AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.723
|
čitano: 6.672.735
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
8ax kaže...
Kolko vidim vecina novog jeftinijeg rama (CJR/E-Die) ide na cca 3600-3800CL16 na Zen2, ovisno kolko se da IF nastelat sa 1:1 ratiom.

Ali meni je out of the box vec 3600 CL16. Doduse ostale latencije nisu utegnute ali ne da mi se zajebavati previse s time da bih eventualno u CB uhvatio jos 100 bodova. I ovako mi stroj radi u ECO modu i svejedno mi je overkill

Freak Show Inc.
15 godina
protjeran
Jakovp kaže...

Sa B-die radi više manje iz prve, bar meni, samo sam morao izvući taj report, bez toga je malo falilo. To ovisi o kvaliteti čipova na memoriji, tj. binnanju (moje su 3600cl16-16-16-30 b-die)

Binaju se samo najekstremnije b-die varijante, u 99% slucajeva je problem platforma a ne kvaliteta chipova. 

Ja moram svojima dat 1.37V za stabilnost na 3200 cl14 dok na intelu isti chipovi bez problema rade na 4133 cl17 sa 1.35V.... Da ih nisam prije koristio na intel platformi, mislio bi da nisam imao srece s ramom...

11 godina

8ax

Ryzen 1600 imam pa je izazovnije. Znam da 3600 ima bolji memory controller. Nadam se da ce 4600 imat jos bolji, hehe. Kako si podesio commande rate, 1T ili 2T?

Ima jos kaj osim memtest i Aida64 za testiranje? Mozda nesto s ogranicenim vremenskim testom, ovako moram stopat stalno kolko je dugo testirano, je li dovoljno dugo ili prekratko.. Btw. kod Aide moram palit cache test ili je dovoljno samo memory test?

EDIT: s 3333 na 3466 uz skoro pa nista promijenjeno, samo kopiram calculate safe postavke uz DRAM voltage i boot voltage na 1.4V i SOC voltage na 1.11250.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 12:09 (The_Fichek).
16 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Maticna također ima veliku ulogu. Corsairovi 3200 CL16 mi ne rade na x370 prime pro dalje od 2933, dok na asrockovoj b450 k4 rade po xmp-u uz minoran tweak jednog tajminga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dedaa kaže...

Maticna također ima veliku ulogu. Corsairovi 3200 CL16 mi ne rade na x370 prime pro dalje od 2933, dok na asrockovoj b450 k4 rade po xmp-u uz minoran tweak jednog tajminga.

Zato sta razlicite maticne razlicito postave sekundarne/tercijarne tajminge i ostale postavke rama... U XMP-u su zapisani samo primarni tajminzi...

16 godina
neaktivan

Odustao sam od toga jer ne zelim drljat po svim tajminzima, ram mora biti apsolutno stabilan a ne da mi se desi random bsod/freeze sta vec svako malo u random vremenima samo da dobijem koji fps vise..

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
The_Fichek kaže...

8ax

Ryzen 1600 imam pa je izazovnije. Znam da 3600 ima bolji memory controller. Nadam se da ce 4600 imat jos bolji, hehe. Kako si podesio commande rate, 1T ili 2T?

Ima jos kaj osim memtest i Aida64 za testiranje? Mozda nesto s ogranicenim vremenskim testom, ovako moram stopat stalno kolko je dugo testirano, je li dovoljno dugo ili prekratko.. Btw. kod Aide moram palit cache test ili je dovoljno samo memory test?

EDIT: s 3333 na 3466 uz skoro pa nista promijenjeno, samo kopiram calculate safe postavke uz DRAM voltage i boot voltage na 1.4V i SOC voltage na 1.11250.

1T uvijek. Sa Zen1 mislim da ti je 3466 neki gornji limit, nazalost CJR ne nudi puno lufta za zatezanje latencija na nizim frekvama.

OT: Malo modao grafu, ipak je ovaj kulerčić preslab za 300W čip a uskoro će i ljeto.

Istina da ventovi nisu bog zna kaj al su jedino kaj sam imao pri ruci.

I jedno pitanje: Dva 100% identična ventilatora i ni jedan ne zapinje, jedan je pri 37% PWM na 550rpm a drugi na 0% PWM na 700rpm. Hmmm?

EDIT: Na 550/700rpm u Furmarku 84°C, na 1000/1000rpm 67°C. Ja sretan.

Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 12:37 (8ax).
11 godina

Žica za PWM signal je možda oštećena ili nešto ne funkcionira sa signalom iz te žice za taj vent ili je na neku foru krivo očitanje softvera? Hmm indeed.

Tak sam si i mislio, ali prvo idem s 2T pa onda 1T. Čitao sam da Gear down mode enabled ustvari radi 1.5T, kompromis između stabilnosti 2T i brzine 1T. Iz Ryzen calc brzinskog testa rezultati su praktički isti s 1T i 2T, a jedina razlika je u nižoj CCX latenciji s 1T. Za rezultate mi je inace referenca Passmarkov memory mark test, nisam nasao nist pametnije, a da ne traje cijelu vjecnost. Za stabilnost memtest i Aida na 15-20min svaki.

Ryzen calculator kaze da je 3600 granica za Zen1, ali realno moguce da je 3466 da. EDIT: evo izbacilo error na 3466 :(

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 12:51 (The_Fichek).
15 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...

Žica za PWM signal je možda oštećena ili nešto ne funkcionira sa signalom iz te žice za taj vent ili je na neku foru krivo očitanje softvera? Hmm indeed.

Tak sam si i mislio, ali prvo idem s 2T pa onda 1T. Čitao sam da Gear down mode enabled ustvari radi 1.5T, kompromis između stabilnosti 2T i brzine 1T. Iz Ryzen calc brzinskog testa rezultati su praktički isti s 1T i 2T, a jedina razlika je u nižoj CCX latenciji s 1T. Za rezultate mi je inace referenca Passmarkov memory mark test, nisam nasao nist pametnije, a da ne traje cijelu vjecnost. Za stabilnost memtest i Aida na 15-20min svaki.

Ryzen calculator kaze da je 3600 granica za Zen1, ali realno moguce da je 3466 da. EDIT: evo izbacilo error na 3466 :(

Gear down služi za omogućiti neparne latencije ako sam dobro skužio.

Probaj sa 3400.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
11 godina

Jesam, nestabilnije nego 3466, nece ni bootat. Idem nazad na 3333 s mrvu nizim tajminzima, naponom. Ovo mi je bio najbolji score bio..

EDIT: Igra li CPU vcore ulogu kod clockanja memorije??? Drzim ga nonstop na istom offsetu, uopce nisam razmisljao o tome.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 13:56 (The_Fichek).
15 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...

Jesam, nestabilnije nego 3466, nece ni bootat. Idem nazad na 3333 s mrvu nizim tajminzima, naponom. Ovo mi je bio najbolji score bio..

EDIT: Igra li CPU vcore ulogu kod clockanja memorije??? Drzim ga nonstop na istom offsetu, uopce nisam razmisljao o tome.

Ne, ali za prvu generaciju su bile priče da je mem stabilnija na većem taktu procesora, no ne znam koliko je to točno.

Uvijek možeš probati sa malo većim soc naponom, do neke razumne granice.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
16 godina
The_Fichek kaže...

Rekao bi iskreno da skoro svaka opcija vezana uz OC u BIOSu moze utjecat kad si bas na ivici stabilnosti, vrijedi se poigrat sa svacim ali ako +1 ili 2 stepena gore ne promijeni situaciju ta postavka vjerovatno ne igra ulogu.

Recimo na Intelu je 103 PCIE clock znao dic FSB wall za par desetaka MHz.

17 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...

Eto, i bas zbog toga ja svoje out of the box postavke ne diram. Jer koliko realno mogu dobiti?

(procesor je u ECO modu btw)

Freak Show Inc.
11 godina

Bzvz dignuo Vcore s +0.03125 na +0.0500 i promjenio jos neke sitnice, tj. evo prinstcreenovi. Nisam si mogao pomoc i opet izvrtio 3466 Mhz jer mi je ustvari ta frekvencija najvise puta prosla, na njoj se boot srusio samo jednom. Aida64 extreme, samo stress system memory, nije pokazala error 1 sat :O

tWR koji je silio calculator mi se cinio premalen s obzirom da je defaultna vrijednost 20, a tWTRL 10 iznad njega 10, dok calc preporucuje iste vrijednosti za oba pa mi to bilo malo cudno. Nemam pojma jesu ove zadnje 4 vrijednosti stvarale problem no digao sam ih s 24 na 30 ohma. procODT kad got sam stavio na 60 mi se komp nije htio podic, srecom ili nesrecom pa je ostavljen na Auto. Pokusaj prije ovog je, ako se ne varam bio i s malo vecim SOC naponom, ali dam se kladit da problem nije napon, nego tajminzi i postavke. E da, power phase control je kod mene po defaultu na extreme cim se ista prcka po memoriji. Current capability i switch.freq. su na auto. Pretpostavljam da ploca tu dobro radi posao, da imam neku slabiju bi i to prckao. Current capability se inace moze namjestiti do 140% za memoriju, Aida pokazuje max. povucenu struju 30A za svoj test.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 15:13 (The_Fichek).
16 godina
Friday kaže...

Meni skor 3601, ram stock isto 3600CL16, sad na 3666 sa mrvicu zategnutim tajminzima.

Ali vjerovatno ulogu igra i to kaj sam na staroj verziji Win10, ona prije Ryzen fixa.

Ne znam koji die je taj Ripjaws na 3600 ali ako je BDie onda definitivno ima tighter subtajminge pa je zato brzi.

Jedino mi je latency nizi od tvojeg, 31 u odnosu na 32.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 15:05 (8ax).
17 godina
odjavljen
8ax kaže...
Friday kaže...

Meni skor 3601, ram stock isto 3600CL16, sad na 3666 sa mrvicu zategnutim tajminzima.

Ali vjerovatno ulogu igra i to kaj sam na staroj verziji Win10, ona prije Ryzen fixa.

Ne znam koji die je taj Ripjaws na 3600 ali ako je BDie onda definitivno ima tighter subtajminge pa je zato brzi.

Jedino mi je latency nizi od tvojeg, 31 u odnosu na 32.

Freak Show Inc.
11 godina

Friday

Nist nebi dobio. Ja se igram jer mi dosadno, tj. jer ne znam koju od dvije memorije ostavit u kompu, obje jako slicne. Da je jedna od njih CL16 3600 ostavio bi ju i nebi dirao, ali takve su sad malo skupe. Nedam vise od 600kn za 2x8GB.. Btw. prilicno sam siguran da imas super rezultat radi 4x vise memorije :) Btw. Hynix D die je navodno malo bolji od C die, blizu Samsung B die. Ugl, nemas kaj dirat taj XMP profil i naravno ECO mode ftw :P

16 godina
Friday kaže...

Opa nikad se nisam sreo sa D-Dieom, da je meni u rukama definitivno bi se poigrao.

Probaj bacit na 3600C15 ili 3733C16 cisto srece radi, zakaj ne?

17 godina
odjavljen
The_Fichek kaže...

Friday

Nist nebi dobio. Ja se igram jer mi dosadno, tj. jer ne znam koju od dvije memorije ostavit u kompu, obje jako slicne. Da je jedna od njih CL16 3600 ostavio bi ju i nebi dirao, ali takve su sad malo skupe. Nedam vise od 600kn za 2x8GB.. Btw. prilicno sam siguran da imas super rezultat radi 4x vise memorije :) Btw. Hynix D die je navodno malo bolji od C die, blizu Samsung B die. Ugl, nemas kaj dirat taj XMP profil i naravno ECO mode ftw :P

Bome, bas gledam cijene... Ja sam u 12 mjesecu kupio i od onda je poskupjelo za vise od 20%. Mislim da ti je najbolja prilika Crucial Balistix 3600 CL16, ima na computeruniverse za 105 eura (ako bi kupovao, jel).

Ali brate mili kako je to sve poskupilo...

8ax kaže...
Friday kaže...

Opa nikad se nisam sreo sa D-Dieom, da je meni u rukama definitivno bi se poigrao.

Probaj bacit na 3600C15 ili 3733C16 cisto srece radi, zakaj ne?

Mislim da sam bio digao na 3733 sa istim timinzima i da je radilo bez problema. Onda sam bio flashnio BIOS pa se sve vratilo na default i onda vise nisam dirao. A ako se dobro sjecam isprobao sam i 3600 CL15 i to se odmah spizdilo. Tako da mislim da latencije ne mogu bas puno dirati.

Dapace, mislim da je cijeli kit generalno dotjeran do maksimuma na kojem moze raditi. Smeta mi jedino sto nema temperaturne senzore kao prosli Ripjaws kit pa ne znam koja je temperatura. Ali nakon 2 tjedna foldanja mogu ti reci da su keksi vruci za popizditi

Freak Show Inc.
16 godina
Friday kaže...

Mislim da sam bio digao na 3733 sa istim timinzima i da je radilo bez problema. Onda sam bio flashnio BIOS pa se sve vratilo na default i onda vise nisam dirao. A ako se dobro sjecam isprobao sam i 3600 CL15 i to se odmah spizdilo. Tako da mislim da latencije ne mogu bas puno dirati.

Dapace, mislim da je cijeli kit generalno dotjeran do maksimuma na kojem moze raditi. Smeta mi jedino sto nema temperaturne senzore kao prosli Ripjaws kit pa ne znam koja je temperatura. Ali nakon 2 tjedna foldanja mogu ti reci da su keksi vruci za popizditi

Kad smo kod grijanja, ja malo prije flashnuo XOC bios bez power limita na grafu, odmah stavio Furmark na 2.1GHz@1150mV da stress testa, inace hita PL 300W na 1.73GHz@860mV...

U medjuvremenu mi dojde iz dupeta u glavu da mi grafa vuce laganih 400-500W kroz daisy chainani PCIe, probam kabel, kabel doslovno vruc, ajde ne bas vruc al dosta topal... ustekao sad fino odvojene i sve u redu.

Da sam ti stavio bi samo 3733 onda, zakaj ne iskoristit stabilne performanse koje se vec nude.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 15:40 (8ax).
12 godina
Friday kaže...

Bome, bas gledam cijene... Ja sam u 12 mjesecu kupio i od onda je poskupjelo za vise od 20%. Mislim da ti je najbolja prilika Crucial Balistix 3600 CL16, ima na computeruniverse za 105 eura (ako bi kupovao, jel).

Ali brate mili kako je to sve poskupilo...

Poskupili su RAM-i i SSD-evo najviše, ja sam prije cca 2 i pol mjeseca uzeo nove Patriot Viper RGB, 3600Mhz, 16GB (2x8GB), CL17 za 639kn, sada vidim da su dostupne jedino u mikronisu i to za 850kn.

BTW jel još neko ima problem da mu ovaj Performancetest ne želi pokrenuti? Samo zapne pri pokretanju gdje samo stoji prozorčić sa logom? Probao skidati i starije verzije ali ista stvar, htio i ja odvrtiti test sa gore spomenutim RAM-om i zategnutim tajminzima na CL16.

11 godina

To ti tako stoji kod Setupa ili aplikacije nakon instaliranja? Ako je ovo drugo moras stisnut Continue, ali to bi valjda skuzio sam. Ako ti zapne pri pokretanju samog testa onda nije dobro. Btw. ja sam to random uzeo neki test za memoriju, mozda ima nesto bolje, zanimljivije.

7 godina

normalno radi

15 godina

Evo i ja skinuo upravo, sve ok radi bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 17:03 (dreadmoore).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

dreadmoore

2x16GB imas ili?

15 godina
The_Fichek kaže...

dreadmoore

2x16GB imas ili?

2x8GB kingston, samo su jos razlicite jedna je fury druga savage.Memorije su im razlicite isto jedna je micron druga hynix.Ma uglavnom sve je razlicito a rade u XMP profilu na 2666Mhz sa dodatnim klokom blck za 0.50

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2020 17:18 (dreadmoore).
6 godina
protjeran

0 0 hvala 0
11 godina

Onda izgledad a test voli cim nize latencije.

12 godina
The_Fichek kaže...

To ti tako stoji kod Setupa ili aplikacije nakon instaliranja? Ako je ovo drugo moras stisnut Continue, ali to bi valjda skuzio sam. Ako ti zapne pri pokretanju samog testa onda nije dobro. Btw. ja sam to random uzeo neki test za memoriju, mozda ima nesto bolje, zanimljivije.

Ma instalira se normalno i kada pokrenem samo stoji onaj logo i tu zapne, ako stisnem na njega pojavi se ona poruka "program not responding"

15 godina
Nemam pojma meni je to automatski dodijelio nisam nikad bio vjest sa utezanjem pogotovo sa memorijom.Vjeruj mi da ne znam tamo nista u biosu po pitanju memorije odnosno utezanja letencija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice