Kupovina latopa bez predinstaliranim OS-om !

poruka: 7
|
čitano: 2.941
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Nako što sam otpakirao  novi laptop i prema uputama ga prikljućio na struju, računalo se jednostavno ne želi pokrenuti ! Indikator napajanja svijetli, kao i indikator istosmjernog napajanja koji je nakon nekog vremena prešao u bjelu boju. Radi se o modelu TOSHIBA L50-B-11C bez operativnog sistema . Imam registriran WIN7 na Boot-cd-u, no mašina ne reagira, ne radi zaslon, ni tipkovnica  pa tako nemogu doći ni do BIOS-a. Što se događa. Laptop je kupljen u EMEZETI ove ndejelje , jer je to bio zadnji dan akcije pojeftinjenja za ta računala. Napominjem cijena na sniženju je bila 2729,98 Kn, bez ikakvog operativnog sistema. Što da radim, odnosno gdje eventualno griješim ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kupovina latopa bez predinstaliranim OS-om !

1. RTFM

2. podesi BIOS.

2a.. ako je kvar, reklamiraj

2b ako nije, instaliraj s bootabilnog medija. Moguće da je bio korišten, moguće da ima 2 buttona za paljenje, moguće je svašta a to ćemo saznati kad obaviš korak 2 i 3

3 postaj detaljnije problem, može i slika..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Sve što si naveo probao sam ! Mislim da je otišao BIOS. Emalirao sam servis i oni su mi rekli da neki puta treba i preko 10 sati biti na adapteru. To je ućinjeno no opet ništa ! Moram ga otfurati na servis i neznam tko će to platiti ? Moje vrijeme ! Pod toćkom 2 je nemoguće išta ućiniti jer su  tastatura i zaslon mrtvi. Sad sam u penziji, kad sam radio bavio sam se poslovima održavanja PC-a, instalacijom operatvnih sistema a glavni posel mi je bio baze podataka ! Ovu mašinu je kupil prijatelj na moju preporuku, pa sam mu sad dužan pomoći ! U svakom slućaju hvala !

16 godina
Kranjec kaže...

.. Emalirao sam servis i oni su mi rekli da neki puta treba i preko 10 sati biti na adapteru. ..

- iskusni serviser, 8h smjena + 2h safe zona. Glupost. Ako ni oni nemaju neki prijedlog, to bi 97% značilo kvar, reklamacija jedino može pomoći. U slučaju novih uređaja treba tražiti zamjenu za drugi novi, nikako pristati na servisiranje (je mora raditi, ne prodavati neispravno), ali će oni navesti 100 razloga, kao nema drugog za zamjenu/akcija i sl. To se kupca ne tiče (nit bi servis po tom kriteriju trebao radit, servis treba utvrditi kvar, ne trgovati s tobom). Ako kemijaju, tražiti povrat novca, sigurnije i štedi živce. Ako ipak popravljaju, svaki dan tražiti stanje, radni nalog itd. jer se to može razvuči i nakon x-dana (npr 44) možeš dobiti jednako neispravan kao popravljen.. prije preuzimanja, sve to provjeriti, testirati itd. itd.

- majstori su oni, ne smiješ im dati šansu.

15 godina

to je laptop s integriranom baterijom? Novije Toshibe imaju na donjoj strani shutdown rupicu (nešto kao reset button), pa ako se neće upaliti probaj to pritisnuti ili držati power btn 30 sekundi. Uglavnom pogledaju uputstva gdje je shutdown hole, to bi ti moglo pomoći. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Danas je kolega otišao u EMEZETU kako bi reklamirao kvar na laptopu koji sam opisao. Odgovor je da se morao napraviti služebena diagnostika na temelju koje će se postupiti ! Služebenu diagnostiku radi TOSHIBA-servis negdej bogu iza leđa i to naplaćuje 120 KN. Dignaostika će biti negdje ovaj tjedan ! Sve sam to oćekivao . Kako izbjeći ta maltretiranja i troškove odlaska do servisa ? Kad kupujete računalo na akciji pokušajte saznati koja je procedura ako se desi da je računalo pokvareno, kao u ovom slućaju . Svaka čest EMEZETI ali to si nebi smjela dozvoliti. Ugovori koje ima sa proizvođaćem trebali bi biti takvi da omogućavaju povrat ili  reklamaciju na mjestu gdje je kupljen bez ikakvih troškova ! Zato je moj savjet ne kupujte ništa u šoping centrima , pogotovo na akcijama ako neispravan proizvod nemožete vratiti na mjestu kupnje! TOSHIBA ćak omogućuje intervenciju kod kupca, ali to jednostavno ne štima ! Naše tržište je još uvjek teški lopovluk a tu i ubrajam EMEZETA-u !

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Kranjec kaže...

..Odgovor je da se morao napraviti služebena diagnostika na temelju koje će se postupiti ! Služebenu diagnostiku radi TOSHIBA-servis negdej bogu iza leđa i to naplaćuje 120 KN...

-diagnostika za neispravno/reklamaciju se ne naplaćuje pod garancijom.

-trgovac mora preuzeti reklamirano upravo zato (ili ako kupac želi može sam odnjeti u servis, izbor kupca, ne trgovca).

-trgovac nije ovlašten procjenjivati kvar i sl. to radi isključivo servis, trgovac nije servis.

.. jedino što kupac nije dovoljno informiran o svojim pravima, pa mu se može prodati priča o diagnostici i sl. troškovima.

jedino kad je lažna reklamacija, može se naplatiti diagnostika.

svaki ovlašteni distributer ima ovlašteni servis, brand za kojeg rade ugl ih natjera da budu pristojni, ponekad nema pomoći nego prijavitiinspektoratu ali prvo probati požaliti se toshibi ili distributeru. Neke stvari se kod nas rade i na crno, npr pitanje dali emezeta ima pravo distribucije na teritoriju.. i tad ovakvi problemi koje s velikim lancima kad su normalni distributeri ugl nema, jer je sve pokriveno od toshibe/branda... pa i kriza koja tjera servis ako može na dvostruku zardu, prema brandu + kupac za diagnostiku..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice