Uskoro planiram uvesti telefon i internet u kuću ali stvar je u tome što je kuća stara nekih 30 godina a pri izgradnji nije stavljanja telefonska utičnica niti je kuća uopće imala telefon sve ove godine. Radi se o visokoj prizemnici i pretpostavljam da će mi staviti tu "kutiju" ispod krova na pročelje kuće. E sad, kako i sa čime je najbolje staviti izolaciju koja će ići do telefonske utičnice u zidu? Morat ću bušiti i i zid gdje će ići utičnica...
Telefonska utičnica - instalacija
- poruka: 7
- |
- čitano: 4.785
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Bump.
Evo godina sam živio u uvjerenju da je nebitno kako se parica spoji na utičnicu i danas otkrijem da postoji pozitivan i negativan polaritet na parici i da je u stvari bitno kako se spoji. Može li netko potvrditi?
Evo godina sam živio u uvjerenju da je nebitno kako se parica spoji na utičnicu i danas otkrijem da postoji pozitivan i negativan polaritet na parici i da je u stvari bitno kako se spoji. Može li netko potvrditi?
zavisi za što ti treba, ali u pitanju je istosmjerni napon oko 50V (DC), tako da ima svoj + i -.
Pa kao da je nebitno ako se spaja telefon ali bitno ako se spaja ADSL/VDSL modem (a to se najčešće spaja). Kao može (i ne mora) uzrokovati probleme kao što su pucanje veze, sporija brzina, greške na liniji pa čak i to da modem uopće ne može dohvatiti dsl signal. Zanimljivo, spojio sam ih dosta ali nisam nikad uočio te probleme.
Pa kao da je nebitno ako se spaja telefon ali bitno ako se spaja ADSL/VDSL modem (a to se najčešće spaja). Kao može (i ne mora) uzrokovati probleme kao što su pucanje veze, sporija brzina, greške na liniji pa čak i to da modem uopće ne može dohvatiti dsl signal. Zanimljivo, spojio sam ih dosta ali nisam nikad uočio te probleme.
nisam stručnjak, ali koliko znam danas to uopće nije bitno jer se radi o prijenosu digitalnog signala, štoviše centrala će vjerojatno ugasiti napon ukoliko je aktivirana dsl/adsl/vdsl usluga. modem se napaja preko vanjskog izvora napona, a parica služi za prijenos digitalnih podataka.
dsl signal se prenosi preko jedne žice, dvije čine aktivnu paricu, tako da pucanje veze, sporija brzina i slično gotovo sigurno nemaju veze sa spomenutim.
nekad davno, dok su telefoni koristili analognu tehnologiju polaritet parice je bio bitan jer uređaj ne bi u protivnom radio.
13 godina stari bump. ....