“Vozili smo” autonomnu Teslu Zagrebom

poruka: 6
|
čitano: 2.534
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "“Vozili smo” autonomnu Teslu Zagrebom".
4 mjeseca
Vozili smo autonomnu Teslu Zagrebom

..a nekima vožnja u prometu predstavlja čisti stres kojeg bi se rado riješili - jer drugi vozači načinom na koji voze, "prometnu aktivnost" pretvaraju u psihološku pozornicu. Polovica "profesionalaca" ni za žmigavac ne zna, a kamoli da zna vozit. O tome da većina od 2-3 posto populacije sa autizmom ima averziju biti vozač da ne govorim

UtinamSemper
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.1.2026 13:27 (mh82).

9 0 hvala 0
4 godine
Vozili smo autonomnu Teslu Zagrebom

Kako vozili ako je autonomna ? :P

4 1 hvala 1
8 godina
Re: Vozili smo autonomnu Teslu Zagrebom
Jasko Neznanovic kaže...

Kako vozili ako je autonomna ? :P

Dobra

17 godina

Primjetio sam da u ovim raspravama nitko ne spominje još jednu moguću funkciju samovozećeg auta.

Naime, ja volim voziti i to mi je često zabavno, ali sam shvatio da bi mi dobro došla "božja ruka" u vožnji.

Desi se da vozim umorniji nego inače, da ne vidim odjednom na sve strane, da mi netko izleti. Životinja ili dijete može istrčati pred auto u trenutku kad bacim pogled na radio ili pokazivač temperature. Biciklist ili mopedist u gužvi mogu doći iz vrlo neočekivanih smijerova. Kad idem kroz zeleno na semaforu ne mogu gledati da li svi drugi u križanju poštuju svoje crveno. Ima dosta takvih situacija koje (prosječni) čovjek ne može predvidjeti.

Evo i banalne situacije, uključujem se na glavnu cestu, desno nema nikog, gledam lijevo i krećem na desnu stranu, a po pločniku dojuri klinac na biciklu "niotkuda".

Ne radi se tu samo o banalnim situacijama kad netko izleti pred auto. To danas samostalno rješava iole moderniji auto. Postoje puno kompleksnije situacije koje zahtijevaju malo više inteligencije i predviđanja ponašanja ostalih sudionika u prometu.

U takvim situacijama bi volio da i auto pazi i reagira ako treba. 

Ima takvih situacija dosta i većinu njih se može predvidjeti zahvaljujući iskustvu, ali iskustvo je došlo s godinama, a s godinama su došli slabiji refleksi, umor, slabiji vid itd.

Ukratko, vidim mogućnosti ovakvih auta kao savršene asistente.

Nisam siguran da li teslin FSD može biti aktivan ako vozač vozi.

5 0 hvala 0
16 godina
Re: “Vozili smo” autonomnu Teslu Zagrebom

To jedino ima smisla, aktivni pomagači...

npr. držanje trake (LKA) ja inače gasim (automatski je uključen pri paljenju auta), ali na auto-cesti ga upalim, jer ima smisla....

osobito kad sam bio u VB, jednostavno smo kontra ugođeni i nekako "kliziš" na lijevo da se makneš od prometa s tebi krive strane...

a i svi ovi senzori za ulete straga ili s boka su itekako dobri...

ali - caveat - ionako većina vozača nije pročitala uputstva na starim, "analognim" autima, a kamoli na ovim novima, koji imaju redovito 200+ stranica...

a ni inače kao nacija nismo nešto čitački nastrojeni...

Ju je je? Je ju je!
11 godina

Znači još ništa od toga da me vozi iz birtije doma i da mi vozačka nije u opasnosti.

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice