- Znaci imam Lenovo laptop godinu ipo star kupljen u Linksu i ima dva mjeseca prilikom paljenja smrzne slika na logo Lenovo i nece bota , odnesem u trgovinu a oni posalju u servis zel cos i nakon mjesec dana popravljen i uzrok kvara neispravan HDD svi podaci izbrisani ok ii nije proslo 10 dana koristenja opet isti simptomi ja u trgoviinu oni posalju u servis i evo proslo točno mjesec dana i jučer me zovu i kazu dođite gotovo ,šta je bio kvar neispravan HDD stavili opet novi.Moram napomenit da sam laptop pazljivo koristio bez nekih tresnji dok je radiio i slicno...Sad mene zanima kako je moguce da ako u kratkom vremenu rikne HDD novi ,jel moguce da je nesto drugo u pitanju a ovi u seervisu umjesto da otkrju uzrok rikavanja HDD samo mjenjaju HDD i jos me zanima dali imam pravo na novi uredjaj jer zaista je neki razuman rok pređen bez laptopa.
U mjesec dana dva HDD riknula1
- poruka: 7
- |
- čitano: 1.560
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa dobio si novi uredjaj - novi HDD. A kako je crknuo, ili nemas srece, ili ti djeca po njemu lupaju kad igraju igrice.
Doplati si SSD i neces imati tih problema.
-razuman rok.. to uključuje i prvi mjesec čekanja (za ono što normaln servis riješi za dan-dva..)?
-nemaš neko posebno pravo.. ali imaš pravo tražiti, pa vidiš što dobiješ .. 'cjenkaj se'.. i ne daj se otezati.
-ili nemaš sreće, ili servis kaki, ili .. moguć je uzrok na samom računalu, postavke os-soft, update/defrag/antivirus/struja.. no pošto ostali ipak preživljavaju, tad je to manje vjerojatno.
defaultne postavke nisu baš najsretnije, poželjna je nazovimo optimizacija-podešavanje, a to prosječni juzer ne zna, npr svježi win10, updateovi koje treba obaviti (i problemi koji su mogući ovisno o npr intelbugu-patchevima..) i većina automatike/defaulta, koja stalno nešto čačka po disku i tad nije neobično da crkne (jer kad će ako ne tad.. ako to preživi tad ugl radi godinama.. kao da na autu stisneš gas do daske)
postoji sumnja, nakon što se kvar ponovio, u rad servisa.. tj srviser je možda samo formatirao disk i vratio kao popravljen. Možda sebi u džep uzeo novi, pogotovo ako su s popravkom čekali mjesec.. to se u kvalitetnom servisu ne oteže tako nepotrebno, to je pola sata diagnostike i ostalo je vrijeme dostave komponente sa skladišta, unutar tjedan dana, ovo je sporije nego kupnja s ebaya-kine..).
Pa dobio si novi uredjaj - novi HDD. A kako je crknuo, ili nemas srece, ili ti djeca po njemu lupaju kad igraju igrice.
Doplati si SSD i neces imati tih problema.
Djeca mi ne koriste laptop imaju svoja racunala ..
-razuman rok.. to uključuje i prvi mjesec čekanja (za ono što normaln servis riješi za dan-dva..)?
-nemaš neko posebno pravo.. ali imaš pravo tražiti, pa vidiš što dobiješ .. 'cjenkaj se'.. i ne daj se otezati.
-ili nemaš sreće, ili servis kaki, ili .. moguć je uzrok na samom računalu, postavke os-soft, update/defrag/antivirus/struja.. no pošto ostali ipak preživljavaju, tad je to manje vjerojatno.
defaultne postavke nisu baš najsretnije, poželjna je nazovimo optimizacija-podešavanje, a to prosječni juzer ne zna, npr svježi win10, updateovi koje treba obaviti (i problemi koji su mogući ovisno o npr intelbugu-patchevima..) i većina automatike/defaulta, koja stalno nešto čačka po disku i tad nije neobično da crkne (jer kad će ako ne tad.. ako to preživi tad ugl radi godinama.. kao da na autu stisneš gas do daske)
postoji sumnja, nakon što se kvar ponovio, u rad servisa.. tj srviser je možda samo formatirao disk i vratio kao popravljen. Možda sebi u džep uzeo novi, pogotovo ako su s popravkom čekali mjesec.. to se u kvalitetnom servisu ne oteže tako nepotrebno, to je pola sata diagnostike i ostalo je vrijeme dostave komponente sa skladišta, unutar tjedan dana, ovo je sporije nego kupnja s ebaya-kine..).
Da to sam i ja pomislio da je formatirao disc a tek sad su mozda zamjenili zaista ili neki problem s maticnom pa salje vise struje na disc pa isti izgara lupam bzvze al vidit cemo sad kako ce se ponasati ako opet rikne ispalit cu na zivce
Čekanje je najčešće uvjetovano nabavom dijela od strane proizvođača, to zna trajati.
-sve to su nagađanja.. a to nije nešto što se može kao fix predložiti. 'Bolje' je znati, ja i prije reklamacije znam koji je kvar, ali ja nisam običan korisnik. Jednako ne očekuješ prvi put da te servis zavalja .. ali dešava se. Da nema ponovljenog kvara ne bi ni bilo teme.. a tad 'dva put je dva put'.. postaje sumnjivo. Istovremeno, ako postoji neki uzrok na računalu, tad možeš pretpostaviti da će se opet ponoviti dok se uzrok ne ukloni... a tad je samo pitanja kad će ti isteći garancija i veći problem (uz gubljenje podataka, vremena..).
Treba sys biti podešen, treba eliminirati uzroke koji mogu imati veze s time.. kao što postoji i mogućnost da je drugi kvar prava slučajnost i da će treći disk raditi godinama bez kvara.
-sad nemaš ništa boljeg nego čekati i vidjeti rezultat.
za svaki disk postoji 'original' diagnostik soft proizvođača i taj errorcode je dovoljan servisu za reklamaciju kvara. Pokušaj sam vidjeti, provjeriš istovremeno i npr serijalnumber..
drugi dio problema, uobičajeno dok je win svjež, beskonačni updateovi i automatika, disk tad rdi satima, preopterećen.. i ponekad sizifovski npr defragmentira dok ostatak updejta i tome nikad kraja. Pošto je to sve 'ispod haube' skriveno od korisnika, dovoljno je par dana 100% opterećenja i problem se javi ili neki update zapne (spectre i sl). Kad se radi jedna po jedna stvar, driveri, patchevi, update, defrag, noramaln rad.. tad problema ugl nema dok se ovo kumulativno lako desi. Zato je bolje, u početku isključiti sve što se može, ne automatika, ne paljenje svega.. dok se to ne obavi, tj. jedno po jedno. Teoretski, novo računalo upališ i ostaviš satima uz restart svakih par sati.. i povremeno diskcleanup (jer bezbrojni temp-update fileovi onemogućavaju efikasno odrađivanje defraga i indexaciju a to su iniciajlno-defaultne operacije, smeće koje se u ogromnim količinama tad skuplja a sve to radi disk..), tad je možda spremno za noramlno korištenje ili ručno obaviš sve potrebno.
Automatika je zamišljena za idealan svijet, svi programi su bahati, ne uvažavaju ostatak sysa.. i to se kao problem samo povećava dok se kvaliteta/robustnost hdda spušta uz moguće muljaže proizvođača-servisa (rezanje troškova ili obična ljudska pohlepa..).