Non-K Haswell za 1800kn? Ne vrijedi te pare... i5 6600K @4.5ghz to mete bez problema..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nisam na kraju narucio ovaj printani jer ima neke razlikr u heatsinku pa ne radi na ivy bridgu. Bas jucer narucio sa Casekinga delid tool, Na ebayu uzeo coolabaratory ultra pro i grizly krynoaut. Ovaj tjedan bi trebalo stici. Ja sam postbank a case ima volksbank pa bi trebalo vjerojatno najkasnije sutra sjesti lova kod njim pa ce tek onda poslat. Razmisljao sam da sam nacrtam tool u 3d ali nemam bas iskustva u tome pa mozda dok dobijem ovaj tool onda mogu po njemu neke mjere uzeti. Za lijepljenje heatsinka uzmes superglue i stavis malo na cosak.
I sam narucujem sada iz casekinga delid tool,najsigurnije rijesenje...ako sam dobro shvatio,grizly je termalna pasta za izmedju hladnjak-cpu,a ultra pro je pasta za ihs?
Da, ovaj tjedan dok stigne ide moj i5 3570k na delid, da vidim kako ce ici. A vjerojatno cu kasnije i lapping heatsinka raditi. Moram nabaviti brusni papir. Dosta njih koristi loctite super glue lijepilo za heatsink, ali mislim da ce bilo koje biti sasvim ok. Mislim da svoj necu lijepiti, makar i dok zalijepis ide jako lagano dolje sa delid toolom.
ajde kad ces to raditi malo poslikaj pa stavi u temu od i5 ili neku drugu odgovarajucu!lp
Zasto bezveze davati novac za nesto nepotrebno??? Narocito ako je u pitanju to na sto ciljas. Jedino ako imas, go for it.
@stjepanj
I5 i obicni i7 imaju isti broj jezgri.
Odlucio sam se delidat scoj CPU i to cu uzet Delid tool,pa kasnije prodat,ovako mi je preriskantno.. neznam je li kolega Patrick_cro narucio tool od 3d printera pa da javi iskustva,no posto pise da ne podrzava ivy nebi ni htio riskirati.
Na delidanje sam se odlucio zato jer mi se sada ne isplati ici na novu konfu,ici cu tek nakon sto dode 7. generacija i ako ce ona biti neki skok u performansama,posto ovaj sada sve gura na max nema potrebe,jedino se grije ko vrag,pa eto,delid i vodeno.
Uglavnom,di nabavidi pastu za hlađenje i ljepljenje cpu-a nazad? imate neke preporuke,koji i gdje?
Delidanje je toliko jednostavno da ga može napraviti svatko tko je ikad mijenjao termo pastu na GPU/CPU za 15 min.
Trebaš škripac, Liquid Ultra/Pro pastu, plastičnu karticu, mali kist, rakiju/votku, štapiće za uši ili vatu i termo silikon.
Nakon skidanja poklopca ostruži silikon oko čipa i poklopca plastičnom karticom, obriši staru pastu rakijom/votkom,
stavi malo metalne paste na papir te umoči kist u nju i tanko nanesi na čip.
Silikon nanesi tanko na donji rub poklopca, vrati poklopac na čip, pritisni ga nečim težim i ostavi par sati da se suši.
Termo silikon možeš kupiti u lokalnoj željezariji ili trgovini Boje i Lakovi.
jesi radio delid? da znas da je tako jednostavno? Sta ako shebes proc od 2k kuna? Onda se mozes nabijat nogom u dupe. Jednostavnije ovo kupit pa prodas dalje ako to ne treba. Vidjeli smo svi mi te video tutoriale, dovoljno ti je malo nepaznje sa razorblade ili da malo jace lupis pa ode sve u klinac.
jesi radio delid? da znas da je tako jednostavno? Sta ako shebes proc od 2k kuna? Onda se mozes nabijat nogom u dupe. Jednostavnije ovo kupit pa prodas dalje ako to ne treba
Da nisam radio nebih ni pisao ništa. Ova metoda je puno sigurnija nego raditi skalpelom ili žiletom,
no ako se bojiš ili imaš novaca slobodno kupi kit.
Stvarno ne vidim čemu se stvara tolika strka oko delidanja.
Pa strka je u tome da ako malo shebes odu pare u vjetar, ajde da vidimo te tvoje radove delidanje i koji su procesori bili u pitanju? Stavio sam za sky i novije procesore onaj link gdje mozes naruciti onu plastiku(10-15eur) i onda samo sa skripcom stegnes i to je deset puta bolje i sigurnije od ove metode razora i hebavanja sa drvom i izbijanja heatsinka.
Vidim da nisi ni pogledao video koji sam stavio. Nema nikakvog lupanja.
Staviš procesor tako da je jedna strana škripca upire u pločicu, a druga u poklopac proca i lagano zatežeš.
Ako se bojiš da će nešto puknuti onda lagano zategni pa otpusti i zakreni proc pa sve ponovi.
Nakon nekoliko zakretanja, silkon koji drži poklopac će popustiti ili se dovoljno rasklimati da ga možeš rukom skinuti.
To je sva mudrost.
Dok sam se bavio overclockingom, delidao sam ih barem pet šest komada uključujući i ovaj pod moj PC.
EDIT: Evo ti još jedan video.
Vidim da nisi ni pogledao video koji sam stavio. Nema nikakvog lupanja.
Staviš procesor tako da je jedna strana škripca upire u pločicu, a druga u poklopac proca i lagano zatežeš.
Ako se bojiš da će nešto puknuti onda lagano zategni pa otpusti i zakreni proc pa sve ponovi.
Nakon nekoliko zakretanja, silkon koji drži poklopac će popustiti ili se dovoljno rasklimati da ga možeš rukom skinuti.
To je sva mudrost.
Dok sam se bavio overclockingom, delidao sam ih barem pet šest komada uključujući i ovaj pod moj PC.
EDIT: Evo ti još jedan video.
Delidao si taj Core2duo ili...
ja sam rekao da ovo uzimam zato jer se sam ne usudim to raditi,nikad nisam radio,i eto,neka jace lupim ode mi cpu,posto je gotov ,neda mi se isti kupovat pa bih odmah bacio pare na potpuno novu konfu,ovako sam siguran da cu uspjet bez da ista zeznem...
vec sam i pitao dal se netko usudi to raditi,ja platim i sve,trazio sam firme koje to rade ili servisi,no nitko to ne nudi,ovo mi je jedino sigurnije rijesenje...
bas sam sada trazio, imam neki stari cpu,amdov od 1ghz,sutra cu ga probati,mada je star 12 godina,ni sam neznam, i nije nikakvo mjerilo al opet,vidjet cu kako je to i ako sjeben nece mi zao biti,sljepit cu ga i napraviti privjesak ...

Delidao si taj Core2duo ili...
Da, ali i Quadove dok nije crkla P35 ploča.
Ovaj E7500 sam delidao čisto iz dosade jer mi je ostalo paste.
ovaj lik je debil kako je primio cpu za pinove
vidis,uopce to nisam gledao...ovo sam nasao pa ono da bih probao...noob sam u tome pa nezz,imam i jedan intelov e8400,al taj mi zao posto radi na kompu koji sluzi za zahebanciju...nekako mi se delid tool cini najmanje stresan...
neznam koliko jos mi je dobro i polirati cpu
za poliranje se obrati stjepanju
Sve je to super ako uspijes i budes zadovoljan u suprotnom si nagrabusio..
vidis,uopce to nisam gledao...ovo sam nasao pa ono da bih probao...noob sam u tome pa nezz,imam i jedan intelov e8400,al taj mi zao posto radi na kompu koji sluzi za zahebanciju...nekako mi se delid tool cini najmanje stresan...
neznam koliko jos mi je dobro i polirati cpu
Poliranje ti neće pomoć bez delida, napravi i jedno i drugo ali kad ti stigne taj alat jer ni ja se nebi upušta u to bez alata.
poriranje cemo onda ostaviti za drugi put ,sad mi je cilj delid jer obican civ 5 dize proc na 80,pa da vidimo koliko ce samo delid pomoc....sutra narucujem tool pa kud puklo da puklo :D
To koriste oni koji nisu za prčkanje po bilo čemu. Mi koji volimo raskopan i ono što dobro radi, uzet ćemo škripac i izvršiti istu radnju koju radi i taj komad plastike s razlikom što ta plastika ujedno služi i kao graničnik da ne ode ihs predaleko. Naravno, svatko normalan tko ima osjećaj za bilo kakav pokret će osjetiti trenutak kad je ihs otpustio pa neće vrtit škripac još dodatnih 30 krugova dok ne stegne i sam čip.
Ako ce ici skripac definitivno cpu treba pridrzati ili nekako zastititi jer sam po youtubeu gledao kako likovima ihs i pcb lete po cijeloj prostoriji, bilo je puknutih i ostecenih!lp
Ako ce ici skripac definitivno cpu treba pridrzati ili nekako zastititi jer sam po youtubeu gledao kako likovima ihs i pcb lete po cijeloj prostoriji, bilo je puknutih i ostecenih!lp
Naravno, ja bi ga stavio u neku vrećicu da nebi bilo traganja po garaži
Poštovanje kolege. Da Vam opišem svoje iskustvo. Prošli tjedan je istekla garancija mojem 3770k, neki dan se odlučih za delid da ga pripremim za ljeto. Koristio sam metodu sa žiletom. Mirna ruka,strpljivo i laganini postupak je bio gotov za pune 4 min. Žilet je izneneđujuće lako išao kroz ljepilo. Puno više vremena mi je trebalo da očistim i skinem ljepilo. Koristio sam MX-2 pastu. Siguran sam da kad se koristi coollaboratory liquid ultra i kvalitetno hlađenje dolazi do još nižih temp. u loadu. Nažalost nemam ss testa od prije delidanja al znam da su temperature u prime95 (4.4GHz,1.22v) išle 95-96°. Ono što bi vas najviše trebalo plašiti je koliko se cijeli postupak isplati, nisu svi čipovi isti i sama igra sa cpu od 200-300E može rezultirati sa neželjenim rezultatima. LP
Poštovanje kolege. Da Vam opišem svoje iskustvo. Prošli tjedan je istekla garancija mojem 3770k, neki dan se odlučih za delid da ga pripremim za ljeto. Koristio sam metodu sa žiletom. Mirna ruka,strpljivo i laganini postupak je bio gotov za pune 4 min. Žilet je izneneđujuće lako išao kroz ljepilo. Puno više vremena mi je trebalo da očistim i skinem ljepilo. Koristio sam MX-2 pastu. Siguran sam da kad se koristi coollaboratory liquid ultra i kvalitetno hlađenje dolazi do još nižih temp. u loadu. Nažalost nemam ss testa od prije delidanja al znam da su temperature u prime95 (4.4GHz,1.22v) išle 95-96°. Ono što bi vas najviše trebalo plašiti je koliko se cijeli postupak isplati, nisu svi čipovi isti i sama igra sa cpu od 200-300E može rezultirati sa neželjenim rezultatima. LP
Dakle isti procesor i isti hladnjak imamo,dosao si ko narucen
Meni u primeu ide 86 proc,a nakon 3 minute dode do 92 i tamo stoji...(nadam se da sam radio isti test ko ti),s time da ja imam jedan ventilator na svom procesoru...moj je klokan na 4.1Ghz i 1.13v,kloknem ga na 4.4 ko ti pa bas da provjerim...
Dakle ja mislim i bolju pastu stavit sto bi mi bio velik drop u temperaturama.
@Djeye jesi li to radio prvi put ili si se i prije bavio delidanjem?
Mene sad informativno zanima,koliko jos mogu dobiti poliranjem cpu-a? Od vas koji ste to radili...
Temperature od 80-90 stupnjeva su previsoke za taj cpu i ja ga niti sekunde nebih držao na tim temperaturama.
Smatram da duže izlaganje tim temperaturama može rezultirat degradacijom čipa.
Savjetovao bih vam bolji hladnjak i snižavanje kloka tako da ne prelazi 65-70 stupnjeva maksimalno.
I naravno poliranje obje strane IHS-a
Sto je najbolje,hladnjak je na kraju heat pipe-ova led ledeni...tako mi nije jasno kako se cpu tako jako grije a hladnjak ne trza...
Load 100% rijetko dolazi,najzahtjevnije je igrnje civ-a tu su teperature oko 70,rijetko dode i do 80 ...
Ovo mi je bio pvi put da sam to radio. Nekome tko nema mirnu ruku i strpljenja ne bih preporučio ovu metodu, koja meni djeluje sigurnije od škripca i čekića. Samo laganini žiletom u krug i naravno ne preduboko. Kao što kažeš cpu je rijetko 100% u loadu i ovake temp se postižu isključivo u testovima. Budem testirao temp u Witcheru 3, al u igrima npr. ETS2, PES 2016, DIRT 2, GRID temp jedva da mi dođu do 60°. Pri radu u Handbrake temp idu do 75°.
Poatoji li razlika u "učinkovitosti" samo Hyper Threadinga između Sandy Bridgea i Skylakea ?
Da je je učinkovitost HT-a vezana za IPC jezgri ili kako ona skalira ?
Ako moze konkretan odgovor bez linkova sa objasnjenjima
Tnx