AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.746
|
čitano: 6.773.476
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
dery kaže...

Gazi ga usprkos manjem taktu.

5% razlika po nekakvom ne-potvrđenom testu, "gazi ga" :D

Al u svakom slučaju bravo za AMD.

17 godina
odjavljen
AMD Ryzen procesori (opća tema)

1 0 hvala 0
17 godina

Super, ali samo pod uvjetom ako je CPU napon u razumnim/sigurnim granicama ili ispod 1.400V.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
15 godina
protjeran
rambox kaže...

Super, ali samo pod uvjetom ako je CPU napon u razumnim/sigurnim granicama ili ispod 1.400V.

1.325V max za 7nm Ryzene...

17 godina
odjavljen
ansha kaže...

Bojim se da se moja ploca ne slaze s time. Pumpa napon do jaja kad ostavim sve na defaultu

Freak Show Inc.
12 godina
Friday kaže...
ansha kaže...

Bojim se da se moja ploca ne slaze s time. Pumpa napon do jaja kad ostavim sve na defaultu

Pa ako je pbo+/auto oc/def onda je normalno da i ide do 1.55v sto se ne desava cesto nego povremeno i nemre ostetit proc...

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2020 19:35 (hahhaajaads).
13 godina

i3 10100 ima smisla u odnosu na Ryzen 3100 ako bude imao iGPU... Ipak za cca 200 kn više imaš osiguranu grafiku ak ti crkne GPU u subotu navečer...

Nisam ja ništa prčko.
17 godina
odjavljen
Spiridon kaže...

i3 10100 ima smisla u odnosu na Ryzen 3100 ako bude imao iGPU... Ipak za cca 200 kn više imaš osiguranu grafiku ak ti crkne GPU u subotu navečer...

Ili ako ti treba na itx ploci za firewall

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
hahhaajaads kaže...
Friday kaže...
ansha kaže...

Pa ako je pbo+/auto oc/def onda je normalno da i ide do 1.55v sto se ne desava cesto nego povremeno i nemre ostetit proc...

Ma znam, da. Ali presao sam sa undervoltanog (i overclockanog u isto vrijeme) 6700k koji je radio na mizernom naponu. I to prelazak sa 14nm na 7nm. Gledam voltaze u CPU-Z i kontam si koji je ovo kurac

Freak Show Inc.
15 godina

Bit ce zanimljivo to gledat ako je max napon 1.325V ali nevjerujem da ce tako biti.

Moj PC  
0 2 hvala 0
10 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ma znam, da. Ali presao sam sa undervoltanog (i overclockanog u isto vrijeme) 6700k koji je radio na mizernom naponu. I to prelazak sa 14nm na 7nm. Gledam voltaze u CPU-Z i kontam si koji je ovo kurac

Pa i sad možeš stavit fiksno 4GHz i oko 1.05-1.1v i nikakvih problema nemaš više ni sa velikim naponima ni temperaturama. Pod fiksno ne mislim skroz fiksno nego cnq naravno ostaviš uključenim a core performanse boost na disabled.

Osim ako baš trebaš single core boost..

ansha: Pomelo te
15 godina
protjeran
Friday kaže...
ansha kaže...

Nope, zna ploca sta smije, ovo govorimo o maksimalnom fiksiranom/konstantnom all-core naponu. Ljudi prijavljuju degradacije i sa 1.3V...  Pokreni nesto sta optereti cpu 100% pa pogledaj koliki je stock napon...

13 godina
ivicask kaže...
dery kaže...

Gazi ga usprkos manjem taktu.

5% razlika po nekakvom ne-potvrđenom testu, "gazi ga" :D

Al u svakom slučaju bravo za AMD.

Inače boyfan žargon ti ide ovako :

5% - gazi

10% - guta prašinu, šamara, uništava

15% - *ebe mu mamu, kolje, siječe glavu

20% - *hraćanje u ekran*

EDIT i offtopic : Stjepko javi se, osjećam tvoje prisutstvo, neugodno je da samo gledaš

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2020 21:08 (DarthMarkus).
15 godina
odjavljen
ansha kaže...
Friday kaže...
ansha kaže...

Nope, zna ploca sta smije, ovo govorimo o maksimalnom fiksiranom/konstantnom all-core naponu. Ljudi prijavljuju degradacije i sa 1.3V...  Pokreni nesto sta optereti cpu 100% pa pogledaj koliki je stock napon...

Tako je, ovisi od proca do proca.

Evo jedan koristan link:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/ejgc6p/1325v_is_not_safe_for_zen_2/

Uglavnom PBO zna koji je max sigurni napon po testu u tvornici, može se saznati siguran napon pomoću PBO. Između 1.275 i 1.325.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
12 godina

Zanimljivo kak je nekima degradacija pocela sa 1.325, a neki ga drze na 1.4+ odkad je izasao i nikad nista. Tipa u ryzen master grupi vidim da ih dosta drzi na 1.35-1.4v na 4.3-4.4 od pocetka i nista...

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
ansha kaže...

Ljudi prijavljuju degradacije i sa 1.3V...  Pokreni nesto sta optereti cpu 100% pa pogledaj koliki je stock napon...

Pa dosta ploča filla oko 1.3v all core na Zen2.. ne znam za druge ali stilt je svog mrcvario i s temperaturama >90c i sa praktički power virusima..

DarthMarkus kaže...

EDIT i offtopic : Stjepko javi se, osjećam tvoje prisutstvo, neugodno je da samo gledaš

Jel to onaj Stjepko koji je stalno bio na i5icama?

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2020 21:48 (Kaby).
15 godina
odjavljen
Kaby kaže...

Pa dosta ploča filla oko 1.3v all core na Zen2.. ne znam za druge ali stilt je svog mrcvario i s temperaturama >90c i sa praktički power virusima..

Filla onoliko koliko procesor dopusti, a i ovisi o loadu.

Si pogledao link koji sam stavio?

10 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Jesam vidio sam, ali recimo jedan 3600 na stock postavkama, 4GHz i oko 65C, u cinemi (Giga X570 Aorus Pro) drži na malo preko 1.3v.. po tebi, ima li straha za degradaciju ako se renda 24/7?

15 godina
odjavljen
Kaby kaže...
Jakovp kaže...

Jesam vidio sam, ali recimo jedan 3600 na stock postavkama, 4GHz i oko 65C, u cinemi (Giga X570 Aorus Pro) drži na malo preko 1.3v.. po tebi, ima li straha za degradaciju ako se renda 24/7?

Ako su to automatske postavke onda ne (stock ili PBO), tako je isprogramiran u tvornici na binningu i to je to. Ako govorimo o ručnom overkloku onda bi se dalo raspravljati, trebalo bi neke stvri provjeriti.

10 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Ako su to automatske postavke onda ne (stock ili PBO), tako je isprogramiran u tvornici na binningu i to je to. Ako govorimo o ručnom overkloku onda bi se dalo raspravljati, trebalo bi neke stvri provjeriti.

Sve automatski uz PBO. Jasno je meni da bi on morao na default postavkama izdržat 24/7 torturu unutar jamstvenog roka.. ali opet možda i ne bi, možda je takvih usera toliko malo da je veća korist AMDu od reklamiranja velikog boosta i performansi u igrama (poprilično light load) nego što će izgubit reklamiranjem nekoliko degradiranih, ako ih uopće i reklamiraju. U pm i reklamiranje...

12 godina

Ta degradacija je malo napuhana, kao sto sam rekao gore. Ima ljudi koji od pocetka drze 3rd gen na 1.4v+ i (jos) nisu imali degradaciju...

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...

Ta degradacija je malo napuhana, kao sto sam rekao gore. Ima ljudi koji od pocetka drze 3rd gen na 1.4v+ i (jos) nisu imali degradaciju...

Ovisi što rade s njim i koliko je opterećen. Jedan od primjera:

I knew 1.325V wasn't safe. My chips FIT maximum voltage is ~1.3V and I ran 1.325V since I got my 3600x. I honestly was expecting to see degradation and degradation I saw after 4 months of use. The system was used for 3d animation in blender by my wife so it saw a pretty hard life. I forgot to mention temps, they were around 70C since the chip had a NH-D15 on it.'

14 godina

Vise manje ti slucajevi degradacije bi bili kad bi neko lock-o voltazu iznad 1.375v i onda bi nakon par mjeseci ekipi komp failo postat, reset biosa i sve radilo ko i inace. Izgleda da vise ta "degradacija" se dogada kad je fixna voltaza.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Kaby kaže...
Jakovp kaže...

Sve automatski uz PBO. Jasno je meni da bi on morao na default postavkama izdržat 24/7 torturu unutar jamstvenog roka.. ali opet možda i ne bi, možda je takvih usera toliko malo da je veća korist AMDu od reklamiranja velikog boosta i performansi u igrama (poprilično light load) nego što će izgubit reklamiranjem nekoliko degradiranih, ako ih uopće i reklamiraju. U pm i reklamiranje...

Sumnjam da bi tako riskirali, taj procesor prodaju i ozbiljnim korisnicima, velikim firmama, netko će renderirati 24/7 itd, ne bi si to dozvolili. Na stocku mora raditi duuugo.

12 godina

Degradacija hmmm... 

AMD prljavi, pokvareni bugoviti gadovi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Kaby kaže...
hahhaajaads kaže...

Ovisi što rade s njim i koliko je opterećen. Jedan od primjera:

I knew 1.325V wasn't safe. My chips FIT maximum voltage is ~1.3V and I ran 1.325V since I got my 3600x. I honestly was expecting to see degradation and degradation I saw after 4 months of use. The system was used for 3d animation in blender by my wife so it saw a pretty hard life. I forgot to mention temps, they were around 70C since the chip had a NH-D15 on it.'

Normala da ovisi. Ali nekom gameru se to nece desit jer te temperature nece vidjet, a niti toliko opterecenje.

16 godina
Ne kuzim kaj se cudi kad je koristio OCani 3600 kao workstation mjesecima... Degradacija je normalna stvar i u principu se ne bi trebala desit sa boostom jer su to jako kratki peakovi.
Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
8 godina
protjeran
Friday kaže...

Ja bih 3300x a nije APU

Hmmm, tebi treba PCI-e radi dodatnog GLAN adaptera?

Uzmes B450-I od ASUS-a sa dva M.2 PCI-e slota,

na straznji stavis NVMe SSD, a na prednji ne stavljas hladnjak, nego GLAN adapter:

https://www.amazon.com/Ableconn-M2-NW-107-Gigabit-Ethernet-Module/dp/B07599LZ5S?tag=hardfocom-20

I ostane ti PCI-e slot za grafiku, i imas Box kuciste malih dimenzija.

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher...
15 godina
odjavljen
Napisao je da mu treba sljedece:

"To je quad gigabit mrezna"

Za sto cisto sumnjam da postoji u m.2 formatu.
17 godina
odjavljen

Moram imati pciex slot koji je barem x2

Ovako je sad

A ovo je mrezna u pitanju:

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/docs/network-io/ethernet/10-25-40-gigabit-adapters/pro-1000-pt-quad-port-lp-server-adapter-brief.html

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice