Zanimljivo, nakon 10 minuta testa matična ti je 5 6 stupnjeva hladnija nego u idleu :0)
E 8400 ili Q8400?
- poruka: 61
- |
- čitano: 8.013
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Zanimljivo, nakon 10 minuta testa matična ti je 5 6 stupnjeva hladnija nego u idleu :0)
Trenutno imam q6600 i ne bi ga mijenjao ni za kakvog dualca, ni E8600 ne bi dosao u obzir, jednostavno quad jede sve sto dodje u obzir, najbolji test je gta 4, na dvije jezgre koliko god bile naklokane igra ce stucat, tako da vas cache toliko ne zavarava, 4 jezgre su 4 jezgre....!!!!
o kakvom ti štucanju govoris? meni gta 4 ide bez ikakvog stucanja na e8500 stock i hd 4850
Trenutno imam q6600 i ne bi ga mijenjao ni za kakvog dualca, ni E8600 ne bi dosao u obzir, jednostavno quad jede sve sto dodje u obzir, najbolji test je gta 4, na dvije jezgre koliko god bile naklokane igra ce stucat, tako da vas cache toliko ne zavarava, 4 jezgre su 4 jezgre....!!!!
Onda su to možda poboljšani cooleri za procesore od intela.Onaj koji sam ja dobio sa q6600(prije godinu i pol)može se vrtit do 4000 okretaja i procesor u opterečenju ne bi prešao 70 stupnjeva ali bi zujao ko blesav.Očito je onda ovaj bolji model ili za dualce stavljaju slabiji cooler jer se ne grije proc ko quad
Ja sam zadovoljan stock coolerom od E8400.
Mali je, niski i tih.
Sad imam pasivnog scythe zipanga, 2 venta 120 mm u kanti i ne cuje se niš.
Upalim zipanga samo kada klokam ili žestoko igram
Moj se E5200 prije grijao i do 70C.
Danas lupnuo 2 ventilatora na kućište
Mrtav hladan
Ne prelazi 50C dok igram
Stock cooler
srry na offtopicu!
ja imam Q9400 i u jednoj jako zahtjevnoj igrici kad sam izlazio sam primjetio u windows task manageru(koji mi je bio upaljen tijekom igranja) da mi je 1. jezgra na 90 %, a ostale na oko 5-10%, jel to normalno kod quadova???
srry na offtopicu!
ja imam Q9400 i u jednoj jako zahtjevnoj igrici kad sam izlazio sam primjetio u windows task manageru(koji mi je bio upaljen tijekom igranja) da mi je 1. jezgra na 90 %, a ostale na oko 5-10%, jel to normalno kod quadova???
srry na offtopicu!
srry na offtopicu!
srry na offtopicu!
2,66Ghz.
A i ta je igra stara, tako da te nemora čudit to zauzimanje procesora
2,66Ghz.
A i ta je igra stara, tako da te nemora čudit to zauzimanje procesora
Ufff
Mislio sam na Rome total war
aj nema veze
sorry
Al eto, neke igre koriste prastare engine koji nisu optimizirani za višejezgrene procesore
Ja sam zadovoljan stock coolerom od E8400.
Mali je, niski i tih.
Sad imam pasivnog scythe zipanga, 2 venta 120 mm u kanti i ne cuje se niš.
Upalim zipanga samo kada klokam ili žestoko igram
q6600 na 3 ghz je fini rezultat, siguran sam da s zipangom možeš i više, puno više.
Ja svoj zipang držim ugašen jer mi se onda ne puni prašinom, a dosta mi je teško skidat ga i čistit.
Temperature su mi 49-56 ovisi kako kad. U igrama se dosta zagrije, ali ništa strašno.
EDIT: Ipak bih ga mogao upalit, došlo je ljeto.....
Da malo je zeznuto stavljanje jer je ogroman,al zato radi posao kako treba,možda bi i mogao bolje da ga skinem i opet stavim i stisnem kak treba jer je moguče da nije 100% legnuo al dok sve radi kako treba nema potrebe(kad se bude nagutao prašine ću ga skinut pa ću stavit i Ac mx-2 pastu da vrti bolje)
Malo ste zaofftopičarili :)
Koliko vidim, autor teme je već odlučio, pa samo mali dodatak u vezi Q8400.
Budući da je prema najjeftinijim ponudama Q8400 jedva 80-tak Kn skuplji od E8400, kome imalo treba quad nema što razmišljati. Iako, po taktu, usporediv bi bio E8200 (2.66GHz) gdje je razlika nekih 250Kn.
Bitna stvar kod Q8400 je da za razliku od Q8200 i Q8300, ima VT.
Također, budući da ima i nešto veći množitelj (8x333) ima prostora i za overclock.
Za razliku od jačih modela, ima 4MB cachea (Q9400/2.66GHz/6MB i Q9550/2.83GHz/12MB).
Nedavno sam uzeo jednog i skoro na stock voltaži ide na 3.40GHz (hlađen BigTyphoonom, temp. 34-37 idle, 57-59 full load) tako da je kupnja ispala i više nego isplativa. Čini mi se dostojna zamjena sa stari dobri Q6600, posebno ako se ne želi previše ulagati u soc.775 koji je ipak na odlasku.
Evo jedan benchmark ce najbolje objasnit stvari, pokazat kolika je stvarna prednost quad-a nad dualom, igre vec sad prihvacaju preko 2 jezgre, a da ne pricam kako lijepo vista 64 koristi q, a tek win 7 koji su ispeglani kako treba...
Igre koje ne podrzavaju vise od dvije jezgre, e 8xxx ce bit u nekoj maloj prednosti, nista osjetno, dok u igrama koje su pisane za quadove, dual bi mogao imati velikih problema bez obzira na kolicinu cache-a, jer mu fale jos 2 jezgre za takvu aplikaciju.... ja mislim da se ne sto puno razmisljati.
http://www.tomshardware.com/reviews/multi-core-cpu,2280-10.html
Pa što komu treba, to si i uzme.
U većini testova E8400 i ostali procovi iz te serije su odlični za igranje, oc, i druge aplikacije koje ne trebaju više jezgri nego samo brzinu određene jezgre i cache memoriju.
Dok quadovi su "ulog u budućnost" što god bi to trebalo značit za socket 775 i igranje igara. Razumijem one koji rade u profesionalnim aplikacijama, video enkodiranju (mada to danas grafičke rade).
Ako meni zatreba kvad, prodat cu e8400 i kupiti neki q9xxx. Simple as that.
EDIT: to je samo micanje jezgri na q6600, koji je dosta star procesor
http://www.pcgameshardware.com/screenshots/original/2008/10/002_far_cry_2_benchmark_test.png
Pa ti reci.....
Ima se, ima o čemu razmišljati
Pa što komu treba, to si i uzme.
U većini testova E8400 i ostali procovi iz te serije su odlični za igranje, oc, i druge aplikacije koje ne trebaju više jezgri nego samo brzinu određene jezgre i cache memoriju.
Dok quadovi su "ulog u budućnost" što god bi to trebalo značit za socket 775 i igranje igara. Razumijem one koji rade u profesionalnim aplikacijama, video enkodiranju (mada to danas grafičke rade).
Ako meni zatreba kvad, prodat cu e8400 i kupiti neki q9xxx. Simple as that.
EDIT: to je samo micanje jezgri na q6600, koji je dosta star procesor
http://www.pcgameshardware.com/screenshots/original/2008/10/002_far_cry_2_benchmark_test.png
Pa ti reci.....
Ima se, ima o čemu razmišljati
Malo ste zaofftopičarili :)
Koliko vidim, autor teme je već odlučio, pa samo mali dodatak u vezi Q8400.
Budući da je prema najjeftinijim ponudama Q8400 jedva 80-tak Kn skuplji od E8400, kome imalo treba quad nema što razmišljati. Iako, po taktu, usporediv bi bio E8200 (2.66GHz) gdje je razlika nekih 250Kn.
Bitna stvar kod Q8400 je da za razliku od Q8200 i Q8300, ima VT.
Također, budući da ima i nešto veći množitelj (8x333) ima prostora i za overclock.
Za razliku od jačih modela, ima 4MB cachea (Q9400/2.66GHz/6MB i Q9550/2.83GHz/12MB).
Nedavno sam uzeo jednog i skoro na stock voltaži ide na 3.40GHz (hlađen BigTyphoonom, temp. 34-37 idle, 57-59 full load) tako da je kupnja ispala i više nego isplativa. Čini mi se dostojna zamjena sa stari dobri Q6600, posebno ako se ne želi previše ulagati u soc.775 koji je ipak na odlasku.
Evo jedan benchmark ce najbolje objasnit stvari, pokazat kolika je stvarna prednost quad-a nad dualom, igre vec sad prihvacaju preko 2 jezgre, a da ne pricam kako lijepo vista 64 koristi q, a tek win 7 koji su ispeglani kako treba...
Igre koje ne podrzavaju vise od dvije jezgre, e 8xxx ce bit u nekoj maloj prednosti, nista osjetno, dok u igrama koje su pisane za quadove, dual bi mogao imati velikih problema bez obzira na kolicinu cache-a, jer mu fale jos 2 jezgre za takvu aplikaciju.... ja mislim da se ne sto puno razmisljati.
http://www.tomshardware.com/reviews/multi-core-cpu,2280-10.html