Pozdrav!
Cura ima navedeni laptop i već je jednom mjenjala MBO i napajanje, a nema ga još ni dvije godine. Od danas ga ponovo ne može upaliti. Kada je na bateriji i stisnem tipku za paljenje indikator zasvijetli i tako svijetli 2-3 sekunde i onda naglo nestane. Ali se ne čuju ni ventilatori ni ništa. Na ekranu nemam slike. Kada je pak na punjaču ništa se ne događa, nema slike, indikator ni ne zasvijetli ali ulaz za napajanje samo blicne i odmah se ugasi. Da li je otišla matična, mislim da je to ali pitam da li netko ima sličan problem. Btw da li netko može preporučiti dobar servis s područja Osijeka? Puno hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav!
Cura ima navedeni laptop i već je jednom mjenjala MBO i napajanje, a nema ga još ni dvije godine. Od danas ga ponovo ne može upaliti. Kada je na bateriji i stisnem tipku za paljenje indikator zasvijetli i tako svijetli 2-3 sekunde i onda naglo nestane. Ali se ne čuju ni ventilatori ni ništa. Na ekranu nemam slike. Kada je pak na punjaču ništa se ne događa, nema slike, indikator ni ne zasvijetli ali ulaz za napajanje samo blicne i odmah se ugasi. Da li je otišla matična, mislim da je to ali pitam da li netko ima sličan problem. Btw da li netko može preporučiti dobar servis s područja Osijeka? Puno hvala!
Može bit da je otišla matična, prije servisa možeš probat, ako vadiš hard disk i probaš upalit pa ako neče onda ako u laptopu ima 2 keksa memorije i jednu vadiš i probaš. I izvadi bateriju i spojiš s punjače jel radi? Ako neradi onda je mala vjerovatnost da je proc otišla ili matična. Pošto je ploča jako skupa i dođe ko novi laptop pa će neki reć neisplati dati popravak a možeš dat u servis da ti oni detektiraju kvar da vide što je otišlo. Ako u kojem slučaju krepala ploča jedino da prodaš od koji su ispravni dijelovi.
-problem je otkriti što je crklo, na notebooku je sve MBO. Rastavi i izvadi npr HDD, provjeri kontakte, RAM.. ostavi HDD izvađen dok isprobavaš (nema smisla ako i proradi bootati OS).
-servis je problem. Van garancije se popravak obično ne isplati, sama diagnostika je obično oko 150kn, koja se plača ako ne pristaješ na popravak. Provjeri dali ima neki MR servis (Msan-Recro), svi ostali su vjerojatno skuplji.
Ovako sada sam uspio upaliti laptop samo preko punjača, baterija je vani i laptop radi ali je ventilator užasno bučan. Pošto ima integiraranu grafičku mislim da se čuje vent od procesora. Pa koliko se cijene kreću za procesore za laptope ili je možda samo vent problem. Evo radi 10-ak minuta već i vent se konstanto glasno čuje ali se nije još ugasio
Ovako sada sam uspio upaliti laptop samo preko punjača, baterija je vani i laptop radi ali je ventilator užasno bučan. Pošto ima integiraranu grafičku mislim da se čuje vent od procesora. Pa koliko se cijene kreću za procesore za laptope ili je možda samo vent problem. Evo radi 10-ak minuta već i vent se konstanto glasno čuje ali se nije još ugasio
To znači da je baterija krepala, a to kaj se vent čuje najvjerojatnije treba očistit hladnjak da lap ima normalan protok zraka.
Punjač je novi,par puta sam ga uspio upalit.Kada sam htio ući u BIOS,napisao mi je nekakav error i ponovno se ugasio...
Ušao sam u BIOS i piše mi ovaj error: BIOS Application Error (501). Da li je moguće nekako flashati BIOS pa da sve radi ili je to matična ošla totalka... To sve ne objašnjava zašto je toliko laptop glasan i zašto ne upali od 1. nego od ne znam ni sam koliko pokušaja. Sada opet radi...
-prvo probaj počistiti ventilator.
-flashanje BIOSa je u ovoj kombinaciji jako rizično, prekid bi značio da ga možeš baciti u smeće, pogotovo što se većina notebooka flasha iz windowsa (iz DOSa je malo sigurnije).
-turiranje ventilatora je stvar BIOSa, on kontrolira temperature i ventilatore.
-ako možeš ući u BIOS, probaj reset-factory default i sl. .. save&exit. Možda pomogne (ali bi rekao da je ploča otišla).
Flashao sam BIOS iz aplikacije za Windowse i sve je napravio i pisalo je da je uspješno flashan i sve i uđe mi u Windowse i radim i ne gasi se ali opet kada probam ući u BIOS ista greška, tako da očito da je matična na vječnim lovištima jer se BIOS ne može flashat i onda tako malo radi, malo ne
Ne diraj ništa! :) Dok radi, radi. Ili ga prodaj, dijelovi uvijek trebaju nekome.
Finalna dijagnoza: Laptop se ne pali uvijek od 1. ali kada se upali radi normalno. Kada ga uspijem upaliti mogu ući i u BIOS onaj novi flashani i onda pod Windowsima mogu sve, napravio sam Windows update, Disk cleanup, sada defragmentiram disk i nema problema, ne gasi se. Primjetio sam da je jako bučan ali uopće ne ispuhuje zrak van kroz one otvore i kućište je jako vrelo, sutra ću ga probati otvoriti i očistit i eventualno kupiti novi hladnjak. A to što se nekada ne pali od 1. stvarno ne znam u čemu je bed... da li ima tko ideja da li je do ploče? Mislim ako je MBO čudo da uopće radi... THX
baš pokušavam flešat bios na hp 4520s, al pošto je hp to sve isplanirao preko win, još ću razmislit jer korisim samo linux. da li ti je palo na pamet da je pokrešna bios verzija?
Finalna dijagnoza: Laptop se ne pali uvijek od 1. ali kada se upali radi normalno. Kada ga uspijem upaliti mogu ući i u BIOS onaj novi flashani i onda pod Windowsima mogu sve, napravio sam Windows update, Disk cleanup, sada defragmentiram disk i nema problema, ne gasi se. Primjetio sam da je jako bučan ali uopće ne ispuhuje zrak van kroz one otvore i kućište je jako vrelo, sutra ću ga probati otvoriti i očistit i eventualno kupiti novi hladnjak. A to što se nekada ne pali od 1. stvarno ne znam u čemu je bed... da li ima tko ideja da li je do ploče? Mislim ako je MBO čudo da uopće radi... THX
Ove što sam odznačio znak da ti je hladnjak začepljenj pun prašine i trebalo to očistiti. Ako nemaš iskustva bolje odnesi čišćenje na servis. I oni će na hladnjak očiste staru pastu te namazaju novim.
baš pokušavam flešat bios na hp 4520s, al pošto je hp to sve isplanirao preko win, još ću razmislit jer korisim samo linux. da li ti je palo na pamet da je pokrešna bios verzija?
Prvenstveno sam flashao BIOS jer je javljao da ga ne može prepoznati. Vidit ćemo kako će dalje raditi. Očito je da je hladnjak riknuo i da to moram prvo rješiti. Zanima me da li je tko mjenjao hladnjak na laptopu? Gledo sam na netu u Linksu i sve mi to izgleda veliko pa nemam predodžbu gdje to ide?
nije ti to problem. opskbi se terex odvijačima, a uputa o rastavljanju imaš na netu.