Problem je sljedeci:
Racunalo mi nakon nekog vremena (ne uvijek ali dosta cesto) zna freezat - pocne stekat na 2 sekunde da potom onda ne mogu ni misem pomaknuti (ako usput slusam glazbu onda mi zna jedan interval od 1sec stalno vrtit).
Svejedno da li je u idle (upalim ga, pogledam nesto, odem na fax i ostavim ga u mirovanju i dok se vratim...), igram igre, surfam ili slusam glazbu ili kombiniram te radnje.
Testovi koje sam napravio (CPU@2600MHz, GPU@850/1200)
- Memtest za RAM - nema problema (1600MHz 9-9-9-24 1.65V)
- Error-checking za C: particiju (gdje su Win instalirani) - nema problema
- Furmar Hot like Hell vrtio ~30min, temp max 79°C ali nema nikakvih problema (mozda da duze testiram?)
- Prime95 - e tu mi zablokira nakon nekog vremena
- OCCT (High Priority, Large Data Set) - nakon nesto duze od pola sata također zablokira (freeze)
Kasnije sam probao iskljuciti 3. jezgru i nema promjene, pa sam iskljucio 4. jezgru i opet isto da bi onda iskljucio dvije jezgre i opet isto. Probao sam dati veci napon - ne pomaze =/
Flashao sam BIOS maticne na zadnju verziju (1.80) - ne pomaze.
Ono sto sam slucajno primjetio je da mi ovaj neki gadget nekad stigne pokazati kako mi opterecenje jedne jezgre skoci na 100% prije nego sto totalno zablokira. (slika - mutna je jer mob ima losu kameru) pa zbog toga sumnjam prvenstveno na procesor. Temp procesora i graficke su u normali.
Jedino jos nisam napajanje provjerio (ne znam kako a i sumnjam da imam opremu za to), samo sam u everestu vidio da mi se vent vrti tako da bi iskljucio pregrijavanje doticnog.
Kuciste sam 2x otvarao (jednom dok sam RAM premjestavao, 2. put dok sam stavljao novi CPU cooler i ventilator) ali od toga je proslo podosta vremena tako da sumnjam da sam tada nesto syebao.
Da ne bi ispalo da sam odmah dosao na forum s problemom, googlao sam i nisam nista specificno nasao (procitao sam da prakticki svaka komponenta moze uzrokovati ovo sto se meni događa) pa da li mozda ima netko jos neku ideju sta da probam?
Da je mozda problem software-ske prirode, neki virus, malware ili sta ja znam?
To isto cak ne bi iskljucio jer sam bas tad negdje instalirao i uTorrent (jbg nasao Star Trek: Enterprise sve 4 sezone u 720p kvaliteti
) ali sam ga danas obrisao and guess what
EDIT: jos sam zaboravio spomenuti da sam spustio takt procesora na 2GHz uz napon od 1.3V i ni to ne pomaze