Kako se programira u Hrvatskoj?

poruka: 232
|
čitano: 84.738
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Kako se programira u Hrvatskoj?
ranko_6 kaže...

Vjeruj šta želiš, ali u svom postu nisam imao namjere navesti nikog da se ispričava nikom vezano za VB ili C# jer iskreno meni su oba dva "programska jezika" glupost. Ali me smeta kad neko govori o C# kao nečem boljem od VB-a kad je jedno i drugo jedno te isto sranje. Oba dva su resoruce hog-ovi, jedan i drugi se mogu svladati unutar mjesec dana do dva rada, i što je najgore nakon ta dva mjeseca mogu tvrditi da su jednako dobri ili malo lošiji od nekoga ko programira u njima nekoliko godina.

Naravno neće imati veliku praksu u programiranju, tek će razvijati vlastiti način imenovanja varijabli, način razmišljanja, da ne spominjem koliko sam "programera" vidio koji ne znaju koristiti poravnanje koda... ali moći će napraviti sve što i "bolji" programeri, dok npr u c-u, ne vjerujem da bi u vremenskom razdoblju od dva mjeseca znali napraviti ni g od grafičkog kalkulatora koji može izvoditi najosnovnije operacije.

Ipak, upravo radi toga C# i VB se sve više traže, jer je lakše i brže naći nekog ko programira u njima nego nekog ko zna programirati u c-u, plus da ne spominjem vrijeme potrebno u jednom i drugom da se razvije aplikacija. Ali zato će se dobro napisan c program uvijek brže izvoditi i pružati bolje performanse na slabijim konfiguracijama.

Ali, ako nekog ko se namjerava baviti programiranjem zanima koji jezik da počne učiti, s VB.NET-om, C#-om, javom i MSSQL-om nikad nećete pogriješiti jer se uvijek traže.

Za Boga miloga ranko_6, o čemu ti govoriš?! - C# je ništa drugo doli dorađenija verzija Jave nastala na temeljima C++a. VB.NET je nešto sasvim drugo. Kakvi resource hog? O čemu ti govoriš? Imaš li neki suvisli dokaz za te tvrdnje ili govoriš onako, na pamet? - Jerbo, zadnji put kad sam ja to provjeravao, C# kod koji je izvršavao DirectX aplikaciju (high-performance primjena) bio je jednako brz kao i rješenje u C++u kojeg vjerojatno (u neznanju) smatraš bržim.

Svladati unutar mjesec dana? Programer može u dva tjedna, odličan u nekoliko dana, ali baš mjeseci od starta? - Ako ti za C ili C++ ili bilo koji drugi jezik treba više, onda se moraš zapitati o vlastitim sposobnostima.
To što većina započinje tim jezicima, pa duljinu edukacije pripisuju samom jeziku, to je poseban problem čije nerazumijevanje možeš iskazati jedino ako si još "mlad" i neiskusan kao programer.

Također, iskustvo znači i ne znači previše. Nije to govorni japanski jezik pa da ti treba nekoliko godina učenja i iskustva. Ili znaš ili ne znaš, a trikovi, dobra rješenja i sl. to sve proizlazi iz općeg programerskog iskustva i inteligencije, a ne u potpunosti od iskustva u nekom specifičnom jeziku. Bitno je poznavati jezik i upotrijebiti ono što znaš, a specifičnosti rada pojedinog jezika, njegovog kompajlera i sl. sigurno nećeš pohvatati "unutar mjesec dana".
Vidio sam dovoljno nadobudnih "C# programera" koji blage veze nemaju zapravo, a misle da znaju jer, eto, znaju sintaksu.

I odakle ti ta gluparija da se grafički kalkulator ne može napraviti u C-u kao u C#-u? - Uzmeš CEGUI, SDL i C i imaš kalkulator u skoro pa jednakom vremenu, a možeš i MFC i opet imaš isto kao i C# s .NET-om.

Vrijeme razvoja u x86 asembleru je isto tako puno duže nego u C-u. I ne, neće se C program uvijek izvršavati brže. Nauči nešto o kompajlerima, optimizacijama i jezicima općenito, pa onda pojedinačno prije nego izvališ nešto kao tu gore.

ranko_6 pričaš kao tinejdžer koji je tek počeo s programiranjem pa priča o mitovima. Ako želiš ozbiljno sudjelovati u temi, onda se svojim komentarima smjesti tamo gdje ti je mjesto, a nemoj pisati na način kao da nešto puno znaš i tako pokroviteljski, jer te odaje sadržaj izjava dok pokušavaš svoje izjave prodati pod činjenice.
16 godina
neaktivan

tknakir odispod ima pravo, zbog toga se ispricavam na djetinjastom replyu (kojeg zamjenjuje ova kratka nota) i ocekujem nastavak teme.

Ranko_6 - formatiranje koda se u danasnje vrijeme obavlja automatski, koristeci programe poput astylea. Nitko normalan to ne radi na ruke.

Sto se tice brzine izvodjenja u C-u naspram drugih jezika:

u buducnosti, jezici koji se kompiliraju u bytecode i izvode na VM-u opremljenim JIT compilerom, u doskora bi mogli postati BRZI od statickih kompilera.

Racunica je jasna:

Staticki compiler nema na raspolaganju sve informacije koje ima dinamicki, i ne moze tako dobro optimizirati kod kao compiler koji konstantno ima na raspolaganju informacije profilera iz VM-a.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 10:23 (Deus ex machina).
17 godina

Na kraju je i ova tema zavrsila prepucavanjima :( Steta. A bila je jako dobra tema :(

Samo da pitam ono gore vb C#... Jel mi pricamo o VB.Net ili VB onaj... jel ono zadnja verzija 6 ako se ne varam?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina

Oni koji su pisali 'VB' su mislili na 6-icu, a dok staviš VB.NET onda se misli na VB od 2002 godine na dalje. Koliko sam shvatio po diskusiji mislilo se na VB 6.0

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski

0 0 hvala 0
17 godina

Dobro, ja sam mislio da pricamo o VB.Net. Zapravo je svejedno u cem pisec, C# ili VB.Net. Zapravo u istom projektu mozes koristit oba. Nema nikakve veze. Dodje na isto.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne može nikako doći na isto. Istu stvar možeš napraviti, ali nikako nije isto.

I Ferrari F430 i Golf 2 dovedu te na isto mjesto, ali na posve drugačiji način, s posve drugačijim mogućnostima u izvedbom.

17 godina

Ne mozes usporedjivati to tako... Argumentiraj zasto... Hoces reci da ces u C# nesto brze napraviti nego u VB.Net? Ili da ce ti biti ugodnije raditi? Pazi ja mogu kucati i u jednom i u drugom, familijarniji sam sa VB.Netom ali se prema potrebi mogu sluziti sa C#... Nije mi neka razlika... I ne vidim da nesto mogu napraviti u C# sto ne mogu u VB.Net

Onaj link sto si postao "zasto je C# bolji od VB.Net..."... U svakom slucaju, nikakve spektakularne razlike. Ako vec toliko gadis VB.Net onda ga gadi radi malo konkretnijih razloga a ne zato jer nema "multiline komentiranje" i slicno...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kao prvo i osnovno, ja sam gadio VB, a ne VB.NET. Ili vi ne znate čitati ili ne znate razliku ili me sustavno provocirate? Šutim

Dakle, da naglasim, cijela rasprava se vodila oko VB-a, a dojam da se radi o VB.NET-u rezultat je pojedinih (nisi ti) koji ni ne znaju da postoji VB koji nije VB.NET jer su tek majčino mlijeko obrisali s usana. Na inzistiranje spomenutog, spomenuo sam da i VB.NET ima svoje probleme jer jednostavno ima.

Sada kada smo to riješili, mogu nadalje elaborirati svoju tvrdnju: dakle, nepobitna činjenica je da je 80% C# programera, dobrih programera, a 80% VB programera, loših programera i to je pitanje nasljeđa; C# su nastavili koristiti većinom programeri s pozadinom C-a i Jave i dobrim znanjem, a VB većinom vikend programeri i priučeni diletanti. U tome je više-manje sva filozofija koju je netko pojasnio i ovdje.

Svejedno smatram VB inferiornim jezikom prema C#-u u mnogim stvarima i više stvari nego C# u odnosu na VB (kao npr. to što je možda bolje da jezik nije case-sensitive npr.).

17 godina

Da ali si ti gore na moju tvrdnju da se neki projekt moze pisati u oba jezika (jasno napisano C# i VB.NET) komentirao da je to isto ko da vozis golf i ferrari. Tako da nisam ja krivo procitao.

Case sensitive prednost? Po cemu?

PS: Ovaj link gore govori o kulturi programera u VB.Netu... Jel to znaci da je VB.Net los jezik?

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 11:50 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma, da, da, tebi sam replicirao da smatram da je i VB.NET inferiorniji jezik, a Ferrari i Golf su hiperbolična metafora.

Case-insensitivity je prednost VB-a, pročitaj pozornije. Nasuprot tome, bracketing C#-a (C-a, C++a, Jave, PHP-a) je daleko, daleko bolja solucija od pisanja romana za svaku završenu petlju. Također, VB kod izgleda neuredno i ružno (meni) jer je sintaksa neuredna. Pogledaj malo ovdje.

VB.NET i C#? Pa, svakako C#, jer kao što sam gore naveo, to je pitanje navike, stila i subkulture, ali i jednostavno onoga što mi se više sviđa. Želim li neke stvari iz VB.NET-a u C#-u? Svakako da želim, ali nedovoljno ih je da se na VB.NET i prebacim.

EDIT: da, govori o kulturi iz koje dolaze obje grupe. Pročitaj ono moje gore i taj članak. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 12:03 (naxeem).
17 godina

Znaci potvrdjujes da VB.Net nije los jezik. Slazem se sa tobom da je bracketing puno bolji od end sub, end if i toga, manje kucanja, pregledniji kod...

NAPOMENA: los programer ce i u vbnetu koristiti datagrid gdje god moze kao i u c#. Los programer je los programer i u VB.NET i C# i Javi i neznam ni ja gdje.

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 12:04 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Znaci potvrdjujes da VB.Net nije los jezik. Slazem se sa tobom da je bracketing puno bolji od end sub, end if i toga, manje kucanja, pregledniji kod...

Ne potvrđujem da nije loš, već samo kažem da nije toliko loš koliko je VB loš. Da je (meni) ne-drag, to sigurno, da ima (po mom mišljenju) groznu sintaksu, to sigurno, ali i da je miljama od VB-a, to također potpisujem. 

@tnakir.NAPOMENA: VB programeri su većinom bili loši programeri, C većinom dobri programeri. U VB.NET su prešli većinom VB, a u C# većinom C# programeri. Booleova algebra uz pomoć statistike ovu kombinaciju premisa rješava na nama obojici poznat i jedinstven način. Cool
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 12:07 (naxeem).
17 godina

LoL... ma svakome svoje... ajdmo mi malo konstruktivnije gradit temu, ovo se svelo na to "jel bolji PC ili MAC"

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

LoL... ma svakome svoje... ajdmo mi malo konstruktivnije gradit temu, ovo se svelo na to "jel bolji PC ili MAC"

Slažem se, ali ovo je i jedan od ključnih problema Programiranja u Hrvatskoj (a i u svijetu).  Nažalost, ja sam imao problema s VB programerima, pa sam traumatiziran. Nevinašce
Recimo, u Hrvatskoj se uglavnom programira "agilno"(sarkazam), bez dokumentacije, bez pravila, bez glave i repa. I to je problem. Ali, jedan problem koji smo smetnuli s uma ovdje, a dosta je izražen u Hrvatskoj, je zašto se većina programiranja i programera kod nas uzdržava na staroj slavi i vrti i prodaje aplikacije u Clarionu, TurboPascalu, na DOS-u (!) itd.?! Klijenti su nezadovoljni jer ni ne znaju za bolje.

Evo ti jedan link da vidiš tko je bolji: LINK. Cool
I jedan ozbiljan link da ti objasni zapravo (ozbiljno) zašto VB ne valja.

P.S. PC je bolji.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 12:45 (naxeem).
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Recimo, u Hrvatskoj se uglavnom programira agilno, bez dokumentacije, bez pravila, bez glave i repa. I to je problem. Ali, jedan problem koji smo smetnuli s uma ovdje, a dosta je izražen u Hrvatskoj, je zašto se većina programiranja i programera kod nas uzdržava na staroj slavi i vrti i prodaje aplikacije u Clarionu, TurboPascalu, na DOS-u (!) itd.?!

Zato jer su Clarion, TurboPascal i DOS uclanjeni u HDZ. (:-))

Agilno nitko ne programira iz vise razloga:
a) vecina ljudi ne razumiju kako se to radi pravilno, pa se to pretvori u deset puta goru katastrofu od anarhije. A meni se, priznajem, svidjalo sto sam mogao svoj posao odraditi za par sati i ostatak vremena provesti prckajuci sto me volja.
b) managerima se ne da gnjaviti sa storyima, taskovima, team velocityem i svim ostalim stvarima koje Project manager/Scrum leader mora raditi. Tko je vidio primati tako veliku placu i jos raditi za nju?
c) vecina leadera danas nema ni pojma sto je to agilno planiranje i ekstremno programiranje

Treba promisliti zasto su sampioni toliko popularni, i zbog cega se toliko ljudi iz struke pronaslo u tim pricama. To ce ti dati najbolji odgovor zasto se ne primjenjuju neke prakse koje dokazano poboljsavaju produktivnost.
Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
17 godina

This is an extremely one-sided article. I have to correct you on a few things. First of all, it is VB.Net and not VB. Second, you stated that VB.Net supports "On error goto" construct. Although this is true, it also supports the "try..catch..finally" construct that is implied C# holds a monopoly on in your article.

Don't get me wrong, I love C#. I do feel it has a cleaner syntax. But they are some great advantages in VB.Net. First, I don't have to waste time re-inventing functions that are already predefined in VB.Net. If you are using Visual Studio.Net, the intellisense is smarter in VB.Net. Raising events are easier in VB.Net than in C#. There is no equivalent to the "With" keyword in C#. I can review all available exposed events, methods, etc of a object in the Declarations list in Visual Studio.Net using VB.Net.

This dicussion is like trying to drive a car with a spare tire as a steering wheel. When you work for company that wants products on time and under budget, VB.Net clearly wins out. If you are lucky enough to get with a company that actually cares about quality of the product, rather than quantity, then C# or VB.Net is perfect.

Jedan od komentara na onoj tvojoj stranici... Jako pametno receno!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedino bitno što je u tom citatu su: "smarter IntelliSense" što je od verzije 3.0 C#-a nevažeće i blesavi "with" argument.

Tko ti brani da umjesto

WITH tnakir

.ime = tna

.prezime = kir

END WITH

napišeš

using(tnakir t = tnakir1)

{

t.ime = tna;

t.prezime = kir;

}

?

A i ljepše je i dalje bolju informaciju. Iz C# koda možeš pročitati o kojem tipu se radi, strukturu objekta...

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 13:27 (naxeem).
17 godina
odjavljen
naxeem kaže...

Jedino bitno što je u tom citatu su: "smarter IntelliSense" što je od verzije 3.0 C#-a nevažeće i blesavi "with" argument.

Tko ti brani da umjesto

WITH tnakir

.ime = tna

.prezime = kir

END WITH

napišeš

using(tnakir t = tnakir1)

{

t.ime = tna;

t.prezime = kir;

}

?

A i ljepše je i dalje bolju informaciju. Iz C# koda možeš pročitati o kojem tipu se radi, strukturu objekta...

Ali using ti ga dispose-a a WITH ne!

Freak Show Inc.
17 godina

Naxeem... da vozis Golfa reko bi da njemci rade najbolje aute. A ne rade. Isto tako ne mozes reci da je C# bolji od VB.Net. I slazem se, PC je bolji :)

Cinjenica je da u podrucju "programiranje" postoji odredjena vrsta snobizma. Linux useri sebe smatraju "vecim" racunalcima od korisnika MS OS-ova. Isto tako i tu... Programeri koji koriste C porodicu jezika sebe smatraju superiornijom vrstom. Do prije koju godinu to je i bilo tako. Sada nije.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@Friday: Da, ako želiš. Ako ne želiš, makneš using i imaš istu stvar.

@tnakir: Pa mogu se složiti da je VB.NET kvalitetniji nego VB, ali i dalje je odvratne sintakse koja doslovno tjera na sranje od koda. Nevinašce

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 15:30 (naxeem).
17 godina

Amen :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Kao prvo i osnovno, ja sam gadio VB, a ne VB.NET. Ili vi ne znate čitati ili ne znate razliku ili me sustavno provocirate? Šutim

Dakle, da naglasim, cijela rasprava se vodila oko VB-a, a dojam da se radi o VB.NET-u rezultat je pojedinih (nisi ti) koji ni ne znaju da postoji VB koji nije VB.NET jer su tek majčino mlijeko obrisali s usana. Na inzistiranje spomenutog, spomenuo sam da i VB.NET ima svoje probleme jer jednostavno ima.

Sada kada smo to riješili, mogu nadalje elaborirati svoju tvrdnju: dakle, nepobitna činjenica je da je 80% C# programera, dobrih programera, a 80% VB programera, loših programera i to je pitanje nasljeđa; C# su nastavili koristiti većinom programeri s pozadinom C-a i Jave i dobrim znanjem, a VB većinom vikend programeri i priučeni diletanti. U tome je više-manje sva filozofija koju je netko pojasnio i ovdje.

Svejedno smatram VB inferiornim jezikom prema C#-u u mnogim stvarima i više stvari nego C# u odnosu na VB (kao npr. to što je možda bolje da jezik nije case-sensitive npr.).

nije provociranje, očito da nisi čitao.

ja sam jasno napisao sa su razlike između vb.net i C# minimalne.
spominjao sam VB.net, a ne VB.
i cijelo vrijeme se priča o .netu.
VB je prošlost.koliko je ono godina prošlo od zadnje VB  verzije -> već ide 9 ili 10 godina od izdanja VB 6.0

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2009 15:40 (MarkoCro).
17 godina

Sta ga ti kasnis :) Vec smo to sve rascistili :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Naxeem... da vozis Golfa reko bi da njemci rade najbolje aute. A ne rade. Isto tako ne mozes reci da je C# bolji od VB.Net. I slazem se, PC je bolji :)

Cinjenica je da u podrucju "programiranje" postoji odredjena vrsta snobizma. Linux useri sebe smatraju "vecim" racunalcima od korisnika MS OS-ova. Isto tako i tu... Programeri koji koriste C porodicu jezika sebe smatraju superiornijom vrstom. Do prije koju godinu to je i bilo tako. Sada nije.

Oprosti, ali ovo je kao da usporedjujes da su ljudi koji voze rally i normalni vozaci jednako dobri. Ili da ljudi koji se voze avionom znaju o njemu jednako informacija kao inzenjeri koji su ga konstruirali.

Prvo sto se tice OS-a:
Nema to nikakve veze sa snobizmom, nego sa jednostavnom cinjenicom da raditi u GNU/Linux sustavu zahtijeva od usera puno veci nivo znanja od prosjecnog windows sustava. Poznajem ljude koji naplacuju 100 kuna prikljucivanje potpunih neznalica na ADSL, a nemaju pojma sto je to network segment, kakva je razlika izmedju routera i modema i slicne osnove. Probaj to sa bilo kojiim broadcomovim wirelessom na linuxu. Ili probaj ustimati nvidin driver umjesto Mesa modula bez da prckas po xorg.conf-u.
Cijela filozofija GNU OS-a (ili kako ga vecina ljudi pogresno naziva, Linuxa) je na tome da se useru pruzi svaka minimalna opcija na tweakanje, a ako ne ide preko config fileova pa evo ti source pa si sam iskodiraj sto ti treba.
Kod windowsa je sve obratno: sve zivo se cuva daleko od tebe da slucajno ne bis nesto sprckao. Jer onda ces telefonirati u njihovu korisnicku podrsku da ti to poprave a to njih kosta.

Ista stvar je i kao kod programskih jezika.
Jednostavno je sebe nazivati dobrim programerom dok lupkas CTRL+Space gdje ti je Application Wizard napisao "TODO: Add code here". U usporedbi, raditi u C-u je jednako operirati sacmaricom uperenom u vlastita stopala. Kako je receno u onom sladunjavom filmu, "Velika moc dolazi sa velikom odgovornoscu". Probaj napisati Hello World u cistom Win32API-ju. Nekad su to zvali skandalom jer ti je za to potrebno oko 150 linija vrlo kripticnog koda. Probaj napisati kernel modul. Ako ti je linux predaleko, probaj napisati DLL driver na ruke.
Cak ni to. Probaj (ja jesam, i odustao sam nakon 2 dana) napisati ActiveX kontrolu na ruke, koristeci ATL. BEZ ApplicationWizarda.

Nemoj misliti da ja nisam presretan da su moderni jezici danas toliko puno zastupljeni, jer to znaci da ljudi rade sa njima i na njima, i u buducnosti ce postati jos brzi i bolji i u svakom slucaju, moderni jezici su definitivno bolji od starih.
Ali sto se tice programera, obrnuto je bas zbog te cinjenice; casni stari hackeri koji su programirali u vim-u/emacsu uz pomoc Makea i rucno pisanih configure skripti su jednostavno GURUi i tu se ne moze nista. A pogledaj sto su sve stvorili.

Imali smo mi tipa iz Origina, Jeff Wilson, koji je radio na svim Wing Commanderima, Privateeru, oba Crusadera i Ultimi 6,7 i 8. Imao bi ti zanimljvih pricica za pricati oko kojih se meni ono malo kose na glavi diglo. Kad ti netko hvali Dos4GW extender kao bozji spas s neba, onda ti je otprilike jasno koliko stvari mi danas uzimamo zdravo za gotovo.
17 godina
neaktivan

Vidim ja da Deus ima dosta u guzici i da zna što priča (eno, ranko, sad je i moja glava negdje).

Što se tiče "visokih jezika", eno, MS je izbacio WebForms, pa je većina odahnula dolaskom MVC-a za .NET jer napokon ne moraju povraćati krv i pisati smeće od koda zbog Gridova i sličnih stvari koje samo u tech-demoima izgledaju dobro.

Ja nemam puno godina (na putu ka tridesetima), ali odgojio me programer i rano sam buljio u kod. Iz tog razloga sam valjda dovoljno rano počeo da kada vidim najobičniji debugger smatram ga, kako si rekao, spasom s Neba. Uostalom, imam profesionalnu deformaciju da se, kada ne vidim kod i ispod haube, osjećam nelagodno i nervozno. Valjda iz tog razloga i prezirem programiranje bez linije koda.

Što se game developera tiče, smatram ih najboljim majstorima struke.

17 godina

Aplikaciju sa printanje racuna moze napraviti priuceni programer nakon par mjeseci rada u nekom od programskih jezika. Od VBa 6 preko Clarina do .NETa i Jave. Sistemsko programiranje zahtjeva malo vece znanje low level stvari. Ali tako i razvoj bankovnih enterprise sustava, gdje je stvar toliko kompleksna da moras imati konzultanta, analiticara, projektanta i programera. E to bi ja usporedio sa pisanjem drivera i kernela.

U jednom od zadnjih stackoverflow podcastova, Joel Spolsky je naveo jako zanimljivu cinjenicu: njegova firma radi bug tracking software, u njihovom vlastitom jeziku Wasabi (pisano u c#) koji se kompajlira u asp ili php, ovisno o klijentskoj platformi. Kaze da 10% klijenata na nekoj od distribucija linuxa napravi 50% ukupnih troskova supporta. Razlog tome su brojne moguce kombinacije podsustava na linuxu, instaliranih modula i kojecega jos, tako da je tesko locirati problem. Na win zaviris u Registry sve ti je jasno ;)

stop(); // hammertime! | http://twitter.com/hhrvoje
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hudo kaže...

Aplikaciju sa printanje racuna moze napraviti priuceni programer nakon par mjeseci rada u nekom od programskih jezika. Od VBa 6 preko Clarina do .NETa i Jave. Sistemsko programiranje zahtjeva malo vece znanje low level stvari. Ali tako i razvoj bankovnih enterprise sustava, gdje je stvar toliko kompleksna da moras imati konzultanta, analiticara, projektanta i programera. E to bi ja usporedio sa pisanjem drivera i kernela.

U jednom od zadnjih stackoverflow podcastova, Joel Spolsky je naveo jako zanimljivu cinjenicu: njegova firma radi bug tracking software, u njihovom vlastitom jeziku Wasabi (pisano u c#) koji se kompajlira u asp ili php, ovisno o klijentskoj platformi. Kaze da 10% klijenata na nekoj od distribucija linuxa napravi 50% ukupnih troskova supporta. Razlog tome su brojne moguce kombinacije podsustava na linuxu, instaliranih modula i kojecega jos, tako da je tesko locirati problem. Na win zaviris u Registry sve ti je jasno ;)

1. Ma naravno.
Sve ce mu super radit dok mu prvi put ne pukne veza, pa mu se desinkroniziraju brojaci jer ne zna sta je to SQL transakcija i cemu sluzi rollback/commit.
Ili dok mu klijent ne zatrazi da odjednom moze istu aplikaciju koristiti tako da dva fizicka racunala i dvije fizicke aplikacije gledaju na istu logicku 'kasu. I onda kad zatrazi suprotno, da jedna aplikacija odjednom radi na vise logickih kasa, ovisno o tome koji se konobar logira. Pa onda dok ne zatrazi da treba podrzavai Gantnerove citace za wellness sustave. I onda da gost moze putem kupona smanjiti cijenu u restoranu, sto u nekim slucajevima efektivno donosi naplatu racuna na iznos 0 - sto je zabranjeno zakonom. I naravno kao secer na kraju, da se sav GUI magicno mora skloniti kad klijent odluci koristiti programabilnu tipkovnicu umjesto touchscreen guia.
To sto si rekao jednostavno nije istina. Ja sam crtao reporte i radio sustav za printanje racuna u svojoj ex-kompaniji, i dok sam isprogramirao kalkulacije za racune, z-trake i 20-ak standardnih i jos 10ak nestandardnih reporta koje su trazili, napravio podrsku za printanje na termalne i iglicne pisace i to i tracne i slip, napravio konfiguraciju gdje odredjujes koje mjesto troska se printa na kojem printeru i konfiguraciju gdje odredjujes escape sekvence za idiotske matricne printere: potrajalo mi je otprilike 2 mjeseca.
E, ta komponenta cini otprilike 5% cijelokupnog MVC sustava, gdje backend cine ORM servisi driveani preko Hibernatea, procesori konfigurirani za progresivne transakcije, middle tier cine jedan veliki state machine i data model, a view cini apsolutno konfigurabilan GUI sa posebnom manager aplikacijom za gastro voditelje, koji konfiguriraju prava konobarima, cjenike, artikle, i jos milijardu drugih sitnica koje
PRIUCENI PROGRAMER NE MOZE NAPRAVITI U PAR MJESECI!
Jesam li spomenuo da smo ja i moj kolega bili okruzeni tehnolozima/informaticarima, koji rade sa hotelskim poduzecima zadnjih 20 godina i znaju zakone bolje nego oni debeli masni starci sta sjede i spavaju u saboru???

2. Sto se tice linuxa.
apsolutno se slazem s tobom. Samo sto problem nije u sustavu nego u ljudima:
kao sto je vec prije spomenuto u ovom topicu, sampiona ima svugdje, a najgori sampioni pored samozvanih programera su samozvani sysopi. Pokrene vim pa ne zna uc u insert mod ili izaci iz programa. Ili mu dodjem da mi mounta sharedir sa jedne mashine na continuous integration server, pa se gubi tri sata po internetu jer ne zna kako se koristi CIFS niti pise fstab. Za onu istu POS aplikaciju koju sam ukratko opisao gore, razvili smo custom distribuciju baziranu na Debianu sa Xfce-om - 50 MB, ukupno sa Sunovim JVM-om. Pored toga sto se boota za 20ak-30ak sekundi, NIKAD nije napravila nikakvih problema.

Pouka price: ne daj covjeku bager u ruke ako nije naucio ni kako se lopata koristi!!!! Nije BAGER kriv ni LOPATA bolja, nego je covjek idiot.
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2009 9:57 (Deus ex machina).
17 godina

Mozda sam nedovoljno dobro objasnio:

osim aplikacije za printanje racuna u multinacionalnoj korporaciji, postoji i mala firma iz Brguda Gornjeg, gdje šef treba par puta dnevno isprintati racun (ponudu, ...) na obicni A4 inkjet printer, za X usluga, i spremiti ga negdje. Takvih ima puno vise, i za njih je dovoljna Access aplikacija.

Mozda je problem kada takva firma raste godinama, i šef ne uzme novu aplikaciju prilagodzenu njegovim potrebama danas i sutra, neko placa ovog Access (Clarion cesce:) programera da mu doradzuje aplikaciju.

A sto se tice ovog drugog, glede administriranja linux aplikacije: u prici su uglavnom dugogodisnji profesionalci, kojima uz sve njihove godine iskustva treba dosta vise vremena da natjeraju njihovu aplikaciju da radi na klijentovom serveru.

stop(); // hammertime! | http://twitter.com/hhrvoje
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ma, da, da, tebi sam replicirao da smatram da je i VB.NET inferiorniji jezik, a Ferrari i Golf su hiperbolična metafora.

Case-insensitivity je prednost VB-a, pročitaj pozornije. Nasuprot tome, bracketing C#-a (C-a, C++a, Jave, PHP-a) je daleko, daleko bolja solucija od pisanja romana za svaku završenu petlju. Također, VB kod izgleda neuredno i ružno (meni) jer je sintaksa neuredna. Pogledaj malo ovdje.

VB.NET i C#? Pa, svakako C#, jer kao što sam gore naveo, to je pitanje navike, stila i subkulture, ali i jednostavno onoga što mi se više sviđa. Želim li neke stvari iz VB.NET-a u C#-u? Svakako da želim, ali nedovoljno ih je da se na VB.NET i prebacim.

EDIT: da, govori o kulturi iz koje dolaze obje grupe. Pročitaj ono moje gore i taj članak. Hvala.

sorry...ali sad ne kužim...što to vb.net ima, a nema c#...isti framework...razvojno sučelje...ne kužim što si želio reći...ili si mislio na c#.net? Izlanuo se
prednost .net platforme je...što ti je u biti svejedno radiš li win ili web aplikaciju...jezik znaš...intellisense ti pomaže (doduše...onome tko ne zna što želi...nikakav intellisence neće pomoći)...i to je to...
kada negdje "zapnem"...pogledam na netu primjere, što su drugi radili...da mi da ideju kako riješiti....i potpuno mi je svjedno koji kod je u pitanju...vb ili c#
nisam sve čitao...ali vidim da je dosta toga napisano kontra gridova...jebate pa u asp.netu možeš čudesa raditi sa gridovima...sve što ti god padne na pamet...pogotovo ako radiš neke dubinske analize i rasčlanjivanja...koja moraju biti interaktivna...samog programiranja...vrlo malo...sve ostalo...sql...i sql...i sql...
da barem gridovi u win app..imaju takve mogućnosti Mršti se
do something while necrknes
17 godina
odjavljen
baaab kaže...
da barem gridovi u win app..imaju takve mogućnosti Mršti se

Pogledaj kakve gridove imaju devexpress kontrole. Past ćeš u nesvijest!
Freak Show Inc.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice