Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.676
|
čitano: 14.644.437
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Cijenim povratne informacije. Asus ce sigurno zadovoljit kriterije, biti ce samo pitanje koliko ces biti zadovoljan izradom, ekranom i rezolucijom, no prvo gledaj performanse jer na to je stavljen naglasak kod tog laptopa. Slobodno pokrenes i kakvu igru, ako imas volje i tu se ne trebas mislit hoce li ili nece vrtit, makar bila najnovija, tim vise sto igras na HD rezi, a dalo bi se i na FHD (da spojis na vanjski monitor).

Acer ima snagu procesora u rangu najjeftinijih laptopa, znaci moze jos uvijek konkurirat onima za 2000kn, no ne onima za 2500kn. Zasebna graficka je plus kojeg rijetko koji laptop ima u tom rangu. Problem je u ramima, 4gb je nekakav standard. Vidi kako se cijene vrte na Njuskalu..

1c0 kaže...
The_Fichek kaže...

Da, vrijedi razlike, radi FHD rezolucije i velike razlike izmedju grafickih koje mozes gledati na notebookcheck.net itd. Takodjer procesor u z50 je sitno jaci, tj. za 0.2Ghz. Razliku izmedju kvalitete ekrana nitko nezna jer se bas i ne rade precizni testovi laptopa nizeg ranga, uglavnom trebalo bi se raditi o prosjecnoj TN matrici, sto se i ocekuje od tog ranga. Pristup komponentama je isti, G50 je zapravo crni Z50, a B modeli imaju matt ekran. Sve u svemu taj prvi Lenovo je best buy 15.6" za multimediju i igranje u rangu do 3850kn di se onda javlja isti sa i5U, a konkurencija je bio model Acera sa jacom izradom, matt ekranom i svj. tipkovnicom, no taj je isceznuo. 17,3" ih bas i nema sa 840M, prvi i najbolji odabir sa tom grafickom za manje novce bi bio Acer E5-771G Neznam kakav je taj webshop Adria, ali cijena je primamljiva posto do sada nisam vidio taj laptop ispod 3800kn, da nije bio na akciji. Za taj Acer postoji vrlo precizan test sto se tice modela sa i5U i na njemu se vidi da se radi o iznadprosjecnoj TN matrici, tako da jeftiniji model nebi trebao nesto odudarat, stoga si razmisli malo i o tom laptopu.

Može onda pitanje:

da li je bolje kupiti taj Aces E5-771G (17,3", FHD, i3, GT840M) ili za sličnu cijenu kupiti Lenovo Z50-70 (15,3", FHD, i5, GT840M) ?

Ovo se odnosi prvenstveno na kvalitetu izrade čitavog laptopa, kao i na samu kvalitetu ekrana...

Hvala na odgovoru...

Izrade su prosjecno dobre kod oba laptopa, a ekran bi trebao biti bolji kod Acera. Opcenito su ekrani na 17,3" nesto kvalitetniji od onih na 15,6" Za nekakve detalje i neznam sam sta bi bilo bolje da guglas ili bolje gledas youtube videje, makar tamo imaj na umu da se laptopi vade direkt iz kutije na stol, nema nikakvog kalibriranja. Sto se kalibriranja ekrana tice ono se moze napravit od oka u Windowsima, a moze se skinut nekakav gotovi profil, npr. sa notebookchecka, samo nemozes skinuti profil laptopa koji nije recenziran. Sto se Acera tice pricam o ovome (samo model je sa i5..), a sto se Lenova tice ima vise reviewova koje gledas ovdje 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 13:12 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Na ekupi je na akciji Asus X550JK za 5300kn, i to onaj model s i7hq procesorom i gtx850 grafom! Meni dolazi bilten na mail pa rekoh da pomognem ako netko traži taj lap :)

http://www.ekupi.hr/Asus-X550JK-XO045D-Intel-i76GB1TBGTX850nbspprijenosno-racunalo-477780.aspx?utm_source=Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_2015_02_27

Lifes good!
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Normalna cijena: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=x550jk+i7, a super za nekog tko kupuje na rate.

Usput, izgleda da je Asusa G551JK ponestalo ispod 6300kn, tko je jamio je jamio, a pretpostavljam da bi se mogao eventualno opet pojaviti za 5900kn u ducanima FuturaIT i MagazinRS.

Za 6300kn best buy je Asus N551JM kojeg ima sa i7, 850M, 4GB, IPS FHD u Linksu ili gotovinom u drugim ducanima sa i5, 860M, 8GB, IPS FHD, informacije radi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 14:31 (The_Fichek).
14 godina
neaktivan
gpimp kaže...

Hvala! A neki sa vec instaliranim windowsima?

Ovako nešto.

Probija buđet, ali u pravilu svi procesori ispod tog i3 4xxxU su osjetno slabiji, koji je neki minimum koji bi preporučio za ugodan rad na duže staze pa makar samo sa surf/office/filmove. Radije bi našo nekog od kolega tko bi mi stavio gore windowse.

Glavni problem i xxxxU procesora je da su ograničeni s 15W TDP-a u kojih ulazi i integrirana grafička kartica i onda kad se radi usporedba s nekim Pentiumom ili Core i xxxxM procesorom i u jednađbu doda činjenica da zahtjevi svih programa s vremenom rastu, tih 15W u odnosu na 35W TDP-a ili više postaje usko grlo. Jer grafiki čip i cpu se doslovno "natječu" tko ce dobiti više resursa u tih 15W, dok u 35W kod M procesora ima više nego dosta prostora za oboje. Ovo je moje razmišljanje kad se radi o prijenosnicima s isključivo integriranom grafičkom. 15W je gotovo dosta za CPU kad je uparen s nekakvom nVidijom ili AMD dodatno grafičkom..

Kao primjer ako se nekome da čitati o tome imate u ovoj recenziji Dell E3450 by moja malenkost.

Radi se o sljedečem: i5 4200H protiv i5 5200U, sam CPU dio je podjednak, ali ovaj 5200U bi (barem na papiru) trebao imati 40% jaču integriranu grafičku, a sam CPU dio bi trebao bit gotovo jednako jak. Što i testovi pokazuju, znači CPU kao takav je dovoljno jak u svim testovima koji samo iskorištavaju procesor, ali kad i integrirana grafika mora raditi (najdrastičniji primjer je LuxMark 2.0) ukupne performanse drastično pate i ukupan rezultat je smiješan. Sama grafička iako je 40% jača pod haubom nažalost nema dovoljno prostora da uopče bude jača kad i CPU treba nešto od tih resursa. Što se najzornije vidi u Heaven 4.0 testu gdje slabija hd4600 u realnosti donosi više bodova.

Iako se primarno radi o grafičkim testovima - treba sagledat širu sliku, što više TDP-a zauzme grafička to manje ostaje procesoru što u konačnici usporava čitav sustav.

Uzalud sve te performanse U procesorima na papiru kad za godinu/dvije dok će sve postat zahtjevnije, a sami proizvođaći softwarea sve više i više toga guraju na grafičku karticu, će se cijeli laptop teglit da su to strahote.

P.S.

Za par dana će na PCEkspert-u izač review X550JK sa i5 4200H, 850M, HD ekran i 4GB rama.

Dell Precision M6800
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 15:10 (darkydark).
17 godina

pozdrav

može li jedna preporuka laptopa oko 4500kn da je 17" 

gledao sam nešto ovako

HP Pavilion 17-f100nm K1Q19EA, QuadCore A10-5745M, DVDRW, 8GB, 1000GB, Radeon R7 M260 , 17.3''

Toshiba Satellite L70-B-119

Bf - DevilHR
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Acer E5-771G je opcenito najbolji 17,3" odabir u tom rangu, gledano CPU+GPU performanse + FHD rezolucija koju laptopi koje si ti linkao nemaju:

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=e5-771g+i5 (gledas one od 4500kn da ga ulovis sa FHD i +2GB RAMa, najjeftiniji takav je za 4556kn)

Review: http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-E5-771G-553Q-i5-840M-Notebook-Review.125153.0.html

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 16:04 (The_Fichek).
17 godina

nisam Acera uopče ni gledao, neizgleda loše

zaboravio sam napomenuti da laptop služi najviše za multimediju tj nije za igranje (osim ako se žena nezakaći na igre ali teško)

Bf - DevilHR
11 godina

Onda mozes proci jeftinije sa i3 modelom, ako se pod multimedija smatra normalan mutitasking u web browseru itd. Taj model sa i3 je najjeftinji FHD 17,3", a prema reviewu mozes vidjeti da se radi o iznadprosjecnoj kvaliteti TN matrice, tako da je super za filmove i sl.  i3 model takodjer ima 840M graficku koja ima svoju cijenu, tako da ako FHD nije nesto bitan mozes proci jos 1000kn jeftinije sa Lenovo g710 bez zasebne graficke koji se javlja od 2550kn (3550M proc u njemu je super, opet, ako se ne radi o neznam kakvom multitaskingu je odlican, u suprotnom ima modela sa i3 i to ne U nego jacim M od 3200kn)

13 godina
neaktivan

Pozz nasao sam laptop za multimediju i igranje http://www.technomarket.hr/products/09140700/lenovo-g5070-59-431742 4300kn . Zanima me jel ovo najbolje za te novce . Jel moguce nac nesto bolje za jeftinije ili bolje za iste pare .Links , Hgspot ili tehcnomarket. 

Uzmi sve što ti život pruža jer danas si pupoljak,a sutra uvenula ruža

0 0 hvala 0
11 godina

Koliko vidim ne tražiš fhd ni ips gledajući ovaj tvoj linkani model. Ako se protegneš nešto više od 200 kn imaš x550jk. Puno jači hardware prvenstveno za igre. Ne znam zašto tražiš baš te određene trgovine. Sigurno će ti ove ostale trgovine omogućiti besplatnu dostavu u roku par dana zbog cijene tako da nije problem ako nema neke trgovine blizu tvog mjesta gdje živiš.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 18:23 (AirLive).
13 godina
neaktivan
AirLive kaže...

Koliko vidim ne tražiš fhd ni ips gledajući ovaj tvoj linkani model. Ako se protegneš nešto više od 200 kn imaš x550jk. Puno jači hardware prvenstveno za igre. Ne znam zašto tražiš baš te određene trgovine. Sigurno će ti ove ostale trgovine omogućiti besplatnu dostavu u roku par dana zbog cijene tako da nije problem ako nema neke trgovine blizu tvog mjesta gdje živiš.

Trazim iskljucivo te trgovine moze jos i cipoteka jer bi uzimao na rate preko kartice a oni mi nude najbolje pogodnosti od ostalih . Mislim da cu ipak uzeti ovaj do 4000kn 

http://www.chipoteka.hr/artikl/119652/notebook-lenovo-z50-70-i5-4gb-1tb-gt840-156fhd-bijeli

11 godina
razbijac kaže...

Trazim iskljucivo te trgovine moze jos i cipoteka jer bi uzimao na rate preko kartice a oni mi nude najbolje pogodnosti od ostalih . Mislim da cu ipak uzeti ovaj do 4000kn 

http://www.chipoteka.hr/artikl/119652/notebook-lenovo-z50-70-i5-4gb-1tb-gt840-156fhd-bijeli

E to je već bolje. Taj je model za te pare puno bolji odabir od prošlog. Imaš i ovaj acer sa jačim M procesorom u hgspotu. Naravno još uvijek je onaj asus puno bolji za gaming od ovih sa i5u/m + 840m. Sa asusom nemaš fhd koja je naravno prednost kad pucaš na multimediju. Sad je pitanje koliko je tebi važno igranje, na kojim postavkama i koje igre uopće (neke najnovije zahtjevne ili nešto malo "laganije").

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 19:01 (AirLive).
15 godina
neaktivan

Trebam jedan savjet, prijatelj mi nudi laptop, da li se isplati kupiti Acer v5-573 s grafičkom m750, i5 4200u procesorom, 12 GB RAMa i 1tb diskom, star godinu dana s još godinom garancije za 3000 kn?

...bolje ispat glup nego iz aviona...
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 22:47 (vrba1989).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Kupujem laptop max 2000-2500..multimedija,znaci youtube(720p ako moze vrtiti),stream tekme i hd filmove,bez beda da ide..igre nisu bitna al eto da bar moze fm15 vrtit..razmisljam izmedu http://www.robot.hr/informatika/laptopi/laptopi-1/6150/notebook-hp-255-g3-j4r73ea i http://www.robot.hr/informatika/laptopi/laptopi-1/6628/notebook-aus-x551mav-sx392-windows-8-1...pomoc dobro dosla..ako imate laptop jos za predlozit,slobodno recite 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 19:35 (antisa95).

0 0 hvala 0
11 godina

@razbijac

Malo stani na loptu. Zadnji Lenovo kojeg si odabrao je super za te pare, ali za igranje se vrijedi protegnuti na X550JK jer je gtx850M drasticno bolja od 840M, 50-100%, cca 80% kada se uzme veci broj igara. To kazem malo napamet, detaljne rezultate lako nadjes cim uguglas grafe. i5H je takodjer osjetno jaci od i5U, za citavih 1Ghz kaj se tice clocka/takta jezgri. Na rate taj laptop se trenutno najjeftinije nudi u Elipso ducanu, koji cini mi se ima identicne nacine placanja kao Technomarket - klik Sa tom akcijom koja vrijedi do kraja 2. mjeseca, znaci sa 10% popustom to bi trebalo ispasti 4500kn na rate ili na gotovinu. Dodatna fora je kaj oni svako malo imaju akcije sa 5god jamstva na laptope i ta akcija vrijedi dulje, do 31.3.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 19:40 (The_Fichek).
17 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Kad smo vec kod kupovine laptopa u inozemstvu, isao sam vidjeti kakve su cijene 17.3" Lenova y70-70 i nasao vrlo interesantnu ponudu:

http://www.amazon.de/dp/B00NHKEUYM?m=A3JWKAKR8XB7XF&tag=idealode-am-pk-21&ascsubtag=XMmxg4EfzT15LSbdKve4fg

Realno snizen je za 150 eura, kod njih 250. 860M, i5H, Win8.1, dosta bolje temperature od 15.6" y50 modela, ono posebno jeste Touch IPS FHD ekran.

Ovo je fantastična cijena!!

Još bi tu jedino ubacio 120GB SSD za sistem (bez obzira na ovaj hibrid).

12 godina
neaktivan

Može preporuka laptop do 2700 kuna maksimalno. Surfanje internetom i posebno važno gledanje filmova u FullHD. Znam da zvuči kao glupost, ali sreo sam se s mnogim laptopima nižeg cijenovnog ranga koji ne mogu ni primirisati da normalno pokrenu fullHD video. Ako je ikako moguće s procesorom koji to može. Nikakve igrice, nikakvi programi, ovo je laptop za ubijanje dosade s solitarom i gledanje filmova na TV preko HDMI kabela. Ako je ikako moguće trgovine iz Zadra. Vidio sam malo gore preporuku Lenovo G710. Izgleda taman što mi treba. Molim za savjet.

Hvala!

0 0 hvala 0
11 godina
Erda kaže...
The_Fichek kaže...

Kad smo vec kod kupovine laptopa u inozemstvu, isao sam vidjeti kakve su cijene 17.3" Lenova y70-70 i nasao vrlo interesantnu ponudu:

http://www.amazon.de/dp/B00NHKEUYM?m=A3JWKAKR8XB7XF&tag=idealode-am-pk-21&ascsubtag=XMmxg4EfzT15LSbdKve4fg

Realno snizen je za 150 eura, kod njih 250. 860M, i5H, Win8.1, dosta bolje temperature od 15.6" y50 modela, ono posebno jeste Touch IPS FHD ekran.

Ovo je fantastična cijena!!

Još bi tu jedino ubacio 120GB SSD za sistem (bez obzira na ovaj hibrid).

Kod Y serije nema 2. mjesta za SSD, za razliku od Acer Nitroa, Asusa i tako. Y serija nema ni optiku, znaci SSD moze ici na mjesto postojeceg diska. Druga stvar je sto Amazon.de vise ne dostavlja u HR otkako su HR uvoznici nedavno otpilili Amazon, neznam tocno kako je isla ta prica, ali ne dostavlja vise nazalost. Njem. ducani koji dostavljaju su Cyberport.de i najprovjereniji Computeruniverse.de, mozda ima jos nekaj, ja sam za te cuo da dostavljaju.

tyler kaže...

Može preporuka laptop do 2700 kuna maksimalno. Surfanje internetom i posebno važno gledanje filmova u FullHD. Znam da zvuči kao glupost, ali sreo sam se s mnogim laptopima nižeg cijenovnog ranga koji ne mogu ni primirisati da normalno pokrenu fullHD video. Ako je ikako moguće s procesorom koji to može. Nikakve igrice, nikakvi programi, ovo je laptop za ubijanje dosade s solitarom i gledanje filmova na TV preko HDMI kabela. Ako je ikako moguće trgovine iz Zadra. Vidio sam malo gore preporuku Lenovo G710. Izgleda taman što mi treba. Molim za savjet.

Hvala!

Da, Lenovo g710 je super radi najjaceg dvojezgrasa u tom i skupljem rangu, druga stvar je izrada i iznaprosjecno kvalitetan ekran. Reza je HD, ali integrirana grafa moze isporuciti FHD i to bi trebalo biti bez problema, dok got igrice i sl. ne ulazi u pricu. Drugi kojeg bi preporucio je neki 15.6" sa i3U. Jaceg i3M koji ima clock jezgri kao 3550M nema u tom rangu, a i3 opcenito naspram pentiuma nudi +2 logicke jezgre, tj Hyperthreading i +1MB L3 Cache. Izbor takvih sa i3U je velik: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i3+15.6 Najbolji od njih je i3-4030U, no tih 0.2Ghz neznam kolko se osjeti za multimediju naspram i3-4005U/10U. Eh sad, izrada laptopa, sve nekakav prosjek, Toshiba ispodprosjecna, Lenovo g710 je po izradi iznadprosjecan, Acer v5 bolji od v3, Lenovo B naspram Z i G ima matt ekran i tako..

antisa95 kaže...

Kupujem laptop max 2000-2500..multimedija,znaci youtube(720p ako moze vrtiti),stream tekme i hd filmove,bez beda da ide..igre nisu bitna al eto da bar moze fm15 vrtit..razmisljam izmedu http://www.robot.hr/informatika/laptopi/laptopi-1/6150/notebook-hp-255-g3-j4r73ea i http://www.robot.hr/informatika/laptopi/laptopi-1/6628/notebook-aus-x551mav-sx392-windows-8-1...pomoc dobro dosla..ako imate laptop jos za predlozit,slobodno recite 

AMD ima prelose startne procesore u laptopima naspram Intela.. Zasebnu graficku je tesko nac za te pare, tj. jedini to nudi ovaj Asus kojeg ti preporucam: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=15.6+820m , a ako bi rado volio igrat nesto vise od FM15, onda bolje ici na neki polovni laptop, ali treba pazit da nebi bila slabija graficka od 820M.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 20:34 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan

Znaci uzet ovi asusov(ovaj sta sam ja reka),oce bit problema oko pokretanja hd youtube i hd streamovanja i fma?

0 0 hvala 0
11 godina

Ti mislis streamati ili gledati neciji stream, ako je ovo drugo onda nece biti problema, ako je ovo prvo onda hoce. Ostalo nebi trebalo biti problema. i3 se moze dobiti za malo vece novce, no onda nema zasebne graficke, a i taj pentium je dosta dobar, npr. nije najbolji kao 3550M, ali ima 4 jezgre za razliku od njega i tako.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 21:16 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan

Gledat hq stream,youtube u hd-u i filmov u hd-u..i ponekad bacit fm-a bez obzira sto nece letit..nece bit problema sa asusom..

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

@razbijac

Malo stani na loptu. Zadnji Lenovo kojeg si odabrao je super za te pare, ali za igranje se vrijedi protegnuti na X550JK jer je gtx850M drasticno bolja od 840M, 50-100%, cca 80% kada se uzme veci broj igara. To kazem malo napamet, detaljne rezultate lako nadjes cim uguglas grafe. i5H je takodjer osjetno jaci od i5U, za citavih 1Ghz kaj se tice clocka/takta jezgri. Na rate taj laptop se trenutno najjeftinije nudi u Elipso ducanu, koji cini mi se ima identicne nacine placanja kao Technomarket - klik Sa tom akcijom koja vrijedi do kraja 2. mjeseca, znaci sa 10% popustom to bi trebalo ispasti 4500kn na rate ili na gotovinu. Dodatna fora je kaj oni svako malo imaju akcije sa 5god jamstva na laptope i ta akcija vrijedi dulje, do 31.3.

Hvala ti btw imas pm :)

10 godina
neaktivan

Kakav je ovaj laptop:

http://www.instar-informatika.hr/notebook-lenovo-z7080-80fg0048sc-intel-core-i5-5200u-173-fhd-ram-8gb-ddr3-hdd-1tb-hd-nvidia-gf-gt840m-4-gb/len-nb-80fg0048sc

1. Da li je jedan od tisih? Bitno mi je da nije glasan (naravno, u usporedbi sa ostalima te jacine).

2. Da li anti-glare ekran ima losije boje i sve to skupa? Ne treba mi anti-glare (matte) jer laptop koristim uglavnom na neosvjetljenim mjestima pa mi se cini da sam ovako sam na gubitku jer dobivam tamniji ekran za nista.

3. Ima li smisla sad kupovati laptop ili da pricekam mjesec-dva ako ce proizvodjaci imati kakve nove modele tada?

4. Netko je rekao da je graficka na ovom laptopu, GT840M, puno losija od sljedece po redu. Sto je s tim?

5. Laptop ima verziju sa vise rama (i rama graficke), kao i i7, ali ne znam sto da radim s tom verzijom koja je nekih tisucu kuna skuplja jer laptop nece biti prvenstven koristen za gaming.

6. Da li oko skuzi razliku izmedju FHD i HD. Trenutno sam na 17'' laptopu koji je HD i nemam zamjerki na rezoluciju ali nisam vidio bolju pa ne mogu usporediti.

0 0 hvala 0
11 godina

Ima IPS matricu pa nema govora o losem ekranu bilo matt ili glossy, a matt je pozeljan kada se radi o kvalitetnijoj matrici ekrana kao sto je IPS. To je ustvari najjeftiniji 17,3" IPS laptop kod nas i ja ga sada prvi puta vidim. Da, 850M graficka se nadje sada vec od 4500kn, u rangu kojeg gledas se javlja 860M, npr: Asus N551JM, a ako te ne interesira tolko gaming vidi ovo: Asus N551JK 850M je drasticno jaca od 840M, pricam o skoro 2x jacoj grafi, dok je 860M jedno 20% jaca od 850M. Sada jos jednom velika napomena, a to je da su u taj Lenovo kao i kod vecine drugih laptopa, smjesteni stedljivi procesori, u ovom slucaju najnovije Broadwell generacije, no to je i dalje lose pored M/H/HQ/MQ verzija kakvih imas u Asusu. Skraceno, i7U se ponasa kao i5 procesor, nema tu nikakvih 4 jezgri, 8 logickih nego 2 jezgre i 4 logicke bas kao kod nekog laptop i5. Znaci i5-4210H je jaci od i7-5500U, a ovaj drugi iako ima manju potrosnju zna fino potegnut i zagrijat laptop pa opet treba dobro hladjenje.

Najvece pitanje u tvom slucaju je bi li se mogao naviknuti na 15,6" FHD, a sto se tice 17,3" FHD, sa IPS naravno kako gledas skuplji rang, u Hrvatskoj bas vise i nema Acer Nitro VN7-791G po nekoj best buy cijeni: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=vn7-791g, no ima interesantnih modela u Njemackoj, pocevsi od onog za 680 eura sa i5H, 840M, 4GB, Win8.1 od 680 eura, zatim za 730 eura isti bez Win8.1 i sa 8GB RAMa i tako dalje, a modeli sa 850M/860M se javljaju od 900 eura, 850 na akciji ako se nadje. Modeli sa i7 i 840M se javljaju od 800 eura, npr. imas ovog (dostava 15 eura, ali i dalje malo nejasan ducan, tj. nisam vidio da je netko bas imao iskustva)

Ja imam FHD na 15,6", IPS i meni je super, do problema dolazi kad ucim pa udaljim laptop da ne smeta i onda kad ocu procitat nesto sitnije moram zumirat, pa kasnije opet vratim na 100% ikone i tako, zavisi u kojem sam programu itd. 17,3" je malo bolja stvar, sve zavisi kolko daleko drzis laptop, na kolko ces povecati ikone i tako. Opcenito u tom rangu se ne gleda HD, a sa HD nema IPS ekrana jer kvalitetan ekran povlaci i kvalitetniju rezoluciju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2015 13:40 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan

Molim ocjenu ovoga ASUS F751 LN u odnosu na kvalitetu istoga ako netko zna nešto više u svezi ove serije F, mogučnost ugradbe SSD diska (naknadno i da li samo na mjesto postoječeg DISKA?) i koliko vidim jedan slot i mislim maksimalno 6GB RAM memorije?

Hvala lijepo

0 0 hvala 0
10 godina

Imam pitanje koje ce mozda zvucat glupo al jbg nikad nisam imao laptop. Zanima me koliko bez prestanka mogu igrat igricu na njemu a da ne dodje do pregrijavanja (asus x550jk)? I da li mi treba cooling pad?

0 0 hvala 0
11 godina
ora kaže...

Molim ocjenu ovoga ASUS F751 LN u odnosu na kvalitetu istoga ako netko zna nešto više u svezi ove serije F, mogučnost ugradbe SSD diska (naknadno i da li samo na mjesto postoječeg DISKA?) i koliko vidim jedan slot i mislim maksimalno 6GB RAM memorije?

Hvala lijepo

F je najbudzet serija od Asusa. Zatim ide X, pa K koja vec ima metalni finish, zatim N koja je poznate Asusove izrade, makar novi 551 modeli u odnosu na stare 550 imaju 1, a ne 2 ventilatora, zatim G koja je pofarbana N serija i ROG logom sa spekulacijama o malo ili nesto bolje izvedenom hladjenju.

Znaci ne ocekuj posebnu izradu i ekran, makar specs ekrana u opisu zvuce super: "Display 17.3//LED Back-lit//300nits//FHD 1920x1080 16:9//AG//NTSC:72% 3D//EWV" i to ako je tako sigurno nebi smjelo razocarati. Prosjecan ekran je onaj koji ima 200units svjetlinu, 45% NTSC, glossy, a ne matt itd.

FHD reza je super, 17,3" ima svoju cijenu, tako da taj 17,3" je best buy za te novce, a konkurencija je Acer E5-771G kojeg sa FHD treba gledati od 4500kn, znaci 500kn je jeftiniji, a provjereno dobar ekran prema notebookchecku i forumasima koji su ga kupovali. Isto visoka max. svjetlina, odlican kontrast, a kako ima recenzija na notebookchecku ima i njihov kalibrirani profil za bolju sliku. Mozda postoji i review za tog Asusa kojeg ti gledas, neda mi se traziti..

Interesantan 17,3" Asus model je jos X751LK radi 850M graficke, procesor takodjer jaci, +2GB RAMa, opcenito najjeftiniji 17,3" sa 850M grafickom koja je debelo jaca od 840M. i7U jos jednom, ponasa se kao i5U i jedno 20% je jaci od i5U te i dalje slabiji od i5M i jos vise od i5H.

Sto se kvalitete izrade tice najbolje otici u neki ducan sa velikim izlogom kao npr. Technomarket pa malo izvidit situaciju.

Svi oni imaju optiku pa se SSD moze staviti na to mjesto pomocu interne SSD/HDD ladice. Dodatno mjesto za SSD pored optike postoji u skupljim laptopima, a Lenovo Y je poseban slucaj.

Kod tih laptopa max. ide 16GB RAMa, tj. imaju po 2 slota, a oni su kod tako jeftinijih 17,3" Asusa vrlo vjerojatno dosta zeznuti sto se tice pristupacnosti (neznam tocno za te modele), tj. vjerojatno treba ici preko tipkovnice, a kod Acera se to da rjesiti od ispod, preko donjeg poklopca, nije najzgodnije rjeseno, ali je bolje nego preko tipkovnice.

Alanusis kaže...

Imam pitanje koje ce mozda zvucat glupo al jbg nikad nisam imao laptop. Zanima me koliko bez prestanka mogu igrat igricu na njemu a da ne dodje do pregrijavanja (asus x550jk)? I da li mi treba cooling pad?

Kolko oces, a kolko ce se i kada pocet grijati, pregrijavati to ces ti vidjet i kako se radi o opcenito nezahtjevnoj rezi nebi trebalo biti nikakvih problema, a moglo bi ih biti u novijim igrama, ako bi forsirao postavke i tako, sve zavisi. Sto se tice cooling pada ima puuuno odabira, a moj favorit je CM Notepal XL.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2015 14:28 (The_Fichek).
10 godina
neaktivan
Alanusis kaže...

Pa, cijeli dan :) Laptop se ne pregrijava. Ako se pregrijava onda imas problem sa hladjenjem, odnosno prasinom, termalnom pastom ili cime vec (ako ne znas sam, odneses jednom u par godina na servis da to pociste i srede i to je to).

10 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Ima IPS matricu pa nema govora o losem ekranu bilo matt ili glossy, a matt je pozeljan kada se radi o kvalitetnijoj matrici ekrana kao sto je IPS. To je ustvari najjeftiniji 17,3" IPS laptop kod nas i ja ga sada prvi puta vidim. Da, 850M graficka se nadje sada vec od 4500kn, u rangu kojeg gledas se javlja 860M, npr: Asus N551JM, a ako te ne interesira tolko gaming vidi ovo: Asus N551JK 850M je drasticno jaca od 840M, pricam o skoro 2x jacoj grafi, dok je 860M jedno 20% jaca od 850M. Sada jos jednom velika napomena, a to je da su u taj Lenovo kao i kod vecine drugih laptopa, smjesteni stedljivi procesori, u ovom slucaju najnovije Broadwell generacije, no to je i dalje lose pored M/H/HQ/MQ verzija kakvih imas u Asusu. Skraceno, i7U se ponasa kao i5 procesor, nema tu nikakvih 4 jezgri, 8 logickih nego 2 jezgre i 4 logicke bas kao kod nekog laptop i5. Znaci i5-4210H je jaci od i7-5500U, a ovaj drugi iako ima manju potrosnju zna fino potegnut i zagrijat laptop pa opet treba dobro hladjenje.

Najvece pitanje u tvom slucaju je bi li se mogao naviknuti na 15,6" FHD, a sto se tice 17,3" FHD, sa IPS naravno kako gledas skuplji rang, u Hrvatskoj bas vise i nema Acer Nitro VN7-791G po nekoj best buy cijeni: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=vn7-791g, no ima interesantnih modela u Njemackoj, pocevsi od onog za 680 eura sa i5H, 840M, 4GB, Win8.1 od 680 eura, zatim za 730 eura isti bez Win8.1 i sa 8GB RAMa i tako dalje, a modeli sa 850M/860M se javljaju od 900 eura, 850 na akciji ako se nadje. Modeli sa i7 i 840M se javljaju od 800 eura, npr. imas ovog (dostava 15 eura, ali i dalje malo nejasan ducan, tj. nisam vidio da je netko bas imao iskustva)

Ja imam FHD na 15,6", IPS i meni je super, do problema dolazi kad ucim pa udaljim laptop da ne smeta i onda kad ocu procitat nesto sitnije moram zumirat, pa kasnije opet vratim na 100% ikone i tako, zavisi u kojem sam programu itd. 17,3" je malo bolja stvar, sve zavisi kolko daleko drzis laptop, na kolko ces povecati ikone i tako. Opcenito u tom rangu se ne gleda HD, a sa HD nema IPS ekrana jer kvalitetan ekran povlaci i kvalitetniju rezoluciju.

Hvala, dosta korisnih stvari si napisao. Idem redom.

Mozda sam ti trebao bolje predociti sto imam i sto mi treba. Ovo je moj trenutni laptop:

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/N71Vg/overview/

Star je nekih pet i pol godina, i iznimno sam s njim zadovoljan. Jedini problem je sto je sad vec preglasan, i to nekad cak i prilikom casual rada (a ne max opterecenja). Ne govorim o zvuku ventilatora (ispuhavanja zraka), iako je i to glasnije, nego mehanickih dijelova. Ne znam da li je to HDD ili sto vec, ali je jako iritantno. U stvari, to se skroz pogorsalo nakon sto sam odnio laptop na servis na zamjenu ventilatora, paste, i tako to. Od tad je temperatura bila drasticno niza, ali su ili zeznuli nesto na servisu glede mehanike prilikom rastavljanja, ili je to bila posljedica samog rastavljanja (naime, da bi se zamijenila pasta ili ventilator laptop je potrebno skroz rastaviti, nema jednog poklopca koji bi se maknuo pa da je to dovoljno). Nakon toga sam ja sam rastavio laptop skroz da vidim da li mogu eliminirati to iritantno zujanje koje se povremeno pojavi, ali neuspjesno.

Dakle, glavni razlog za kupovinu novog laptopa mi je tisina. Ovaj koji sad imam je bio tako tih kad sam ga kupio da nisam znao po zvuku da li je uopce upaljen ili ne.

Druga stvar koja mi je bitna je upravo ekran. Upravo zbog toga bih htio bas 17'', jer mi je taj taman (desktop replacement) i tocno mi stane u torbu. Jedino sto bi morao pogledati u trgovini je taj full HD IPS anti-glossy ekran, da ne ispadne da je pretaman, ali mi je utjesno to sto si rekao da bi trebalo sve biti OK. Nisam niti obratio paznju na ta slova "IPS" jer se ne kuzim u LCD razlike.

Treca stvar koja mi je bitna je dizajn. Crna boja je ugodnija oku, i mozda grijesim ali mi se cini da bi mi svijetli laptop smetao (odsjaj) ako odlucim u mraku pogledati film/seriju/youtube. Uz to kad rukom prodjem preko jeftinih laptopa u trgovini materijal je neko sranje, a kod skupljih je nesto puno bolje i svidja mi se. Iako ne mogu tocno reci koji materijali jer se bas u to ne kuzim :) Vjerojatno je vise stvar zavrsne izrade jer mi ne smeta plastika kao plastika, vise mi smeta hrapavost, kao da je od drveta. Primjer: Lenovo G710 nikako, uzas materijal. Lenovo Y linija (ne sjecam se koji model, ali skuplji od ovog G710) je pak bio super materijal.

Sto se tice performansi, trenutni laptop mi je dosta za skoro sve, jedino u slucaju da nesto odlucim odigrati dobro dodju bolje performanse za vise graficke postavke. Ali svaki od novijih laptopa bi trebao biti puno brzi od mog trenutnog pa se previse s tim ne zamaram.

Idem sad preletiti tvoj tekst. Ovaj Acer koji si linkao super izgleda, ali ne bih bas narucivao iz stranih drzava iz vise razloga, osim ako postoji dobar razlog. Nece li i tipkovnica biti s njemackim znakovima? Ekran pise da je full HD ali ne pise IPS (mozda je, ali ne vidim da pise) tako da me opet strah da matte nije premracan. Ove 15'' sam ignorirao jer ne bih htio 15'' laptop osim ako nemam bas neki dobar razlog, a takvog se ne mogu sjetitit. Osjecao bih se kao da prelazim s konja na magarca :) To da je 850M dvostruko jaca mi zvuci korisno, ali mi opet drasticno suzava izbor laptopa pa mi sad nije jasno da li je bolje pricekati mjesec-dva za novu generaciju? Nisu mi performanse toliko bitne ali opet, ne namjeravam mijenjati laptop za dvije godine osim ako ne crkne.

Znaci, ono sto gledam je:

17'' full HD

Lenovo / Asus / Acer (ostali proizvodjaci samo iznimno)

Tih

Crn / glatka izrada

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2015 15:12 (Placeholder55).
10 godina
neaktivan

Pozdrav svima!:)

Molio bih Vas za pomoc pri kupnji laptopa,da naglasim da nisam u mogucnosti procitati cijelu temu pa mozda se odgovor na ovo pitanje nalazi vec negdje,zao mi je ako Vam tratim vrijeme,nadam se da ce netko pomoci:).

Ovako,lap uz ostlao treba biti koliko toliko dobar za gaming u skladu sa budetom,budet je 4500-4700 kn.Kupio bih ga na rate pa bih molio da izvori budu u skladu sa tim.Jos bih napomenuo da  zadnjih par godina nisam uopce pratio trziste pa nisam bas upoznat koja bi graficka bila idealna za te novce,monitor treba biti 17",a marka...to prepustam Vama da me savjetujete,naravno sto bolje za te novce:).Unaprijed zahvaljujem svima na trudu,pozz:)

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice