AM3+ je blizu, kao i Bulldozer zaključana tema

poruka: 3.556
|
čitano: 464.945
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: AM3+ je blizu, kao i Bulldozer

Meni je ove strke i brke oko bulldozera definitivno dosta i kupit cu lipo sutra najvjerovatnije ili kroz ovaj tjedan AsRock 970 Extreme 4 i AMD Phenom II X6 1100T Black Edition.. a kad bulldozer bude mogao iskoristiti svoju snagu bez ikakvih fix-eva i patch-eva te cekanja na win8 da bi radio 100% kako treba.. e onda cu razmisliti i o kupnji istog.. a cekao sam dosta.. a za sta? sve je to lipo krasno al ocito je da je mozda AMD izbacio taj bulldozer prerano i da ce to sve MOZDA radit kako treba tek za koju godinu s novim windowsima i bla bla bla, sve znamo..

a ova maticna podrzava i am3+ tako da i ako budem odlucio otic na bulldozera, samo ga stavim umjesto ovog i miran sam.. i tako to sve necu moc iskoristit sada.. nego eventualno tek za koju godinu i s novom serijom grafa..

nego, ako ima itko kakav prijedlog mozda da je bolji izbor od ovog mog nek slobodno kaze al da je tu s cijenom.. al moze bit i skuplje.. imam para jer sam mislio ionako na bulldozera al sad necu neg cu kupit nesto slabije a opet dobro.. jer za ovo sve je jos prerano.. dobrodosao savjet od don kihoty-a :)

Skidy is MetalHeaD and he likes his weapon like his music.. Heavy and Metal
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 18:50 (Skidy).
14 godina
Skidy kaže...

Meni je ove strke i brke oko bulldozera definitivno dosta i kupit cu lipo sutra najvjerovatnije ili kroz ovaj tjedan AsRock 970 Extreme 4 i AMD Phenom II X6 1100T Black Edition.. a kad bulldozer bude mogao iskoristiti svoju snagu bez ikakvih fix-eva i patch-eva te cekanja na win8 da bi radio 100% kako treba.. e onda cu razmisliti i o kupnji istog.. a cekao sam dosta.. a za sta? sve je to lipo krasno al ocito je da je mozda AMD izbacio taj bulldozer prerano i da ce to sve MOZDA radit kako treba tek za koju godinu s novim windowsima i bla bla bla, sve znamo..

a ova maticna podrzava i am3+ tako da i ako budem odlucio otic na bulldozera, samo ga stavim umjesto ovog i miran sam.. i tako to sve necu moc iskoristit sada.. nego eventualno tek za koju godinu i s novom serijom grafa..

nego, ako ima itko kakav prijedlog mozda da je bolji izbor od ovog mog nek slobodno kaze al da je tu s cijenom.. al moze bit i skuplje.. imam para jer sam mislio ionako na bulldozera al sad necu neg cu kupit nesto slabije a opet dobro.. jer za ovo sve je jos prerano.. dobrodosao savjet od don kihoty-a :)

AMD volim,imam AMD procesor ali iskreno 1100T se ne isplati pored I5 2500K i P67 Pro3 B3.Ja ciljam na tu opciju ako budem mijenjao konfu.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
protjeran

Al nije mi jasno kako ljudi toliko pate za BD performansama.

Ajmo gledati realno što smo sve dobili:

X8 BD:

FX-8170 - 3.9GHz - 4.5GHz Turbo - 125W TDP

FX-8150 - 3.6GHz - 4.2GHz Turbo - 125W TDP

FX-8120 - 3.1GHz - 4.0GHz Turbo - 125W TDP -> odličan turbo od 900MHz

FX-8100 - 2.8GHz - 3.7GHz Turbo - _95W TDP -> odličan turbo id 900MHz

Ok, čemu kupovati najskuplje primjerke FX-8170 i FX-8150 koji su cjenom između

2500K i 2600K.

Radije kupit najslabijeg X8 koji 95W TDP, cjenovno vjerovatno

ispod 2400 a moguće sličan cjenom X6 Thubana,

a clockne se sigurno do frekvencije FX-8170 bez problema,

jer to je samo 1.1GHz, a Turbo će odraditi svoje po potrebi.

Da se mene pita, čekao bi cjene BD-a. A ja ću čekati,

jer i najslabiji BD će mi biti bolji od sadašnjeg B55 X4 4GHz.

A još ako se jedan od mališana bude davao otključati,

još i bolje, jer i tu ima par super kupnji:

FX-6120 - 3.6GHz - 4.2GHz Turbo - _95W TDP

FX-6100 - 3.3GHz - 3.9GHz Turbo - _95W TDP

FX-4170 - 4.2GHz - 4.3GHz Turbo - 125W TDP -> samo 100MHz turbo, i veći TDP čine ga najneisplativijim BD-om.

FX-4120 - 3.9GHz - 4.1GHz Turbo - _95W TDP -> samo 200MHz turbo, TDP 95W

FX-4100 - 3.6GHz - 3.8GHz Turbo - _95W TDP -> samo 200MHz turbo, TDP 95W

Ali oće li se koji dati unlockati u veću razinu, dakle X4 u X6 ili X8, odnosno X6 u X8 to se još ne zna.

Po meni, dva najsplativija su FX-8100 zbog malog TDP-a i moćnog Turboa, te FX-8120 zbog isto tako dobrog Turboa.

Čekajte cjene i ne pljujte, tek ćemo vidjeti šta nas čeka.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 19:22 (Don Kihoty).
17 godina
Don Kihoty kaže...

594% je maximalno ubrzanje, a ne prosječno ubrzanje.

Ali i da je 50% brže, besplatno je i isplati se.

50% je 50%.

Sve je to ok ali tih 594% nema kaj radit, na ovakav nacin napisano u tom je poanta jer je u praksi nedostižno trebali su navest fino odma kolko je prosječno ubrzanje. To oni jako dobro znaju koji je to postotak, dakle taj 594% broj je nebuloza Marketinška imam i ja Asrock matičnu no to se mora reč i gotovo.{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
15 godina
neaktivan
AM3+ je blizu, kao i Bulldozer

ja bih radije pricekao FX-8120 od 95W...

Nemam potpis jer sam nepismen...
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nije nebuloza, nego u toj i toj aplikaciji se pokazalo ubrzanje do 594%, i gotovo.

S tim da Japanci naravno imaju internet od 50MBit-a, i kod njih se povećanje lakše odrazi

nego kod našeg 4MBita.

Ali da je laž nebi bilo objavljeno, jer iznesli su podatke za svaku aplikaciju te za svaku aplikaciju je napravljen profil.

Dakle uložen je trud, rezultati su tu.

Napominjem, ako nisi pročitao prva dva puta, maksimalno ubrzanje je 594% u toj i toj aplikaciji,

ne u svim aplikacijama i ne kao prosječno ubrzanje.

Ali i da je ubrzanje 5%, jbg, meni je 5% puno.

5% na 2000kn je 100kn. Daj mi ti svaki dan dodatnih 100kn, mjesečno se skupi 3000Kn.

Ili mi daj 5% novca Bill Gatesa. Meni je 5% dosta. A naravno da su broje u X-Fastu u praksi mnogo veće.

I da, još jednom, besplatno je, potrebno je samo napraviti dvoklik na X-Fast-Lan.exe

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
16 godina
neaktivan
rambox kaže...
Teerex kaže...

Nije sve. Bugger nema nikakvu 'specifičnu arhitekturu', ništa osim ridizajna (koji je vrlo hardverski) neće pomoći oko činjenice da ima malo keša po jezgri i da puši (koristeći previše watta) kad se treba baviti jednim threadom, čak i kad pogasi sve module osim jednoga. Osim nadolazećeg standardnog AMDovog pristupa da jeftinjarijom kompenzira zaostajanje, on hajpanje superperformansama je teška spin-trešina s kojom, za razliku od AMDa koji to radi sramežljivo i snuždeno, ti nastavljaš. Tak ste se zaspinali da se sad i AMDu i tebi vrti u glavu i trebali bi malo past na zemlju.

8150 ima duplo više tranzistora koji, kad se svi raspale i krenu u poso, tek pušu za vrat upola manjem Sendiju. Eee, živote..

Ti si se skroz zahajpal izgleda kantu vode na glavu, ohladi se malo niko ne govori o Superperformansama s nekakvim Patch ili Registry fix di si to procital u Šumi izgleda na nekom drvu.{#}

Performanse bi bile negdje do 25% bolje u praksi, ostalo je bezveze i to je to a vidim da spominješ da Bager ima malo Cache po jezgri a jelte od kad to. Jer znaš kolko kojeg Cache L2 i L3 ima Bager, u usporedbi sa recimo i7 2600k ak ne znaš koristi Google pa javi i onda napiši točne podatke a ne mlatit praznu slamu kad si več Cache potegnul.{#}{#}

Pišem o mikro-op L1 kešu koji je sa 64 srezan na 16 kb, al zaboravljam da ''pričam'' s kajkavsko-šeretskim djetencem. Što se tiče performansi, govorim o onom ''za entuzijaste'' kenjanju od prije po' godine. Sad je AMD ovim novitetom definitivno došao u istu poziciju prema Intelu ko ostatak PC industrije prema Appleu. Dok Intel zarađuje dolare, oni će cente. Ako ne budu na gubitku.

25% extra Win8 performansi si izvuko iz uveta? Bože bedaka..

Early adopter
14 godina
neaktivan
MrXleader kaže...

215 € ali to opet ispada oko cijene i5 2500k mrvicu mozda jeftiniji

u njemackoj je i5 2500k 180EUR

13 godina
neaktivan

mislio sam ako i5 kupujes ovdje a bulldy tamo

Xc
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Teerex kaže...
rambox kaže...

Ti si se skroz zahajpal izgleda kantu vode na glavu, ohladi se malo niko ne govori o Superperformansama s nekakvim Patch ili Registry fix di si to procital u Šumi izgleda na nekom drvu.{#}

Performanse bi bile negdje do 25% bolje u praksi, ostalo je bezveze i to je to a vidim da spominješ da Bager ima malo Cache po jezgri a jelte od kad to. Jer znaš kolko kojeg Cache L2 i L3 ima Bager, u usporedbi sa recimo i7 2600k ak ne znaš koristi Google pa javi i onda napiši točne podatke a ne mlatit praznu slamu kad si več Cache potegnul.{#}{#}

Pišem o mikro-op L1 kešu koji je sa 64 srezan na 16 kb, al zaboravljam da ''pričam'' s kajkavsko-šeretskim djetencem. Što se tiče performansi, govorim o onom ''za entuzijaste'' kenjanju od prije po' godine. Sad je AMD ovim novitetom definitivno došao u istu poziciju prema Intelu ko ostatak PC industrije prema Appleu. Dok Intel zarađuje dolare, oni će cente. Ako ne budu na gubitku.

25% extra Win8 performansi si izvuko iz uveta? Bože bedaka..

Da sigurno bi puno veči L1 Cache poboljšal Bager performanse, ak još nekaj ne štima uz to ili u Arhitekturi procesora ili nekaj izvan tog kruga drugo dakle operativni sustav itd.{#}

Ko drugo sad si se fino upecal na mamac, zakaj opet spominješkajkavštinu u ovakvom kontekstu kaj ti to smeta zapravo na jednom forumu jel znaš di se mi nalazimo uopče.{#} Izgleda da ne znaš a nisi nit pravila Foruma pročital, s tim ponovnim spominjanje moje kajkavštine si se fino otkril itekak samo to nisi nit skužil izgleda no sad je kasno.{#}

"I see a lot of finger pointing and questioning...
Here is my current understanding:

In the past we have seen CPU drivers for windows (mostly XP, and mostly AMD.) This is NOT what is occurring here, its not some weird issue with the processor causing it (although it kind of is)

What is happening is this: The FX 8xxx series of processors has 4 cores, each core with TWO integer pipelines, effectively granting two processor cores for the price of one. (not "hyperthreading" effective, but almost literally additional core effective.)
This is all fine and dandy, except that when Windows (or Linux) goes to issue work to a core in the processor, it picks the core with the least load, and distributes things using a task scheduler. The problem here is that when a single pipeline on a bulldozer core is being utilized both cores are effectively "in use" even though Task Manager sees the cores appropriately, the task scheduler does not. This isn't really anybody's fault, but rather an oversight.
Standard CPU design from a by-the-book standpoint would never add a second integer pipeline to a single core. So nobody ever really thought to code a task scheduler that worked in that situation. So basically, AMD thought outside the box, and Windows got confused.

Oh not to mention that if the scheduler tries to run non-integer work on one of the integer only threads, the CPU returns an error and the command is re-queued and has to sit in line waiting to be executed again. Basically its a scheduler issue, and could definitely cause some HUGE impact in synthetic benchmarks and normal use. And even more issues in a cluttered server environment."

16 godina
neaktivan

Gledajmo to s legalne strane: zar kupac treba izdvojiti još 130 dodatnih eura (nagađam) za nove Windowse samo kako bi procesor dosegnuo performanse za koje je prvotno zamišljen?
Intel odjednom postaje isplativija opcija.

@rambox- Meni, npr., uopće ne smeta tvoja kajkavština, već kriminalna konstrukcija rečenice zbog koje ispadaš totalni moron.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 20:35 (new).

4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
microman kaže...

Patch za povečanje performansi procesora?{#}

Uvjeravanje svojih fanova da će dotični procesor imat bolje performanse na Windows8 koji izlaze pred kraj sljedece godine?{#}{#}

Ne znam sta je tu cudno. Pa i graficke kartice novijom verzijom drivera znaju dobiti ogromne razlike u performansama. Tako svaka Nvidija za godinu dana preskoci ATI-ja s kojim se u pocetku usporedjivala i onda se usporedjuje s klasu visom karticom. Kod FX-a je ocito problem da ti djeljeni resursi unutar modula ostaju dijeljeni i kad jedna jezgra uopce ne radi. U takvim slucajevima ti resursi bi se trebali dati iskljucivo aktivnoj jezgri a nimalo me ne cudi kad bi se to rjesilo unutar BIOS-a.

Takodjer i poprilicna razlika u performansama na razlicitim BIOS-ima upucuje na to da bi se jos ispeglanijim BIOS-om moglo izvuci dosta performansi i u aplikacijama koje koriste onoliko threadova koliko im das. Nisu ni kod Intela performanse neovisne o BIOS-u i modelu maticne pa se i tamo zna dogoditi poprilicna razlika u performansama s istim procesorom na razlicitim maticnima. Ako je istina ono sto pise na onom linku tj. da je tim patchem Cinma render koji na i7 2600K traje 4h i 32 min, na FX 8150 sveden na 3h i 47 min, onda je to ogromna razlika i jeftiniji procesor debelo sisa skupljeg.

14 godina
neaktivan
MrXleader kaže...

mislio sam ako i5 kupujes ovdje a bulldy tamo

????? kakva je to usporedba?

ovakve spinove ni Apple ne radi u svojim prezentacijama :)

14 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Al nije mi jasno kako ljudi toliko pate za BD performansama.

Ajmo gledati realno što smo sve dobili:

X8 BD:

FX-8170 - 3.9GHz - 4.5GHz Turbo - 125W TDP

FX-8150 - 3.6GHz - 4.2GHz Turbo - 125W TDP

FX-8120 - 3.1GHz - 4.0GHz Turbo - 125W TDP -> odličan turbo od 900MHz

FX-8100 - 2.8GHz - 3.7GHz Turbo - _95W TDP -> odličan turbo id 900MHz

.......

sta je to turbo? ja to gasim prije prve instalacije windowsa ;)

Vec je ispao trostruku post (nevjerovatno u ovoj temi) pa cu ubaciti ovdje da ne dobijem po usima:

@RAMBOX

meni nimalo ne smeta tvoja kajkavstina, dapace jos te vise cijenim zbog nje. Istina da ti recenice ispadaju ko google translate sa Mandarinskog na Hrvatski ali nakon 2-3 citanja shvatim sto je pjesnik htio reci. Ne daj se ni svoj jezik!

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 20:48 (BlueMax).
15 godina
protjeran

Ako kog zanima, ASRock X-Fast LAN je zapravo dorađena verzija ovog programa:

http://www.cfos.de/en/download/download.htm

CFOS SPEED

Program košta 20USD ali mislim da se može isprobati trial.

Dakle dobijete soft u vrijednosti 20USD for free.

Eto za Snakespirita, da vidi dali mu to radi i kako radi,

makar ne mogu reći dali je isti kao i ASRock X-Fast LAN, jer nisam probao.

16 godina
odjavljen

Kvragu,provjerava vendora i ne da se instalirati.

Jaco,moja mater te traži!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
Skidy kaže...

AMD volim,imam AMD procesor ali iskreno 1100T se ne isplati pored I5 2500K i P67 Pro3 B3.Ja ciljam na tu opciju ako budem mijenjao konfu.

Ma nevolim ja nikog.. volim kad mi sve radi bez problema.. komp mi treba hitno jer sam trenutno na starom.. mislio sam cekat bulldozera al vidim da se ne isplati vise cekat.. pa bi si trebao nesto slozit nabrzinu.. dakle, proc i maticnu.. sad sta kupit to ni sam neznam.. mislio sam amd pa kasnije nadogradit bulldozera.. al neman nikakvih problema ni s intelom.. tako da sve dolazi u obzir.. imao sam ja i amd i intel.. ponavljam jos jednom.. nisam fan niceg.. :)

E sad, sta je najisplativije u ovome trenutku? jos se malo strpit pa ubost bulldozer u neku maticnu? al koju? ili jednostavno puknut prakticki par dana prije bulldozera pa di puklo da puklo bez obzira dal je Intel il AMD? Al opet, i u tom slucaju, sta kupit?

Skidy is MetalHeaD and he likes his weapon like his music.. Heavy and Metal
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.10.2011 22:12 (Skidy).
16 godina
neaktivan

je, pa, Rambox-gosn, a kaj bumo sa onim kad svi moduli rade, a Bulldožerček i dalje kaska za Intelčekom? Sa duplo više tranzistora? I većom potrošnjom? I neznatno manjom cijenicom? I s manje posla za centralno grijanje u kleti?

Znaš kaj, nisu to tak neke velke razlike, ali Bulldožerček FXeeeextra 8150 je pravlen za leto gospodnje 2011, za sajem entuzijasta (dakle napol bedastih geekčeka koji paze na svaki milisekundček). 2012 bude Pajlidrajver, ne? Poo, kajbumorekli, ovo ti je sad, kaksereče, pušiončica..

Early adopter
Moj PC  
11 3 hvala 1
16 godina
neaktivan
Teerex kaže...

je, pa, Rambox-gosn, a kaj bumo sa onim kad svi moduli rade, a Bulldožerček i dalje kaska za Intelčekom? Sa duplo više tranzistora? I većom potrošnjom? I neznatno manjom cijenicom? I s manje posla za centralno grijanje u kleti?

Znaš kaj, nisu to tak neke velke razlike, ali Bulldožerček FXeeeextra 8150 je pravlen za leto gospodnje 2011, za sajem entuzijasta (dakle napol bedastih geekčeka koji paze na svaki milisekundček). 2012 bude Pajlidrajver, ne? Poo, kajbumorekli, ovo ti je sad, kaksereče, pušiončica..

Hahahahahaha, moram priznat da ti nejde loše kajkavski.

I'll be back
16 godina
neaktivan

Ček, ono koliko vidim je registry fix, ne spominje se nikakav Win 8... a ako je rezultat točan, nije baš mala razlika, jer prema ovome, FX fino opere 2600k.

Results: Full HD 30GB AVCHD file to Quicktime Photo JPEG

Intel i7 2600k: 14min/27sec

AMD FX-8150: 11min/32sec

My Cubeman video clip took 12 hours to render with an AM2+ system running a 940 Black Edition (DDR2 memory), Cinema 4D (11), 4xAA.

Results

Intel i7 2600K: Render Time(hours) 4:32

AMD FX-8150: Render Time (hours) 3:47

Vue 7 render: Clouds of Saturn

Intel i7 2600k:  hours 1:19

AMD FX-8150: hours 1:01

Učinilo mi se da ste ovo nekak preskočili, ili sam nešto propustio?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran

taj lik je malo cudan 
obriso je sve komentare na tom postu

neznam bas dal bi mu vjerovo dok nest konkretnije ne napravi i stavi neki cvrsti dokaz 

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Minoza kaže...

Propustio si da se radi o trol-idiotu.

AMD FX-8150 Passmark CPU Score has jumped from 8500 to 13000 using REG Patch. But it is not stable yet.

Reg. patch. Not stable yet. Hello? {#}

Da ne govorimo o tome da spominje i nekakav BIOS mod, za Win 7 skeđler. Sweet. Tako i ja zaljevam cvijeće bormašinom.

Early adopter
14 godina

{#}.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.10.2011 0:20 (zoharbizo).
16 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
Teerex kaže...
Minoza kaže...

AMD FX-8150 Passmark CPU Score has jumped from 8500 to 13000 using REG Patch. But it is not stable yet.

Da ne govorimo o tome da spominje i nekakav BIOS mod, za Win 7 skeđler. Sweet. Tako i ja zaljevam cvijeće bormašinom.

Budi malo kulturniji.Rambox je jedan od boljih forumasa i jako je kulturan u ophodenju prema svima pa mu i ti tako vrati.{#}

Možda si pospan, ali mislim da se inače da primjetiti da uopće ne pisah o Ramboxu u citiranom postu.

Early adopter
14 godina

Teerex pardon,tek sada svatih.

0 0 hvala 0
17 godina
Teerex kaže...
Minoza kaže...

Vidim ja da se moje postove ignorira, a tako se trudim bit sadržajan {#}
http://www.bug.hr/forum/post/procesori-mbo/am3-blizu-kao-bulldozer/2351789.aspx

16 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Ma nije nego mi promakao dok sam scrollao.

16 godina
neaktivan
overhaul kaže...
Teerex kaže...
Minoza kaže...

Ignoriraju i to da sam već na ovoj temi postirao način kako se Win 7 Core Parking fičr može donekle prilagoditi našem nesretnom & neprilagođenom Bagerčeku. T'day. Sa par klikova od traya, u power opcijama.

Early adopter
17 godina
hrvatskafarkasevec kaže...

taj lik je malo cudan 
obriso je sve komentare na tom postu

neznam bas dal bi mu vjerovo dok nest konkretnije ne napravi i stavi neki cvrsti dokaz 

Pa čuj to smo več rekli prije da treba vidit, kak se bude to razvijalo dalje s tim REG Zakrpom pa onda tek donjet konačan zaključak no recimo sa Windows Task Schedular stvarno postoji problem to sigurno. Kak neče obrisat postove kad je tu bilo psovanja, i svačega teških uvreda te slično ko za onog več dost puta spomenutog OBR tipa iz Češke ista priča.{#}

No na kraju se pokazalo da je OBR upravu itekak, taj spomenuti OBR zafrkant je na svojem Blogu isto svašta radil i njega niko nije uzimal za ozbiljno smatrali su ga običnim Trolom a na kraju je ispalo da je ispalo na njegovo.{#}{#}

17 godina

Evo i jedan ručno optimiziran test, FX rastura 980x

http://www.guru3d.com/article/amd-fx-8150--8120-6100-and-4100-performance-review/8

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice