EP31 vs EP43

poruka: 14
|
čitano: 2.312
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
EP31 vs EP43

Zanima me koja je konkretno razlika između ovih dviju ploča

http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1010149

http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1010137

Koja je konkretna korist od novije i skuplje ploče?

Osobno mislim da je kod kupnje računala moguće dosta uštedjeti a

malo ili nimalo izgubiti na performansama i vijeku trajanja komponenti.

Zato pokrećem ovu temu.

P.S.

Koja je razlika između DS3L i S3L varijante?

Ja vidim samo manji pasivni hladnjak na S3L.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: EP31 vs EP43

Ako sam postavio preteško pitanje, bit ću jasniji:

trebam dobru i jeftinu ploču za socket 775.

Ne mislim clockat, samo da ima dobre karakteristike na defaultu.

Gigabyte EP31-DS3L mi se čini dobar izbor i sam ne mogu

dokučiti nešto bolje. Molim za pomoć.

16 godina
neaktivan

Usporedba

Po meni je EP43 bolji izbor, ima PCI-Express (2.0), mogućnost 16 GB memorije i još nekih drugih sitnica. Za usporedbu ostalih gigabytovih ploča izaberi sam jer jedino sam možeš odrediti šta ti treba na matičnoj ploči a što ne.

16 godina
protjeran
EP31 vs EP43

razlika je u tome sta je ep43 novija ondnosno ima noviji cip, manje se grije.... ako ne zelis da imas probleme se grafickom i slicnim stvarima uvijek uzmi najnovije!!

Intel e5200 3.0 GHz, ati 4850, Hitachi 160GB, MB ECS P43T-A2, 4GB Buffalo, fortron 400W ,Xp sp3

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kris_marko kaže...

razlika je u tome sta je ep43 novija ondnosno ima noviji cip, manje se grije.... ako ne zelis da imas probleme se grafickom i slicnim stvarima uvijek uzmi najnovije!!

ok, razuman odgovor, ali ja sam čitao da upravo zbog pcie 2.0 ep43 nešto više struje troši i prema tome nešto se više zagrijava.
To sam čitao kao usporedbu ep43 s ep35, a ep31 bi trebao biti samo oslabljeni ep35???
16 godina
protjeran
kremenko kaže...
kris_marko kaže...

ok, razuman odgovor, ali ja sam čitao da upravo zbog pcie 2.0 ep43 nešto više struje troši i prema tome nešto se više zagrijava.
To sam čitao kao usporedbu ep43 s ep35, a ep31 bi trebao biti samo oslabljeni ep35???
 e kremenko a jesi postavio trik pitanje, a da sada odgovorim na tvoje pod pitanje ako trosi vise struje navjerojatnije ce se vise grijati s time ako je novija maticna sto i je to znaci da ima bolje hladenje ( bolji odvod topline ) i opet si na istome ali imas bolji cip, ne brini se ti za tu i tam nekoliko Celzijusa bitno je da maticna ima noviji cip!!

Intel e5200 3.0 GHz, ati 4850, Hitachi 160GB, MB ECS P43T-A2, 4GB Buffalo, fortron 400W ,Xp sp3
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 2:09 (kris_marko).
16 godina
neaktivan
kris_marko kaže...
kremenko kaže...
kris_marko kaže...

e kremenko a jesi postavio trik pitanje, a da sada odgovorim na tvoje pod pitanje ako trosi vise struje navjerojatnije ce se vise grijati s time ako je novija maticna sto i je to znaci da ima bolje hladenje ( bolji odvod topline ) i opet si na istome ali imas bolji cip, ne brini se ti za tu i tam nekoliko Celzijusa bitno je da maticna ima noviji cip!!

a u cemu profitiras s novijim chipom?? PCE 2.0 je samo marketinški trik, 4GB rama je sasvim dovoljno, nema razloga za više memorije u današnje vrijeme. EP31 ima solidan oveclock , ja imam E8400 i GA-EP31 DS3L i bez problema ga mogu klokat do 4,5GHz  , ploca je jeftina i jedina joj je mana što nemozes stavit više od 4GB rama. ja bi rađe uzeo EP31 koja je 200 kn jeftinija i tih 200 kn ulozio u bolji procesor ili grafičku.
Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
17 godina
neaktivan
EP31 vs EP43

PCI-E 2.0 nije markentiški trik već potreba ako imaš neku od jačih kartica (bezobrazno skupih kroz moje oči), ali pretpostavljam da to ovdje nije slučaj jer se traži optimalna štedljiva konfiguracija. Treba li ti ili ne se lako izračuna testom u SiSoft Sandri i specifikacijama porta (ako dotična grafička može iskoristiti veći protok od onoga v1.0, onda ti treba). Što se tiče ovih ploća, P43 se bolje overclocka i podržava više memorije viših taktova. 4 GB se lako potroše ako ne štediš, a s obziorm na cijenu rama ne isplati se štedjeti Smijeh  By the way, ima P43 ploča za 500 kn možda čak i manje.

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kremenko kaže...

rev.1 ove ploče ima gadan problem s OC. Tako da ako misliš oc onda nju ne, barem ne rev.1... Moja stara imala je problem da se ne može promijeniti niti jedna postavka u biosu vezana uz oc, jer kao bi bila promijenjena nije mogla bootat i morao sam raditi clear cmos.

definitivno idi na 43 chipset
Only God (& mod) can judge me
16 godina
neaktivan
Core2Duo2 kaže...
kremenko kaže...

rev.1 ove ploče ima gadan problem s OC. Tako da ako misliš oc onda nju ne, barem ne rev.1... Moja stara imala je problem da se ne može promijeniti niti jedna postavka u biosu vezana uz oc, jer kao bi bila promijenjena nije mogla bootat i morao sam raditi clear cmos.

definitivno idi na 43 chipset
 takav problem se inace lagano rijesi s novim bios-om
16 godina
neaktivan
Cika Jova Zmaj kaže...

PCI-E 2.0 nije markentiški trik već potreba ako imaš neku od jačih kartica (bezobrazno skupih kroz moje oči), ali pretpostavljam da to ovdje nije slučaj jer se traži optimalna štedljiva konfiguracija. Treba li ti ili ne se lako izračuna testom u SiSoft Sandri i specifikacijama porta (ako dotična grafička može iskoristiti veći protok od onoga v1.0, onda ti treba). Što se tiče ovih ploća, P43 se bolje overclocka i podržava više memorije viših taktova. 4 GB se lako potroše ako ne štediš, a s obziorm na cijenu rama ne isplati se štedjeti Smijeh  By the way, ima P43 ploča za 500 kn možda čak i manje.

Ma PCI-E 2.0 i 1.0 sve je to isto... slicno kao nekada AGP4x i AGP8X... Ako koristis 32bit-ni OS, a vecina koristi 32bit-ni OS, onda nevidim razlog kupovine vise od 4GB rama kada OS prepoznaje samo 3,5GB.
16 godina
protjeran
EP31 vs EP43

to ti je isto kako da dodes u udocan imas za kupiti 3870x2 i 4850, naravno da ces kupiti 4850 manje se grije, manja potrosnja, singel card,....  s time da je 3870x2 nesto brza kartica, o tome ti ja pricam!! Uvijek je bolje kupiti ono sto je novije jer nije ni jednoj kompaniji na pameti da izbaci slabiji model po istoj ili vecoj cijeni!!Cool

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mtopol kaže...
  takav problem se inace lagano rijesi s novim bios-om
  na drugim MBO da, al na ovoj ne... Nema tu pomoći. Ploča ima bug.
Only God (& mod) can judge me
16 godina
neaktivan

Hvala na detaljnoj raspravi. Budući da komp nije samo za sadašnjost nego i za budućnost odlučio sam se za EP43.

U subotu planiram posjetiti Vemil i kupiti.

Imam još samo jednu dvojbu: DS3L ili S3L?

Naime, koliko ja vidim S3L ima malo manji hladnjak.

A kod DS3L hladnjak ide malo preblizu utorima za memoriju.

Naime, bojim se da će ovaj manji hladnjak bitno slabije hladiti.

A opet se bojim da će ovaj veći previše grijati memoriju.

Vjerojatno pretjerujem s detaljima oko izbora ploče i vjerojatno su obje ploče ok,

ali ipak tražim pomoć. Možda netko zna više...

Edit:

Evo sam odgovaram na pitanje. DS3L je bolja ne samo zato što ima veći hladnjak,

nego ima sve solid kondenzatore. Kupio sam jednu GA-EP43-DS3L i preporučam svima

koji ne planiraju dvije grafe i ne misle tjerati zvjerski OC, a žele kvalitetnu ploču.

Izgleda da je najjeftinija u Vemilu, 609kn.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2009 1:44 (kremenko).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice