Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.251
|
čitano: 3.050.355
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
4 godine
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
ZGamer kaže...

Must have za nas profiće,mora da je deda prije nas gledao te rezultate 

Svakako sine, svakako.

Za obradu glazbe, videa, ponajbolje (odnos cijene vs brzine) što se može kupiti od Intela je i7 14700k.

A možeš se i naigrati kada imaš vremena.

Temperature CPU-a odlične, naponi super (malo se tvika bios i voila), i budeš bezbrižan s tzv. "degradatorima"

Podesio max napon na 1.4, a u ni jednom stres testu nije prešao 1.34 v još sam neke stvari podesio, no to je samo za Intelaše 13 i 14 kategorije.

*IA aC Loadline

*SVID BehaviorEnchancement

*IA CEP

*SA CEP

*IA TDC Current Limit

*CPU Vcore Loadline Calibration

Ima još nekih preinaka na max naponu u Turbo modu, no ne bih se previše hvalio. 

合気道 五段 Mir, mir, nitko nije kriv.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2025 13:35 (Zaporožac).
4 godine
suspendiran
Zaporožac kaže...
ZGamer kaže...

Must have za nas profiće,mora da je deda prije nas gledao te rezultate 

Svakako sine, svakako.

Za obradu glazbe, videa, ponajbolje (odnos cijene vs brzine) što se može kupiti od Intela je i7 14700k.

A možeš se i naigrati kada imaš vremena.

Temperature CPU-a odlične, naponi super (malo se tvika bios i voila), i budeš bezbrižan s tzv. "degradatorima"

Jel urla kod pocetnog loada to zracno hladenje kod tebe? 

4 godine
Boris grozni kaže...

Imam tekuće hlađenje, ali svakako malo zaurla kad se pokrene računalo i brzo stane.

No, na ovoj ploči mi se to događalo i s 12700K, tako da je do Asusice.

Na MSI ploči ne. 

Vidi, nisam ni stavio tekuće pod Moj pisi, saće ga stavim

合気道 五段 Mir, mir, nitko nije kriv.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2025 13:46 (Zaporožac).
4 godine
suspendiran
Zaporožac kaže...
Boris grozni kaže...

Imam tekuće hlašenje, ali svakako malo zaurla kad se pokrene računalo i brzo stane.

No, na ovoj ploči mi se to događalo i s 12700K, tako da je do Asusice.

Na MSI ploči ne. 

Vidi, nisam ni stavio tekuće pod Moj pisi, saće ga stavim

Ma dogada se na svemu prevelika je to razlika od idlea-load, ja sam uzeo aio cisto da to maksimalno umanjim to me oduvijek zivciralo pogotovo ako je hladenje po defaultu s nesto vise db!

16 godina
Zaporožac kaže...

Podesio max napon na 1.4, 

Kako si podesio max napon na 1.4V? Ograničio? Koja je to postavka?

Inace Asus je poznat da voli overvoltat spontano, nadam se da imas zadnji bios a Vcore 1.4V je svakako previše za svaki 13 i 14gen. ukoliko ne misliš debelo OC i dobro hladit, znaci bolja Z ploca. Pusti price ovih sa reddita koji furaju "Save" na 1.45V, to su sada degradirani momci a prave se glupi, nisu znali sta rade, cpu degradirao sam od sebe, sve stock..

.

4 godine
bik kaže...
ako si podesio max napon na 1.4V? Ograničio? Koja je to postavka?

Inace Asus je poznat da voli overvoltat spontano, nadam se da imas zadnji bios a Vcore 1.4V je svakako previše za svaki 13 i 14gen. ukoliko ne misliš debelo OC i dobro hladit, znaci bolja Z ploca. Pusti price ovih sa reddita koji furaju "Save" na 1.45V, to su sada degradirani momci a prave se glupi, nisu znali sta rade, cpu degradirao sam od sebe, sve stock..

.

