AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.745.471
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Rhodin kaže...

Ipak su 50$ skuplji....

EDIT:

• Ryzen 9 3950X—16C/32T, 3.5GHz to 4.7GHz, 72MB cache, 105W TDP, $749
  • Ryzen 9 3900X—12C/24T, 3.8GHz to 4.6GHz, 70MB cache, 105W TDP, $499
  • Ryzen 7 3800X—8C/16T, 3.9GHz to 4.5GHz, 36MB cache, 105W TDP, $399
  • Ryzen 7 3700X—8C/16T, 3.6GHz to 4.4GHz, 36MB cache, 65W TDP, $329
  • Ryzen 5 3600X—6C/12T, 3.8GHz to 4.4GHz, 35MB cache, 95W TDP, $249
  • Ryzen 5 3600—6C/12T, 3.6GHz to 4.2GHz, 35MB cache, 65W TDP, $199

• AMD Ryzen 9 5950X: 16C/32T, up tp 4.9GHz, 105W TDP, $799
  • AMD Ryzen 9 5900X: 12C/24T, up to 4.8GHz, 105W TDP, $549
  • AMD Ryzen 7 5800X: 8C/16T, up to 4.7GHz, 88W, $449
  • AMD Ryzen 5 5600X: 6C/12T, up to 4.6GHz, 65W, $299

Zen 3 cijene su očekivnao više, eto čak sam i skoro pogodil cijenu za 12/24 model.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=567&jumpto=6058430&sort=asc&view=flat

Kad stigne R5 5600, tek onda bumo videli kakva če bit cijena, Hm vjerojatno na početku ne manja od 250$, ali to je sve očekivnao ipak 20% viši IPC nije mala brojka niti blizu.

Više Zen 3 cijene nema frke, ili padaju cijene Zen 2 procova dok ih još ima. Dakle opči grabež za R5 3600, ili ipak R7 3700X kaj drugo plati i nosi.

Treba imat u vidu, za okvirno šest mjeseci past če lagano i cijene novih Zen 3 procova.

AMD,........is that Epyc or what?
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ako digneš frekvenciju intelu, ne znaći da će performanse rast linearno, ne radi to tako. Donekle hoće, naravno, ali sa "diminishing return"

Meni je drago ako budem mijenjao 3600 za 5000 seriju, da sigurno mogu računati na 20% više performansi, ali bojim se da ih neću osjetit, niti ako kupim RTX 3080. Iskreno složio bi još jednu konfu sa B500 ovaj put i 3700X, ali moram priznat, ono kad te svrbi novčanih pa daš još malo ekstra :)

Jedino kaj me vuče na 5000 je 8/16 u konzolama, činjenica da je 3700X pvi 8/16, a 5700X toliko ljepše izgleda nego 3700X , morate priznat , a onda... mislim nisam ja kriva kaj nema 5700X, pa se MORA uzet 5800X

EDIT:

toxic a gdje ti očekuješ razliku nego na 1080p?!!?!? Pa na višim rezolucijama je razlika drastično manja, ili je niti nema. To je jedino gdje ju mogu prikazivati, ili da idu na nerealne rezolucije tipa 900p ili 720p?

EDIT2:

5900X tuče 10900K a jeftiniji je od njega i imaš 12/24 umjesto 10/20 i UBIJA ga u multithreaded procesima. 5950X tuče 10900k VIŠE, skuplji je tipa 10-20$ i imaš 16/32 umjesto 10/20 i DEVASTIRA ga u ostalim workloadima.

Intel u ovom high end nema više šta tražiti, OC ili bez OC, osim u Battlefieldu 5. OK, naći će se još pokoji naslov, siguran sam, ali razlike su sad maltene nevidljive... Stvarno ako mi netko krene ovdje nabrajat kako Intel daje 172 a AMD "samo" 166 fps, sterat ću i njega i onog ko mu ne zalijepi momentali crveni karton u tri krasna da ne velim... razlike u gamingu NEMA, AMD je jači i jeftiniji... ili ultra jači i mrvicu skuplji.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:25 (Rhodin).
Moj PC  
9 0 hvala 0
16 godina

5800X je jedino prava stvar, i to su naravno zapaprili sa cijenom, nisu blesavi. to je praktički monolitni cpu sa osam jezgri, nema slabu točku i sa time si u gejmingu moran pet i više godina.

ali treba ga i platiti.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Može za info ako bi uzeo 5600x koji je msrp-om postavljen na 299$,koja je po vama očekivana cijena kod nas u prvom valu?
Hvala dreadmore, ma ništa onda rađe uzmen i5 10600k,ipak ide još jedna generacija na taj chipset. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:33 (mislioc).

0 0 hvala 0
15 godina
350€ to je sad cijena isto sto je intel imao
16 godina
mislioc kaže...
Može za info ako bi uzeo 5600x koji je msrp-om postavljen na 299$,koja je po vama očekivana cijena kod nas u prvom valu?
Ono čisto da si bacim nekaj novo pod bor.

odriješi kesu i kupi 5800X, i zaboravi na cpu/mbo/memorija na 5+ godina, ovak će te za 2-3 godine samo kopkati da prodaš stari za sitnu lovu i kupuješ novi, imo. košta ali nije pre skup.

17 godina
mislioc kaže...
Ono čisto da si bacim nekaj novo pod bor.
P. S. prelazim na Ryzen ali nemojte nikom reć.

A kaj bi to bacal na mrtvoj platformi?! Imaš Intel koji ima nemrtvu... i možda bu još i DDR5 ubacil for free.

17 godina
Rhodin kaže...

toxic a gdje ti očekuješ razliku nego na 1080p?!!?!? Pa na višim rezolucijama je razlika drastično manja, ili je niti nema. To je jedino gdje ju mogu prikazivati, ili da idu na nerealne rezolucije tipa 900p ili 720p?

Pricalo se svasta, rasturavanje intela, gazenje kad ono 1-5% maks i to ne znamo u kojim uvjetima

sto se tice cijena rekao sam da ce biti visoke

nije normalno da netko napravi procesor koji je bolji od konkurencija od gaminga pa sve do posla za manje novaca, moglo je biti jedino vise ili jednako i tako je bilo...

Bnet: mNik987#2148
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:34 (toxic).
13 godina

Ma ja ostajem na 3600 i uzet ću RTX 3070 što mi se čini perfectly balanced. Ako uzmem 5600X pa uz to i novu MBO jer vjv beta biosi na B450 neće dozvoljavati full boost...onda mi vrag neće dat mira pa ću htjet RTX 3080 i ode 10k kn, a nije mi slila. 

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
Ali konačno su ga potukli u gaming performansama. Sada ga svuda vode, gaming, cijena, multi, potrošnja...

Ljudima s zen 2 nema smisla ići na ovo, ali ljudima s starim konfama će biti super.

Ja si radije uzmem 3600 jer mi ta razlika u cijeni ne igra previše za 1080p.
13 godina
FileFicho kaže...

Ma ja ostajem na 3600 i uzet ću RTX 3070 što mi se čini perfectly balanced. Ako uzmem 5600X pa uz to i novu MBO jer vjv beta biosi na B450 neće dozvoljavati full boost...onda mi vrag neće dat mira pa ću htjet RTX 3080 i ode 10k kn, a nije mi slila. 

Ma ide ti na b450 potvrđeno. 

16 godina
toxic kaže...
Rhodin kaže...

Pricalo se svasta, rasturavanje intela, gazenje kad ono 1-5% maks i to ne znamo u kojim uvjetima

Comet Lake dobiva Zen 2 za 7% u prosjeku, Zen 3 dobiva Comet Lake za 1-21%, uglavnom će to najčešće biti oko 6-10%, dakle samo se invertirala situacija. Ako je prije Intel bio neprikosnoveni kralj gaminga radi 7% onda je sada s istim ili sličnim postokom to isto i AMD, ne? Ili to vrijedi samo kada je Intel bolji jer onda je 7% brda i doline razlike, sada kada je AMD za toliko u prednosti onda je to ništa posebno i maksimalno se minimizira činjenica da Intel više nije gaming CPU king.

Da niti ne spominjem da osim toga što je AMD sad najbrži za gaming da 5900X osim što je brži od 10900K, jeftiniji je od njega, troši manje struje i još umjesto 10/20 dobiješ 12/24 (dakle multi core performanse su debelo veće nego Intelove). Ja stvarno ne znam što ste vi više očekivali od toga.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:42 (X-Wind).
17 godina
toxic kaže...
Rhodin kaže...

sto se tice cijena rekao sam da ce biti visoke

nije normalno da netko napravi procesor koji je bolji od konkurencija od gaminga pa sve do posla za manje novaca, moglo je biti jedino vise ili jednako i tako je bilo...

A nemoj tako pisat 1-5% max, max je blizu 30%, ajd budi realan.

Pričaju o prosjeku 10%, ja ću realno reć da su izjednačeni u igrama. Nemoj sad petljat OC, ovo, ono. AMD nije OC-al ni sebe ni Intela, ali barem, za razliku fijaska prošlog releasea Intela i one "nezavise kompanije" koja je jedina dobila CPU na test i dozvolu autora o objavi rezultata, pa su spuštali frekvenciju memoriji i da ne duljim, znamo svi za taj incident, vjerujem da je AMD sve ostavio na stock.

Ako AMD sam prizna da su u Battlefieldu i dalje slabiji, i to 1-5% ovisno da li je 5900X ili 5950X , onda vjeruj da su egal ili bolji, jer da su htjeli navlačiti vodu na svoj mlin, ne bi si dozvolili ni taj jedan naslov da je negativan u grafu.

15 godina
Nista do DDR5 jos 2 godine se patiti na intelu, pa onda raditi refresh a u međuvremenu neki monitor 2K ili 4K sa 3070 i to je to.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
mislioc kaže...
FileFicho kaže...

Ma znam, ali bit će beta BIOSi...napravit će netko ograničenje da ga hebes

12 godina
FileFicho kaže...
mislioc kaže...
FileFicho kaže...

Ma znam, ali bit će beta BIOSi...napravit će netko ograničenje da ga hebes

Govoreno vec 100 puta. Kad jednom napravis update biosa koji podrzava Zen 3, onda nema nazad. Uostalom, pametan covjek ce cekat par mjeseci da se vidi stanje a ne kupovat ko muha bez glave.

7 godina

ima neki athlon ili ryzen 3 za sirotinju 4/8,2/8 ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Ne dejo od sada su bogati na Ryzenu.
A valjda će ubacit Ryzen 3 5300X 4/8.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:46 (mislioc).

2 0 hvala 0
17 godina

Taj beta u "beta BIOS" je samo da se prosječni korisnik ne bi zahebao i instalirao si njega jer radi SAMO sa 5000 serijom i nema povratka.

U prijevodu ako radiš BIOS upgrade za ploču, imaš 3700X i staviš BIOS za 5000 seriju, defakto si si brikal matičnu, ondosno moraš kupit seriju 5000 CPU ili prodat ploču nekome ko ima.

To je JEDINI razlog zašto će BIOS biti "beta" BIOS i nalaziti se u "bets" dijelu na stranicama proizvođača. BIOS je detaljno istestiran i bit će novih matičnih ploča koje će biti prodavane sa njim (već se shipaju) i imat potpunu podršku proizvođača, vjerojatno i upgrade koji. Ti upgradei će isto tako biti "beta" i uvijek i zauvijek ostat "beta" iako su full production, "release worthy" BIOS-i.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Sjedi AMD u klubu i posmatra kako sjede Intel i Microsoft u u drugom ćošku i gledaju AMD-ovu prezentaciju, ne znajući da ova dvojica imaju uljeza u clubu.

Microsoft: "Gdje je štrik da se objesim ili dajte više otvorite ovaj prozor ili ga razbijte da skočim sa ovog 20-tog sprata od muke"
Intel: "Pa šta ti je šta se ti ljutiš, valjda bi ja ovdje trebao da cmizdrim i da plačem"

Microsoftu lagano puca film i psuje sve redom: "Gdje se neću ljutiti, spomenuli su Sony prvo i to čak dva puta a XBox jednom i to onako ofrlje. Što nisu abecedno poredali po Imenima?".

Intelu da je da čovjeka smiri, ne pomažu ni tablete i fino ljudi u Clubu u čudu gledaju ovu dvojicu kad odjednom privuče se Intel i šapnu na uho Microsoftu jednu jedinu riječ:"Wintel" i fino mu namignu.

Microsoft se sav ožari, zagrli Intela i fino naručiše pivo i i sa veseljem odoše kući.

* * *
Prošlo je par sati
* * *

AMD konačno na telefon uspija dobiti Lisu i drobi joj sve po redom: "koji đavo pričaš o 4K a kolega ti vrti 1080p testove kad već znaš kako smo ispušili kod 4800H serije i kakvo si to smeće od grafičke naručuješ. Djeca skužila da od hypanja jezgri nema kruha.." Ma bunca lik dere se i svi ga u čudu gledaju.

Lisa: "Stani malo, sad će ZEN 4 ovo je bila tek priprema."

* * *
U međuvremenu ulazi Nvidija i gledajući kako Intel i Microsoft obojica srećni izlaze iz kluba a ova ovamo neka druga osoba se dere na telefon i pita konobara:
"Šta se ovdje dešava, šta je ovom čovjeku što se dere, da ih ona dvojica šta nisu isprovocirali"

Konobar jednom riječju dogovara Nvidiji: "Budale" i pita ga šta ćeš popiti:
Nvidia: "Običnu vodu".

To je bila današnja prezentacija.

Because anything Korea does, Japan does it better.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:46 (Envy).
Moj PC  
0 7 hvala 0
17 godina
X-Wind kaže...

Comet Lake dobiva Zen 2 za 7% u prosjeku, Zen 3 dobiva Comet Lake za 1-21%, uglavnom će to najčešće biti oko 6-10%, dakle samo se invertirala situacija. Ako je prije Intel bio neprikosnoveni kralj gaminga radi 7% onda je sada s istim ili sličnim postokom to isto i AMD, ne? Ili to vrijedi samo kada je Intel bolji jer onda je 7% brda i doline razlike, sada kada je AMD za toliko u prednosti onda je to ništa posebno i maksimalno se minimizira činjenica da Intel više nije gaming CPU king.

Da niti ne spominjem da osim toga što je AMD sad najbrži za gaming da 5900X osim što je brži od 10900K, jeftiniji je od njega, troši manje struje i još umjesto 10/20 dobiješ 12/24 (dakle multi core performanse su debelo veće nego Intelove). Ja stvarno ne znam što ste vi više očekivali od toga.

Apsolutno je nebitno dok ga youtuberi ne isprobaju i ne vidi se razlika , ovo je puno premalo od onoga sto se pricalo... Razlika izmedu i9 10900k i prosle serije Ryzena na 1080 je bila kud i kamo veca od 7%...

A da ne pricam bajke o niskim cijenama itd.... sralo se do iznemoglosti...

sorry meni ovo nije uopce big deal.. ali da bih ga kupio, kupio bih ga...

Bnet: mNik987#2148
10 godina

Jel nitko neće reći da je ovo paper launch ili ja tu nešto krivo kužim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
toxic kaže...
* * *

Apsolutno je nebitno dok ga youtuberi ne isprobaju i ne vidi se razlika , ovo je puno premalo od onoga sto se pricalo... Razlika izmedu i9 10900k i prosle serije Ryzena na 1080 je bila kud i kamo veca od 7%...

Ja sam već gore rekao šta su obećavali u mobilnom Ryzen 4800H (prva slika) a dobili smo "šarenu lažu" tj. tačno tih 7% u korist Intela.

miki_the_pirat kaže...

Eto ti si rekao i 100% si pogodio.

Uređivano: Moja greška jer sam se zbunio. Isto kao i kod Nvidie RTX serije 30. nixass je dobro rekao.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:28 (Envy).
17 godina
miki_the_pirat kaže...

Ti krivo kužiš, ovo je release, shipaju se procesori, "start of sale" iil "launch" ili "availability" je 05.11. Vjerojatno oko 20.10. ili tako nešto bude maknut NDA i 3rd party reviewi.

16 godina
toxic kaže...
X-Wind kaže...

Na početku Zen2 generacije je bilo večih razlika, do danas se ta razlika značajno smanjila.

Evo HUB kaže na nekih 5% razlike da su 3950X i 10900K (doduše ima još nekih igri gdje je ta razlika dosta veća) na 1080p, dok na 1440p i 4K razlike skoro da i nema.

19% IPC gain na onih 15% koje je donio Zen 2 prije manje od godine i pol dana i to nije big deal?? Intel donosi 0-5% IPC gaina već pola desetlječa...

Sad onda samo zamisli koliko će se ta razlika još više povečati u koristi Zen 3 u idućih godinu-dvije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 19:59 (X-Wind).
4 godine
protjeran
ivicask kaže...

Al šta je je, nisam se nadao da će AMD dobiti Intel u single score ovolko, i ako se uzme da je to 4.8GHZ na 5900x vs Intleov max boost od 5.30 GHz na 10900k i AMD ga dobije za 14% u single thread, znači da bi intel dobio iste perfomance 5.3 x 1.14 = 6GHZ zaokruženo?

Jel sam ja to loš u matematici ili Ryzen na 4.8 radi ko intel 10900k na 6ghz??? u single core wtf?

Pročitao si mi misli, vjerovatno ce biti poprilicno igara u kojima Ryzen 5xxx ubija masno intela za taj gain u IPC-u i jos kaj su malo digli takt.

Treba uzeti u obzir da su ovo najjači procesori, gain ipc-a i takta bi vjerovatno trebao ubiti sve u niskom i srednjem segmentu od intela, intel u sljedecoj seriji takt niti nemoze vise dizati, ipc takoder.

17 godina

Ne, paper launch je kad veliš da je nekaj vani, a vani je svega 17 komada, worldwide.

Ovdje je lijepo rečeno kad su vani i to je to. Ovo je najava i preview.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
16 godina
Rhodin kaže...

Taj beta u "beta BIOS" je samo da se prosječni korisnik ne bi zahebao i instalirao si njega jer radi SAMO sa 5000 serijom i nema povratka.

U prijevodu ako radiš BIOS upgrade za ploču, imaš 3700X i staviš BIOS za 5000 seriju, defakto si si brikal matičnu, ondosno moraš kupit seriju 5000 CPU ili prodat ploču nekome ko ima.

To je JEDINI razlog zašto će BIOS biti "beta" BIOS i nalaziti se u "bets" dijelu na stranicama proizvođača. BIOS je detaljno istestiran i bit će novih matičnih ploča koje će biti prodavane sa njim (već se shipaju) i imat potpunu podršku proizvođača, vjerojatno i upgrade koji. Ti upgradei će isto tako biti "beta" i uvijek i zauvijek ostat "beta" iako su full production, "release worthy" BIOS-i.

Imaš i za to rješenje: Ploče sa 2 BIOS-a. 

17 godina
Envy kaže...
Rhodin kaže...

Imaš i za to rješenje: Ploče sa 2 BIOS-a. 

OK, kako to pomaže ljudima koji su kupili ploču i imaju je doma, to je B450 ploča i imaju Zen2?

Iz tog razloga BIOS će uvijek i zauvijek biti u "beta" da se takav korisnik ne zajebe kad radi upgrade iz kojekakvih razloga.

10 godina

Znači bio je relase... proc je najavljen... na lageru ga nema... ne zna se ništa sa sigurnošću ili minimalno... vidjeli ga samo na yt... svaka ćas al u čemu je razlika, realno?

EDIT: pitanje je retoričke naravi. Kužim stvar, al ako ćemo etiketirati stvari... ovo je paper launch za sada.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:01 (miki_the_pirat).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice