Potaknut mnogobrojnim pitanjima kako na BNET-ov žični router spojiti više računala i omogućiti im izlaz na Internet, odlučio sam napraviti tutorijal koji opisuje jedan od mogućih načina spajanja i konfiguriranja mrežne opreme kako bi se omogućio takav setup.
Ako ste uzeli BNET-ov žični router, onda ste vjerojatno dobili neki Scientific Atlanta Webstar, poput ovog na priloženoj slici:
(kao što to već i sami znate, ima samo 1 × Ethernet port - u primjeru označen kao WAN-OUT)
U ovom tutorijalu ću također koristiti i AirLive WL-5460 AP v2:
(cijene im se kreću od 50-300 kn, ovisno o tome kupujete li polovni ili novi uređaj)
Umjesto AirLive WL-5460 AP v2, možete koristiti i bilo koji drugi router koji ima WAN port (ili mogućnost konfiguracije LAN porta kao WAN porta - kao što to AirLive ima). AirLive sam uzeo kao primjer zbog toga što vjerojatno predstavlja najjeftinije rješenje (za max 300 kn dobijete mogućnost spajanja u LAN i preko žice i bežično), iako takvo rješenje nije u potpunosti bez mana (npr. samo 1 × LAN port). Ali kako je meni jedan AirLive stajao neiskorišten u ladici, odlučio sam ga upogoniti baš za ovu svrhu.
UPUTE
1. Skinite zadnju verziju Firmware-a za navedeni uređaj s OVOG linka i raspakirajte sadržaj ZIP datoteke (trebat će vam BIN datoteka koja se nalazi unutra).
2. Spojite AirLive i računalo mrežnim kablom. Kabel u AirLive uštekajte u port označen kao LAN1. Podesite IP postavke na računalu na način da vam se AirLive i računalo nalaze u istom subnetu. Ovaj korak neću detaljno objašnjavati, ali ako netko napiše odgovor u kojem će ovo biti pojašnjeno za one koji će eventualno imati problema - dodat ću link do tog posta OVDJE.
3. U browser unesite http:// + IP_adresa AirLive-a (kod mene je bilo: http://192.168.100.252, ali najbolje je da konzultirate manual)
4. Kliknite na Other (1), odaberite opciju Upgrade Firmware (2), kliknite na Browse (3) i pronađite BIN datoteku koju ste otpakirali u 1. koraku. Nakon toga kliknite na Upload (4) i pričekajte da uređaj postavi novi Firmware i resetira se.
5. Nakon što se uređaj resetira, ponovite 3. korak.
6. Sada kliknite na Mode (1) i odaberite opciju Gateway (2).
7. U dijalogu koji će se pokazati kliknite na OK. Uređaj će se ponovo resetirati.
8. Ponovite 3. korak.
9. U Mode izborniku, pokraj opcije Gateway, kliknite na Setup.
10. U Gateway Mode Settings, za Wireless podesite Alias Name (1), Band (2), SSID (3), Channel Number (4) i Wireless Client Isolation (5) opcije. Security podesite kako vam najbolje odgovara. Nakon toga kliknite na Apply Changes (6).
11. Zatim klinite na gumb Setup pokraj Wan Port opcije.
12. Za WAN Access Type (1) postavite DHCP Client, potom odaberite Attain DNS Automatically (2), maknite označene kvačice (3) i kliknite na Save (4).
13. Sada kliknite na Setup pod opcijom Remote Management.
14. Maknite kvačicu s opcije Enable Web Server Access via WAN (1) i kliknite na Save (2).
15. Kliknite na Apply Changes.
16. Kliknite na TCP/IP u gornjem izborniku.
17. Podesite polja IP Address (1), Subnet Mask (2), DHCP (3) i DHCP Client Range (4) prema priloženoj slici. Potom kliknite na Apply Changes (5).
18. Kliknite na Reboot u gornjem izborniku i potom na gumb Reboot. Pričekajte da se uređaj resetira.
19. Postavite TCP/IP postavke računala na DHCP client.
20. Spojite BNET router (1. slika: WAN-OUT) mrežnim kablom s LAN2 portom na AirLive-u (2. slika: WAN-IN). Resetirajte BNET router (ugasite ga i ponovo upalite).
21. Pričekajte koju minutu i testirajte imate li s računala izlaz na Internet.
(22.) Ako želite spojiti više računala žicom, na LAN1 port AirLive-a spojite mrežnim kablom neki Switch na kojeg ćete spojiti ostala računala. Ako ćete samo jedno računalo spajati žicom, a ostala bežično - onda to računalo spojite na LAN1 na AirLive-u, a ostala bežično.
Ako imate dodatnih pitanja, slobodno pitajte.