IA VR Voltage Limit. -1400

Nisam to našao na Redditu, već na You tube. Lik je vrhunski znalac, ne voli se slikati, ne sere, ne reklamira, samo super objašnjava. Malo je još takvih. Taj limit je preporučio dok još nije izašao najnoviji update microcodea. Uputa je iz 12 mj 2024.

1.4v nije previše, dokazano.

Degradiranim procesorima je napon udarao od 1.5 do 1.8v

Meni s novim Biosom ni ne ide preko 3.0V i sa osam jezgri na 5.488 je na 2.6 V

Nisam taj CPU ni htio kupiti dok nije izašao najnoviji bios za moju ploču 1820 (0x12F) koji je riješio probleme za "normalne" korisnike koji ne overclockaju.

Prvih osam jezgri idu do 5.488 GHz, a "pomoćne" na 4200-4400 GHz.

合気道 五段 Smrt fašizmu ! Sloboda ukrajinskom narodu !
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2025 1:15 (Zaporožac).
16 godina

Nece degradirat, casna pionirska s pecatom 

Opet ne kuzim logiku za stock cpu i B plocu dizat napon?!  

Od Adlera je zakon vec uklesan u beton; Undervolt dokle ide a OC po volji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2025 20:39 (bik).
4 godine
bik kaže...

Zato sam kupio novu ploču (pod moj pc).

Zašto bi sad degradirao ?

Svi na svijetu su degradirali i nitko više ne kupuje intel 13 i 14 gen. ?!

Ti si s tom vrhunskom matičnom digao i5 samo na 5.6 GHz ?!

Boris Grozni to ne vozi ispod 6.1 GHz s pločom od 200€ 

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2025 1:11 (Zaporožac).
16 godina
Zaporožac kaže...
bik kaže...

Zato sam kupio novu ploču (pod moj pc).

Zašto bi sad degradirao ?

Svi na svijetu su degradirali i nitko više ne kupuje intel 13 i 14 gen. ?!

Ti si s tom vrhunskom matičnom digao i5 samo na 5.6 GHz ?!

Boris Grozni to ne vozi ispod 6.1 GHz s pločom od 200€ 

Zasto bi degradirao? Zbog sira. Ocito nisi bas upucen u temu koju je i sam intel priznao te hitno ogranicio napone za 13/14gen, produzio jamstvo, prestao proizvoditi i reklamirati procesore da idu npr na 6.2 kao i9 14900KS koji je po izlasku povukao skoro 400W sa 1.44V ali je isao na 6.2, naravno ubrzo degradirao. Sada isti nece preko 5.7 out of the box. Zašto, zbog sira.

Nakon mog posta si otrcao u trgovinu po Z plocu? To mi smdri na Spanja i njegov kompleks manje vrijednosti, cekaj on ti je uzor ili si ti ON sa svojim 99tim multy accountom? 

Lik je jedva odrvrtio CB bench na 6.1 sa previše napona samo da se tu na forumu neznalcima dokaze pa makar cpu crko a ti to pušiš? 

Stvarno je jako nelogicno K cpu staviti na B plocu i dizat mu napon pa i da ne postoji problem oko nestabilnosti i degradacije, samo bezveze griješ cpu.

4 godine
bik kaže...
Zasto bi degradirao? Zbog sira. Ocito nisi bas upucen u temu koju je i sam intel priznao te hitno ogranicio napone za 13/14gen, produzio jamstvo, prestao proizvoditi i reklamirati procesore da idu npr na 6.2 kao i9 14900KS koji je po izlasku povukao skoro 400W sa 1.44V ali je isao na 6.2, naravno ubrzo degradirao. Sada isti nece preko 5.7 out of the box. Zašto, zbog sira. Nakon mog posta si otrcao u trgovinu po Z plocu? To mi smdri na Spanja i njegov kompleks manje vrijednosti, cekaj on ti je uzor ili si ti ON sa svojim 99tim multy accountom? Lik je jedva odrvrtio CB bench na 6.1 sa previše napona samo da se tu na forumu neznalcima dokaze pa makar cpu crko a ti to pušiš? 

Stvarno je jako nelogicno K cpu staviti na B plocu i dizat mu napon pa i da ne postoji problem oko nestabilnosti i degradacije, samo bezveze griješ cpu.

Baš si zabavan i smiješan, omiljen u društvu zbog neupitnog humora.

Sve oko Intela 13 i 14 gen. je poznato.

Ploču sam promijenio, ne zbog "tvog posta" (koji narcizam), kompleksa manje vrijednosti, već zbog toga što je desetak dana bila već u prodaji, a ovakav cPU zaslužuje kvalitetniju ploču. Na ovoj ploči je bio 12700KF.

Nisi baš ni bistar kad ovo za Borisa nisi skontao da je zafrkancija na njegov račun. Iako, boki je dobar lik, a svi mi imamo nekakve mane, nitko nije savršen i ne znam zašto ga ponižavati.

Osim toga, moj novi račun je provjeren kod moderatora (početkom corone) jer sam imao acc Tony Soprano i godinama nisam bio prisutan na forumu, ne baniran. Imao sam 20 mailova od gmaila i yahoo za koju sam većinu izgubio pristup, pa tako i za Bug forum.

i9 14900 KS se prodaje masovno i dan danas, dovoljno je pogledati prodaju kod nas, u Njemačkoj, Austriji, na Amazonu. 

Tko je napisao da dižem napone na "B" ploči ?! kad sam ti napisao da ploča sama sad ne dozvoljava napon veći od 2,6 v max za osam jezgri na 5,488 GHz

Išla je max do 3.2 v dok nisam pravilnim podešavanjem od pametnog čovjeka podesio postavke da ne ide ni na 3 v. Temperature max 76c, fantazija.

Kako mi se to bezveze grije cPU ?

1.4 v je ograničenje koje je postavio profi čovjek da ne bi bilo povremenih peakova na veće napone.

Gadno je ovo sunce kad udari u glavurdu, aj mali na kupanje, vruće je. 

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2025 11:35 (Zaporožac).
16 godina

Koje nebuloze, ali hej i ja sam se šalio, zar nisi skonto sarkazam?!

Cool ste likovi obojica trojica koliko god vas ima 

17 godina
Zaporožac kaže...
i9 14900 KS se prodaje masovno i dan danas, dovoljno je pogledati prodaju kod nas, u Njemačkoj, Austriji, na Amazonu. 

Tko je napisao da dižem napone na "B" ploči ?! kad sam ti napisao da ploča sama sad ne dozvoljava napon veći od 2,6 v max za osam jezgri na 5,488 GHz

Išla je max do 3.2 v dok nisam pravilnim podešavanjem od pametnog čovjeka podesio postavke da ne ide ni na 3 v. Temperature max 76c, fantazija.

1.4 v je ograničenje koje je postavio profi čovjek da ne bi bilo povremenih peakova na veće napone.

Ako je to tebi masovna prodaja, ja onda fakat ne znam kak bi nazval prodaju raznih AMD procesora.

Kratko i jasno za Intel Desktop, jad ili bijeda ili mizerija u odnosu na razgrabitis koji vlada na AMD strani.Kud ti gledaš gdje, as ti gospe pa brojkama koje imaš fučkaj ga sad kod Švaba je na Intel 1700 socketu najprodavanjji i7 12700K=niti 13 000 tisuča prodanih.Na drugoj strani samo AM5 socket, usporedba je bolno apsurdna fučkaj ga sad.

https://www.mindfactory.de/Hardware/Prozessoren+(CPU)/INTEL+Desktop/Sockel+1700.html

https://www.mindfactory.de/Hardware/Prozessoren+(CPU)/AMD+Desktop/Sockel+AM5.html

Amazon baš i nema vrlo točne izlistane brojke prodaje, ali nema niti potrebe sve vidimo nismo čoravi.Ako klikneš na recimo R7 7800X3D, dobiš podatak da su u zadnjem ili prošlom mjesecu prodali "samo 5000+ komada".

https://www.amazon.com/Best-Sellers-Computer-CPU-Processors/zgbs/pc/229189

AMD,........is that Epyc or what?
5 tjedana
protjeran
rambox kaže...

Ako je to tebi masovna prodaja, ja onda fakat ne znam kak bi nazval prodaju raznih AMD procesora.

Kratko i jasno za Intel Desktop, jad ili bijeda ili mizerija u odnosu na razgrabitis koji vlada na AMD strani.Kud ti gledaš gdje, as ti gospe pa brojkama koje imaš fučkaj ga sad kod Švaba je na Intel 1700 socketu najprodavanjji i7 12700K=niti 13 000 tisuča prodanih.Na drugoj strani samo AM5 socket, usporedba je bolno apsurdna fučkaj ga sad.

https://www.mindfactory.de/Hardware/Prozessoren+(CPU)/INTEL+Desktop/Sockel+1700.html

https://www.mindfactory.de/Hardware/Prozessoren+(CPU)/AMD+Desktop/Sockel+AM5.html

Amazon baš i nema vrlo točne izlistane brojke prodaje, ali nema niti potrebe sve vidimo nismo čoravi.Ako klikneš na recimo R7 7800X3D, dobiš podatak da su u zadnjem ili prošlom mjesecu prodali "samo 5000+ komada".

https://www.newegg.com/d/Best-Sellers/Desktop-CPU-Processor/s/ID-343/Page-1?srsltid=AfmBOoq21IQYurXO2oTknsgLQ2bh_DyiG7X7fpXSjWkvWwQkPPtrcC-D  Ovdje možemo vidjeti Intel u top 10, no top 5 zauzima AMD . 14900ks je na 54 mjestu, a 14900k na 18 .

14 godina
rambox kaže...
Zaporožac kaže...

rambox 

Daj ne laži guze bi dao za AMD. Pašu ti samo podaci koji ocrnjuju INTEL. Podvuci si to sa crvenim.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 17:56 (hummer0).
4 godine
rambox kaže...

Ti si jako naporan, gori od Bika, pa se ni s tobom ne bi raspravljao.

Znam da si davao glavu za aMD kad je još prodavao ono smeće FX.

I ti, uzmi gaće, pa na kupanje.

Prije toga, izvadi tvoj AMD pa tamo na Cinebench temu, da vidimo kako AMD gazi.

Mome mogu prismrditi i pobijediti ga samo dva AMD CPU-a od po 650-700€, a moj je na Amazon es koštao 320€

Stavio Eddia Van Halena na profilnu, pa misli da svira kao on 

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 23:28 (Zaporožac).
11 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Degradiranje cijene kroz godinu

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

AMD 9950X u samo pola godine, ako ćemo tom logikom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

AMD za 7 meseci izgubio 15% cene (zapravo, launch AMD-ovog proca je bio u 8. mesecu, tako da skoro godinu dana za pad od tih 100-tinak $ ispod MSRP-a), Intelov model za 12 meseci izgubio 30%. Smrt grafikonima kojima Y osa ne počinje od nule. 

Nego, to je i normalno, taj Intel je na tržištu 1,5 - 2 godine, a AMD skoro godinu (a launch price cele generacije im je bio nešto "jači"), to što su grafe poludele i em su cene eksplodirale, em ne padnu ni kad izađe naredna generacija, nego nove samo budu još skuplje, je druga stvar.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
Mno kaže...

AMD 9950X u samo pola godine, ako ćemo tom logikom.

Ne zanima me ta logika jer sam na 1700 socketu,ali možda nekoga i to razveseli

7 godina

Razumjem da svako svojega konja hvali, ali ne kontam potrebu hvalit svog AMD konja na Intel temi? Al vam je toliko dosadno u AMD temi ili je to samo nekakva bolesna potreba kurč....a i tamo to nemožete radit? Čak ako je i AMD marginalno bolji u gejmingu i hardcore gejmeri nabijaju igre možda par sati na dan dok večina igra par sati na tjedan (ili manje) i iskreno veeeeelikoj večini tih par fps više par sati na tjedan ne znači ništa, jer je za opako nabijanje igara još uvijek najbitnija stvar grafulja.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Kratko si na forumu, oduvijek je gaming kruna ovdje bila najbitnija.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
Mozda i nije sve tako crno s refreshom ako bude ovako kao s mobilnim procesorom☺️, zvuci pozitivno🤷
https://wccftech.com/core-ultra-5-245hx-demolishes-i5-14500hx-by-38-in-passmark-multi-threaded/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kad ubace 3d keš možemo pričati o povratku. Maknu male jezgre i puno 3d keša.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
forumaš kaže...

Kad ubace 3d keš možemo pričati o povratku. Maknu male jezgre i puno 3d keša.

cache ide gore svakako uz novi hybridni dizajn, male jezgre su se pokazale odlicnima za workload tako da tu nema govora o tome jer je to prakticki arm cpu dakle efikasno, dovoljno jako s malom potrosnjom, sad samo cekamo finalni produkt no prije 2026 nebudemo to vidjeli.
AMD ce u meduvremenu izbaciti novu seriju procesora time ce vjerovatno uzeti titulu najbolji u svemu pa se onda nadamo s novom serijom opet toalnoj pomutnj i borbom u gaming segmentu!m2c

16 godina

za gamig su male jezgre neupotrebljive, tak da me ne zanimaju. Zanimaju me normalne jezgre + keš.

7 godina

Upravo uboa kolegi 14600K za 180 ojra na Amazonu za Prime Day prošli tjedan - ako mene pitaš odličan "bang for buck" - nisam još uspio nač AMD koji bi mi dao i blizu isto za te pare!

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 tjedana
protjeran
nikonja kaže...

Upravo uboa kolegi 14600K za 180 ojra na Amazonu za Prime Day prošli tjedan - ako mene pitaš odličan "bang for buck" - nisam još uspio nač AMD koji bi mi dao i blizu isto za te pare!

Kolega, AMD košta, nije to budget brend kao Intel. Drago mi je da je Intel tamo gdje pripada, u budget segmentu, i drago mi je da si uspio za te novce ubosti taj procesor. CPU segment je fino popunjen: za one koji imaju para je AMD, dok za one s ograničenim budžetom postoji Intel i svi sretni. 

16 godina
nikonja kaže...

Istina za te pare nema bolje i to je takva cijena jer ih nitko ne kupuje. Serija 14 je na lošem glasu ostaje im jedino spuštaj cijenu. Taj još može na zračni hladnjak tako da dobar skroz.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
16 godina
dery kaže...
nikonja kaže...

Istina za te pare nema bolje i to je takva cijena jer ih nitko ne kupuje. Serija 14 je na lošem glasu ostaje im jedino spuštaj cijenu. Taj još može na zračni hladnjak tako da dobar skroz.

I 14700K ide pod zracnim hladjenjem bez problema i niti da prismrdi thermal throttlingu.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
7 godina
SilomPrilika kaže...
nikonja kaže...

Kolega, AMD košta, nije to budget brend kao Intel. Drago mi je da je Intel tamo gdje pripada, u budget segmentu, i drago mi je da si uspio za te novce ubosti taj procesor. CPU segment je fino popunjen: za one koji imaju para je AMD, dok za one s ograničenim budžetom postoji Intel i svi sretni. 

Kako kjuuut kad si opravdavaš 40% veču cijenu za 3% veče performanse....

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice