AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.743
|
čitano: 6.761.519
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)
hahhaajaads kaže...

Ja isto nikad nisam cuo da se neko zali i ovdje i igdje drugdje na zujanje tog malog venta, citatelju, daj malo izvadi tu glavurdu iz kucista 

To je samo pokazatelj da si puuno prekratko u svemu ovome, zapamti, ono čega nema, NE MOŽE SE POKVARITI. ihush???

Ovako je to bilo nekada, starci ovdje dobro znaju o čemu kolega govori.

Čitatelj kaže...

Tako je bilo i prije, tako ce biti i sa ovim plocama.

ASUS i njihovi 40 mm ventilatori za hlađenje VRMa.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 11:29 (Valentin17).

1 1 hvala 0
8 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Valentin17 kaže...
ASUS i njihovi 40 mm ventilatori za hlađenje VRMa.

Brrrr... najezio sam se. Al imali su to i drugi, ASRock, MSI, DFI, EPoX, Biostar...

Al gore mi je bilo rijesenje od MSI-a, gdje spajaju NB i SB sa heat-pipeom,

na SB 1mm mesa hladnjak, na NB 15mm mesa + 40mm zujalica.

Pa umjesto da su potrosili novce na cjevcicu, da su na stavi stavili 20mm aluminijskih peraca na oba,

bilo bi bolje od zujalice sa nista mesa.

http://ixbtlabs.com/articles2/mainboard/msi-k9n-diamond-nforce590sli.html

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
12 godina

Ja opcenito govorim sad, znaci nisam cuo da se itko zali na zujanje i glasnocu tog malog venta. Eto citatelju smeta dok vecini ljudi ne smeta jer se vjerovatno vent od grafe vise cuje nego to.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Čitatelj kaže...

Brrrr... najezio sam se. Al imali su to i drugi, ASRock, MSI, DFI, EPoX, Biostar...

https://www.legitreviews.com/evga-680i-lt-sli-motherboard-review_477/3

Jao, a bome tada su to ljudi masovno kupovali.

hahhaajaads kaže...

Ja opcenito govorim sad, znaci nisam cuo da se itko zali na zujanje i glasnocu tog malog venta. Eto citatelju smeta dok vecini ljudi ne smeta jer se vjerovatno vent od grafe vise cuje nego to.

Ti ne slušaš ili ne kužiš ili ne želiš skužiti kaj ti čovjek želi reći, ajde molim te pročitaj njegov post detaljno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 11:38 (Valentin17).
8 godina
protjeran
Valentin17 kaže...

Znam da EVGA radi "premiJum" ploce sa "Apple" cjenikom, al ova LE verzija sa dvije zujalice - pa to je uzasno.

Svaka cast tko si je to kupio.

Usput, nisam jedini koji ne zeli zujalicu na ploci:

https://www.techpowerup.com/forums/threads/fanless-x570-motherboards.257317/page-4#post-4131809

Kao da sam ju ja pravio

14 godina
Čitatelj kaže...

Ma svatko tko je po 10 i više godina u tom poslu govori točno ono što ti govoriš, a to je upravo to da taj ventilator nije za na duge staze.

12 godina
Čitatelj kaže...

I da jednako kosta, B550 je bolji proizvod, samim time sto nema malu zujalicu na chipsetu.

Valentin17 kaže...
Čitatelj kaže...

hahhaajaads kaže...

Ti ne slušaš ili ne kužiš ili ne želiš skužiti kaj ti čovjek želi reći, ajde molim te pročitaj njegov post detaljno.

Ja govorim o onom sto je on prvo rekao, tj. da je B550 bolja kupnja samim time sto nema zujalicu. To sto ce poslije bit je druga stvar...

11 godina
Fala bogu pa mozes kupiti set zamjenskih ventilatorcica s Aliexpressa za 10-20kn. Isti se koriste i za Raspberrye i sta sve ne. Jedini problem po meni kod takvih ploca je eventualna buka tog venta, a ne sam vent i naravno cijena chipseta.
14 godina
hahhaajaads kaže...

Ja govorim o onom sto je on prvo rekao, tj. da je B550 bolja kupnja samim time sto nema zujalicu. To sto ce poslije bit je druga stvar...

Joj, pa ne kupuješ ploču da ju imaš par dana ili godinu dana. I normalno da je B550 bolja kupnja zbog toga, jer nema tu malu zujalicu

koja bude osudila mnoge x570 ploče na propast kad crkne, ploče koje bi vjerojatno radile duže da se ne oslanjaju na taj mali ventilator.

Opet ti govorim, ono čega nema, ne može se pokvariti, moj Polo iz 2012 sa 1.4 atmosferskim motorom bude vozio duže nego novi 1.0 turbo

upravo iz razloga što nema ni turbine, a bome ni brdo elektronike koja bi se mogla pokvariti, ide slabije puuuno, ali barem ne moram brinuti

kaj će bit kad garancija ode na vrata, dok ovi nabrijani mijenjaju motore u garantnom roku.

The_Fichek kaže...
Fala bogu pa mozes kupiti set zamjenskih ventilatorcica s Aliexpressa za 10-20kn. Isti se koriste i za Raspberrye i sta sve ne. Jedini problem po meni kod takvih ploca je eventualna buka tog venta, a ne sam vent i naravno cijena chipseta.

Ti možeš, može i većina nas na forumu, ali onaj ko stavi poklopac na računalo i zaboravi za njega neće ni znat kad ventilator crkne i s vremenom sje... ploču,

a ti, ja i većina ovdje smo ipak i na moju veliku žalost u manjini, većina ni ne zna kaj je čipset i ne želi znat vjeruj meni.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 12:14 (Valentin17).
16 godina

Kad stevo istestira b550 onda se kupuje.

kradem mine iz minskog polja
Moj PC  
9 0 hvala 0
8 godina
protjeran

Kad su idioti već stavljali te zujalice mogli su u biosu napraviti opciju da kada vent. rikne pošalje bip i računalo se ugasi, kao što je kod CPU ventilatora, ovako je rizik.

Meni je na CPU Mugen2 rev.B prije četriri godine prdnio vent i računalo je odmah napravilo bsod i moš se slikat dok ne promijeniš vent. a štete nema.

kad sam već tu možda netko ima desnu žičanu kopču jer sam imao GSkill Ripjaws "visoku" memoriju pa sam dosta izvitoperio tu stranu jer sam podešavao vent nešto više gore i tako to...  

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 13:05 (Anđeo bez falinge).

1 0 hvala 0
6 godina
protjeran

Jooj nekuzim kaj su problemi oko tih ventova na x570 ploci?! I da crkne nakon 2-3 godina sta sad?! pa koliko moze taj vent kostati- 5-10 dolara da ga se zamijeni ako i toliko.

I opet b550 nemaju vent jer im chipset nepodrzava pcie4.0 vec samo preko procesora 16 stazica. To je velika razlika, onaj tko tjera 2080 ti ili rtx titan vec je na limitu pcie 3.0 x8 ako iskoristi stazice na cpu za nvme gen4 npr.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
HCgamingCRO kaže...

Jooj nekuzim kaj su problemi oko tih ventova na x570 ploci?! I da crkne nakon 2-3 godina sta sad?! pa koliko moze taj vent kostati- 5-10 dolara da ga se zamijeni ako i toliko.

Opet nerazumijevanje problema..

Kako ćeš znati da je prducnio ?!

Dok ti saznaš...adio

6 godina
protjeran

Neznam, nemam pojma, neposjedujem x570 plocu. Mozda ima u biosu nekakva postavka da maticna npr daje neki beep kad je crko vent, nemam pojma. Da, ako nema onda je problem, iako ono sto vidim po netu da se nepali taj vent 24/7 vec po potrebi koliko stavis rada na pcie putem ovih brzih nvme gen4.

17 godina

Intel fanboyi:

1. konačno nešto po čemu možemo drviti, VENTILATOR NA CHIPSETU; OMG

2. prvi post to nesnosno zuji, ne može se izdržat

3. drugi post: kako ćeš znat kad ti crkne zujalica?

4. logika?

Moj PC  
7 0 hvala 1
14 godina
Anđeo bez falinge kaže...

Kad netko tko ne zna npr. zbog čega mu računalo baca BSOD ili ne daje sliku dođe na forum i pita za pomoć,

taj ventilator bude bio uvijek jedan od mogućih uzroka i uvijek bude trebalo ispitivati da li radi ili ne.

Za 90 posto nas ovdje su te ploče mrak, sa mrak opcijama, ali ni u ludilo ne bih tako nešto složio mušteriji

pa da me jedna, druga, treća ili pedeseta mušterija za koji godinu lovi okolo da ima probleme, na taj način

ne možeš ostati u poslu nikako., ove ogoljene ploče od 700 do 1000 kn su mrak kako za poslovne korisnike,

tako i za 90 posto opće populacije, osim onih koji profitiraju od NVME GEN 4 SSDa, a ti tako i tako budu to

zamjenili prije nego crkne i otplatili brdo puta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 13:31 (Valentin17).
14 godina
segregator kaže...

Intel fanboyi:

Zujalica koja nema veze nikakve sa AMDom i opet je sranje i ni u ludilo je ne bi kupio ni sebi, a kamoli preporučio drugom.

ps. 90 posto nas koji komentiramo imamo AMD Ryzen procesore, tako da ne znam o čemu ti.

segregator kaže...

4. logika?

1. nama se kaj komentirati.

2. koliko sam ja vidio ne zuji niti jedan, većina se ni ne vrti čak, kaj bude bilo s vremenom je druga priča. a svi znaju kaj bude bilo.

3. pa daj nam ti opiši kako ćeš znati kad crkne zujalica??? Ali stavi se u kožu nekoga tko ni prašinu ne čisti, a kamoli da zna na kaj mora pazit, taj bude sretan kaj ima tišinu.

4. logika je da sve s vremenom crkava, nešto prije, nešto kasnije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 13:49 (Valentin17).
8 godina
protjeran

Nebitno jel Intel ili AMD ploca, nego do implementacije hladnjenja chipseta.

Dok god ima zujalicu na chipsetu ili regulaciji, nebu vu moje dvorisce.

https://www.msi.com/Motherboard/MPG-B550I-GAMING-EDGE-WIFI/Gallery

https://www.asus.com/ROG-Republic-Of-Gamers/ROG-STRIX-B550-I-GAMING/

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z490%20Phantom%20Gaming-ITXTB3/index.asp

Kad si pomislis da je B550 rijesio zujalice, dodje MSI i i ASUS zakelji ga na ITX plocu.

A ASRock gura zujalicu na regulaciju, da ne izgori pod i9 6GHz opterecenjem.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
Čitatelj kaže...

A ASRock gura zujalicu na regulaciju, da ne izgori pod i9 6GHz opterecenjem.

Tri ventilatora čak. 

17 godina
Valentin17 kaže...

Kad netko tko ne zna npr. zbog čega mu računalo baca BSOD ili ne daje sliku dođe na forum i pita za pomoć,

taj ventilator bude bio uvijek jedan od mogućih uzroka i uvijek bude trebalo ispitivati da li radi ili ne.

Za 90 posto nas ovdje su te ploče mrak, sa mrak opcijama, ali ni u ludilo ne bih tako nešto složio mušteriji

pa da me jedna, druga, treća ili pedeseta mušterija za koji godinu lovi okolo da ima probleme, na taj način

ne možeš ostati u poslu nikako., ove ogoljene ploče od 700 do 1000 kn su mrak kako za poslovne korisnike,

tako i za 90 posto opće populacije, osim onih koji profitiraju od NVME GEN 4 SSDa, a ti tako i tako budu to

zamjenili prije nego crkne i otplatili brdo puta.

Ja sam uzeo skupu server ploču sa Intel Avoton procesorom onboard, i takvom zujalicom...guess what, nakon

6 godina, prducnuo procesor zbog buga u proizvodnji, a ventilator je i dalje radio. Računalo je 6 godina

radilo 24/7

14 godina
segregator kaže...

Nemoj miješati server ploče sa pločama za mase.

To je isto kao da rečeš da je Noctua Industrial ventilator kao i Arctic P12.

ps. dobar je taj bug koji se manifesira nakon šest godina.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 14:24 (Valentin17).
17 godina
Valentin17 kaže...
segregator kaže...

Nemoj miješati server ploče sa pločama za mase.

To je isto kao da rečeš da je Noctua Industrial ventilator kao i Arctic P12.

Tako sam i ja mislio, i onda mi Intel uvali procesor koji crkava...a kao serverski je, pa će duže raditi

Ili hoćeš reći da su im procesori za q.... jer previše troše na zujalicu pa ne mogu dobar procesor napraviti?

https://www.extremetech.com/computing/244074-intel-atom-c2000-bug-killing-products-multiple-manufacturers

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 14:25 (segregator).
17 godina
Valentin17 kaže...
segregator kaže...

Intel fanboyi:

Zujalica koja nema veze nikakve sa AMDom i opet je sranje i ni u ludilo je ne bi kupio ni sebi, a kamoli preporučio drugom.

ps. 90 posto nas koji komentiramo imamo AMD Ryzen procesore, tako da ne znam o čemu ti.

segregator kaže...

4. logika?

1. nama se kaj komentirati.

2. koliko sam ja vidio ne zuji niti jedan, većina se ni ne vrti čak, kaj bude bilo s vremenom je druga priča. a svi znaju kaj bude bilo.

3. pa daj nam ti opiši kako ćeš znati kad crkne zujalica??? Ali stavi se u kožu nekoga tko ni prašinu ne čisti, a kamoli da zna na kaj mora pazit, taj bude sretan kaj ima tišinu.

4. logika je da sve s vremenom crkava, nešto prije, nešto kasnije.

Ne razumijem zašto se javljaš onda, kad sam komentirao Intel fanboye, a ne AMD fanboye

14 godina
segregator kaže...

kad sam komentirao Intel fanboye, a ne AMD fanboye

Pa mene si komentirao.  Priznajem poraz, nadam se da AMD fanboy ekipa bude napravila isto kad se Intel vrati na vrh. 

segregator kaže...

Tako sam i ja mislio, i onda mi Intel uvali procesor koji crkava...a kao serverski je, pa će duže raditi

Kažem da je šansa da procesor crkne nikakva, bio on serverski ili ne, bug je bug, ne računa se, dok s druge velika je šansa da zujalica u slučaju

ploče za mase crkne u garantnom roku kod nekoga tko koristi GEN 4 NVME SSD ili čak više njih.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 15:05 (Valentin17).
17 godina
Čitatelj kaže.....

Al gore mi je bilo rijesenje od MSI-a, gdje spajaju NB i SB sa heat-pipeom,

na SB 1mm mesa hladnjak, na NB 15mm mesa + 40mm zujalica.

Moja bivša MSI P45 NEO 2 je imala povezane VRM i čipsete i nije se pregrijavala. 

Kad su idioti već stavljali te zujalice mogli su u biosu napraviti opciju da kada vent. rikne pošalje bip i računalo se ugasi, kao što je kod CPU ventilatora, ovako je rizik.

Meni je na CPU Mugen2 rev.B prije četriri godine prdnio vent i računalo je odmah napravilo bsod i moš se slikat dok ne promijeniš vent. a štete nema.

Da li se provjereno zna da nema te opcije? Čudno bi mi bilo da nema na modernim čipsetima. 

Pa moja stara Biostar 790GXBE ne želi upaliti ako nije priključen ispravan CPU ventilator. 

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
16 godina

Jel vi ljudi stvarno mislite da POST ne baca error kad vidi da je chipset fan na 0rpm?

Ili da nema OTP-a? Ne živimo više u 2004. sa Abit matičnama.

Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 16:06 (8ax).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
protjeran
boxer kaže...

Da li se provjereno zna da nema te opcije? Čudno bi mi bilo da nema na modernim čipsetima. 

Pa moja stara Biostar 790GXBE ne želi upaliti ako nije priključen ispravan CPU ventilator. 

Ne ventilator za CPU već za Northbridge i Southbridge 

8ax kaže...

Jel vi ljudi stvarno mislite da POST ne baca error kad vidi da je chipset fan na 0rpm?

Ili da nema OTP-a? Ne živimo više u 2004. sa Abit matičnama.

Nije se još nitko ovdje ili na bilo kojoj temi javio da je namjerno isključio ventilator zujalicu da znamo ima li bipa ili bsoda a tražiti po webu objašnjenje mi se ne da jer mi nije potrebno. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 17:04 (Anđeo bez falinge).
13 godina
Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
2 0 hvala 2
13 godina

Nije baš "povoljno"... :/

Ima li šanse da cijene budu u rangu oko 700 kuna? Jer ako će entry level procesori biti oko 700 kuna, onda je ovo "overkill"...

Moja neka procjena...

Nisam ja ništa prčko.
6 godina
protjeran

Cijena slicna kao od ovih nizozemaca i za b550 e gaming od asus strix-a. Znaci to je 99% da ce biti ovakve cijene, sto me cudi jer "TAJCI" ce onda biti 160 eura sto je odlicno., alim opet malo sumnjicavo. Ugl 16-tog kada bude sluzbeni release znacemo sve.

https://www.sicomputers.nl/search/b550

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2020 17:16 (HCgamingCRO).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice