Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.199
|
čitano: 210.536
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
ibme74 kaže...
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...
Još mi slađe od tamo slagat prijedloge kad vidim da te žulja 

Ti si nabio hvale odn zvizdice na slaganju konfiguracija, za lovu. 

Plaćaš li porez za "dodatni" posao ?

Ne !

Znao sam.

Keš na ruke..ccc

Dosadan si, ako nekim čudom imaš šta pametno za reći kolegi koji traže savjet reci mu, ako nemaš odi u temu za televizore 

Hvala na pomoci. Ne mora biti nuzno najjeftinija nego neki optimum....Best bay....

4 godine
Posmatrač kaže...

Ekipa pozdrav. 

Treba mi pomoc. Kupujem tj nadogradjujem desktop i za sada imam 7800xt graficku i novo 800W napajanje. KOji CPU preporucujete da ne gusi graficku. Komp je 99% igranje..... Ne mora biti najnovija generacija ne patim od toga....

Preporucio sam u drugoj temi pa evo i za tebe:
Odlicna mbo
https://www.nabava.net/maticne-ploce/asrock-b650m-hdv-m2-maticna-ploca-cijena-socket-am5-amd-b650-atx-matx-500042531
Za taj gpu vjerujem da bi ju i ovaj mališa gurao bez vecih problema a poslje opet prodas to za 50€ i kupis nesto novo, nesto jace i divlje na am5
Cpu 8400f od 90€

12 godina
Posmatrač kaže...
ibme74 kaže...
Zaporožac kaže...
ibme74 kaže...
Još mi slađe od tamo slagat prijedloge kad vidim da te žulja 

Ti si nabio hvale odn zvizdice na slaganju konfiguracija, za lovu. 

Plaćaš li porez za "dodatni" posao ?

Ne !

Znao sam.

Keš na ruke..ccc

Dosadan si, ako nekim čudom imaš šta pametno za reći kolegi koji traže savjet reci mu, ako nemaš odi u temu za televizore 

Hvala na pomoci. Ne mora biti nuzno najjeftinija nego neki optimum....Best bay....

Pa 7500F spada i u tu kategoriju, R5 7500F ti je = R5 7600, u gamingu u zanemarivim postocima sporiji od R5 7600X/7700/7700X.
Definitivno bang for buck CPU.

17 godina
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Katastrofa napredak Intela u zadnje 3 generacije:

Moj PC  
1 1 hvala 0
4 godine
segregator kaže...

Što je tu tocno slabo jer ti brojke i postoci ocigledno bas i neidu
Skok s 12 na 13 gen je bio poprilican po pitanju svega, 14 je doslovno samo refresh 13 gen od +100mhz, Ultra ubija u single-u a u multiju rastura 13/14gen s daaaaaleko manje jezgri 

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 22:27 (Boris grozni).
4 godine

Koliko raspored u kucistu znaci za airflow i temperature

, kavez sam dignuo skroz gore iako sluzbeno neide Inace Fractal r5 je katastrofa po tom pitanju!
Postigao sam totalnu ravnotezu gdje cpu i gpu imaju prakticki konstantno

(razliciti spektar igara) iste temperature
Sve je na ultra low rpm s tim da sav oblik hladenja prati temp cpu-a!

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 22:50 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
segregator kaže...

Zašto, zbog čega ?

Nisi objasnio. 

合気道 五段 Me, myself and I
4 godine
Zaporožac kaže...
segregator kaže...

Zašto, zbog čega ?

Nisi objasnio. 

Mozda je mislio da ce sliku gledati sljepi

4 godine

Nova Lake ultra od plavih, no 2026 je jos daleko treba izdrzati, držimo fige jer ne treba nam 1080p cpu od 600€
https://wccftech.com/intel-amd-x3d-rival-nova-lake-cpus-up-to-24-core-bigger-48-core-chip-without-big-cache/

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

pitanje.

Ryzen 7 7700x ili ryzen 9 7900? da li doplatiti za ryzen 9?

clockspeed veci kod 7700x ali 9 ima vise jezgri. Max boobst isit. ) 9 trosi manje struje u puno je jaca u cpu mark. skoro 30% Namjena kompa uglavnom gejming ali ponekad i obrada fotki i video editing ali rijetko....Razlika u cijeni 50EUR...

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 7:15 (Posmatrač).

0 0 hvala 0
16 godina

Ima smisla ako trebaš više jezgri zbog nekog programa kojem to dobro dođe. Ovisi o tome za što primarno koristiš računalo.

EDIT: Ako je najčešća namjena računala igranje igara, onda kupi 7800X3D.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 7:18 (Izzy).
6 godina
Izzy kaže...

Ima smisla ako trebaš više jezgri zbog nekog programa kojem to dobro dođe. Ovisi o tome za što primarno koristiš računalo.

Kupujem u bih pa je tesko doci do njih...

U cemu je tajna tih x3d procesora. Sta god pogledam kod ovog je recimo losije od 7700x.

Sta ne vidim?

A ok. Sad vidim. L3 cash...

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 7:24 (Posmatrač).
12 godina
Boris grozni kaže...

Nova Lake ultra od plavih, no 2026 je jos daleko treba izdrzati, držimo fige jer ne treba nam 1080p cpu od 600€
https://wccftech.com/intel-amd-x3d-rival-nova-lake-cpus-up-to-24-core-bigger-48-core-chip-without-big-cache/

varaš se ako misliš da će intel biti puno jeftiniji u slučaju da bude kompetitivan

osobno ne bi uzimao intela u prvoj seriji nove tehnologije niti da je 50% jeftiniji, dok se ne vidi jel to imalo pouzdano

intel je pao na niske grane posljednjih godina

16 godina

A, ima veću količinu brze memorije koja dobro dođe nekim igrama. Prosječni FPS bude viši, a posebno minimalni FPS se značajno poveća. I to tada rezultira puno glađem izvođenju igara. Nema zastajkivanja.

Naravno, bitna je i grafička kartica, da je što jača (bitno je da su komponente usklađene po snazi) i to onda rezultira odličnim gaming iskustvom, recimo to tako.

6 godina
Izzy kaže...

A, ima veću količinu brze memorije koja dobro dođe nekim igrama. Prosječni FPS bude viši, a posebno minimalni FPS se značajno poveća. I to tada rezultira puno glađem izvođenju igara. Nema zastajkivanja.

Naravno, bitna je i grafička kartica, da je što jača (bitno je da su komponente usklađene po snazi) i to onda rezultira odličnim gaming iskustvom, recimo to tako.

Imam 7800 xt....

14 godina
Posmatrač kaže...

pitanje.

clockspeed veci kod 7700x ali 9 ima vise jezgri. Max boobst isit. ) 9 trosi manje struje u puno je jaca u cpu mark. skoro 30% Namjena kompa uglavnom gejming ali ponekad i obrada fotki i video editing ali rijetko....Razlika u cijeni 50EUR...

Po meni, kako sam i naveo je R7 7700 prava mjera, ali za 50€ nije daleko ni 12 jezgreni R9 7900. No ako ćeš baš ono povremeno nešto tako oko obrade slika raditi i nije ti ključno da bude sad baš ono najbrže moguće, onda i ne moraš na R9 7900. Ti si procijeni, ti znaš što ćeš radit s tim kompom, jel misliš kad nadograđivati ili ne i jel možeš dati 50€ više, iako ti to ne donosi ništa konkretno trenutno (u smislu gaminga s RX 7800 XT definitivno ne).

X3D modeli su kralj za gaming, ali ako ti ne kaniš u narednim godinama nadigrađivati na puno brži GPU, onda su ti dovoljni sasvim ovi non 3D AM5 procesori. Ako misliš da ćeš nekad mijenjati na brži GPU, onda ti to nije loše, ako si možeš priuštiti. Mada ja sad ne bi na tvome mjestu i mislim da si rekao da ne kaniš ništa mijenjati. A ako uzmeš R7 7700 ili R7 7900, sve i da kupiš puno brži GPU za godinu ili dvije, i dalje si u odličnoj poziciji s tim procesorima. 

itomic009
11 godina
Jedna za Borisa,ispalo sa dostavnog kamiona
Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine
Nek sluzi, ultra za laptope su topčina👌👌💙
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Neznam kome ide,šećem po skladištu 

...zadnji dan prije godišnjeg 

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 10:28 (ZGamer).
12 godina
Posmatrač kaže...
Izzy kaže...

U cemu je tajna tih x3d procesora. Sta god pogledam kod ovog je recimo losije od 7700x.

Sta ne vidim?

Ak ti ne treba x3d onda gledaj 7700 (bez X), on bi u tray varijanti trebao bit dosta jeftiniji od 7700x.

17 godina
Posmatrač kaže...
Izzy kaže...

Sta ne vidim?

Taj 3d cache dodaje dosta u neoptimiziranim aplikacijama, a pogledaj što radi u igri malenog studija koji se

potrudio optimizirat engine baš za njega...da bar svi to rade:

4 godine

Zamisli na sta bi licio taj graf da su ga optimizirali za 32 "jezgre", previse posla za tako mali studio i beznacajnu igru ili kaj je vec to, tako da mozemo reci da je optimizacija za k

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 13:12 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Zamisli na sta bi licio taj graf da su ga optimizirali za 32 "jezgre", previse posla za tako mali studio i beznacajnu igru ili kaj je vec to, tako da mozemo reci da je optimizacija za k

To što ti kao i obično nemaš pojma o ničemu je samo tvoj problem (nažalost i naš u periodima kad ti skinu ban):

Commercial Success

Developed by Czech studio Wube Software, Factorio has sold over 4 million copies as of late 2024 . Its expansion, Space Age, sold over 400,000 copies within the first week of its release in October 2024

Financially, the game generated over $100 million in revenue by early 2023 .

Critical Acclaim

Factorio boasts a 97% positive rating on Steam . It has been praised for its depth and complexity, earning it the nickname "Cracktorio" due to its addictive nature .

The game has also received industry recognition, including nominations for Best Debut Game at the British Academy Games Awards and Simulation Game at the National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards .

Cultural Impact

Factorio has garnered a dedicated following, particularly among tech enthusiasts. Notable figures such as Shopify CEO Tobias Lütke and Elon Musk have expressed admiration for the game.

In summary, Factorio stands out as a remarkable success story in the gaming industry, combining commercial profitability with critical acclaim and a lasting cultural impact.

4 godine

Kao sto rekoh optimizacija je za k kao sto se vidi iz grafa neznam jel moze biti jasnije ako neki app ili igra nemoze iskoristit vise jezgri, inace ima milijon drugih indi "igrica" koje su prodane u par milijona pa ne drkamo na njih i muska poput nekih, nebitni su..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Boris grozni kaže...

Kao sto rekoh optimizacija je za k kao sto se vidi iz grafa neznam jel moze biti jasnije ako neki app ili igra nemoze iskoristit vise jezgri, inace ima milijon drugih indi "igrica" koje su prodane u par milijona pa ne drkamo na njih i muska poput nekih, nebitni su..

Hvala na edukativnom postu u kojem se nisi potrudio pronaći nijednu od tih "milijun".

Ako i postoji koja komercijalno uspješnija, kladim se da je moj prastari 580X3D

bolji od bilo kakvog Intel trasha i na njoj

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 13:35 (segregator).
4 godine
ZGamer kaže...

Čestitam na godišnjem.

Ide i tajo na G.O

Nego , jesam li dobro vidio, samo 24 mj garancije ?

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 13:54 (Zaporožac).
4 godine
segregator kaže...
Boris grozni kaže...

Hvala na edukativnom postu u kojem se nisi potrudio pronaći nijednu od tih "milijun".

Ako i postoji koja komercijalno uspješnija, kladim se da je moj prastari 580X3D

bolji od bilo kakvog Intel trasha i na njoj

Krenuo si s vlastitom teorijom o nekakvom katastrofalnom napretku i svojim ss na kojem se vidi ocigledan i poprilican skok medu generacijama dakle totalno kontradiktorno sto znaci da si totalno neupucen u situaciju s odredenim hw i kako sto radi ili kako bi trebalo raditi.
Pa onda neke teorije o "super" optimizaciji tu s nekom prosijecnom indi "igricom"(14mil je trenutno najprodavanija indi igrica na steamu, ova je u samo 4mil) i pohvalom od samog Muska, danas ljudi idu u dubai jesti govna za lovu 
Na kraju komentar da se ti kladis da je tvoj Amd iz 2022 bolji opet u necemu od nekoga..boring

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 14:00 (Boris grozni).
11 godina
Zaporožac kaže...
ZGamer kaže...

Čestitam na godišnjem.

Ide i tajo na G.O

Nego , jesam li dobro vidio, samo 24 mj garancije ?

Dobro si vidio,2 godine gare i jedna na bateriju.Ima za 130 nadoplate produljeno sa 24 na 60 mj...na tu cifru (2500€) je zanemariva stavka

6 godina
Izzy kaže...

itomic009 kaže...
Posmatrač kaže...

pitanje.

Po meni, kako sam i naveo je R7 7700 prava mjera, ali za 50€ nije daleko ni 12 jezgreni R9 7900. No ako ćeš baš ono povremeno nešto tako oko obrade slika raditi i nije ti ključno da bude sad baš ono najbrže moguće, onda i ne moraš na R9 7900. Ti si procijeni, ti znaš što ćeš radit s tim kompom, jel misliš kad nadograđivati ili ne i jel možeš dati 50€ više, iako ti to ne donosi ništa konkretno trenutno (u smislu gaminga s RX 7800 XT definitivno ne).

X3D modeli su kralj za gaming, ali ako ti ne kaniš u narednim godinama nadigrađivati na puno brži GPU, onda su ti dovoljni sasvim ovi non 3D AM5 procesori. Ako misliš da ćeš nekad mijenjati na brži GPU, onda ti to nije loše, ako si možeš priuštiti. Mada ja sad ne bi na tvome mjestu i mislim da si rekao da ne kaniš ništa mijenjati. A ako uzmeš R7 7700 ili R7 7900, sve i da kupiš puno brži GPU za godinu ili dvije, i dalje si u odličnoj poziciji s tim procesorima. 

Komp je narucen i hvala svima na pomoci. Sprijecili ste (ljudi na forumu) da kupim grafu sa 8 gb rama pa sam kupio rx7800 xt i novo napajanje zbog grafe. Sad je narucen ryzen 9 7900x i mbo sa b850n chipsetom.... Problem je dobavljivosti u bih. Mogao sam kupiti iz eu ali je pitanje kasnije eventualne garancija a finansijski bi prosao mozda malo jeftinije.  Ovo sam kupio sa 10% popusta i bez pdv a plus je jer je iz shopa u kojem sam VIP kupac pa se ne sekiram za garanciju.....

Jos da dodam nisu problem pare vec isplativost tj koristenje. Glupo mi davati punio novca za nesto sto nece biti iskoristeno samo zato da znam da sam kupio top.... Proslo me to... Ovaj CPU mi pokriva sve moje potrebe pogotovo u skladu sa VGA i 32 GB rama i Samsunogvim 990 pro SSDom.....

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice