Bučni ventilator

poruka: 11
|
čitano: 7.587
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Bučni ventilator

Imam problem sa ventilatorima. Naime, kompjuter mi je gotovo nečujan, hard disk se u 99% slučajeva uopće ne čuje. Kompjuter održavam tip-top, stvarno mi je stalo do njega i stalno ga lickam, sređujem i održavam (softwerski). Osim toga, prije par dana sam stavio i čistu instalaciju 7ice na čisti disk. Kompjuter mi je star nešto mrvicu više od godinu dana.

Problem je u tome što sve radi savršeno, tiho, ali kada pokrenem neku igru i imam upaljen skype (najcesce igram COH Anthology) komp počne stvarati užasnu buku, točnije ventilatori. Počnu se okretati kao bijesni i užasno bučiti. Kako imam malu sobu, tako imam osječaj kao da mi avion slijeće 3m od glave. Problem je što kada je bio nov nije se ni to čulo, a sada da. Pošto se ne razumijem u softwerski tuning hardwera (npr podesavanje brzina procesora, sabirnica, temperatura i tako dalje) biste li mi mogli dati kakav savjet kako da to riješim? Ili možda da izvadim ventilatore pa da ih ''pošerafim'', zategnem, očistim, riješim to čisto fizički...?

Kučišta kojeg imam se ne mogu sjetiti naziva, no računajte na to da prije god i 3 mj nije koštalo više od 350kn. Ventilatore imam dva od Thermaltakea (procesor i unutrašnjost kučišta), vent od napajanja i jedna vent na prednjoj strani kučišta (oba od prizvođača napajanja/kučišta).

Ostala konfiguracija (ako što pomaže) mi je: DualCore AMD Athlon 64 X2, 3100 MHz, 6000+,   Gigabyte GA-MA78G-DS3H v2.0 matična, 4GB DDR2 800MHz, ATI Radeon HD 4650...

Pliz nemojte me sad spljuvat i slično, samo pitam za neko rješenje ako tko zna. Ne razumijem se u hardwer i jedino što se sam usudim je očistit ventilator usisavačem. Trenutno nemam novčanih resursa za kupovinu novog ventilatora, na druge stvari osim kompa mi sad novci idu...

Don't be mean to me.

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Bučni ventilator

skini bočnu stranicu od kućišta, upali komp i slušaj par minuta koji ventilator stvara najveću buku, pa ćemo krenuti od tuda...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bučni ventilator

Imam neki filing da je grafa u pitanju... Probaj osluhnuti što to buči...

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz, Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel, Modeme (PCI), AsRock MBO + Athlon XP 2600+, ATI Radeon 9200 SE
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Bučni ventilator

da, sumnjam da ima ventilaore s automatskom regulacijom brzine (ili da su spojeni na matičnu) stoga ako je buka za vrijeme igre (kada se brzina ventilatora procesora i grafičke automatski povećava) onda je do hladnjaka procesora ili grafičke

Treba li operirati i vaše računalo?
15 godina
protjeran
Bučni ventilator

Kao prvo, hvala dečki na savjetima i pomoći do sada!

Kao što je netko predložio, pokrenuo sam igru, dao burazu da igra i otvorio kučište. Čim sam ga otvorio problem je bio jasan! Naime, čim sam skinuo bočnu stranicu buka je nestala. Na njoj se nalazi usisnik (lijeva polovica slike) koji kad se strana zatvori, on poklopi ventilator od procesora (desna polovica slike). Šta da radim? Pošto ne buči kad je usisnik maknut, da li da ga odšerafim i skinem? Ne znam da li je to pametno jer mislim da on služi da sprječava stvaranje/taloženje prašine... jel je? Ispričavam se na hardwerskom n00bizmu Šutim

Slika   http://bit.ly/aUXpgb

Najstrašnije je što sam sam sklapao komp i tog se uopće nisam sjetio...

Don't be mean to me.

1 0 hvala 1
17 godina
Bučni ventilator

Prije bi rekao da taj "usisnik" služi za izbacivanje toplog zraka van, umjesto da se zadržava u kućištu. Nevinašce

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2010 20:39 (Ivan M.).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bučni ventilator

Milo moje kolko prašine,pa dobro da se i vrti.Počisti to malo,pa će već manje bučat,ako to napraviš jednom u bar 2 mjeseca radit će ko beba.A taj usisnik nebi trebao smetat,ak nije do sad.Jedino ako se olabavio,al kolko se vidi nije.Obavi čišćenje pa probaj onda zaigrat pa ćeš nam reć dal je isto il ne...

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
znaci samo posteno usisat. Ma usisem ja to, ali rijetko jer i manje se stvara prasine nego sto mi se stvaralo na proslom starom kucistu jer ovo ima zastitne mreze za prasinu pa jako malo toga i ude. A ovo je i blic efekt na slici pa se cini uzasno, nije tak bas strasno :) to je ona sitna, fina prasinica...
Don't be mean to me.
17 godina
Bigkix kaže...
znaci samo posteno usisat. Ma usisem ja to, ali rijetko jer i manje se stvara prasine nego sto mi se stvaralo na proslom starom kucistu jer ovo ima zastitne mreze za prasinu pa jako malo toga i ude. A ovo je i blic efekt na slici pa se cini uzasno, nije tak bas strasno :) to je ona sitna, fina prasinica...

Cool Tješi se, tješi. Izlanuo se 

17 godina
protjeran
Bigkix kaže...

Kako usisavanje! skoći do susjeda s kompresorom ali po mogućnosti vani ga čisti! da vidiš što če prašine biti! tako je i kod mog frenda 5 kila prašine jedva sam diso kad sam ga nakompresoru ispirio i onda kako sam ga ispirio ni slovo p a kamoli prašina nije bio bućan znatno su se temperature spustile buka se utišala!

Slatki Car<3Slatka Carica...steam.luks@gmail.com sluki77@gmail.com mato.lukic.luks@gmail.com sunca.lukic@os.t-com.hr skype:ma
15 godina
protjeran
imam kompresorcic mali. Onda sutra kompletno ciscenje! Hvala na pomoci.
Don't be mean to me.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice