Sto odma nisi reko.
Umjesto 5900X i B-die, rentabilnije bi ti bilo da si uzeo 5800X3D i ostavio šrot RAM. Uz prepostavku da su igre prioritet posto vec pitas za B-die.
Sto odma nisi reko.
Umjesto 5900X i B-die, rentabilnije bi ti bilo da si uzeo 5800X3D i ostavio šrot RAM. Uz prepostavku da su igre prioritet posto vec pitas za B-die.
Ako ti je gaming prioritet uzmi odmah 5800x3d i gotovo, bolji je za gaming 5800x3d definitivno.
Te 4 jezgre u igrama ti nista ne znace. 5800X, 5900X i 5950X su svi u 5 deka u velikoj vecini igara.
U nekim laksim igrama koje ovise iskljucivo u clocku (CSGO) tu ces izgubit par posto nasuprot 5900X, ali ces zato u vecini igara dobiti na desetke posto i biti uz bok 12900K.
Radi ogromnog cachea RAM jednim dijelom gubi na znacaju jer veci dijelovi igre mogu biti pohranjeni u cache i tako se smanjuje potreba u komunikaciji izmedu procesora i RAMa, a upravo je to ono sto ogranicava performanse i zasto se ide na brzi RAM.
Jesi pogledao koji video testova s R7 5800X3D? :) To ti je danas vrh za gaming performanse i neće se bitno promijeniti niti sada kada izađu novi. Nešto brži će vjerojatno biti, ali ne bitno brži. Inače, nije baš da su im cijene iste. Ako pare ne štediš onda ideš na Ryzen 7 5800X3D koji je oko 3700kn a ako ne trošiš baš ko pijani milijarder onda recimo na Ryzen 7 5700X, koji je oko 2300kn. Jako je velika razlika u cijeni . Vidim da ti dosta lutaš. Preporučam ti malo da guglaš kako koji stoji, pogledaš koji video i pričekaš Ryzen 7000 seriju. Onda zbroji i vidi koliko šta košta pa se odluči. Sve je stvar novca. Ili te nije briga koliko košta pa ćeš potrošiti na CPU, RAM i ploču jedno 10 000kn kad izađe sada najnovija serija, ili ne bacaš novac pa ćeš potrošiti recimo trećinu toga na Ryzen 5 5600, ploču i 16GB rama i dalje se igrati sve bez greške. Kažem, puno lutaš od Ryzen 5 do Ryzen 9 i između. Malo istraži pa se odluči
.
Realno nije potrebno ništa bolje od Ryzena 5600 pa makar bio ti profi igrač i zarađuješ grde novce na esports turnirima. Fino Ryuen 5600 za 1300 kn pa na tu istu ploču ovaj X3D kad mi za par godina padne cijena na niske grane. Nema potrebe da plaćate AMD CEO za novu jahtu.
A ova nova serija će biti brza, jako brza ali opet realno vračamo se na Ryen 5600 priču za 1300 kn dok ih još ima, jer ova nova brza serija se plaća u zlatu.
Sada je skupo ali kasnije kada dodu b650 ploce od 150e i b620 od 100e i obicni ryzen 7600 za 250-300e znaci kombo do 500e sto ti danas kosta samo b670E ili taj ryzen 7600X bude opet islo kao vruce kifle.
Očigledna je jedna stvar stare zalihe se moraju pridati i kod jednih i kod drugih.
A cijena najvjerojatnije neće skoro padat s obzirom na hiperinflaciju cijene još dobro izgledaju bar procesora.
Matične su bolesno skupe i sve to sastaviš platiš bar 2.5 puta više za 30 posto to je najžalija realnost
Da napišem svoj opširan osvrt na predviđanje performansi AM5 platforme, pa da vidimo jesam li opet bio točan, ne libite se popljuvati me ako fulam
Znači da krenem od njihove službene prezentacije:
1. Koristili su SAM za ZEN4 i Rebar na Alder Lake, to je u startu muljanje i navlacenje rezultata jer su koristili cherry pickane igre gdje se od toga izvlači največa korist a SAM je u tim igrama tipa Vallhala i SOTR bolji oko 6-7% od Rebar opcije kaj mozete provjeriti u testiranjima od Hardware Unboxed.
Za konkretno uspoređivanje se te opcije gase uvijek, isto kao i DLSS, FSR i RT kod uspoređivanja grafi.
I na kraju dana kada se sve zbroji tih 5% kaj su prikazali 7600x bolji od 12900k kada se makne ta razlika kaj su dobili u naslovima koji i inace favoriziraju AMD paltformu i prevagu od SAM-a dobijemo drek, ispadne slabiji od 12900k na stocku, sve je jasno kada nisu htjeli ni 5800X3D staviti u tablice.
2. Način na koji su prikazali razlike u Geekbenchu su također jako manipulirajuce u tablici gdje se razlika od par posto samo zarad veceg takta pokazuje kao duplo veca razlika u statistici.
3. Na sve to koriste 6000MHz ram u 1:1 ratio omjeru koji je najbolja moguca opcija za ZEN4, a 12900k koji moze voziti i blizu 8GHz sa novim Hynix A die čipovima ostaje zakinut za dobar dio performansi klik, klik2.
Sada da krenem od konkretnih zakljucaka koje imamo vec dostupno:
1. Grijanje ce biti jako visoko jer su smanjili proces tako da ce se grijati vise od ultra klokanog raptora na 350w sta prikazuje izracun watt per mm
2. IPC je jedva stigao Alder Lake, vjerojatno je i dalje oko 1-2% slabiji, a taktovi od nekih 5.3GHz max na svim jezgrama budu jako slični max taktovima koje Alder Lake postiže, uz to da Alder Lake moze podrzati puno veci overklok memorije kako je u Linku iznad prikazano.
Ovdje su svježi rezultati u cinebenchu pa lako mozete provjeriti da tih cca 2100 bodova single u CB R23 Alder Lake daje na 5.1GHz klik
Također u linku vidite 7600x koji daje 14500 bodova u multiu i 1950 u single CB R23 rezultatima dok jedan 12600k na stocku daje 17500 bodova u Multiu i 1930 u single uz manje bazne taktove a košta 500kn manje, uz daleko pristupačnije ploče i DDR4. Da ne pričam kako je u toj cifri i i7 12700 koji je još dodatno jači....
3. Potrošnja gdje 7950x vuče 270w vs 13900k 300w je i taj segment usporedbi ucinila nebitnim.
4. Sasvim je jasno kaj ce se dogoditi u usporedbi sa Raptor Lake-om koji ce uz 4-5% veci IPC i oko 500-600MHz vece taktove kada se klokaju obe platforme na svoj sweet spot, i uz daleko vece OC mogučnosti RAM-a sve izgledati, uz mogucnost kupnje jeftinih Z690 ploča i DDR4 memorije.
5. I dok AMD botovi šire dezinformacije diljem interneta i opterecuju se sa intelom i njihovim procesom, sada vidimo da je odjednom AMD sa potpuno novom arhitekturom i TSMC 5nm procesom tek stigao IPC napredak koji je intel ponudio pred godinu dana na 10nm, uz drastično dizanje potrošnje i zagrijavanja, a opet ce ostati kratkih rukava protiv ovogodisnjeg refresha na 10nm Raptor Lake-a.
Sada si nesmiju dozvoliti da TSMC naoravi grešku jer je intel sa procesom samo jedan korak iza posto je njihovih 10nm bolje od TSMC 7nm, a sa svojih 7nm ce imati bolji proces od TSMC 5nm vec nagodinu.
Majketi ovaj je veci fanboy od najveceg fanboya Intela, iako ocekivano, ipak se radi o multicu sa discorda
Majketi ovaj je veci fanboy od najveceg fanboya Intela, iako ocekivano, ipak se radi o multicu sa discorda
Covjek ti je fino napisao, argumentirao slikama i linkovima, na tebi je da ga demantiras, isto tako slikama i linkovima....
Btw. Na diskordu je full dobra diskusija...puno aktivnija nego ovdje..gledajuci po postovima...
Covjek ti je fino napisao, argumentirao slikama i linkovima, na tebi je da ga demantiras, isto tako slikama i linkovima....
Btw. Na diskordu je full dobra diskusija...puno aktivnija nego ovdje..gledajuci po postovima...
Nije on nista argumentirao, svaki put jedno te isti govore da amd laze u svojim prezentacijama a intel ne, a zapravo kad se pogledaju statsi amd je tocan sto se tice prezentacija...
U intel temi sam rekao i potvrdio sa novom informacijom da je 7900x trunku iza 13900k u MT (12/24 vs 24/32) a on mi da nekakve linkove stare mj dana koji su 100% ES primjerci. Jbg, i ja bi trabunjao da me procesor sa duplo manje jezgri rjesava. Ovo da je intel zakinut jer je imao "sporiju" memoriju je isto totalna glupost, pa to je odavno postalo nebitno, imao ti 3000 cl16 ili 3600cl14, jedino ces imat nesto bolji 0.1% koji se nit ne gleda. Uostalom, vjerovatno nisu nit mogli navuc vecu frekvenciju jer Intel voli zezat sa DDR5 i XMPom.
A za discord, kaj, jedna poruka svakih 5-6 dana i vjv "iNtEl jE bOLjI" "vA gHoSTiNg", tak je bilo zadnji put
..jedino ces imat nesto bolji 0.1% koji se nit ne gleda. Uostalom, vjerovatno nisu nit mogli navuc vecu frekvenciju jer Intel voli zezat sa DDR5 i XMPom.
mislim da ne vrijedi diskutirati...sve si rekao...0,1% nije bitan onima koji igraju sp igre...ali onima u mp-u je jako bitan.
...o xmpu i problemima sa memorijom takoder ne vrijedi pricati...prolistaj par treadova u topicu prije, pa opet par stranica prije...
Aktivna je iskreno diskusija sa friskim postovima svaki dan..nema fanboyizma nego se prica i diskutira otvoreno...i najbitnije je da ima dosta ljudi koji znaju sta pricaju i razumiju problematiku...
Evo cisto za edukaciju da ne pricas nerezonski prije nego provjeris sta si rekao...
Kad će procesori biti tesirani od ovih tech youtubera hw unboxa itd? Tj kad se diže embargo?
ako je relase date sutra? onda bi trebalo biti odmah...
Tamo 2016. mi je ovaj tip rasprave bio užasno zanimljiv. Sada, u 2022., isti akteri, ista priča. Od 2016. sam ipak nešto naučio, u HW, nema lošeg proizvoda. Samo loša cijena.
Tamo 2016. mi je ovaj tip rasprave bio užasno zanimljiv. Sada, u 2022., isti akteri, ista priča. Od 2016. sam ipak nešto naučio, u HW, nema lošeg proizvoda. Samo loša cijena.
..vidimo cijene ploča, procesora i ddra5?
I... Potvrda mog posta. Hvala.
I... Potvrda mog posta. Hvala.
Nije on nista argumentirao, svaki put jedno te isti govore da amd laze u svojim prezentacijama a intel ne, a zapravo kad se pogledaju statsi amd je tocan sto se tice prezentacija...
U intel temi sam rekao i potvrdio sa novom informacijom da je 7900x trunku iza 13900k u MT (12/24 vs 24/32) a on mi da nekakve linkove stare mj dana koji su 100% ES primjerci. Jbg, i ja bi trabunjao da me procesor sa duplo manje jezgri rjesava. Ovo da je intel zakinut jer je imao "sporiju" memoriju je isto totalna glupost, pa to je odavno postalo nebitno, imao ti 3000 cl16 ili 3600cl14, jedino ces imat nesto bolji 0.1% koji se nit ne gleda. Uostalom, vjerovatno nisu nit mogli navuc vecu frekvenciju jer Intel voli zezat sa DDR5 i XMPom.
A za discord, kaj, jedna poruka svakih 5-6 dana i vjv "iNtEl jE bOLjI" "vA gHoSTiNg", tak je bilo zadnji put
Covjece linkovi su ti svi svježi, zadnji link za cinebench je procurio jučer, i ne radi se o nikakvim ES primjercima jer imas i validaciju rezultata u CPU-Z gdje ti piše 7950x, i svi detalji na kojim je bio taktovima, memoriji itd i vidis da je sve jako loše jer u ST performansama i Aldera ne stiže koji ide preko 800 bodova u single threadu.
Ako želiš pušiti propagandu to je tvoja želja i odabir ali nemoj druge učiti o poštenju ako imas argumente i dokaze ispred sebe, a jedini tvoj "protuargument" je ne to nije tako...
malkice skupo
Covjek argumentima te pobija, ti ga prozivas za nekakve discorde itd on je dosao uvjeriti ekipu da je intel bolji trenutno po svim grafovima za mene je to sve 5 deka, sad je samo na tebi sto mislis odabrati za sljedecih 5 god.Osim ako imas viska para pa na godisnjoj razni da mjenjas hw, za veliku vecinu su nebitne informacije ali eto samo da se ima sto pisati i reci sta je vece bolje itd.Ja se njemu kao i ramboxu divim kako imaju volje, jer ovaj ako kaze da je plavo a ono bijelo bit ce plavo tako i kod ramboxa da kazes da je zeleno on ce reci crveno tu nema popravnog, tako da se ne isplati uvjeraviti ni sa jednim ni drugim.
Meni je veca fantazija hobotnica od 700€ to je taman cijena za jednu dobru mbo mozes puno usbova prikljuciti a imas rgb da ti svijetli hahah.
Nije mi jasna stvar ako nekom kazes da nije u upravu onda objasni i zašto.
Rambox to za razliku od tebe teska funboy čino napravi, de odi isključi internet, najlakše je kuhat među ljudima sa dezinforcmacijama. A to koliko su krenuki AMD ovci srat to će tek sad izać van iliti isplivat. Zbog intel potrošnje misle da mogu bilo šta izbacit i da će se prodat kao kuga. Idioti su mogli komotno napravit pametan potez i u čas u imat 80 posto kupaca ovako će dobit samo qrac...
Trebali su od početka nakeljit 3D cache na sve pa bi barem imali bolje gaming performanse. Ovako po ni čemu neće biti definitivno bolji. Propuštena prilika.
Trebali su od početka nakeljit 3D cache na sve pa bi barem imali bolje gaming performanse. Ovako po ni čemu neće biti definitivno bolji. Propuštena prilika.
Ma to cuvaju za prvi mjesec kad intel izbaci 13 seriju, zato je to tako i napravljeno.Da slazem se da su trebali izbaciti sve sto imaju a onda bi intel šupcina ispao i nebi izbacio svoje vec bi jos malo produzio daok nebi stigli do nekih 7ghz samo da budu bolji.Marketing cuda radi
Ovo je kriminal sa cijenama, 6 core procesor za 3000kn i 8 core za skoro 4000kn u 2022.... Neznam sta je AMD umislio sa cijenama i kako misle da ce konkurirati prvenstveno svojim jeftinim zen 3 modelima pošto r5 5600 ide za 135€ vec po Njemačkoj, a r7 5700x ispod 2000kn.
Također dešava se točno ono kaj sam pisao da ce intel sa raptorom imati po svakom modelu dosta jače procesore za MT sa osjetno vise jezgri od ZEN4 u istom ili nižem cijenovnom razredu:
7950x vs 13900k/kf
7900x vs 13900/13700k
7700x vs 13700KF/13700
7600x vs 13600k/kf-12700-12600k/kf
Kriminal totalni sa cijenama ali ja Intel male jezgre uopće ne bi računao pod jezgre ako je gaming bitan, totalno su beskoristne i to su višejezgreni procesori na papiru (ako gledamo gaming)...u biti uopće ne želim plaćati te male jezgre i zadnji takav CPU od Intela je i5 12400 (F). Sad čak i novi "socijalni" i5 13400 ima male za gamng beskorisne jezgre koja moraš paltiti ako kupuješ Intel.
Sve je ovo IMO sranje sa novim generacijama i AMD i INtel, ...AMD uvjetno dok ne spuste cijene za dvije godine od izlaska. Kupiš Ryzen 5600 za 1300 kn i igraš kaj poželiš ili Intel i5 12400F.
I to dok još ima B550 ploča za OK cijene, voziš Ryzen 5600 par godina i čekaš da se sruši cijena Ryzenu 5800 X3D i ubodeš ga na istu ploču...i to samo ako se konačno pojavi neka igra koja zna iskoristiti više od šest jezgri OK od 3D keša imaš korist odmah i uvijek u gamingu.
Ovo natezanje ko bu izabcio jači CPU, koga briga dok obje firme deru na max, ignoriti, ne kupovati i kupovati ono što je uloženo/dobiveno. Naučiti ih pameti, pad prodaje i profita i uvažavanje kupaca, njihovog znanja i njihovih novaca. Ako se oni ne misle potuči sa cijenama onda mi kupci nemamo korsti od konkurencije.