kod mene i5 14500 plese 3-8w u idlu
intel ftw
kod mene i5 14500 plese 3-8w u idlu
intel ftw
To je zapravo dosta puno, moj AMD u gamingu troši 3W.
To je onda stvarno najbolji AMD gaming procesor, a ne 9800X3D koji kod mene u idle trosi preko 20W...
moj vulgaris na 5W
intel ftw
Je a kad 14900k zapali kuću u loadu onda potrošnja nije bitna jer to nije laptop.
Btw. kada sam se "žalio" da am5 cpu troši mnogo u idleu naspram intela rekli su mi amdejci da kenjam bez veze i da radije gledam kakav je u loadu jer to se jedino računa.
intel ftw
Je a kad 14900k zapali kuću u loadu onda potrošnja nije bitna jer to nije laptop.
Btw. kada sam se "žalio" da am5 cpu troši mnogo u idleu naspram intela rekli su mi amdejci da kenjam bez veze i da radije gledam kakav je u loadu jer to se jedino računa.
Ak cemo gledat klasicno koristenje cpua, a to je u vecini slucajeva gejming, potrosnja se krece 50-90w, opet ovisi o igrama, mozda mi se to cini, al nekak mislim da u idleu 13600k manje trosi neg 12400f.
Ovi koje vele da je load bitniji, ak cu govorit iz svog iskustva onda je proc vecinom u idleu, load je mozda 30tak% ak gledamo gejming gdje se vidi njegova
potrosnja koja je i dalje u razumnim okvirima, naravno prijasnji 12400f kojeg sam imao, gejmanje max.u loadu je bilo 50+w, dok je kod 13600k ipak to veca cifra al potonji je ipak i kudikamo jaci tj brzi proc.
Sto se tice amd i njegovog idlea koji je u odnosu na intel dost veca potrosnja.
Nego, vi koji imate 13600k, kolko ste uspjeli izvuci max.takt proca na stock naponu?
Znači idle je sad najbitniji ajd da čujem i takve budalaštine. Ultimate mašine se sklapaju uz cpu sa 100jezgri uglavnom idla. Pc se pali i camp fire na desktopu umjesto kamina kad nemate za drva ili struju. Ako niste znali možete to i sa athlonom ili celeron ispali bi pametniji kad se mjeri idle
Ak cemo gledat klasicno koristenje cpua...
Trebalo bi gledati kako ga tko koristi, kod mene primjerice PC radi 24/7, bitnija mi je potrošnja u idleu jer PC veliku većinu vremena i provede u idleu, nekome tko ga upali samo kad nešto radi bitnija je potrošnja u loadu, imo.
Adrenalin vs HWInfo
Bila je rasprava već o ovome, možda i tu na forumu, HWinfo i ostali programi uzimaju mjerenja na railu s ploče, pa onda ovisno kad je semplirano dobivaju neobične brojke, jer VRM mijenja stalno duty cycle da bi se prilagodio promjeni loada.
Tak da bi Adrenalin trebao biti točan (ako uzima podatke drito iz čipa, tj. CPU/GPU).
Adrenalin vs HWInfo
Bila je rasprava već o ovome, možda i tu na forumu, HWinfo i ostali programi uzimaju mjerenja na railu s ploče, pa onda ovisno kad je semplirano dobivaju neobične brojke, jer VRM mijenja stalno duty cycle da bi se prilagodio promjeni loada.
Tak da bi Adrenalin trebao biti točan (ako uzima podatke drito iz čipa, tj. CPU/GPU).
Moze biti, nisam to pratio bas
Ali onda kad se bas usporedjuje ne moze se koristiti Adrenalin jer ga Intel/Nvidia konfiguracije bas ne koriste
Zato je HWinfo "univerzalan"
A jel Nvidia ima mjerač u svom control centru, i Intel?
Mislim, bilo bi logično da imaju (premda me ne bi čudilo da nemaju, pogotovo Nvidia).
Onda se to usporedi.
HWinfo podaci su većinom bezvezarije, osim onih koji su baš standardizirani u OS-u.
Ak cemo gledat klasicno koristenje cpua...
Trebalo bi gledati kako ga tko koristi, kod mene primjerice PC radi 24/7, bitnija mi je potrošnja u idleu jer PC veliku većinu vremena i provede u idleu, nekome tko ga upali samo kad nešto radi bitnija je potrošnja u loadu, imo.
Meni je PC upaljen od 07:00, pa do ponoci+
Vecinu vremena provede idlajuci ili na light loadu (surfanje po netu i slicno). Gaming mozda sat-dva i to u danu kada se bas igram :)
Čekajte ljudi pc vam je upaljen 24/7 idla,helouuu guys sleep mode exist can you believe it.
Meni je PC upaljen od 07:00, pa do ponoci+
Vecinu vremena provede idlajuci ili na light loadu (surfanje po netu i slicno). Gaming mozda sat-dva i to u danu kada se bas igram :)
Mogu reć da je slično i kod mene.
Htio bih se osvrnut na blaćenje intela, ako govorimo o gen 12/13/14, možda se potonji nije baš proslavio, al dvojac prije 14gen su se pokazali kao jako dobri, čak štoviše, odlični, pogotovo 13600k o kojem hvalospjeva ne nedostaje, a cijena intel vs amd je neck to neck. Vrijeme jeftinog hardvera je prošlo i to vrijedi za obje platforme, guranje jednog spram drugog, počinjem si pitanja postavljat, a dal je jedan bolji od drugog tolko da "gubitnika" mogu zaboravit? To je pitanje na pojedincima. Ak ćemo gledat, oba imaju putra na glavi a cjenovno su već probili granicu prihvatljivog, pogotovo ak se traži malo bolji proc i malo bolja ploča.
S druge strane, intelovom bahaćenju i nezainteresiranosti kao i mazanju očiju, došao je kraj, ovo malo dobrih procesora od intela su i dalje dobra kupnja, a što budućnost nosi za plave, tek treba vidit, volio bih da se probude, a dok je konkurencije onda je to dobro za krajnjeg tj potencijalnog kupca, znam samo da jedan proc dost košta, jel, kao sad je to IN, al cjenovno je jako upitan a bome ne opravdava tu cijenu, gledam iz perspektive običnog laika.
Čekajte ljudi pc vam je upaljen 24/7 idla,helouuu guys sleep mode exist can you believe it.
Sleep mode je aktivan, ali rijetko se desi da ne pomaknem misa tako dugo da se sleep aktivira
Kakva je situacija sa i5 14600Kf procesorom.....240e su i čine se kao relativno isplativa kupnja.....zagrijavanje/trotlanje, potrošnja?? Isplati li se uzeti naspram jednog 12400f koji bi uz to bio na Taichi z690 mbo sa otključanim BCLK pa bi se i mogao overklokati.....dajte neki brzinski osvrt drage kolege.....hvala!!
Kakva je situacija sa i5 14600Kf procesorom.....240e su i čine se kao relativno isplativa kupnja.....zagrijavanje/trotlanje, potrošnja?? Isplati li se uzeti naspram jednog 12400f koji bi uz to bio na Taichi z690 mbo sa otključanim BCLK pa bi se i mogao overklokati.....dajte neki brzinski osvrt drage kolege.....hvala!!
Nemam iskustva s njim, ali trebala bi to fina zvjercica biti za te novce. U gamingu vjerojatno tu negdje kao 13700k osim valjda kod igri koje bi mogle iskoristiti 2 extra P-corea na i7 ako takvih ima.
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-14600k/
Da li se isplati u odnosu na 12400F? A ovisi. 14600KF je neusporedivo brzi procesor od 12400F, a ti vidi da li ti se isplati razlika u cijeni.
Koliko vidim po ovom testu potrosnja i zagrijavanje su tu negdje oko 12700k, a meni su na mom 12700K potrosnja i zagrijavanje najmanja briga
Sto se tice amd i njegovog idlea koji je u odnosu na intel dost veca potrosnja.
Šta je veće?
Kod mene 5700X3D potrošnja u idle skoro u minusu
Adrenalin vs HWInfo
Pa normalno da vise vjerujem softverima koji su napravljeni za taj proizvod nego free 3th party app koja je u povijesti imala dosta slučajeva gdje očitava krive temperature, potrošnju i voltaže na različitom hardveru (što i nije čudno jer svaki komad hardvera od različitih proizvođača ima različite senzore i treba sve to softverski prilagoditi za jednu app).
Adrenalin i Ryzen Master pokazuju iste temp i potrošnju u idle-u.
Hvala na odgovoru, ako ima netko ko ga koristi neka zaurla na sav glas, danas ili naručujem ili ne....rekao sam da nebudem više isprobavao, no svrbi me da klincima nešto novo sastavim
Super, ako bude na prodaju javi mi takve imtele najviše volim.
Očito je u AMD temi dosada ili je samo želja za pljuvanjem po Intelu prevelika da se AMD fanboji odupru, jer evo gledam zadnje 4 stranice ovde su u biti AMD tema i ne Intel, a adminu je očito dosadno da zaustavi temu koja ne pripada ovde?
Ponekad čovjek pomisli kako je AMD altruistnična firma koja ne radi isključivo samo zbog dobiti nego više da pomogne običnom narodu.... a ne druga strana istog sranja zvan megakorporacije!
Ne volim baš Intel zbog nekadašnje nefer konkurencije i nelegalnih poteza, ali AMD čim je mogao, uskočio je na vlak "profitabilnosti" - čitaj deranja u premiumu.
Treba nam 3. igrač, ali on je jedino moguć u ARM obliku.
Očito je u AMD temi dosada ili je samo želja za pljuvanjem po Intelu prevelika da se AMD fanboji odupru, jer evo gledam zadnje 4 stranice ovde su u biti AMD tema i ne Intel, a adminu je očito dosadno da zaustavi temu koja ne pripada ovde?
Ponekad čovjek pomisli kako je AMD altruistnična firma koja ne radi isključivo samo zbog dobiti nego više da pomogne običnom narodu.... a ne druga strana istog sranja zvan megakorporacije!
AMDAMDAMDAMDAMDAMDAMDAMDAMDAMDAMDAMD A-EM-DE!!!!!!!
sorry kolega, ali tvoj kolega intelaš je pokrenuo temu da intel troši osjetno manje u idle-u nego konkurenti iz amd-a, uostalom ne može se pričati o jedinma a da se ne spominju drugi, to je kao da pričao o Barceloni a da ne spomeneš Real Madrid u bilo kojem kontekstu, to ti jedno bez drugog ne ide
p.s. spomene se Intel često i u ryzen temi (što je normalno) pa ne vidim da si tamo prosvjedovao zbog istoga
sorry kolega, ali tvoj kolega intelaš je pokrenuo temu da intel troši osjetno manje u idle-u nego konkurenti iz amd-a, uostalom ne može se pričati o jedinma a da se ne spominju drugi, to je kao da pričao o Barceloni a da ne spomeneš Real Madrid u bilo kojem kontekstu, to ti jedno bez drugog ne ide
p.s. spomene se Intel često i u ryzen temi (što je normalno) pa ne vidim da si tamo prosvjedovao zbog istoga
Posto sam ja pokrenuo da Intel trosi manje od AMD-a u idle-u brijem da ide mene, pa evo iz komponenti pod Moj PC:
Desktop:
CPU: Intel Core i7 12700K
GPU: Powercolor Radeon RX 7800 XT Red Devil
Laptop:
Dell G15 5515 Ryzen Edition
CPU: AMD Ryzen 7 5800H
GPU: Nvidia Geforce RTX 3060
Desktop koji sam nedavno slozio malom, nije pod Moj PC:
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
GPU: Zotac Nvidia RTX4070Ti Super
AMD = 3
Nvidia = 2
Intel = 1
Da, tipicno Intel fanboy...
I nisam pokrenuo "pricu", imam procesore kod sebe, pa ih mogu direktno usporediti, a ne palamuditi o stvarima koje sam procitao na raznim stranicama i prenositi okolo kao Sveto pismo, a da nisam sam isprobao.
I nisam pokrenuo "pricu", imam procesore kod sebe, pa ih mogu direktno usporediti, a ne palamuditi o stvarima koje sam procitao na raznim stranicama i prenositi okolo kao Sveto pismo, a da nisam sam isprobao.
Koji je smisao pokrenuti besmislicu. Ajd eto dokon pop i jariće krsti.Notlo je to pokrenuo prije tebe davno tako da nisi jedini pop krstitelj
Koji je smisao pokrenuti besmislicu. Ajd eto dokon pop i jariće krsti.Notlo je to pokrenuo prije tebe davno tako da nisi jedini pop krstitelj
Nemoj ti nama NotloB-a dirat, dobar je on
Posto sam ja pokrenuo da Intel trosi manje od AMD-a u idle-u brijem da ide mene, pa evo iz komponenti pod Moj PC:
Desktop:
Laptop:
AMD = 3
Nvidia = 2
Intel = 1
Prvo ne znam što si se ti našao uvrijedjen, ja tebe uopće nisam spomenuo u negativnom kontekstu, nego sam rekao da je "raspravu" oko potrošnje u idle-u pokrenuo kolega intelaš (aka Ti) i u tome nema ništa loše jer ovo i jestu teme za takve stvari.
Drugo ništa ja nisam linkao sa neta, screenove koje sam psotao su sa mog računala doma.
Treće Ryzen potrošnju gledaj u adrenalin softveru ili jos bolje ryzen masteru jer HWmonitor ima probleme s očitavanjem potrošnje/temp za Ryzena još od prve serije a ni dan danas ne radi kako spada.
Desktop:
Laptop:
AMD = 3
Nvidia = 2
Intel = 1
Prvo ne znam što si se ti našao uvrijedjen, ja tebe uopće nisam spomenuo u negativnom kontekstu, nego sam rekao da je "raspravu" oko potrošnje u idle-u pokrenuo kolega intelaš (aka Ti) i u tome nema ništa loše jer ovo i jestu teme za takve stvari.
Drugo ništa ja nisam linkao sa neta, screenove koje sam psotao su sa mog računala doma.
Treće Ryzen potrošnju gledaj u adrenalin softveru ili jos bolje ryzen masteru jer HWmonitor ima probleme s očitavanjem potrošnje/temp za Ryzena još od prve serije a ni dan danas ne radi kako spada.
Nisam uvrijeden nego mi bezveze etiketiranje intelas, a imam vise AMD-a nego Intela
Nemam dionice nijednog proizvodjaca, ne drzim niti jednog od njih koa "dobrog" jer cim imaju priliku svi samo gledaju kako da nam sto vide para uzmu, pa ne vidim zasto bi emocionalno bio vezan za bilo kojeg.
Kupim ono sto mi se u tom trenutku cini najoptimalnije.
Ja sam potrosnju u idle samo pokrenuuo zato jer cim se spomene Intel odmah se svi hvataju potrosnje i grijanja, moje iskustvo je sasvim drugacije, stovise 12700K na sada vec prapovijesnom 10nm procesu niti je rastrosan niti se grije.
Koristim HWinfo, a ne Adrenalin jer Adrenalin ne mogu koristiti za Intel, a HWinfo moze za oba, pa se bar moze usporediti. A nije ni Adrenalin bez mana, sjecam se u jednoj verziji drivera mi je pokazivao nekakve sulude idle potrosnje za graficku dok to nisu u slijedecoj verziji ispravili
Peace
A sad bez flejma - mene je osobno 9800X3D poprilicno razocarao sto se tice i potrosnje i grijanja. Zen5 hvale bas zbog efikasnosti, a ovaj je sve samo ne stedljiv i hladan. Idla na 40'C da sam vec bio poprilicno zabrinut da nisam nesto sje... kod nanosenja paste i montaze hladnjaka da bi skuzio po drugima da je to za njega normalno.