a nekad ne proći occt test(cpu) i prime. Situacije su sasvim različite i nevezane a kad se zamrzne može tako stajat do preksutra.Sve moguće sam provjerio,ama baš sve i ostali su procesor i ploča. I kada sam okrenuo ploču   vidio sam da je dobila  "plikove" od pregrijanog chipseta :D ali to se nebi trebalo dogodit na tvojoj ploči jer su gigabajtice poznate po pregrijavanju čipseta.

Osobno nevjerujem da je  do procesora više mi to liči da ti je ploča u banani.

In the eyes of a ranger, The unsuspected stranger
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Je l' tih 51-52°C za CPU za vreme Furmarka ili pre nego što se sistem zakuca u Primeu ili OCCT-u? Ako je u testovima za procesor, onda on ne bi trebalo da bude problem, to su više nego okej temperature.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kill Frenzy kaže...

I kada sam okrenuo ploču   vidio sam da je dobila  "plikove" od pregrijanog chipseta :D ali to se nebi trebalo dogodit na tvojoj ploči jer su gigabajtice poznate po pregrijavanju čipseta.

Osobno nevjerujem da je  do procesora više mi to liči da ti je ploča u banani.

Budem sutra otvorio opet kuciste da vidim da mozda i ja imam plikove :D

Ivan(4) kaže...

Je l' tih 51-52°C za CPU za vreme Furmarka ili pre nego što se sistem zakuca u Primeu ili OCCT-u? Ako je u testovima za procesor, onda on ne bi trebalo da bude problem, to su više nego okej temperature.

51-52°C Full Load u OCCT, 79°C Full load u Furmark

Mozda je procesor postao defektan, neovisno o temperaturama

17 godina
neaktivan

Evo sad nova stvar:

Upalim komp sad i cekam da mi se glupi eksterni disk ucita (slucajno ga ostavio upaljenog) tijekom boota i ono iskljucim ga i iskljuci se i cijeli komp, wtfMršti se

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 12:29 (AA-d00d).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Meni se to zna dogadat u nekim novojim igrama kada stavim rezu na 1680 sa 1050.

Uglavnom kad igram na manjoj rezi nema smrzavanja. Ali meni je uglavnom do grijanja grafe.

Probaj tu malo podesit stvari. Takoder rucno ubrzat ventilator. Odnosno softverski. Mozda pomogne.

http://tridizajn.com/index.php
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
thechosenfreak kaže...

Meni se to zna dogadat u nekim novojim igrama kada stavim rezu na 1680 sa 1050.

Uglavnom kad igram na manjoj rezi nema smrzavanja. Ali meni je uglavnom do grijanja grafe.

Probaj tu malo podesit stvari. Takoder rucno ubrzat ventilator. Odnosno softverski. Mozda pomogne.

Meni se to događa neovisno o igrama, tj da li ih u tom trenutku igram ili radim nesto drugo, ali budem probao i to.

15 godina

Skini si program RivaTuner. On je odlican za takve stvari. Po mom misljenju najbolji.

http://tridizajn.com/index.php
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Budem prvo probao u CCC nastimat, tamo isto mogu regulirati ventilator

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Mali update:

Izgleda da je problem ipak software-ske prirode, naime slucajno sam vidio ovu temu gdje covjek veli da mu AVG rusi windowse.

E ja isto imam AVG i opis problema je jako slican - njemu se smrzne isto ali veli da moze samo iskopcati iz uticnice dok ja mogu resetirati npr.

Ugl izbrisao sam AVG, digao takt na 3.12GHz@1.3V i vrti OCCT 1h, prije toga mi je proc bio u mirovanju koji 2h.

Nakon testiranja jos uvijek normalno radi pa je time problem možda riješen (ne zelim skakat pred rudu :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 0:20 (AA-d00d).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Pokusaj samo CPU testirat sa OVIM...

Forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Na koliko dugo?

EDIT:

evo odvrtio sam to samo 10min i nista (da znam da nije ni priblizno ali budem sad ja to istestirao uz TF2 ;)

inace sviđa mi se test! ne opterecuje jezgre konstantno 100% nego dinamicki (sta je u biti bolje za testiranje)

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.5.2010 0:57 (AA-d00d).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
xZero kaže...

Kak misliš samo CPU pa za kaj služi onda OCCT za ukras, a s njim je vec odradil test CPU-a i sve je bilo uredu to mu uopce ne treba.Cool

17 godina
neaktivan
rambox kaže...

Kak misliš samo CPU pa za kaj služi onda OCCT za ukras, a s njim je vec odradil test CPU-a i sve je bilo uredu to mu uopce ne treba.Cool

OCCT opterecuje proc konstanto na 100% (dobro, sara malo sa 99, 65% na 100% - barem meni) dok mi ovo malo jedna jezgra 90, druga 100, treca 100, cetvrta isto negdje 90 i tako se izmjenjuje stalno

16 godina
rambox kaže...
xZero kaže...

Znam,sorry ali nemam bas puno iskustva s programima za testiranje stabilnosti sustava.

Na ovaj test sam naisao i koristio za testiranje procesora nakon overclocka,ili za testiranje MAX temp procesora pod punim opterecenjem,i nije me iznevjerio zato sam ga preporucio...

Forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
17 godina
neaktivan

Evo i nakon TF2 sve 5Smijeh

EDIT:

mislim da je proslo dovoljno dugo vremena da konacno mogu utvrditi da je problem zaista bio AVG (yebem mu mater :D)

od kad sam ga izbrisao ni F of Freeza racunala.

zakljucak: zaobilazite AVG

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.5.2010 0:45 (AA-d00d).
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice