Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.254
|
čitano: 3.056.218
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
16 godina
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
Mauro kaže...
dery kaže...
nikonja kaže...

Upravo uboa kolegi 14600K za 180 ojra na Amazonu za Prime Day prošli tjedan - ako mene pitaš odličan "bang for buck" - nisam još uspio nač AMD koji bi mi dao i blizu isto za te pare!

Istina za te pare nema bolje i to je takva cijena jer ih nitko ne kupuje. Serija 14 je na lošem glasu ostaje im jedino spuštaj cijenu. Taj još može na zračni hladnjak tako da dobar skroz.

I 14700K ide pod zracnim hladjenjem bez problema i niti da prismrdi thermal throttlingu.

Samo ti uživaj ja ne bi bez vodenog kad vidim koliko vuče u igrama pogotovo kad se oc jer je taj i namjenjan za to, za igre bolji ovaj i5.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
6 tjedana
protjeran
nikonja kaže...

Kako kjuuut kad si opravdavaš 40% veču cijenu za 3% veče performanse....

Kolega, pa Kinezi su to kako kaže Ctune, dok je US danas budget brend .

12 godina
nikonja kaže...
SilomPrilika kaže...
nikonja kaže...

Upravo uboa kolegi 14600K za 180 ojra na Amazonu za Prime Day prošli tjedan - ako mene pitaš odličan "bang for buck" - nisam još uspio nač AMD koji bi mi dao i blizu isto za te pare!

Kolega, AMD košta, nije to budget brend kao Intel. Drago mi je da je Intel tamo gdje pripada, u budget segmentu, i drago mi je da si uspio za te novce ubosti taj procesor. CPU segment je fino popunjen: za one koji imaju para je AMD, dok za one s ograničenim budžetom postoji Intel i svi sretni. 

Kako kjuuut kad si opravdavaš 40% veču cijenu za 3% veče performanse....

Gdje 40% veca cijena ?  Ako trazis procesor u rangu 14600k onda gledas R7 7700 a oni su cjenovno isti... Ako si na 40% mislio tipa 7800x3d, to su dva razlicita ranga.. kao da usporedjujes G7 1.6tdi sa G7 R...

4 godine
Intel Club (opća tema o procesorima)

Intel i5 14600k duplo jeftiniji CPU

Amen.

Kad volite naći Chat GPT da vam objasni, izvolite;

AI pregled
The Intel Core i5-14600K is generally a slightly faster gaming CPU than the AMD Ryzen 7 7800X3D, particularly at higher resolutions and with more demanding games. However, the Ryzen 7 7800X3D excels in power efficiency and can be a better choice for those prioritizing lower power consumption and potentially better performance in specific titles due to its larger L3 cache.
Here's a more detailed breakdown:
Intel Core i5-14600K:
Pros: Generally faster in gaming, especially at higher resolutions (1440p and 4K) and with more demanding titles.
Cons: Can be less power efficient than the 7800X3D.
AMD Ryzen 7 7800X3D:
Pros:
Excellent power efficiency, potentially leading to lower power consumption and cooler temperatures. Strong performance in many games, particularly those that benefit from the large L3 cache.
Cons:
Slightly less overall performance than the 14600K in some gaming scenarios.
In essence:
If you prioritize maximum performance in gaming and don't mind slightly higher power consumption, the i5-14600K is a good choice.
If you want a balance of good gaming performance, lower power consumption, and potentially better performance in specific titles, the Ryzen 7 7800X3D is a strong contender.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 14:40 (Zaporožac).
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina

"The Intel Core i5-14600K is generally a slightly faster gaming CPU than the AMD Ryzen 7 7800X3D, particularly at higher resolutions and with more demanding games." brate @Zaporožac, kad ovo postaš u današnje doba gdje se sve zna, onda stvarno ne znam što bi se trebalo dalje diskutirati. Pa mislim, jesi ti to stvarno postao pored 768 tisuća pravih testova??? 

itomic009
11 godina

ČETGPT je prikriveni intelovac

4 godine

e..

合気道 五段
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
itomic009 kaže...

"The Intel Core i5-14600K is generally a slightly faster gaming CPU than the AMD Ryzen 7 7800X3D, particularly at higher resolutions and with more demanding games." brate @Zaporožac, kad ovo postaš u današnje doba gdje se sve zna, onda stvarno ne znam što bi se trebalo dalje diskutirati. Pa mislim, jesi ti to stvarno postao pored 768 tisuća pravih testova??? 

Ne znam što ti je smiješno ?

Pa, ibme prvi koristi AI i kopira podatke koje mu ovaj izbaci.

Tako i meni.

Znači, oni podaci koje vam CHAtgpt izbaci, a sviđaju vam se su super, ostali ne..

Daj budi čovik, kontroliši se. 

Gledam na igrama, nešto malo brži, do 5% u igrama je taj cpu kojemu ni ime neću reći, od fenomenalnog i5 koji rastura taj dječji procesorčić u ozbiljnim zadacima.

Ljudi smo odrasli, neki imamo i unuke, pa ne možeš stalno gledati koliko ti je cPU bolji u igrama, a već si zreo čovjek.

Imaš sigurno bar 45 godina.

Nisu igre više za tebe.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 14:57 (Zaporožac).
16 godina

i5-14600K je dobar izbor...da kupujem tražio bi primjerak proizveden u Irskoj na dobrom silikonu 

Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine
forumaš kaže...

i5-14600K je dobar izbor...da kupujem tražio bi primjerak proizveden u Irskoj na dobrom silikonu 

Nema Petka da ti nađe takav.

合気道 五段
14 godina
Zaporožac kaže...
itomic009 kaže...

Ne znam što ti je smiješno ?

Pa, ibme prvi koristi AI i kopira podatke koje mu ovaj izbaci.

Tako i meni.

Znači, oni podaci koje vam CHAtgpt izbaci, a sviđaju vam se su super, ostali ne..

Daj budi čovik, kontroliši se. 

Gledam na igrama, nešto malo brži, do 5% u igrama je taj cpu kojemu ni ime neću reći, od fenomenalnog i5 koji rastura taj dječji procesorčić u ozbiljnim zadacima.

Ljudi smo odrasli, neki imamo i unuke, pa ne možeš stalno gledati koliko ti je cPU bolji u igrama, a već si zreo čovjek.

Imaš sigurno bar 45 godina.

Nisu igre više za tebe.

"Kontrolišem" se ja dobro, inače bi pizdio vamo kao neki ili ne bi ni bio na forumu s obzirom kako se većina rasprava razvije.  Ako se gleda koji cpu je bolji za igre, "hands down", onda su to AMD X3D modeli Ryzen 7 9800X3D i 7800X3D. I tu nema apsolutno nikakve dileme, ni rasprave, sve jasno na tri milijuna testova. Znači, tu se nema što raspravljati, osim ako si trol ili si doslovno u zabludi.

Ako hoćeš pričati koji je bolji "deal" za igre ili nešto drugo specifično, e tu se ima što raspraljvati i tu Intel ima svoje adute.  

Nadam se da su ti ta dva segmenta kao takva jasna, da sad i to ne treba objašnjavati. 

itomic009
13 godina

Jel vi ljudi shvacate da se Chat GPT jednostavno NE MOZE koristiti za ovakve stvari? On uzima podatke s Stjepanjevog portala UserBenchmark kao relevantne, enough said. I stalno izbacuje takve izmisljotine da to nisu istine, sto je svakom s 0.1% znanja jasno, al svakodnevno kopirate te gluposti kao cinjenice... Shvatite da je jebeni AI glorified google trazilica koja malo drukcije prezentira nadene podatke, al ne zna shvatit sta su lazi i gluposti a sta je istina...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina

Zaporožac troler brutala i fanboy extrem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 16:03 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
forumaš kaže...

Di je to dobar izbor, to je izbor samo za "ljude koji ne planiraju upgrade i za specifične potrebe za one koji nemaju para." 

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 16:24 (Cryogenic).
3 godine
protjeran
SilomPrilika kaže...

Kolega, AMD košta, nije to budget brend kao Intel.

kako za koga

https://www.newegg.com/intel-xeon-6980p/p/N82E16819118532

16 godina
Ctune kaže...
SilomPrilika kaže...

kako za koga

Odličan silikon.

16 godina

kolega, silikon ide di treba

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Ctune kaže...
SilomPrilika kaže...

kako za koga

Besmislen pokraj duplo jeftinijeg i jačeg epyca.

3 godine
protjeran

da, jednog koristi NASA i CERN a drugog amateri

kad salju kakvu appolo misiju negdje , ne mogu ovisiti o kinezima :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 17:01 (Ctune).

0 0 hvala 0
16 godina
Ctune kaže...

e vidiš sad si konačno pogodio u sridu

zato je USA u stanju pokrenut WWIII protiv Kine ak se ugrozi Tajvan i proizvodnja chipova za USA tržište o kojem ovise Nvidija, Apple, AMD i Intel

Toliko su tehnolški postali drugorazredni i ovisni da ih hvata panika.

the u.s. department of commerce has awarded intel up to $7.86 billion in direct funding through the u.s. chips and science act to advance intel's commercial semiconductor manufacturing and advanced packaging projects in arizona, new mexico, ohio and oregon.Nov 26, 2024

Intel bi bez ovih narodnih donacija stavio ključ u bravu.

Sve u svemu trebamo konkurentan Intel. AMD je postao proizvođač za bogate....ak ostanu dominantni bit će još gluplje graditi gaming PC

16 godina
Ctune kaže...

Dvostruko besmislen.

12 godina
forumaš kaže...

the u.s. department of commerce has awarded intel up to $7.86 billion in direct funding through the u.s. chips and science act to advance intel's commercial semiconductor manufacturing and advanced packaging projects in arizona, new mexico, ohio and oregon.Nov 26, 2024

Intel bi bez ovih narodnih donacija stavio ključ u bravu.

ondak malo spomeni i kako je tsmc uopće došao u priliku da konkurira

njih je, skupa sa desetak drugih tech firmi, osnovala država, dala im zemljište i infrastrukturu, osnovala posebne znanstvene institute za razvoj, usmjerila kompletno školstvo i ekonomiju u tom smjeru, u čemu su im masovno pomagali ameri, pa onda izvršili privatizaciju/dokapitalizaciju također uglavnom kroz američke fondove i da zapnu, tajvan bi napravio isto što i ameri sa intelom

ništa nije crno bijelo, a osim toga ameri ne subvencioniraju isključivo intel, nego i tsmc i samsung, ne puno manjim iznosima

TSMC received $6.6 billion in direct funding and $5 billion in low-cost loans through the CHIPS Act to build a foundry in Arizona

The US Department of Commerce awarded Samsung Electronics (Samsung) up to $4.745 billion in direct funding under the CHIPS Incentives Program

16 godina

Dobro si to spomenuo ..ak će intel fabovi poslovati na jednakom principu, da štancaju chipove za sve uključujući i amd, onda je to sve ok

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Zaporožac kaže...
forumaš kaže...

Nema Petka da ti nađe takav.

Zadnje sto pamtim Petka, rokao je r9 5900x u eco-modu i gledao jezgre i dretve u task manageru!!!

Volio je samo, prave, velike jezgre.

scion of the storm
4 godine
itomic009 kaže...
"Kontrolišem" se ja dobro, inače bi pizdio vamo kao neki ili ne bi ni bio na forumu s obzirom kako se većina rasprava razvije.  Ako se gleda koji cpu je bolji za igre, "hands down", onda su to AMD X3D modeli Ryzen 7 9800X3D i 7800X3D. I tu nema apsolutno nikakve dileme, ni rasprave, sve jasno na tri milijuna testova. Znači, tu se nema što raspravljati, osim ako si trol ili si doslovno u zabludi.Ako hoćeš pričati koji je bolji "deal" za igre ili nešto drugo specifično, e tu se ima što raspraljvati i tu Intel ima svoje adute.  

Nadam se da su ti ta dva segmenta kao takva jasna, da sad i to ne treba objašnjavati. 

Meni je sve jasno.

Nije mi jasno kad se ovdje glorificira AMD kao najbolji cpu za sve, što većina piše.

Morate shvatiti da većina ljudi ne koristi CPU za "igrice", već za ozbiljan rad, a Intel je odličan za oboje, a jeftin je.

Posebno smeta kad tu neki aMD troleri ganjaju ryzen 3600 ili malo jači 5600, a pričaju o procesorima koji koštaju 700€

Dečki, ne ide to tako.

Evo Ibmeta zovem da napravi test na Cinebencu 23, pa ću ja napraviti, da vidimo tko ima bolji cPU.

Neće .

Zašto neće.

Zato što se nema s čim natjecati.

To je kao da ja pričam o Bugatti Chironu čovjeku koji ga ima, a ja vozim Zaporošca. 

dery kaže...

Zaporožac troler brutala i fanboy extrem.

Hrvatski jezik ne poznaje slovo X

Moram i ovdje predavati hrvatski pravopis i gramatiku.

Ekstrem , a ne extrem.

Istina je surova i boli, znam, no pomoći vam ne mogu, ako si sami ne pomognete. 

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 21:40 (Zaporožac).
12 godina
forumaš kaže...

Dobro si to spomenuo ..ak će intel fabovi poslovati na jednakom principu, da štancaju chipove za sve uključujući i amd, onda je to sve ok

to im je u planu već neko vrijeme - tako su pisali u službenim planovima koje predstavljaju dioničarima i javnosti, no očito imaju problema sa fabovima

16 godina
Zaporožac kaže...

Evo Ibmeta zovem da napravi test na Cinebencu 23, pa ću ja napraviti, da vidimo tko ima bolji cPU.

Neće .

Zašto neće.

Mogu ti ja okinuti ako hoces i sa 9800X3D  i sa 14700K.

Ali bas i nema smisla...

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine
suspendiran
Mauro kaže...
Zaporožac kaže...

Neće .

Zašto neće.

Mogu ti ja okinuti ako hoces i sa 9800X3D  i sa 14700K.

Ali bas i nema smisla...

naravno da nema smisla, ovdje se traze realne usporedbe no crveni su sad poceli masovno koristiti čatgpt jer kao sto vidis od njih samih bas i nema neke koristi vjerovatno niti neznaju kako se mjeri 1%low i sl a niti imaju adekvatan hw

6 tjedana
protjeran
Boris grozni kaže...

naravno da nema smisla, ovdje se traze realne usporedbe no crveni su sad poceli masovno koristiti čatgpt jer kao sto vidis od njih samih bas i nema neke koristi vjerovatno niti neznaju kako se mjeri 1%low i sl a niti imaju adekvatan hw

Ja se pouzdam u tatu Jensena, on zna najbolje koji procesor za gaming uzeti:

16 godina

Evo što kaže AI pogonjen nvidia chipovima proizvedenih na Tajvanu.

Moj PC  
2 2 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice