Nikako ne mogu naći posao izdvojena tema

poruka: 997
|
čitano: 687.939
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
Nikako ne mogu naći posao

Po pitanju hrvatskog biznisa, najbolji primjer je da je Cisex udrugu vodila ona zenska koja ima racunovodstveni servis (Barančić) koji uopce ne izvozi sw. Ok, sada je netko drugi tamo, ali to je dijelom i slika biznisa.

IT u RH se nije maknuo u nazad posljednjih 20 god.

ok, je, imamo agencije, a neke firme su kupljene od stranih firmi, ali to je u suštini to.

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Re: Nikako ne mogu naći posao
dado2202 kaže...

Kao što sam rekao i prije, najbolje je pametovati, otvori firmu, nađi nekog da radi za tebe, plati ga ti koliko misliš da on vrijedi, javi se nakon toga i reci kakvo je bilo iskustvo. 

Ma daj tebi je svaka druga: otvori sam svoju firmu, kad nemaš nikakvih konstruktivnih komentara i argumenata. Još pišeš da su svi faksovi nula, svi certifikati su nula, samo smo mi menadžeri top i naše vrle firmice. 

17 godina
gumifufna kaže...
dado2202 kaže...

Kao što sam rekao i prije, najbolje je pametovati, otvori firmu, nađi nekog da radi za tebe, plati ga ti koliko misliš da on vrijedi, javi se nakon toga i reci kakvo je bilo iskustvo. 

Ma daj tebi je svaka druga: otvori sam svoju firmu, kad nemaš nikakvih konstruktivnih komentara i argumenata. Još pišeš da su svi faksovi nula, svi certifikati su nula, samo smo mi menadžeri top i naše vrle firmice. 

Malo sam ti proširio post. P.S. ako do sad nisi skužio ja nisam nikakav menađer, ja sam developer kojem je to glavna i primarna zanimacija već 20 godina.

EDIT : A kao da je netko od vas dao bilo kakav konstruktivan komentar ili argument, samo se serucka kako ništa ne valja i sve je sranje, trava je zelenija kod susjeda. Slažem se da nije idealno, da bi moglo biti puno bolje, bilo bi pametnije da neki komentar daju osobe koje imaju nekakvog iskustva i znanja o onome o ćemu pričaju, a ne samo rekla - kazala argumenti. 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 8:47 (dado2202).
17 godina
Sanchez_1 kaže...

ok, je, imamo agencije, a neke firme su kupljene od stranih firmi, ali to je u suštini to.

Ovo je nažalost istina, otvorile su se razne agencije koje dižu cijenu rada i time malo guraju IT naprijed. Ako se slučajno dogodi nekakva veća kriza (kao što je mogao biti covid, da rat u ukrajni eskalira), hrvatski IT će jako pasti, kada sve te razne agencije pozatvaraju svoja vrata. 

Nadam se da se to neće dogoditi. 

U hrvatskoj nemamo nikakve standarde, prave IT udruge, vani fakulteti su glavni pokretaći open source-a u državi (i globalno), rade na novim i poboljšavanju postojećih metodologija rada, da ne govorim o raznim research campusima (koji se bave sa praktičnom i teoretskom primjenom u IT-u) i kolaboracijama najboljih tvrtki sa fakultetima. Kod nas je to sve na ili vrlo jadnoj razini ili toga uopće nema (jer tu nema love za fakultete). 

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2022 9:02 (dado2202).
5 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
Sanchez_1 kaže...

Ovo je nažalost istina, otvorile su se razne agencije koje dižu cijenu rada i time malo guraju IT naprijed. Ako se slučajno dogodi nekakva veća kriza (kao što je mogao biti covid, da rat u ukrajni eskalira), hrvatski IT će jako pasti, kada sve te razne agencije pozatvaraju svoja vrata. 

U hrvatskoj nemamo nikakve standarde, prave IT udruge, vani fakulteti su glavni pokretaći open source-a u državi (i globalno), rade na novim i poboljšavanju postojećih metodologija rada, da ne govorim o raznim research campusima (koji se bave sa praktičnom i teoretskom primjenom u IT-u) i kolaboracijama najboljih tvrtki sa fakultetima. Kod nas je to sve na ili vrlo jadnoj razini ili toga uopće nema (jer tu nema love za fakultete). 

Svaka drzva ima svoj hgk, odnosno chamber of commerce koji se zaista trudi gurati poslove da se šire vani. Kod nas mislim da nista od toga nema

a to je samo dio priče. Hrvatske firme tipa IN2 ili npr. King (ne znam koja je jos veca) se nisu progurale van, ako izuzmemo big i srbiju, naravno

4 godine
neaktivan

Ako misliš na King ICT neće oni nigdje vani kad ovdje žive jako dobro na namještenim natječajima.... 

Živimo Hajduk

5 0 hvala 0
17 godina
Sanchez_1 kaže...

Svaka drzva ima svoj hgk, odnosno chamber of commerce koji se zaista trudi gurati poslove da se šire vani. Kod nas mislim da nista od toga nema

a to je samo dio priče. Hrvatske firme tipa IN2 ili npr. King (ne znam koja je jos veca) se nisu progurale van, ako izuzmemo big i srbiju, naravno

HGK je ustanova koja samo postoji, da postoji. To je samo još jedan namet, ništa drugo.

IN2 i King ITC se nažalost nisu proširili jer im proizvodi nisu inovativni, a niti na kraju kvalitetno izvedeni (da budu na najvišoj razini, koja ti omogućuje širenje). I jedna i druga firma su jako ovisne o namještenim natječajima (najviše rade za državu ili državne firme). To su po meni pravi primjeri firma o kojima vi tu pričate kad pljujete. Imaju puno kadra koji je zaposlen preko nekakve veze ili poznanstva, lako se utopiti u ništavilo i ne raditi ništa ili vrlo malo. 

5 godina
neaktivan

Čim dodje neka eu direktiva da svi natjecaji unutar eu-a moraju biti objavljeni i u nekom EU glasilu, stvari ce se promjeniti i za njih

0 0 hvala 0
17 godina
gumifufna kaže...

Još pišeš da su svi faksovi nula, svi certifikati su nula, samo smo mi menadžeri top i naše vrle firmice. 

Digresija - faksovi i nisu nešto, bar većina. Certifikati nisu nula, ali su jako sitno iznad.

Sanchez_1 kaže...

Čim dodje neka eu direktiva da svi natjecaji unutar eu-a moraju biti objavljeni i u nekom EU glasilu, stvari ce se promjeniti i za njih

Da se i pojavi takvo što 99% EU firmi nema što raditi kod nas. Preskupi, premala marža, neiskusni u igricama.

17 godina
Sanchez_1 kaže...

Mislim da neće, jer se većina tih natječaja piše točno po specifikaciji onoga što se kupuje.

Dam ti jedan banalan primjer (na tim natječajima je to još ekstremnije) recimo da se naručuje web stranica.

- Mora se moći instalirati na tomcat verzije 8.5.1

- Mora raditi sa chrome 81.0.1

- Mora imati riješen sustav upravljanja korisnicima na taj i taj način itd.

Sve ono što namještena aplikacija radi ili podržava, bez obzira kako radi tvoja aplikacija, ako ne zadovoljiš samo jednu stavku, više nisi "podoban" za natječaj.

15 godina
neaktivan
kostolomac kaže...

Frustriran si što nemas u IT plaću bar 50k ili? Toliko bljuješ po njemu da se i meni već riga....  Nebi ti izdržao kao krovopokrivač ni tjedan dana, tako da ne mješaj kruške i jabuke...koje usporedbe majko mila....

To što si možda promašio profesiju si sam kriv ili su te možda prisilili  pištoljem?!

Otvoriš firmu i zaje... sve ove agencije koje nemaju svoj ''proizvod'' i pokažeš kako se to radi, jer ako misliš da toga nema pun klinac i vani, onda bi mi ovdje rekli, ''nisi ti dalje od dravskog mosta išao''.

Ne vidim čemu nervoza, kad iz oglasa vrišti "izrabljujemo".

Kako izgleda tvoj radni dan:

- radiš na backendu i frontentu na način da ga dizajniraš i implementiraš

- učiš ostale o svemu tome

- moraš se držat rokova

- moraš napredovat

Što sa sobom donosiš:

- C#, VB, C++, ASP, SQL i sve što google izbaci

Što možeš kod nas očekivati:

- bruto plaću od 28000kn

Sve ostalo navedeno ispod plaće su gluposti koje su standard i u Bangladešu valjda. Normalna firma na zapadu ti plaća ručak, pretplatu za privanti telefon, internet link doma itd... Čak jednokratno daju neki veći iznos za opremu koju koristiš kad radiš od doma i koja ti permanentno stoji doma.

Kad podvučemo, traži se lik koji će raditi za trojicu barem i to za samo €44800 godišnje. Poslodavac svom klijentu to naplaćuje minimalno €225000 godišnje. Zato će taj magarac vući za trojicu i polagati račune "koordinatoru projekta" i "product owneru". Ta oba jalovca čiji opis posla je proseravanje okolo sa notebookom od 25-30k kn sigurno primaju 40000kn bruto i 35000kn bruto koje im privređuje taj isti magarac.

Toga nigdje nema, osim u RvaCkoj. Ja sam bio dresiran na isti način zbog dugogodišnjeg rada u takvoj okolini. Vani tek realno vidiš koliko je RvaCki IT toksičan.

16 godina
neutrino kaže...
kostolomac kaže...

Frustriran si što nemas u IT plaću bar 50k ili? Toliko bljuješ po njemu da se i meni već riga....  Nebi ti izdržao kao krovopokrivač ni tjedan dana, tako da ne mješaj kruške i jabuke...koje usporedbe majko mila....

To što si možda promašio profesiju si sam kriv ili su te možda prisilili  pištoljem?!

Otvoriš firmu i zaje... sve ove agencije koje nemaju svoj ''proizvod'' i pokažeš kako se to radi, jer ako misliš da toga nema pun klinac i vani, onda bi mi ovdje rekli, ''nisi ti dalje od dravskog mosta išao''.

Ne vidim čemu nervoza, kad iz oglasa vrišti "izrabljujemo".

Kako izgleda tvoj radni dan:

- radiš na backendu i frontentu na način da ga dizajniraš i implementiraš

- učiš ostale o svemu tome

- moraš se držat rokova

- moraš napredovat

Što sa sobom donosiš:

- C#, VB, C++, ASP, SQL i sve što google izbaci

Što možeš kod nas očekivati:

- bruto plaću od 28000kn

Sve ostalo navedeno ispod plaće su gluposti koje su standard i u Bangladešu valjda. Normalna firma na zapadu ti plaća ručak, pretplatu za privanti telefon, internet link doma itd... Čak jednokratno daju neki veći iznos za opremu koju koristiš kad radiš od doma i koja ti permanentno stoji doma.

Kad podvučemo, traži se lik koji će raditi za trojicu barem i to za samo €44800 godišnje. Poslodavac svom klijentu to naplaćuje minimalno €225000 godišnje. Zato će taj magarac vući za trojicu i polagati račune "koordinatoru projekta" i "product owneru". Ta oba jalovca čiji opis posla je proseravanje okolo sa notebookom od 25-30k kn sigurno primaju 40000kn bruto i 35000kn bruto koje im privređuje taj isti magarac.

Toga nigdje nema, osim u RvaCkoj. Ja sam bio dresiran na isti način zbog dugogodišnjeg rada u takvoj okolini. Vani tek realno vidiš koliko je RvaCki IT toksičan.

Vjerovatno i riješe '' servisiranje'' bolje polovice kad je već sve ostalo kao bonus navedeno.....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
15 godina
neaktivan

@kostolomac, vjerovao ili ne, navedene beneficije su istina.

To su zaista beneficije od kojih imaš korisi, a ne gluposti iz onog oglasa.

4 godine
neaktivan
neutrino kaže...

Zato će taj magarac vući za trojicu i polagati račune "koordinatoru projekta" i "product owneru". Ta oba jalovca čiji opis posla je proseravanje okolo sa notebookom od 25-30k kn sigurno primaju 40000kn bruto i 35000kn bruto koje im privređuje taj isti magarac.

Čemu toliki hejt prema koordinatoru i PO-o? Bez njih tvoj rad vrijedi 0, a ne 225k €. Ne prodaje se code, prodaje se product. Postoji razlog zašto PO, PM, SM, RTE i ostalih 500 titula imaju bolje plaće od developera, pametni developeri to i znaju, ali eto takvih je, kao što se vidi i ovom forumu, jako malo.

Imao sam čast raditi sa čovjekom koji ima 23 godine iskustva u Javi, i prvo pitanje koje je postavio na kick offu, čemu služi taj produkt i tko ga koristi? Jer to su najbitnije stvari.

15 godina
Gisho kaže...

Čemu toliki hejt prema koordinatoru i PO-o? Bez njih tvoj rad vrijedi 0, a ne 225k €. Ne prodaje se code, prodaje se product. Postoji razlog zašto PO, PM, SM, RTE i ostalih 500 titula imaju bolje plaće od developera, pametni developeri to i znaju, ali eto takvih je, kao što se vidi i ovom forumu, jako malo.

Imao sam čast raditi sa čovjekom koji ima 23 godine iskustva u Javi, i prvo pitanje koje je postavio na kick offu, čemu služi taj produkt i tko ga koristi? Jer to su najbitnije stvari.

A bez inženjerskog tima nema ni produkta koji će prodavati.

Imao sam priliku, na nekom internom startup natjecanju, raditi s jednim senior sales likom (u totalno drugoj državi, nemam s njih nikakvog doticaja inače) i ostao sam (blagorečeno) impresioniran njegovim vještinama. Ne bih mogao naučiti raditi to što on radi da imam sto života na raspolaganju. Ali tome firme i služe, da imaš ljude s različitim skillovima koji u zajedničkom djelovanju stvore nešto što sami ne bi mogli. Govoriti da je jedno bitno, a drugo nebitno i slično nema smisla, jer su svi dio cjeline.

11 godina
neutrino kaže...
Vani tek realno vidiš koliko je RvaCki IT toksičan.

Sa ovim se slažem totalno. 100%. Samo ne iz razloga koje ti navodiš, jer ne mogu reći da imam baš takvih iskustava. Al', da HR IT je toksičan do zla boga. Zbog niza razloga, a između ostalog vrlo vjeronatno i iz razloga koje ti navodiš.

Ovo malo dodira kaj sam imao sa stranicama je totalno druga galaksija odnosa. Problem je kaj ovdje na Balkanu, nema vrijednosti, ne samo umišljenih veličina bez pokrića. Pokvarenjaci, hulje i niškoristi.

Tobože neki veliki junaci, dok ne trebaju dobiti batina. Bagra.

dzg
4 godine
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Gisho kaže...

A bez inženjerskog tima nema ni produkta koji će prodavati.

Imao sam priliku, na nekom internom startup natjecanju, raditi s jednim senior sales likom (u totalno drugoj državi, nemam s njih nikakvog doticaja inače) i ostao sam (blagorečeno) impresioniran njegovim vještinama. Ne bih mogao naučiti raditi to što on radi da imam sto života na raspolaganju. Ali tome firme i služe, da imaš ljude s različitim skillovima koji u zajedničkom djelovanju stvore nešto što sami ne bi mogli. Govoriti da je jedno bitno, a drugo nebitno i slično nema smisla, jer su svi dio cjeline.

Naravno, cijelina je važna. Meni smetaju oni PMovi koji daju lažna obećanja, bilo to u obliku deadlina ili produkta koji nit je kvalitetan, nit je održiv, nit se može skalirati. Takvih je nažalost isto puno, oni se većinom odnose na onaj način "ah onaj glupi dev će iskucati nešto", "onaj glupi klijent će popušiti", a jedino su oni pametni jer su uspjeli zajebati sve. Ali nikad ne treba generalizarit, ima i sales ljudi, i marketing ljudi, i managera, i developera koji stvarno jebeno rade svoj posao, i kad se takvih par nađe na istom mjestu, e onda se vide pravi rezultati.

15 godina
neaktivan
Gisho kaže...
neutrino kaže...

Zato će taj magarac vući za trojicu i polagati račune "koordinatoru projekta" i "product owneru". Ta oba jalovca čiji opis posla je proseravanje okolo sa notebookom od 25-30k kn sigurno primaju 40000kn bruto i 35000kn bruto koje im privređuje taj isti magarac.

Nije hejt. Današnji stav gdje je svaki iznešeni negativni stav "hejtanje" je stvarno glup.

Mogu ti napisati kilometarski odgovor nakon 25 godina iskustva zašto su ti likovi korisni koliko i prišt na dupetu. Kreni samo od profila ljudi koji pretendira na te pozicije i možda zagrebeš fragment cijele priče.

U 25 godina sam imao samo jednog managera koji je bio zaista manager, ali NE u RvaCokj, da se razumijemo. Lik je hendlao 6 timova. Radimo svoj hw i sw, sve in-house. Tip koji ima u malom prstu sve od elektronike, FPGA, CPU, drivera, user space sw-a. sve. I još je bio psiholog po potrebi, jer čak čitao i tu literaturu koliko je stigao. Takav u cijeloj RH ne postoji. Čak i ako postoji tehnički potokavan jedan takav guru, sigurno ne želi u management i definitivno nema takav social skillset.

To je bio jedan jedini lik koji je zaista radio management, rješavao probleme i gurao naprijed u 25 godina karijere! 6 timova nije malo. Nije bilo product ownera, kooridnatora ni sličnih masturbatora. Guess what, pukao je kao kokica i otišao. Na njegovo mjesto je došao debil koji ne zna razliku između kremšnite i miša.

Upper management je još mjesec dana nakon najave odlaska imao otvorene čvalje i nisu mogli vjerovat - ON ODLAZI!

5 godina
neaktivan

Mlade generacije odgajaju takvi losi manageri, i onda oni misle da je to tako i da je to normalno.

stockholmski sindrom nakon nekog vremena

0 0 hvala 0
16 godina
dado2202 kaže...
Sanchez_1 kaže...

ne znam po čemu si zaključio da ukoliko dođe do krize da će hrvatski IT past, mi smo EU zemljama jeftina radna snaga, najgore što se može dogoditi da firme koje su uzimale hrvatske stručnjake odluče uzeti indijske, ali u istoj tolikoj mjeri će ljudi koji su uzimali npr njemačke ili irske stručnjake uzeti hrvatske (nazovimo to uštedom love naspram kvaliteti)

to da agencije pumpaju plaće nema nikakvog smisla. da malo elaboriram, konkretno radio sam za firmu koja je radila proizvod za mercedes-benz, 3 developera, 1 pm i 1 tester. dogovor je bio plaća se vrijeme tima a ne faza projekta. sprint (2 tjedna) se naplaćivao od strane firme 50k eura (dakle mjesec dana cca 100k eura). developeri koji su radili 1 junior, 1 mid, 1 senior. plaće istih su 7.5k kn, 9k kn i 12k kn, tester na 5k i pm na 9k. nakon završenog projekta 3 od 5 ljudi je otišlo iz firme iz razloga što su drugdje dobili bolje plaće, vlasnik si je kupio mercedes s klasu na firmu.

ovo je najveći razlog zašto IT firme propadaju u Hrvatskoj. kada se jednom pročuje da neka firma ima lošu reputaciju, teško da će ju popraviti, iradi toga će teško naći novi kadar. ljudi koji plaćaju konkurentne plaće, čiji su zaposlenici zadovoljni, nevezano uz to jel imaju svoj proizvod ili su agencija (iako postoje firme koje rade jedno i drugo), oni će imati posla uvijek jer postoji deficit radne snage, jednostavno je tako. 

što se tiče toga što je netko pljuvao po fakultetima i certifikatima, reći ću ono što sam davno govorio. fakulteti -> cijene se utoliko što puno jeftinije možeš educirati ljude (studentservis pa se puno jeftinije plati edukacija ljudi), certifikati -> cijene se utoliko što puno jeftinije možeš dobiti usluge (npr firma postane microsoft gold ili silver partner)

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
5 godina
neaktivan

Ne znam kakav se sw radi u hrv, ali mimo in-house banaka, telekoma i za razna ministarstva, imam predodzbu da se rade razne web stranice i sl crud aplikacije za strane naručioce.

to su tkaonice 21. Stoljeca. 

Kad pogledate malo vaznije biznise vani, vidi se koliko ima sw-a koji ide za bilo koji odjel vojske, koliko ima sw-a u farmaciji, koliko tek ima u energetici od odrzavanja pogona do raznih procesnih industrija, itd... pa avijacija, a da ne kazem za low-level stvari.

koliko toga ima u hrv? Citao sam da je jedna firma nesto napravila za Nasu, ali da li ima drugih stvari? To je scale up... 

i da me se ne shvati krivo, pri tome ne mislim na razne infobipe

1 0 hvala 0
17 godina
LUNAT1C kaže...

što se tiče toga što je netko pljuvao po fakultetima i certifikatima, reći ću ono što sam davno govorio. fakulteti -> cijene se utoliko što puno jeftinije možeš educirati ljude (studentservis pa se puno jeftinije plati edukacija ljudi), certifikati -> cijene se utoliko što puno jeftinije možeš dobiti usluge (npr firma postane microsoft gold ili silver partner)

Nisi mi baš jasan - prvo ne bi malo plaćao ljude, a onda bi na student servis studente, pa još educirao?!?

Ceritifkati i jeftinije usluge? Neće baš ići...

Student servis niti jednoj ozbiljnoj firmi ne služi ničemu, kao ni studenti. Studente ne možeš zadržati, poslovno ne vrijede puno, nemaju nikakvu obvezu prema poslodavcu itd.

Certifikati su nešto što firmama treba u više slučajeva (tenderi / statusi), manje su bitni za znanje. No oni su primarno potreba i trošak poslodavca, ne pojedinca. Pojedinac može u takvo što sam investirati (da bi bio interesantniji tržištu), ali je znanje puno bitnije. Na stranu što interesantni certifikati koštaju (što je jako teško napraviti kao pojedinac), traže vrijeme itd.

Sanchez_1 kaže...

koliko toga ima u hrv? Citao sam da je jedna firma nesto napravila za Nasu, ali da li ima drugih stvari?

Ima, naravno. No o tome se i manje priča i nije nešto oko čega bi se stvarala fama.

Svaki posao koji daje zaradu je dobar. Bolji je i onaj gdje imaš relativno bazne stvari, ne high tech ako će generirati dobru zaradu, u odnosu na nekakav high tech koji će tražiti velika ulaganja, trošak i slično, a teško ga je replicirati.

11 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

unaprijed isprike ako pitanje nije na pravom mjestu.

Trenutno radim kao IT sistem analitičar u većoj non IT firmi.

Iako sam analitičar, svakodnevno u radu koristim baze (SQL server) - za DML i DDL.

Dakle pišem procedure (manje kompleksne i kompleksnije - s nekom poslovnom logikom), funkcije, triggere, radim izvještaje, alerte itd..

U zadnje vrijeme sam dobio volju za učenjem Oracle baza - dio vezan uz programiranje.

Ali prije svega me zanima ima li smisla učiti PL/SQL, ako mi je cilj posao Oracle developera?

Koliko se PL/SQL koristi i traži danas?

Ima li neke veće razlike u odnosu na T-SQL?

Nemam potpis

0 0 hvala 0
16 godina
Nisam rekao da bi studente manje plaćao, nego da je poslodavcu jeftinije zaposliti studenta s plaćom 6-7k kn preko studentservisa, i naučiti ga da radi konkretan posao na specifičnim projektima, nego isto napraviti za osobu sa završenim fakultetom bez konkretnog iskustva i dana radnog staža (iznad se pričalo o entry level pozicijama)..

Oko toga da student servis ne funkcionira u nijednoj ozbiljnoj firmi je totqlna glupost, logika je koja točno, da se senior dev naraste s drveta ili što? Nemožeš reći da firme ala infobip/infinum ne iskorištavaju prednosti studentservisa kako bi educirali novi kadar koji im je potreban.
Isto tako postoje cake zadržavanja studenata, npr biti dobar poslodavac (psihologija je takva da zaposlenik neće tražiti movo radno mjesto ukoliko je zadovoljan s trenutnim), osim toga postoje i cake sa stipendiranjem i vezanjem na x godina tokom studija i sl.

Vezano uz certifikate, znanje je bitno, certifikati su traženi u natječajima i lijepo zvuče, ako klijent želi npr. Azure i cloud rješenje, prednost poslodavca ukoliko je gold partner (dobije povlaštene cijene za same usluge microsofta), a da ne pričamo o licencama za VS, windows i slične stvari..
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2022 14:32 (LUNAT1C).
17 godina
LUNAT1C kaže...
Nisam rekao da bi studente manje plaćao, nego da je poslodavcu jeftinije zaposliti studenta s plaćom 6-7k kn preko studentservisa, i naučiti ga da radi konkretan posao na specifičnim projektima, nego isto napraviti za osobu sa završenim fakultetom bez konkretnog iskustva i dana radnog staža (iznad se pričalo o entry level pozicijama)..

Oko toga da student servis ne funkcionira u nijednoj ozbiljnoj firmi je totqlna glupost, logika je koja točno, da se senior dev naraste s drveta ili što? Nemožeš reći da firme ala infobip/infinum ne iskorištavaju prednosti studentservisa kako bi educirali novi kadar koji im je potreban.
Isto tako postoje cake zadržavanja studenata, npr biti dobar poslodavac (psihologija je takva da zaposlenik neće tražiti movo radno mjesto ukoliko je zadovoljan s trenutnim), osim toga postoje i cake sa stipendiranjem i vezanjem na x godina tokom studija i sl.

Vezano uz certifikate, znanje je bitno, certifikati su traženi u natječajima i lijepo zvuče, ako klijent želi npr. Azure i cloud rješenje, prednost poslodavca ukoliko je gold partner (dobije povlaštene cijene za same usluge microsofta), a da ne pričamo o licencama za VS, windows i slične stvari..

Počeo sam pisati koliko je sve ovo bizarno što si napisao, ali odustajem.

Jasno mi je da si mlad i jako naiskusan, ali komparirati studenta i zaposlenika i ne shvaćati što i kako certifikati traže, a što se i uz njih traži je besmisleno.

Samo ti "vjeruj" svom "poslovnom modelu".

16 godina
Matematika je jako jednostavna.
Ako gledaš entry level zaposlenika i studenta, oboje imaju plaću neto npr 6k kn, zaposlenika ćeš platit 8200kn cca za Zagreb, studenta ćeš platit 6k (možda parsto kn više).
Uzmimo za to da je razlika 2k kn.
Umjesto da zaposlim 3 zaposlenika s 0 iskustva na koje moram trošiti vrijeme da budu isplativi, mogu zaposliti 4 studenta za istu lovu.

Samo ta matematika kao poslodavcu ima smisla, jer će kroz ajmo reći godinu dvije, ti zaposlenici biti educirani i upoznati s poslovnim procesom firme.
Isto tako isti će (ukoliko je poslodavac ok) dobiti višu entry lvl plaću isključivo zato što poslodavci znaju što mogu očekivati od istih.

Druga stvar vezana uz certifikate, nevezana uz studente, ako mene cloud gluposti za projekt mjesecno ispadnu 30k kn, a kao microsoft partner mogu dobiti neke od navedenih usluga besplatno, nesto jeftinije, i na kraju me ispadne ajmo rec 20k kn mjesecno, 10k mogu iskoristit na plaće zaposlenika ili proširenje samog tima..
4 godine
neaktivan
LUNAT1C kaže...
Ako gledaš entry level zaposlenika i studenta, oboje imaju plaću neto npr 6k kn, zaposlenika ćeš platit 8200kn cca za Zagreb, studenta ćeš platit 6k (možda parsto kn više).
Umjesto da zaposlim 3 zaposlenika s 0 iskustva na koje moram trošiti vrijeme da budu isplativi, mogu zaposliti 4 studenta za istu lovu.

Samo ta matematika kao poslodavcu ima smisla, jer će kroz ajmo reći godinu dvije, ti zaposlenici biti educirani i upoznati s poslovnim procesom firme.
Isto tako isti će (ukoliko je poslodavac ok) dobiti višu entry lvl plaću isključivo zato što poslodavci znaju što mogu očekivati od istih.

Druga stvar vezana uz certifikate, nevezana uz studente, ako mene cloud gluposti za projekt mjesecno ispadnu 30k kn, a kao microsoft partner mogu dobiti neke od navedenih usluga besplatno, nesto jeftinije, i na kraju me ispadne ajmo rec 20k kn mjesecno, 10k mogu iskoristit na plaće zaposlenika ili proširenje samog tima..

Certifikati se ganjaju radi marketinga i prodaje a ne da uštediš nešto malo para, enterprisevi kad imaju neke zahtjeve gledaju najveće partnere koje pojedina firma ima, i firme se natječu da budu na rankingu što više kao partneri. To su multimilijunski ugovori u pitanju, a ne ušteda od 10k kuna...

16 godina
Ja sam naveo primjer iz konkretne struke za manji projektic, skaliraj to na firme koje imaju par sto zaposlenih, sa par tisuća projekata, računaš cloud servise, baze, datawarehouse, servise, analitiku, autorizaciju, autentifikaciju, hostanje aplikacije, funkcije, jobove, i slične stvari koje se koriste u bilo kojem normalnom projektu.. konkretno evo zadnji projekt za koji sam radio arhitekturu (irski bankovni sustav, obavezna podrška za 7 okolina), prebacivanje u azure, microsoftova ponuda njima je napravljena za (backupi serveri podrška okoline datawarehouse, hosting, servisi, funkcije, reporti i ml gluposti)

Kao vendoru od microsofta posao smo dobili radi položenih certifikata (obavezno za natječaj), osim toga dobili smo razliku od oko 11k eura razlike...

Još na to moraš dodati licence za windows, visual studio, edukacije, support, i sve ostale gluposti koje dobijes sa partnerstvom cifra nije 10k kn, (silver-gold partnerstvo je u trenutnoj firmi uštedilo oko 200k eura na godišnjoj razini), ali osim toga se slažem, marketing, prodaja, uvjeti za dobivanje poslova, sve je vezano..

Gledam čisto sa stajališta hr firmi i konkretno microsoft stacka jer sam za to obučen
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2022 14:09 (LUNAT1C).
17 godina
LUNAT1C kaže...

Matematika je puno kompleksnija, troškovna strana je neusporedivo veče razlike, o osnovama da ne govorim.

Student nije zaposlenik. Znači, nema ga osam sati dnevno, ne može se uklopiti u standardne poslovne okvire, traži bitno više mentoriranja, ove gluposti o 2 kkn mjesečno neću ni komentirati (u praksi je to teško izračunati, ali razlika je neusporedivo veća).

Studenta ne možeš zadržati (čak i ako imaš stipendiranje), očekivati da ćeš studenta zadržati i nakon studija je na jako dugom štapu.

Nadalje, ovako bizarna sitna maetematika možda odgovora za malu firmu s kraja ulice, nikog s više od par ljudi. Kao i "prednosti" kao partnera, da bi došao do ozbiljnijeg statusa moraš imati puno više od certifikata, ti certifikati koštaju puno više od navedenih cifri, ideja je zaraditi na poslovima, ne par tisuća kuna mjesečno na besplatnim sitnicama.

U takvim sustavima mjesečni troškovi takvog tima se računaju u stotinama tisuća kuna, nekad i eura. 10kkn mjesečno je kikiriki.

16 godina
Koja je razlika između 2 osobe koje nemaju iskustvo?
Zaposlenika možeš zadržat ako odluči otić? U polju koje je toliko dinamično veći poslodavci neće niti tražiti 2 tjedna otkaznog roka za osobu koja nema dana iskustva.
Matematiku sam radio da ti bude što jednostavnija, skaliraš je koliko želiš i razlika je nevjerojatno veća.

Što se tiče toga da studenata nema cijeli dan zadnjih 5 koje sam mentorirao rade 8 sati dan kao i svi drugi, tako da se nisam susreo s onima koji rade 2 sata pa odu..
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice