AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.745
|
čitano: 6.772.030
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
HCgamingCRO kaže...

https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-5-3400g

pa i on dolazi skupa sa 3200g sada 7.7 vec je i na sluzbenoj stranici(pise launch date dole na stranici)...

moguće... ima ih u dućanima. znam da im je roadmap bio naknadno izbacit 3000G seriju, očito se pomaklo.

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/c6hvqf/zen2_french_ldlc_price_released/

6 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Da, R3 3200G i R5 3400G su tu sljedeci tjedan, kao i ovi "normalni"

www.youtube.com/TerabitTV
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
protjeran

ali kao sto si i sam rekao nece nista biti bolji od 2xxx serije a i nisu to neki clockovi koji se nemogu dostici sa OC i malo srece u siliciju u 2xxx seriji...ajde da su cashe povecali,ili ubacili drugi graficki cip...samo malo digli MHz i to je to..nevjerujem da se isplati cekati taj naspram nekog 2400 i OC na taj nivo negdje...ostaje samo pitanje mozda koliko ce se dati OC 3400 i koliko ce se to ocitati na performancama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2019 15:08 (HCgamingCRO).
11 godina
avdma kaže...

Ako ne misliš nabavljati b-die onda se po mome ne trebaš previše premišljati oko ploče na kojoj se memorija može najbolje utegnuti, jer je "obična" memorija ograničavajući faktor i lutrija ukoliko se žele frekvencije 3200+ sa dobro utegnutim tajminzima.

Odabereš onu sa dobrim vrm-om, svojstvima koje ti trebaju i da ti je estetski dobra ako ti je taj dio važan.

Fora je kaj se i obicna memorija (npr. G.Skill Aegis) moze fino utegnuti, a za to je pozeljna B450 ploca naspram B350/X370. Dobar VRM ide od 833kn, tj. od B450 Tomahawk, no X370 Prime Pro ima ALC1220 i Intel LAN, al nece jos dugo biti na trzistu. B450 Carbon ima sve, ali kosta 1085kn. Eh sad, pitanje je koliko ce kostati X570 jer i one najjeftinije imaju dosta dobar VRM, a memory layout vise manje isti kao kod B450/X470. Ugl, subtiminzi memorije dicu recimo 5fps, sto dodje kao clock grafe ili proca ili recimo dodatna razlika izmedju Intela i AMDa :O Idealno je i spustit latenciju i podic clock, za sto treba B-Die ili lutrija (Crucial Ballistix Elite itd.). Sve cekam pad cijena starijih ploca kad dodju nove, al poznavajuc nase IT trgovce cisto sumnjam.

6 godina
protjeran

jooj kad se sjetim kakve sam probleme imao sa tim aegisom 3000 od g.skila...znaci na dvije ploce b350ib450 nekad nije htio ni bootati a bilo cijelo vrijeme na xmp profilu,nedaj Boze probati OC nisam dalje uspio od 3066 cl 18(takodjer nakon 10tak bootova odjednom se resetira bios nakon 5 neuspjelih pokusaja bootanja) uopce nebi preporucio memoriju...ryzen ce profitirati od brze memorije i stegnutih latencija...ali ono sto sam ja gledao najveci dobitak u igrama je od 2400-3200(3400) dalje se vise neskalira tako

6 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Fora je kaj se i obicna memorija (npr. G.Skill Aegis) moze fino utegnuti

Kad kažeš fino utegnuti na kakve timinge misliš?

HCgamingCRO kaže...

...ali ono sto sam ja gledao najveci dobitak u igrama je od 2400-3200(3400) dalje se vise neskalira tako

Skalira sa dobrim timinzima.

12 godina
HCgamingCRO kaže...

jooj kad se sjetim kakve sam probleme imao sa tim aegisom 3000 od g.skila...znaci na dvije ploce b350ib450 nekad nije htio ni bootati a bilo cijelo vrijeme na xmp profilu,nedaj Boze probati OC nisam dalje uspio od 3066 cl 18(takodjer nakon 10tak bootova odjednom se resetira bios nakon 5 neuspjelih pokusaja bootanja) uopce nebi preporucio memoriju...ryzen ce profitirati od brze memorije i stegnutih latencija...ali ono sto sam ja gledao najveci dobitak u igrama je od 2400-3200(3400) dalje se vise neskalira tako

Moj radi otpocetka na 3000mhx xmp1, da se klokat na 3200mhz cl16 ali sad mi trazi 1.38v

6 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...
HCgamingCRO kaže...

Moj radi otpocetka na 3000mhx xmp1, da se klokat na 3200mhz cl16 ali sad mi trazi 1.38v

pa kao sto je kolega gore rekao...ram je ko cpu..lutrija...ja sam to  msi plocama neznam jel drugo sta na drugim plocama..ali ni po netu(forumima) nisam mogao naci neku temu se OC taj specificni ram...jel meni je bilo xmp2 za 2993MHZ a xmp1 za 2800 mhz... sad da mozes 3200 cl 16 stabilno..malo mi sumnjivo iskreno ali oke,neznam kaku plocu imas, a i cpu je bitan jel je brzina rama na IF povezana pa ako OC procesor mozes imato problema i sa OC memorije... moj sada b die na flare x ide do 3600 cl 14 ali onda mi procesor nemoze biti na 4.1 vec na 4.0... sigurno mozes i dalje gurnuti jos ali ovisno u ploci i cpu jos...jbga moras i memoriju testirati na necemu tipa prime95, nije bas samo da upali pa je stabilno

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2019 13:57 (HCgamingCRO).
7 godina

Poz ja sigurno kupujem r5 3600x al nez koju ploču da uzmem pa ako mi možete nešto preporučit? isplati li se davat novac za x570 pošto su skupe ili će recimo b450 tomahawk bit dovoljna? Koja je razlika? Overclockat neću samo je bitno da gura procesor na stock i turbo bez problema. 

najseksi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
HCgamingCRO kaže...
hahhaajaads kaže...
HCgamingCRO kaže...

pa kao sto je kolega gore rekao...ram je ko cpu..lutrija...ja sam to  msi plocama neznam jel drugo sta na drugim plocama..ali ni po netu(forumima) nisam mogao naci neku temu se OC taj specificni ram...jel meni je bilo xmp2 za 2993MHZ a xmp1 za 2800 mhz... sad da mozes 3200 cl 16 stabilno..malo mi sumnjivo iskreno ali oke,neznam kaku plocu imas, a i cpu je bitan jel je brzina rama na IF povezana pa ako OC procesor mozes imato problema i sa OC memorije... moj sada b die na flare x ide do 3600 cl 14 ali onda mi procesor nemoze biti na 4.1 vec na 4.0... sigurno mozes i dalje gurnuti jos ali ovisno u ploci i cpu jos...jbga moras i memoriju testirati na necemu tipa prime95, nije bas samo da upali pa je stabilno

Imas u mom opisu proc/maticnu i ostale pa si vidi, memorija je prvo radila dobro na 3200 cl16 (tj. na stock frekvencijama 16-18-18-38) i 1.37v no prije par mjeseci mi je pocelo kresirat pri stress testu (na aidi 64), nakon toga sam stavio 1.38 i od pocetka mi radi bez kresanja. Ista ta memorija moze radit i na 3000mhz 14-17-17-34 sto mi je bilo cak i bolje no sad se promjenila memorija (tj. 2 razlika proizvodjaca su pa mi se neda navlacit sa time, vjerovatno se moglo jos i spustit na 14-16-16-34/32 ali nisam probavao).

12 godina
mostsexy kaže...

Poz ja sigurno kupujem r5 3600x al nez koju ploču da uzmem pa ako mi možete nešto preporučit? isplati li se davat novac za x570 pošto su skupe ili će recimo b450 tomahawk bit dovoljna? Koja je razlika? Overclockat neću samo je bitno da gura procesor na stock i turbo bez problema. 

Onda ti bude i Tomahawk dobar, to je jedna od boljih B450 ploca... Ak zelis jos nesto bolje imas B450 Carbon Pro AC.

6 godina
protjeran

a ima MSI vec neki beta bios, imaju problema pa ih moderator pitao zas su flesali vec jel ima tko early ryzen 3000 ...ocito sistem neboota sa tim beta bez 3xxxx chip-a...a nije to ni zavrsni bios...ali ja mislim onaj ko hoce 3xxx chip na 300 ili 400 plocu ceka ce mj dva dok nedodje OK bios jel ima tu sigurno trgovacke logike da se proda i neka 500 ploca

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2019 14:34 (HCgamingCRO).
16 godina
neaktivan
HCgamingCRO kaže...

a ima MSI vec neki beta bios, imaju problema pa ih moderator pitao zas su flesali vec jel ima tko early ryzen 3000 ...ocito sistem neboota sa tim beta bez 3xxxx chip-a...a nije to ni zavrsni bios...ali ja mislim onaj ko hoce 3xxx chip na 300 ili 400 plocu ceka ce mj dva dok nedodje OK bios jel ima tu sigurno trgovacke logike da se proda i neka 500 ploca

mislim da ti biosi ne bootaju samo A4, A6, A8 i A10 seriju procesora na bios čipovima gjde ima malo memorije. ali sve ostalo bi trebalo radit. bit će prije da su nešto ujebali sa biosom. :D

6 godina
protjeran
ranko091 kaže...
HCgamingCRO kaže...

mislim da ti biosi ne bootaju samo A4, A6, A8 i A10 seriju procesora na bios čipovima gjde ima malo memorije. ali sve ostalo bi trebalo radit. bit će prije da su nešto ujebali sa biosom. :D

pa moguce..ali za MSI je to jedini bios trenutno vani za 3xxx ryzen...i velim vjerujem da ce i sa ostalim plocama tako biti da ci pravi stabilni full feature uefi bios doci tek za mj dva...a do tada moj 3600 ce biti i za 20 eura jeftiniji u njemackoj sigurno 

15 godina
protjeran

Covjece, po Steam survey-u za 6. mjesec AMD-u pada udio u procesorima, nevjerojatno pored turbo jeftinih Ryzena... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ansha kaže...

Covjece, po Steam survey-u za 6. mjesec AMD-u pada udio u procesorima, nevjerojatno pored turbo jeftinih Ryzena... 

Zato što su Intelaši više motivirani odradit survey. Vlasnici AMD-a se igraju i neda im se zezat, uživaju u svom BEST BUY procesoru i ne osjećaju se ugroženo ili kao da moraju braniti svoj izbor.

Welcome my son...
13 godina
neaktivan
zv'jer2 kaže...

Zato što su Intelaši više motivirani odradit survey. Vlasnici AMD-a se igraju i neda im se zezat, uživaju u svom BEST BUY procesoru i ne osjećaju se ugroženo ili kao da moraju braniti svoj izbor.

Dobar udarac .

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2019 17:26 (Shockwave).
17 godina
zv'jer2 kaže...

Je ali kod Amera R5 1600 za 80$, to nije bestbuy nego ludost na kvadrat fučkaj ga sad.

Eto kako je kod Niskozemaca opčenito gledano, pa dalje ubuduče Intel udio past če na vrlo niske grane.

Stari Ryzen+je vrlo jeftin, a "skupi Ryzen 3000" je bez konkurencije pa sad ti dalje računaj buduči omjer prodaje.

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
15 godina
protjeran
zv'jer2 kaže...
ansha kaže...

Lolko...

11 godina
avdma kaže...
The_Fichek kaže...

Fora je kaj se i obicna memorija (npr. G.Skill Aegis) moze fino utegnuti

Kad kažeš fino utegnuti na kakve timinge misliš?

Na subtiminge i ostale stvari koje se mogu kolko tolko modificirati u Ryzen DRAM Calculatoru. Najvise sam se povodio primjerom kolege hahhaajaads. Mislim da ce na tweakanje najvise utjecati Ryzenov novi memory IC, upario se sa T topology ili Daisy chain ili trecim memory layoutom bilokoje AM4 ploce. Nadam se da ce doci neke nove jeftinije, a dobre memorije da to iskoriste.

HCgamingCRO kaže...
hahhaajaads kaže...
HCgamingCRO kaže...

jooj kad se sjetim kakve sam probleme imao sa tim aegisom 3000 od g.skila...znaci na dvije ploce b350ib450 nekad nije htio ni bootati a bilo cijelo vrijeme na xmp profilu,nedaj Boze probati OC nisam dalje uspio od 3066 cl 18(takodjer nakon 10tak bootova odjednom se resetira bios nakon 5 neuspjelih pokusaja bootanja) uopce nebi preporucio memoriju...ryzen ce profitirati od brze memorije i stegnutih latencija...ali ono sto sam ja gledao najveci dobitak u igrama je od 2400-3200(3400) dalje se vise neskalira tako

pa kao sto je kolega gore rekao...ram je ko cpu..lutrija...ja sam to  msi plocama neznam jel drugo sta na drugim plocama..ali ni po netu(forumima) nisam mogao naci neku temu se OC taj specificni ram...jel meni je bilo xmp2 za 2993MHZ a xmp1 za 2800 mhz... sad da mozes 3200 cl 16 stabilno..malo mi sumnjivo iskreno ali oke,neznam kaku plocu imas, a i cpu je bitan jel je brzina rama na IF povezana pa ako OC procesor mozes imato problema i sa OC memorije... moj sada b die na flare x ide do 3600 cl 14 ali onda mi procesor nemoze biti na 4.1 vec na 4.0... sigurno mozes i dalje gurnuti jos ali ovisno u ploci i cpu jos...jbga moras i memoriju testirati na necemu tipa prime95, nije bas samo da upali pa je stabilno

1) Koje tocno 2 ploce, prije kolko otprilike vremena?

2) Jesi mozda testirao je li sustav brzi s malo brzom memorijom ili malo brzim CPU? Znaci 3466 Mhz memorija i 4.1Ghz CPU ili 3600 Mhz mema i 4.0Ghz CPU? Vjerojatno male razlike, ali me zanima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2019 20:02 (The_Fichek).
6 godina
protjeran

1. msi b350 gaming plus i msi b450 gaming pro carbon....na carbonu mi nije htio aegis ici na preko 2993 nikako...sve sam pokusao 1.4V(cak sam za par eurica na amazonu uzeo heatsink), povecao sam i cpu nb voltazu,lupio na to llc da voltaza bude konstantna od idle do loada...nista, cak ni sa 3200 cl 19-20.. i tu sam shvatio da nakon dvije ploce vjv mi keksovi stekaju jel padalo mi je na primeu95 (vrtim svaki oc oko2 sata maks jel iskreno takav load nemas u gejmingu nikada)- to imam od der8auera on veli dovoljno je prime sat-dva, ako je gejming u pitanju...padalo svaki puta cak i na stock procesoru.

2. onda sam uzeo flare x(ali nisam njih probao na b350)... tu sam maksimalno dobio 3600 sa 1.4v i 1.2 na NB-u cl 14...ali mi se prime rusio kad je procesor bio na 4.1...ostavio sam na 4.1 jel sam primjetio veci skor u cinebenchu od 4.0 na 4.1 nego od 3466 na 3600 ram...vjerujem da mogu na 3466 jos stegnuti malo latencije ali iskreno neda mi se(nevjerujem da cu doci najvise cl 12-13 mozda) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2019 20:49 (HCgamingCRO).
11 godina

Interesting, fala na info. Javi hoce li se kaj promjenit, ako predjes na 3000 Ryzena. Bas me zanima kakav ce bit novi Ryzenov memory IC, ali ti testovi ce vjerojatno doci koji tjedan kasnije pogotovo u odnosu na 3xx i 4xx ploce sto me najvise zanima..

9 godina
Fichek na 2200 procesoru, razlika izmedju 3000 ili 3400mhz je zanemariva, ako pricamo o fps, u igrama nikakve vidljive razlike, in game benchark pokaze 1-2fps average plus sa brzom memorijom.

S.druge strane, cpu 3.5 stock vs 4.0 overclock se primjeti, 8-10fps vise gura, i min fps je stabilniji i visi.

4.2 naspram 4.0 ne donosi nista vidljivo ni mjerljivo.

Jasno,ovo je entry level cpu s budget plocom, ali cisto usporedbe radi.... Nekako bi vise prednost dao cpu clocku nego brzini rama, ako pricamo o 3000+ ramu... Vjerujem da je isto i u slucaju jacih procesora....
Moj PC  
2 0 hvala 1
6 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Interesting, fala na info. Javi hoce li se kaj promjenit, ako predjes na 3000 Ryzena. Bas me zanima kakav ce bit novi Ryzenov memory IC, ali ti testovi ce vjerojatno doci koji tjedan kasnije pogotovo u odnosu na 3xx i 4xx ploce sto me najvise zanima..

ja mislim da u igrama i vecina aplikacija benefitira koji chanel imas nego brzina i latencija...razlika izmedju dual chanela i quada u igrama nekim je i do preko 30 frejmova sto je ogromno. sad neznam kako je u ostalim situacijama...

samo cekam neki posteni bios za svoju plocu pa da probam koliko cu imati boosta za razliku od 2600 (3600) jel mislim  realno da ce se i ram dati bolje OC bas radi tog IF-a ali velim ja nista neprimjecujem pretjerano nesto brze bolje i od prelaska aegisa na flare x-premali postotak boosta da mozes nes reci..samo cekam ryzenov IPC jel to je ono gdje on steka cijelo vrijeme

11 godina

Na pocetku 13 min veli da bi se 3600 CL16 (sto AMD preporucuje kao best buy memoriju za 3000 Ryzen) trebalo moci vrtit na svakoj malo boljoj 4xx ploci pa i X370 koje nisu Daisy chain i onda na 13:30 veli da X370 Strix i Asus Prime Pro koja me bas interesira vrti bez problema 3600 CL16, a doslovce nitko na internetu to nije potvrdio. Sad nezz prica li napamet ili je vec testirao ili je tolko teoretski uvjeren u Zen2 memory IC. Prije tog dijela s memorijama kaze da je VRM za 6 jezgrene Zen2 prakticki nebitan, za 8 jezgrene ce svake 4 malo bolje faze biti oke, a iznad toga je bitan VRM za Zen2. Drugim rijecima X570 je opravdana kupnja doslovce samo za one koji hoce 12 ili 16 jezgreni Zen2 i/ili PCIE4.

EDIT: i onda na 18:35 veli da, ako se dobro sjeca, Asus X370 Pro ima ocajan PCB za memory OC :/

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.7.2019 21:42 (The_Fichek).
13 godina
neaktivan

4 0 hvala 1
13 godina

Baš sam nekidan to pročitao, a naletio slučajno.

Zanimljivo je nama što smo "dobro" odabrali, ovim drugima i ne toliko.

Onda sam baš imao feeling da kupujem ispravno.

coffe,coffe,coffe.....
13 godina
neaktivan
metallic kaže...

Ako je istina da će sve matične dobiti podršku za 3 generaciju ryzena onda ste jako dobro odabrali, dok mi Intelovci jedino što smo dobili je sigurnosni propusti i njihovo krpanje koje smanjuje performanse koje smo masno platili.

17 godina
Shockwave kaže...

Bilo je linkano ranije, ili da tako to ispadne kad se procesor kupuje pametno ili na duže staze.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opa-tema/249569.aspx?page=380&jumpto=5927445&sort=asc&view=flat

Inače kaj se tiče R5 1600, na Mindfactory on je treči najprodavaniji procesor iza R5 2600 i Intel starca i7 6700K.Zelenaš sasvim razumljivo več par godina nije relevantan kao novi procesor.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=373&jumpto=5923863&sort=asc&view=flat

metallic kaže...

Ovi drugi ili na starom Intel-u 4/4 ili 4/8, logično je ili očekivano dezertiranje ili buduči CPU upgrade jedino na AM4 Ryzen platformu.

Takvih žutanjak kompova ima jako puno, i 200$ R5 3600 je idealno upgrade rješenje to sigurno.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opa-tema/249569.aspx?page=384&jumpto=5928709&sort=asc&view=flat

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.7.2019 0:26 (rambox).
6 godina
rambox kaže...

Ovi drugi ili na starom Intel-u 4/4 ili 4/8, logično je ili očekivano dezertiranje ili uskori CPU upgrade na AM4 Ryzen platformu.

Takvih žutanjak kompova ima jako puno, i 200$ R5 3600 je idealno upgrade rješenje to sigurno.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opa-tema/249569.aspx?page=384&jumpto=5928709&sort=asc&view=flat

Ne da ce ici samo dezertiranje, nego ce masovno bacati intelove procesore da ce biti jeftinije njima poplocavati ilicu nego kamenje stavljati.

Mislim, svasta. Sto ti stvarno mislis da su 4/4 i 4/8 procesori za "dezertiranje" ? Stavimo po strani da postoje i takvi ryzen procesori, ali takvi procesori su i vise nego dovoljni za ogromnu vecinu korisnika.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.7.2019 0:02 (SamoPitam3).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice