AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.745
|
čitano: 6.772.959
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Foldam vec mjesec dana bez prestanka i sa procesorom i sa graficom. Folding inace zauzme 23 od 24 threada i CPU mi uglavnom radi na nekih 3.7 GHz (eco mode). Napon na jezgrama bude tek nesto preko 1V. Evo sad mi se upravo dogodilo grugi puta da mi stigne nekakav work unit koji koristi samo 13 threadova. Iako je optereceno otprilike samo pola procesora - sve jezgre su na naponu od otprilike 1.25V i grije se znatno vise nego kad rade sve. Ove zauzete su na taktu od otprilike 4.1 GHz a one koje ne rade nista su na 2.2

Bezveze

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
To je normalno, ima power budzet i ako koristi manje jezgri ce one raditi na vecem taktu i naponu i vise grijati jer je koncentriranija snaga.
http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
12 godina
protjeran
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Ovak ekipa, klincu cu sloziti neki desktop pc ima jos vremena do rodendana ali polako mogu razmisljati o tome.

Ujedno idealna prilika da sebi napravim upgrejd.

Naime razmisljam klincu dati svoj r5 2600 i maticnu i nabaviti novi setup, sve osatalo pod moj pc ne bih mijenjao.

E necemo ti pomoci jer gledas kako bi profitirao od sinovog rodjendana, losa si osoba, kupi intela. 

Da, nego objasni mi kako cu ja profitirati ako dajem svoj novac ? :)

Klinac mi navrsava 5 godina i vrijeme je da se nauci na racunalo. Kcer je isto tako za svoj 5 rodendan dobila pc s rx 570 unutra i intelom i5 4x

Što će djetetu od 5 godina računalo lol

Ajde još nekako kao učiš ga neke stvari u sbezi računala, ns svom računalu, al kupit djetetu vlastito računalo za 5. rođ je nonsens.

17 godina
Silent horror1992 kaže...
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Ovak ekipa, klincu cu sloziti neki desktop pc ima jos vremena do rodendana ali polako mogu razmisljati o tome.

Naime razmisljam klincu dati svoj r5 2600 i maticnu i nabaviti novi setup, sve osatalo pod moj pc ne bih mijenjao.

E necemo ti pomoci jer gledas kako bi profitirao od sinovog rodjendana, losa si osoba, kupi intela. 

Klinac mi navrsava 5 godina i vrijeme je da se nauci na racunalo. Kcer je isto tako za svoj 5 rodendan dobila pc s rx 570 unutra i intelom i5 4x

Ajde još nekako kao učiš ga neke stvari u sbezi računala, ns svom računalu, al kupit djetetu vlastito računalo za 5. rođ je nonsens.

ma daj ?

koliko ja vidim kod mene to funkcionira savrseno.. i da zelim da svatko ima svoje racunalo. Racunalo dobivaju kao nagradu.. pristupit mu mogu samo kada to zasluze.

A ocito nemas klince razlicitog spola i nisi cuo za svade i kako curice ne dozvole deckicima da ulaze u njihov prostor itd...

Ali naucit ces jednog dana...

inace korisnike koji mi krenu s ovakim pristupm stavljam na instant block...

mogao sam u startu reci da kupujem drugo manje zahtjevno racunalo za sebe a u tom slucaju bi prica krenula sta ce ti to sta ce ti to... i onda to krene u totalno krivom smjeru odakle ti pare, di radis itd...

fof lagano.

Bnet: mNik987#2148
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 11:17 (toxic).
14 godina
toxic kaže...

Pa to je bar lako, rođendan ti je samo izgovor za ženu, kao dat ćeš klincu svoje, a sebi ćeš ugrabiti 3950X...I svi sretni i zadovoljni.

17 godina
Promster kaže...
toxic kaže...

Pa to je bar lako, rođendan ti je samo izgovor za ženu, kao dat ćeš klincu svoje, a sebi ćeš ugrabiti 3950X...I svi sretni i zadovoljni.

pa tako je...

Bnet: mNik987#2148
17 godina
odjavljen
Jakovp kaže...
To je normalno, ima power budzet i ako koristi manje jezgri ce one raditi na vecem taktu i naponu i vise grijati jer je koncentriranija snaga.

To sto ti kazes je posve normalno. Moj problem se odnosi na pumpanje neaktivnih jezgri sa 1.25 volti i nepotrebno zagrijavanje

Freak Show Inc.
10 godina
neaktivan
Friday kaže...

To sto ti kazes je posve normalno. Moj problem se odnosi na pumpanje neaktivnih jezgri sa 1.25 volti i nepotrebno zagrijavanje

Turbo doing its thing. Isključit turbo, ručno multipler na 37(ili 38,39), cnq ostavit uključen. Očito je da za 4.1GHz treba puno više soka koji onda rezultira puno većim zagrijavanjem..

I sve radit iz biosa, ja se osobno grozim svih tuning app preko windowsa, kad je proc u pitanju ofc.

uloženo - dobiveno
12 godina
MasterOdisasteR kaže...
hahhaajaads kaže...
MasterOdisasteR kaže...

Odakle ti te temp ? Daj link zanima me

https://www.youtube.com/channel/UCVKlWCOSzKIryNIO7as0Dgg/videos

Evo na ovom kanalu imas hrpa ploca/procesora pod blenderom (nekakav heavy task je u pitanju kak on kaze).

Iako po ovom, 3900x na tomahawk max je vrm negdje oko 70-80 dok je takva slicna kod tuf b450 pro ali na 3950x, na b450 aorus probije 100c 

Amo uzet tomahawk za primjer. Ploca je extra slazem se ,a jel ti stvarno mislis da ce ona high end 4xxx ,pa cak i mid tier, moc gonit kako treba ?

Uostalom ugrijanija ploca povlaci kupnju boljeg hlađenja veci airflow i malo bolje kuciste. Soba sa tim kompom je ljeti ajme. Tu je jos dosta sitnica. A kupit 3950x i stedit na ploci je glupost. I jedno je vrtit testove par sati a drugo je zivit s tom pecnicom

Da se vratim jos malkoc. Cak i A320 ploce mogu durat neki 3700x ali jedino uz uvjet da imas neki mali ventic na vrmu, A320 i 3600 rade najnormalnije kao i na B350/B450 plocama... A sto se tice B450 compatibility sa 4000 serijom, isto je bilo da se na A320 ploce nece moc stavit najnoviji ryzen i kad je sve izaslo onda su i A320 ploce pocele dobivat microcode 

11 godina

toxic

Respect.

Friday

Sve jezgre su na 1.25V u ECO modu ili bez ECO moda?

- Probaj ukljuciti PSS u BIOSu. Trebale bi imat sve maticne, u biti power saving funkcija. Moguce da ti je ta postavka na auto, svejedno probaj ukljuciti.

- Probaj ukljuciti EPU (tako se zove kod Asusa, na Gigi mozda drugacije - DES?) - power phase management based upon system loading to reduce system power consumption.

- Igraj se s core enhancment, ukljuceno, iskljuceno, iako je manje vjerojatno da ce utjecat s obzirom da ti u tom pogledu radi ECO mode, ali mozda ima veze s naponom.

Ja tu nebi ništa OCao, ovo su sve opcije suprotno od OC-a i 1.25V je vjerojatno više nego dobar napon za 4.1Ghz na 3900X.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 12:29 (The_Fichek).
17 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...

Friday

Sve jezgre su na 1.25V u ECO modu ili bez ECO moda?

- Probaj ukljuciti PSS u BIOSu. Trebale bi imat sve maticne, u biti power saving funkcija. Moguce da ti je ta postavka na auto, svejedno probaj ukljuciti.

- Probaj ukljuciti EPU (tako se zove kod Asusa, na Gigi mozda drugacije - DES?) - power phase management based upon system loading to reduce system power consumption.

- Igraj se s core enhancment, ukljuceno, iskljuceno, iako je manje vjerojatno da ce utjecat s obzirom da ti u tom pogledu radi ECO mode, ali mozda ima veze s naponom.

Ja tu nebi ništa OCao, ovo su sve opcije suprotno od OC-a i 1.25V je vjerojatno više nego dobar napon za 4.1Ghz na 3900X.

Sve su na 1.25 u ECO modu i to samo ako ih je pola optereceno. Ako su opterecene sve onda su na nekih 1.05 ako se ne varam. Pogledat cu ove stvari koje si spmenuo. Nije mi to nikakav problem zapravo, samo mi je bezveze da nabiju napon na sve jezgre a samo ih pola nesto radi

EDIT:

Evo sad mi je stigao novi WU koji radi na svim jezgrama i napon je izmedju 0.988 i 1.095. Rekao bih da je prosjek na nekih 1.02

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 12:38 (Friday).
15 godina
protjeran
Friday kaže...
samo mi je bezveze da nabiju napon na sve jezgre a samo ih pola nesto radi

Ma napon na jezgrama koje idle-aju ti zanemarivo doprinosi potrosnji/zagrijavanju...

14 godina
neaktivan
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Što će djetetu računalo jel tako ,rađe mu daj svoj mobitel da se zabavi ,pa kad naraste da bude debil koji ne može držat pažnju više od 10 sekundi na nečemu. Računala i konzole imaju veliki broj benefita za razvoj djece (uz određeno ograničavanje i kontrolu naravno).

Znam iz prve ruke jer mi se cura bavi tim ,završava studiranje i na faksu su se bavili tom tematikom.

Ontopic: 3xxx i A320 je teska glupost. Vi jednostavno ne shvacate što ja hoću reći. Da nije isto stavit proc i testirat ga 2 dana na nekoj ploči i napisat recenziju ili radit s tim procesorom godinu dana na toj ploči.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 16:10 (MasterOdisasteR).
15 godina
MasterOdisasteR kaže...
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Što će djetetu računalo jel tako ,rađe mu daj svoj mobitel da se zabavi ,pa kad naraste da bude debil koji ne može držat pažnju više od 10 sekundi na nečemu. Računala i konzole imaju veliki broj benefita za razvoj djece (uz određeno ograničavanje i kontrolu naravno).

Znam iz prve ruke jer mi se cura bavi tim ,završava studiranje i na faksu su se bavili tom tematikom.

Ovo sto ti je rekao master potpuno se slazem, nemam djece ali znam kod brata da mu mala ima 5 godina.Dobije mob na koristenje odnosno igranje,  pola sata preko dana i pola sata predvecer i to je to  za citav dan.Zena mu inace radi kao defektolog koja ima dugo radno iskustvo sa djecom koja imaju problem u razvoju tako nemoj ni ti ici na tu kartu da se tebi to dogodi.Da od normalnog dijeteta napravis debila.

12 godina
MasterOdisasteR kaže...

Ontopic: 3xxx i A320 je teska glupost. Vi jednostavno ne shvacate što ja hoću reći. Da nije isto stavit proc i testirat ga 2 dana na nekoj ploči i napisat recenziju ili radit s tim procesorom godinu dana na toj ploči.

Nije glupost ako radi normalno. Odi si u ryzen master grupu, vidjet ces da ih ima dosta koji drze 3600/3700X na A320 plocama ( i to ne 2 dana nego od pocetka kad je i izasao microcode za te ploce).

13 godina
dreadmoore kaže...
MasterOdisasteR kaže...
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Ovo sto ti je rekao master potpuno se slazem, nemam djece ali znam kod brata da mu mala ima 5 godina.Dobije mob na koristenje odnosno igranje,  pola sata preko dana i pola sata predvecer i to je to  za citav dan.Zena mu inace radi kao defektolog koja ima dugo radno iskustvo sa djecom koja imaju problem u razvoju tako nemoj ni ti ici na tu kartu da se tebi to dogodi.Da od normalnog dijeteta napravis debila.

Moja pokojna mama je isto defektolog bila. 30 godina u domu za napuštenu djecu. Točno je imala isto razmišljanje.

Fun fact : Linus ne daje djeci smartphone - nuff said

Moji će imati pristup isto tako. Po ćuke ujutro, po ćuke uvečer.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 16:46 (DarthMarkus).
15 godina
MasterOdisasteR kaže...
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Je daj mu mobitel da izgubi oči buljeći u njega.

toxic

Samo ti sebi kupi mašinu, a djetetu daj svoj sve 5.

Ja imam doma 4 kompa dve kante i 2 laptopa 3 djece i to nema nikakve veze neka djeca vole više biti na kompu i to im je super dok drugima komp treba za osnovne stvari ne "vise" na kompu cijele dane.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 16:48 (hummer0).
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Djeci bi bilo bolje da se druže i igraju skupa, nego da gube sate pred mobitelom, tabletom ili računalom. Sin mi je navršio godinu dana, veselim se vremenu koje provodim sa njim, računalo upalim tek kad ode spavati i budem najdulje 2 sata na njemu. ....š igranje, treba se igrat sa djecom dok možeš, brzo će proć vrijeme, odfrast će i imat sve manje vremena za roditelje...
Mom kupujem igračke, kad poraste dovoljno, igrat ćemo nogomet ili košarku (nadan se da ću moć skakat )...Vidio sam neke roditelje kako djetetu od 3-4 g starosti daju mobitel ili tablet da se igraju...glupost...navući će ih tako malene i posli će se čudit što im dijete ovisno o tome...

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
hummer0 kaže...
MasterOdisasteR kaže...
toxic kaže...
ansha kaže...
toxic kaže...

Je daj mu mobitel da izgubi oči buljeći u njega.

toxic

Samo ti sebi kupi mašinu, a djetetu daj svoj sve 5.

Ja imam doma 4 kompa dve kante i 2 laptopa 3 djece i to nema nikakve veze neka djeca vole više biti na kompu i to im je super dok drugima komp treba za osnovne stvari ne "vise" na kompu cijele dane.

Bas ovo receno, zavisi i od djece.

Imam dvije sestre koje imaju klince, kod jedne su klinci sposobni visiti na tabletima ili pred tv-om i po par sati bez ikakvih problema dok kod druge sestre ne mozes ni natjerati dijete na tv, tablet eventualno na nekih pola sata i to pretezno voli da gleda neki djeciji sadrzaj samo dok jede. 

Uglavnom nisam bas primjetio nikakvo vece odstupanje u bilo kakvim psiho/motornim sposobnostima niti kod jednog djeteta. 

Ja sam misljenja da je bitnije koliko se sa djetetom radi u nekoj komunikaciji u smislu koliko dijete moze nauciti od roditelja, a nebitno na koji nacin. Ako cete vi sa djetetom raditi na njegovom odgoju u smislu igre, razvoja sposobnosti, vjestina, ucenja novih stavri pa cak se to radilo i preko elektronskih uredjaja mislim da ce se to dijete bolje razvijati nego neko dijete koje je odraslo u ovom slucaju bez elektronike ali bez nekog jaceg angazmana roditelja i koje je prepusteno samo sebi. 

Sta se onda postigne i u toj situaciji, imate dijete koje luta po kuci, dvoristu ili gdje vec ali bez pravog nadzora i usmjerenja roditelja i onda opet dobijete debila, samo odgojenog na drugaciji nacin. 

Naravno isto tako dobijete i debila koji je samo odrastao uz tablet, mob ili racunar.

Problem je u roditeljima, dosta parova nazalost danas gleda Instagram, Fejs ili cak i uzivo druge roditelje i vide pretezno samo one happy trenutke ili one vjestacki prezentovane i misle kako je imati dijete tako cool i onda kada dobije jedno i vide kolika je obaveza i koliko se moraju prilagoditi zivotu sa djetetom onda mu gurne u ruke tablet u ruke i neka se sam zabavlja i dobivamo generacije debilno odrasle djece, koja nazalost o vecini stvari se edukuju online, a sami znamo koliko su na netu katuallni i popularni debili naspram normalnih ljudi. 

Da ne bude cisti OFFT: Koliko performansi se moze ocekivati od Ryzen 4800U serije procesora, kako kotiraju naspram Intelovih pandana?? 

15 godina
Maksimus kaže...

Djeci bi bilo bolje da se druže i igraju skupa, nego da gube sate pred mobitelom, tabletom ili računalom. Sin mi je navršio godinu dana, veselim se vremenu koje provodim sa njim, računalo upalim tek kad ode spavati i budem najdulje 2 sata na njemu. ....š igranje, treba se igrat sa djecom dok možeš, brzo će proć vrijeme, odfrast će i imat sve manje vremena za roditelje...
Mom kupujem igračke, kad poraste dovoljno, igrat ćemo nogomet ili košarku (nadan se da ću moć skakat )...Vidio sam neke roditelje kako djetetu od 3-4 g starosti daju mobitel ili tablet da se igraju...glupost...navući će ih tako malene i posli će se čudit što im dijete ovisno o tome...

U odgajanju djeteta nije sve tako crno i bijelo to ćeš i sam shvatiti kad ti dijete bude veće i nije svrha djetetu nešto izrčito zabranjivati.

Ovo da će igrati nogomet i košarku hm možda neće biti talent za to i neće voljeti košarku ma koliko ti želio nejde ništa na silu.

17 godina
odjavljen
Maksimus kaže...

Ne treba generalizirati. Djeci treba fizicka aktivnost to je nesumnjivo. Ali drzati ih izolirane od bilo kakve tehnike je totalna glupost. Imam troje djece btw...

Freak Show Inc.
13 godina
Pozdrav svima. Prvi put namjeravam uzet AMD procesor pa imam par pitanja
1. Mislio sam uzet b450 strix f ploču, ili eventualno msi x470 PRO gaming carbon {ako uopće ima potrebe za x470 sa 3600(x)? Mišljenja? Ili nešto drugo, npr kakve su gigabyte b450 aorus pro/elite?
2. Imam sa prijašnje konfiguracije 2x8 GB corsair lpx 3000 cl15 ram, hoće li taj ram biti dobar, ili ću morat kupovat novi?
Sorry na previše pitanja ali totalni sam laik za AMD..
Svaki savjet i mišljenje dobrodošli
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 22:02 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
error_666 kaže...
Pozdrav svima. Prvi put namjeravam uzet AMD procesor pa imam par pitanja
1. Mislio sam uzet b450 strix f ploču, ili eventualno msi x470 gaming carbon {ako uopće ima potrebe za x470 sa 3600(x)? Mišljenja?
2. Imam sa prijašnje konfiguracije 2x8 GB corsair lpx 3000 cl15 ram, hoće li taj ram biti dobar, ili ću morat kupovat novi?
Sorry na previše pitanja ali totalni sam laik za AMD..
Svaki savjet i mišljenje dobrodošli

Dva pitanja previše? Ok...

1. Prva ploča nema neki naj VRM, druga je ok. Zašto baš te dvije ako smijem pitati, mislim da ima optimalinijih.

2. Ne trebaš mijenjati, biti će ok. 3xxx nisu toliko izbirljivi za ram, ali ja bih ju digao na barem 3200 ako ide.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
13 godina
Kao npr?
Btw preferiram asus ako ima dobra kakva, a čitao sam da AMD ploče imaju probleme sa vrm-ovima,zato i pitam.
I ovo je napredak, do neki da nisam ni razmišljao o AMD jer sam ga se iskreno bojao kupiti :D
Sa intelom je uvijek bilo plug and play, a ovdje vidjet ćemo :D
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 22:09 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ima jedna B450 Tomahawk max na njuski za 800kn, lovi, ako ti odgovara polovno i iz ZG si. Pise u oglasu da je iz Future kupljena krajem prosle god i da je produljio jamstvo na 5g preko MSI stranice.

13 godina
Dobra ponuda, ali nažalost nisam u hr.
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2020 22:10 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
error_666 kaže...
Kao npr?
Btw preferiram asus ako ima dobra kakva, a čitao sam da AMD ploče imaju probleme sa vrm-ovima,zato i pitam.
I ovo je napredak, do neki da nisam ni razmišljao o AMD jer sam ga se iskreno bojao kupiti :D

Gdje si to citao da imaju probleme sa VRMovima ? Imaju neke ploce, tipa Aorus i neke slicne koje se ne kupuju. Pogledaj si Tuf B450(m) Pro.

13 godina
Na raznim forumima pa i na ovom.. zato i pitam jer ne želim kupit neko g***no od ploče koje će me nervirat.
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
error_666 kaže...
Kao npr?

Uzmi si tuf b450 pro gaming

11 godina

error_666

Cim bolji VRM to bolje za overclock, ali inace tak svejedno, tim vise sto se novi Ryzeni sami od sebe overclockaju i nemaju bas prostora za manevriranje. Giga ploce su ok, VRM im je malo los, ali boze moj. Ja bih kod tih prvo gledao mogu li se snaci po BIOSu i eventualno njihovom softveru. Glavna stvar kod Gige PRO naspram Elite je bolji zvuk, jedna od rijetkih B450 koja ima ALC1220 chip za zvuk. Od jeftinijih B450 pogledaj i Asrock Gaming K4 te MSI B450-A MAX, a od malo skupljih Asus TUF B450 Pro i MSI Tomahawk MAX. Uglavnom, tesko ces fulat s maticnom, ako si prosjecan korisnik. Postavi si neku cijenovnu granicu pa ce ti bit lakse. Po meni je ta granica za bilokoju maticnu 1000kn, a za B450 oko 900kn. Osobno bih isao na Asusovu tuf pro gaming iz Protisa za 900kn, prvenstveno radi boljeg zvuka naspram konkurencije u tom rangu i radi njihovog BIOSa. Ako zelis biti 120% siguran u kompatibilnost sa 4000 serijom koja izlazi na jesen onda idi na MSI B450 bilokoju MAX pluc jer imaju veci kapacitet BIOSa naspram konkurencije.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice